Šta je novo?

Bojler za kupatilo

Meni je počeo kazan da propada. Kažem 15 godina, samo jednom je menjan grejač.

Trebam pomoč oko Bojlera. Prije ca. 7god renovirao kupatilo, i zbog malog prostora kupatila i tuš kabine primoran da kupim mali kockasti bojler od 30L. Nađem Ariston Andris, emajliran. Nakon kratkog vremena primjetim da na vručoj vodi na slavini izlazi hrđava voda. Tako se koristilo 4-5godina i počne curiti goda iz njega, riješim da ga zamjenim.

Opet prisiljen na kockasti, kupim isti, jer nema drugih u ponudi. Opet nakon mjesec-dva hrđa na vručoj vodi iz slavine. Stavim one filtere sa Temu na česmu, nakon 5-6 dana su za zamjene. Šta da radim?

Prilozi

• IMG_6542.jpeg
    IMG_6542.jpeg
    136.2 KB · Pregleda: 49
  • IMG_6543.jpeg
    IMG_6543.jpeg
    115.7 KB · Pregleda: 49
  • IMG_6544.jpeg
    IMG_6544.jpeg
    77.4 KB · Pregleda: 50
Da ugradiš protočni, ako električne instalacije dozvoljavaju.

Kako će protočni da reši problem sa djubretom koje dolazi iz cevi do bojlera? 🫤

Ako je baš korozija, verovatno su u objektu stare, čelične cevi, koje se troše. Kod mene su bile pune rupa, čak se jednog trenutka desilo da šišti voda u zidu, prestalo za dan dva, nigde nije procurilo. Kad smo lupali to kupatilo, shvatim da su cevi pune rupa i da je te rupe zapušio kamenac iz vode i komadići zemlje. Kad nestane vode, to otpadne, pa voda curi i pored cevi, dok se opet ne zapuše. Ovaj opis je samo da pretpostavite sta je iz tih cevi izlazilo u redovnoj upotrebi.

ne vjerujem da je zbog cijevi. Isti vodovod na donjem spratu kuce, samo drugi bojler nema te hrdje na toploj vodi. I gore gdje je taj Ariston, na hladnoj vodi nema hrdje. Samo topla (iz aristona) je hrdjava

Ja sam svoj analogni bojler opametio Switch bot - botom, podesio sam da se uključuje 3h noću po jeftinijoj struji i 3h preko dana kada nismo u stanu, domaćinstvo je malo, nas troje, izdrži tuširanje za svakog člana i jedno pranje sudova, zbog deljenja tople vode sa kuhinjom sam i uveo dnevno uključivanje, zapremina je 60l, u prethodnom stanu gde je bojler bio zapremine 80l bilo je dovoljno samo noćno uključivanje od 3h, tada sam testirao da držim bojler non stop uključenim i ovo sa jednim noćnim uključivanjem od 3h, razlika na računu je bila približno 1000 rsd u korist uključivanja samo noću u intervalu od 3h

Mogao bi ja i Protočni, trofazni. neka preporuka? samo da nije glomazan, do 9kw

Kako će protočni da reši problem sa djubretom koje dolazi iz cevi do bojlera? 🫤

Ako je baš korozija, verovatno su u objektu stare, čelične cevi, koje se troše. Kod mene su bile pune rupa, čak se jednog trenutka desilo da šišti voda u zidu, prestalo za dan dva, nigde nije procurilo. Kad smo lupali to kupatilo, shvatim da su cevi pune rupa i da je te rupe zapušio kamenac iz vode i komadići zemlje. Kad nestane vode, to otpadne, pa voda curi i pored cevi, dok se opet ne zapuše. Ovaj opis je samo da pretpostavite sta je iz tih cevi izlazilo u redovnoj upotrebi.
Мистерија...
У претходном пословном простору смо имали проблем да када се у почетку пусти врућа вода, она буде браонкасте боје и мирише на корозију... Објекат је био нов и верујем да су уграђене пластичне цеви. Бојлер је такође био нов, ми смо били први корисници... Некако сам најближи томе да верујем да је у бојлеру био проблем.

Распитај се да ли је 9 киловата довољна снага...

Zašto do 9kW?
Veličina protočnog bojlera će biti ista da li je 9kW ili 27kW.
Uzimaš slabiji ako nemaš instalacije koje mogu da podrže jači. Koliko gledam i cena je manje više ista bez obzira na jačinu. Gledam neki Bosch od 13kW koji košta 39.000 dinara, a isti taj od 27kW košta 42.000 dinara.

Ретко ко у домаћинству има одобрену снагу већу од 17.25

Мистерија...
У претходном пословном простору смо имали проблем да када се у почетку пусти врућа вода, она буде браонкасте боје и мирише на корозију... Објекат је био нов и верујем да су уграђене пластичне цеви. Бојлер је такође био нов, ми смо били први корисници... Некако сам најближи томе да верујем да је у бојлеру био проблем.

Распитај се да ли је 9 киловата довољна снага...

Nedavno nam je bila raskopana ulica, jer je jedan deo potonuo. Bukvalno ispred našeg objekta. Taj deo tone, od kad znam za taj objekat. Kada su raskopali, ispostavilo se da ispod šiklja voda, pod nenormalnim pristiskom, cevi pune rupe. Jedan deo su zamenili, jedan deo rešili nekom ogromnom obujmicom i dok su to radili, cev je pustila na još jedom mestu. Obujmica No2 it is. Ta cev ide ka našem, tri godine starom objektu. Džaba nama nove cevi, kad nam je to pucanje na 15m od vodomera. I to će se sigurno ponoviti, dokle god ne zamene kompletnu intalaciju u ulici.

Trebam pomoč oko Bojlera. Prije ca. 7god renovirao kupatilo, i zbog malog prostora kupatila i tuš kabine primoran da kupim mali kockasti bojler od 30L. Nađem Ariston Andris, emajliran. Nakon kratkog vremena primjetim da na vručoj vodi na slavini izlazi hrđava voda. Tako se koristilo 4-5godina i počne curiti goda iz njega, riješim da ga zamjenim.

Opet prisiljen na kockasti, kupim isti, jer nema drugih u ponudi. Opet nakon mjesec-dva hrđa na vručoj vodi iz slavine. Stavim one filtere sa Temu na česmu, nakon 5-6 dana su za zamjene. Šta da radim?
Pretpostavljam da grejas vodu na max. temperaturu, jer je mali kapacitet bojlera? Meni to izgleda kao pesak, ako bi otvorio bojler da ocistis verovatno bi nasao gomilu peska-kamenca. Pa ti ostaje da sam cistis bojler cesto. Svodi se na: visa temperatura zagrevanja = vise peska u bojleru.

Da ima toliko peska, prva bi blokirala mašina za pranje veša, jer bi na istoj zapušio filter.

Da ima toliko peska, prva bi blokirala mašina za pranje veša, jer bi na istoj zapušio filter.

U kakvoj je vezi bojler sa masinom za pranje vesa. I nemoj pisati bezveze, koja ce masina za pranje vesa da se zapusi od prljavog vesa sa peskom, sve to masina izbaci.

Poslednja izmena:
Oladi malo.
Mašina na ulazu ima filter. Ako voda iz vodovoda sadrži nečistoće, filter blokira ulaz vode i mašina izbaci grešku.
Sad malo jasnije?

Napisao sam u prvom postu da je ulaz(hladna voda) cista.

Oladi malo.
Mašina na ulazu ima filter. Ako voda iz vodovoda sadrži nečistoće, filter blokira ulaz vode i mašina izbaci grešku.
Sad malo jasnije?
Ja nisam ni sumnjao da ima pesak iz vodovoda, vec je moje sumnja veoma jasno nedvosmisleno napisana, procitaj opet. Nisi citirao, pa se logicno odnosi na prethodni napisan komentar.

U bojleru može da se stvori kamenac. Pesak u bojler ulazi iz vodovoda.

Ne razumem sta hoces da kazes, rec pesak je sitan kamenac.

Pesak je silicijum-nešto, a kamenac je kalcijum karbonat. To je ono što ti hoću reći. I jedan i drugi se mogu pojaviti u bojleru, s tim da je kamenac normalna pojava, a pesak i nije baš. Dešava se baš da se pesak pojavi u vodi, pa time i u bojleru.

E sad vec trolujes, i pricas mi da oladim 🙂

Moja greška. Zagrej se. Sad je januar 😀

Da prenesem sta mi se desilo pre par dana.

Odjednom je bojler grejao vodu bez prestanka. Primetiki smo tek kada smo pustili vodu na česmi da je vrela konstantno.
Skala za temperaturu je otišla i preko crvenog.

Istog trenutka sam ugasio bojler (radi i preko dana po par sati ali uglavnom noću ) , i pustio svuda vrelu vodu da otiče bar 3min.

Da udje hladna voda da ga malo ohladi.

Elem. Problem je bio u oksidiranim žicama. Najverovatnije nije bilo dobrog kontakta da posalje signal da se ugasi kada dostigne temperaturu i grejač je nonstop radio.

Kada smo zamenili zice sve je bilo normalno. Stavili 2.5 kvadrata silikonske 😎👌

Obratite posebnu paznju na iste kada radite servis za grejač rokom leta.

Ja ga radim na dve godine leti kada je vrućina.

Koji model?

Grejač ti gasi termostat i on dobija signal od sonde. Tebi su se možda žice prespojile i napon išo mimo termostata, ali pred termostat je isto trebao da odreaguje. Isprati ti kako ti na dalje radi bojler, sumnjivo je to.

Elit inox, star 10g.

Za sada radi dobro.

Sada mi radi noću 4h i preko dana 1h.

Da je nešto drugo.. Vec bi pokazao.

Ne može bojler da pregreva zbog problema sa oksidisanim žicama. Dva termostata su vezana na red, regulacioni i sigurnosni. Obadva prekidaju rad grejača ako dostignu zadatu temperaturu. Ništa ne "šalje signal" da se nešto prekine. Bilo kakav problem sa žicama, bojler ne greje.

Da se žice prespoje negde van termostata, može biti samo problem neverovatnog neznanja i greške nekog ko se petlja a ne zna šta radi.

Najčešći problem je da zalepi regulacioni termostat te ne prekida na podešenoj temperaturi, te grejač radi i radi dok se bojler ne ugreje na 95-110C (obično je to podešenje sigurnosnog termostata). Na maksimalnoj dozvoljenoj temperaturi izbaciće sigurnosni termostat, i neće krenuti grejanje dok se ne resetuje ili ne zameni.

Dešava se da zalepljeni regulacioni termostat proradi kada se malo kucne.
Što nikako ne znači da je sada ispravan. Takav je za obaveznu zamenu.
Mož' biti da se to desilo kod vas, da je regulacioni zalepio, ali ste na vreme reagovali i bojler se nije ugrejao dovoljno da odradi i sigurnosni termostat.
Dok ste čačkali oko njega, otvorio je kontakt i sada prividno radi.

Neki manji bojleri imaju termički osigurač, neku vrstu osigurača koji pregori na temperaturi od >95C. To najčešće imaju ovi mali kuhinjski.

Ako je jednom pregrevao, obavezno zameni regulacioni termostat, proveri stanje sigurnosnog, i daj nekome ko razume sve to da proveri da li je povezano i postavljeno kako treba.
Može biti dalje i da je neka nestručna popravka sve to pogrešno povezala, ili pogrešno ubacila sonde temostata. Tada može biti problema.

@NShappy
Super si sve objasnio. Samo mi reci kako se pogrešno ubace sonde termostata. Da proverim da nisam nešto zeznuo dok sam ga čistio. Taj deo mi je delovao da ne možeš da zezneš.
Inače, bojler mi lepo radi. Trenutno ga prepravljam u pametni (o tome na drugoj temi - kad završim napisaću ukratko i ovde).

Prvo se, dublje u onu cev na grejaču, ubacuje sonda regulacionog termostata. A posle njega nešto pliće, sonda sigurnosnog.
Idu odmah jedna za drugom.

Msm, nije to toliki problem. Ako prvo baciš sondu sigurnosnog, postoji verovatnoća da će na max podešenju regulacionog, sigurnosni da izbaci pre nego odradi regulacioni.
Što nije zgodno, ali nije ni opasno.

Ta "žica" od sonde do samog termostata je zapravo cevčica, kapilara. Zato se termostat i zove kapilarni.
Ne treba je previše presavijati ni nipošto oštro prelamati.

Video sam i bojlere gde su sigurnosni i regulacioni termostat u jednom kućištu. Ne volim takvo rešenje. 😒

Kod tebe vrlo liči na povremeni problem sa radom regulacionog. Zameni ga ako tačno znaš šta i kako radiš.

Čovek je u pravu,isti problem sam ja imao skoro sa Termoradovim bojlerom,prvi put pregrejao vodu,nije odradio ni jedan termostat,srećom nije bilo havarije,nakon provere radnog termostata delovalo je da je sve ispravno pomislio sam da je neki kontakt sa klemom labav dotegao ih,nakon godinu dana isti problem radni termostat nije odradio sa tim da je sigurnosni dva puta izbacio,srećom sam u ranoj fazi primetio.Tad sam primetio da su žice problem izolacija na žicama požutela odpada,Otišao sam do lokalnog servisa da mi urade nove deblje žice namenske za bojler sa čeličnim klemama i mislio sam problem rešen.Međutim kada sam skinu žice sa kleme primetio sam da je zbog lošeg kontakta na mestu blizu klemice termostat izgoreo tako da sam zamenio i njega

Nazad
Vrh Dno