Šta je novo?

Merenje potrošene struje na šuko utičnici

• Začetnik teme Začetnik teme gmlale
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ne znam da li na pravom mestu objavljujem ovaj post ali sam video da se govori o ovim uređajima ovde pa ću ovde da počnem.
Situacija je sledeća: Pored mog objekta komšija ima objekat koji trenutno nije povezan na mrežu (nekada je bio ali je otkazao do daljnjeg zbog nekorišćenja objekta) pa me je zamolio za struju na neki period od 1-2 meseca jer će boraviti, raditi, srećivati itd. Ja bih mu iz jednofazne šuho utičnice sproveo kabal do njega a on je već kako zna i ume sam to tamo povezati jer ima instalacije sve i sl. Dogovor je da ne koristi u isto vreme jake potošače kako ne bi preopteretio fazu. Mene interesuje kako da mu naplatim potrošenu struju. Imam kupljen pre nekih 3g Prosto PM002 merač. Kupio radi merenja koliko pojedini uređaji vuku struje. Ne znam da li bih ovaj manje više jeftin uređaj smeo da ostavim u utičnicu da stoji non stop mesec ili dva i u situacijama kada kroz utičnicu prolazi jača struja (deklarisan na max 16A odnosno 3680w). Modela nema više na sajtu proizvođača (ima vizuelno identičan model https://www.elementa.rs/proizvod/merac-potrosnje-elektricne-energije-pm01d-65278)

Mozes to da koristis, svakako suko uticnica ne moze da povuce preko 16A, jer ima osigurac na toliko(bar bi trebalo).
Ne znam kako ce da se ponasa ako je konstantno pod opterecenjem od 16A, u smislu da li ce da se zagreva/pregreva. Testiraj pa vidi.

Moja je "crkla" posle mesec dana...
Korišćena za TA peć 2kw kao tajmer za uključivanje i isključivanje na nižoj tarifi

Ima da se kupi malo digitalno brojilo za montažu na din šinu

@gmlale
Ako ti ovo išta znači,javi se na PM pokloniću ti.Uzeo na Temu baš ničemu mi ne služi.E sad,kvalitet...nemam pojma...

Prilozi

• IMG_20260123_164012.jpg
    IMG_20260123_164012.jpg
    82.9 KB · Pregleda: 46
@gmlale
Ako ti ovo išta znači,javi se na PM pokloniću ti.Uzeo na Temu baš ničemu mi ne služi.E sad,kvalitet...nemam pojma...
Hvala na ponudi, zanima me ako nestane struja da li ima neku baterijicu u sebi koja ne dozvoljava da se izmereno poništi nestankom struje.

Možda je najbolje neki kontrolni strujomer

ne znam sta je komsija zamislio da ukljucuje na struju i sta ste se dogovorili, ali svakako ne bi bilo bezbedno da preko produznog kabla prikljucuje velike potrosace kako sto su bojler, klima, grejalica, TA pec, el sporet i sl., a da ne pricamo o nekom konstantnom opterecenju. ako radi na sredjivanju objekta, moze koristiti brusilicu, busilicu..kojekakav elektricni alat, LED osvetljenje i sl..

Hvala na ponudi, zanima me ako nestane struja da li ima neku baterijicu u sebi koja ne dozvoljava da se izmereno poništi nestankom struje.
Pošto ga nisam koristio tj samo probao,ne znam da li ima bateriju,ali sad kad sam ga uključio stoji neka mala potrošnja pa bih rekao da pamti.

Ja koristim struju od komsije na vikendici kad zatreba ako nema sunca danima, ali ne vucem vise od 2KW u peaku.
Inace koristim smart plug (Xiaomi smart plug 2.... 3840W) na svom kraju kablu od njega, i pocetkom meseca mu posaljem screenshot proslomesecne potrosnjei platim mu po 20 din/KWh.
Takav ili slican plug mozes da ubodes i kod sebe,
s tim sto kod mene je situacija da se kacim na komsijin spoljasni suko, pa cisto zbog vlage ga drzim na mom "kraju" kabla indoor.

Inace, nepisano pravilo... stanodavci podstanarima po kucama gde je monofazno kontrolno brojilo ili ovakav smart plug sa power monitoringom
je da se placa po plavoj visoj tarifi + PDV.

Poslednja izmena:
Ja takav takođe koristim za raznorazne kontrole.
Dobra stvar je što možeš da mu odradiš kontrolu propusnosti (ograničiš ga Recimo na 3kw).
Takođe ima automatski mode za paljenje ili gašenje, i naravno ima mjerač sa vizeulnim prikazom potrošnje.

Kod mene je na skoro svakom uređaju, pranje veša, sušenje, pranje suđa, Bojiler, sve klime...

Ja koristim struju od komsije na vikendici kad zatreba ako nema sunca danima, ali ne vucem vise od 2KW u peaku.
Inace koristim smart plug (Xiaomi smart plug 2.... 3840W) na svom kraju kablu od njega, i pocetkom meseca mu posaljem screenshot proslomesecne potrosnjei platim mu po 20 din/KWh.
Takav ili slican plug mozes da ubodes i kod sebe,
s tim sto kod mene je situacija da se kacim na komsijin spoljasni suko, pa cisto zbog vlage ga drzim na mom "kraju" kabla indoor.

Inace, nepisano pravilo... stanodavci podstanarima po kucama gde je monofazno kontrolno brojilo ili ovakav smart plug sa power monitoringom
je da se placa po plavoj visoj tarifi + PDV.
Nisam znao za ovu napravu, super stvar ali šta se dešava kad nestane struje makar i na kratko da li se brišu podaci. Pretpostavljam da kad ga setuješ treba ti wifi a i za stalnu vezu a mislim da toga u blizini neće biti wifi dostupan, mogu samo s vremena na vreme očitavati stanje svojim telefonom. Npr da ga prikačim na hotspot od mobilnog prilikom setovanja i posle kad sam u blizini da mi se kači na hotspot od tel i tako očitavam stanje.

Na Xiaomi ne mozes da obrises power consumption i da hoces,
Treba ti wifi ka plugu, mozda moze i povremeno i BT, ne znam.
Kod Tuya sistema moze i BT, kod X nisam siguran

Nazad
Vrh Dno