Ja napravih nalog da se potpomognem oko izbora novog Pixela, vidim ovde ozbiljna diskusija Pixeli vs. svi ostali. 😄
Inače imao sam 3a i 6a, 3a mi ukrali u ino, 6a mi se razbio, nije mi se dalo sa njima, a evo do danas mi ostali najdraži telefoni iako sam posle 6a izmenjao južnokorejce i kineze, uglavnom po onom sistemu prodaj trenutni, kupi novi, malo da se razveseliš... Nakon 6a nisam uzimao drugi Pixel najviše jer sam bio u strahu da se ne desi sličan peh, a nigde ga servisirati, na par mesta mi nudili neke alternativne ekrane i slično, ali nije više to to i evo sad kad sam počeo da čitam da su makar počeli da šljakaju bez Shizuku, uhvatila me neka dragost i motivacija za novim Pixelom. Nije sad da je instalacija Shizuku i Google IMS neki posao, naprotiv, al' ipak dođeš u te neke godine kada ceniš maksimalnu rasterećenost i funkcionalnost out of the box što kažu. Ostaje taj 5G, ali evo meni lično sad 5G ništa ni ne znači, još mu nisam uhvatio prednost u mojim korisničkim navikama i potrebama.
Elem, vidi da se diskutuje ta relacija Pixela naspram ostalih, i meni je baš Pixel nekako neuporediv, ne jer je bolji ili nešto drugačiji, nego nije za svakoga. Meni je privlačan i unikatan upravo zbog te neke filozofije pragmatičnosti, minimalističkog pristupa i onog pravog out of the box funkcionalnog telefona. Upališ Pixel, podesiš ringtone, prođeš podešavanja za minut, i to je to. Nema bloata, nema dupliranih aplikacija proizvođača. Rasterećeno.
To je taj neki prvi aspekt. Da se razumemo, konkurencija nudi više praktičnosti u svom interfejsu, više opcija prilagođavanja, da ne spominjemo da su danas prilično dobro uplegani, počevši od OneUI, pa i Kinezi čak... Ali opet nije to to, nekad dođe previše bogato, previše presvučeno vlastitim OS skinovima i identitetom. Ajde kažeš onda uzimam Motorolu, to je 95% vanila Pixel DNK kada je sam Android u pitanju, ali opet džaba. Izgleda kao čist Android, ponaša se kao čist Android ali nije 100% čist Pixel Android.
A što se tiče hardvera, opet, dugo sam udaljen od samih Pixela, moj 6a je imao problema sa pregrevanjem, pola godine se kroz ažuriranja peglao termalni aspekt rada, ali mi nije smetalo. Druga stvar, vidim spominju se Kinezi. Kinezi su danas odlični telefoni nema šta, ali nekad deluju tako "frizirani" a i brate mili teško naći među njima mobilni telefon za ruku, za džep, za ergonomiju, a ne da je ono šta se nekad zvao fablet i da ne možeš napolje bez torbice jer telefon ne upada u džep, a da se ne bojiš da će da prevagne i ispadne. I onda kad pogledaš taj aspekt, alternativa je značajno manje.
Šta znam, valjda nije svaki entuzijazam jednak kvalitetu i racionalnosti izbora, i to verovatno Pixel najbolje dokazuje. Mada, koliko pratim, a pratim redovno priče i iskustva od serije do serije, vidi se da treba tu Google mnogo revnosnije da se pozabavi pre svega kontrolom kvaliteta i pouzdanošću kako bi utabao Pixele kao ravnopravne pandane konkurenciji.
Nadam se da nisam smorio 😄 rekoh samo da se ubacim, pa ću kasnije da se setim šta sam hteo da pitam 😆