style53
Čuven
- Učlanjen(a)
- 13.12.2023
- Poena
- 925
To je ovde klasika!Vidiš da ovde svi zadovoljni osim jednog.
Svi zadovoljni ---> A u drugim foruma verovatno svi +50 clana tripuju ---> I to u razmak od 2019-2024 😀
To je ovde klasika!Vidiš da ovde svi zadovoljni osim jednog.
@style53 Od čega bude ovako šaren izmenjivač?@freerage
Nadamo se 👍 🙂
Svakako imaju cudan rad, da li SRK ZS-W 20/25/35/50 i sam si video/citao na onom forumu 😉
Ja sam sve komentare citao od 2019 do 2025 ---> preko 300 stranice
Najvise se bune sto se zalice posle on/off na neki 600-700w izmedju 5-7min i tamam kad treba da spusta ona vec pregrejala gore i sledi OFF i tako upadne non stop u taj algoritam 5/3min = 5min radi/3min odmara i nikako da izadje iz tog rezima
I onaj skok od minimalne modulacije na -2c ---> Iako odrzava zadatu na minimun (180-200w) cim bude -2c ima taj automatski skok modulacije (na 400w) i opet moze da upadne u rezim on/off 5/3min!
Takodje isto imaju onaj kontrolni DF cim odrade na minusu 10x on/off (5min/3min),kod nekoga rade i posle 4x on/off kontrolni DF 🤔
Tacno se vidi da je modulacija na minusu preko 400w takodje radi mu kao on/off + DF na svaki sat, cim bude preko +2c pada odmah na 200w... kad je jos malo toplije krece rezim on/off 5min/3min ---> 7-8komada na sat
Pogledajte prilog 493911
Ja bi rekao da je najveci problem, sto ljude stave takve masine u male sobe (+izolovane) i onda krece sve ono ludilo gore 🙂
Nekome doduse i ne smeta takav rad bitno im je da je toplo i da je tiha!
Ima i slike od izmenjivaca sto je tebe najvise bunilo 😉
ali se slabo nesto na to zalili
Pogledajte prilog 493913
To sam na dosta slike video kod Nemce i Bugare da je saren izmenjivac ---> nikako ceo ravnomerno da krene da beli 🙂@style53 Od čega bude ovako šaren izmenjivač?
Haha tek sada video da ovo nije MHI od Freerage, nego slika od tvoju Fuji, gde si pustio ovde na stranu ---> 18!Htedoh da izbacim sliku moje 18kmta al @style53 me preduhitri izbacio je on. Fuji tako cas sareno cas ceo 🙂
Kada se led formira u pravilnim horizontalnim trakama (gde su neki delovi izmenjivača potpuno beli, a drugi potpuno čisti, kao što se vidi na donjem delu vaše slike), to je jasan znak neravnomerne cirkulacije rashladnog fluida kroz isparivač.
Pored najčešćeg uzroka (nedostatka freona), evo šta još može dovesti do ovakve slike:
1. Delimično začepljenje ekspanzionog ventila (EEV)
Elektronski ekspanzioni ventil kontroliše koliko freona ulazi u izmenjivač. Ako je on poluispravan ili se u sistemu nalazi mala količina nečistoće/vlage koja se kristalizuje na samom ventilu, on može ubrizgavati "siromašnu" smesu. Tada samo prve grane izmenjivača dobijaju dovoljno tečnog freona da hlade (i lede), dok do ostalih stiže samo gas koji nema tu moć hlađenja.
2. Začepljenje kapilarnih cevi ili distributera
Unutar spoljne jedinice postoji "pauk" (distributer) koji deli freon na više paralelnih puteva kroz saće izmenjivača.
- Ako se jedna od tih tankih cevčica delimično začepi (zbog lošeg varenja pri instalaciji ili opiljaka), taj deo izmenjivača ostaje topao, dok se ostali lede.
- Rezultat je upravo taj "prugasti" izgled – jedan krug (sekcija) hladi, drugi ne.
3. Problem sa senzorom odmrzavanja (Defrost senzor)
Senzor koji govori elektronici kada da krene u otapanje obično je pozicioniran na specifičnom mestu na cevima.
- Ako je taj senzor ispao iz svog ležišta ili daje pogrešne vrednosti, on može "čitati" temperaturu sa toplijeg dela izmenjivača.
- Sistem tada misli da nema potrebe za otapanjem, iako su druge sekcije (trake) već uveliko okovane ledom.
4. Vazduh ili vlaga u sistemu
Ako prilikom montaže nije urađeno propisno vakuumiranje sistema:
- Vazduh se ne može kondenzovati kao freon i skuplja se u određenim delovima izmenjivača, stvarajući "mrtve zone" koje ne hlade.
- Vlaga može stvoriti mikro-čepove leda unutar samih cevi, menjajući putanju kretanja freona.
5. Zaprljanost izmenjivača (unutrašnji slojevi)
Iako spolja izgleda čisto, između lamela se može nakupiti fina prašina ili polen koji zadržava vlagu više u jednoj zoni nego u drugoj. Ipak, s obzirom na to da su kod vas trake veoma pravilne, ovo je manje verovatan uzrok od mehaničko-hidrauličkog problema sa freonom.
Kako to proveriti? Najlakši test je da pratite početak defrost ciklusa. Kada krene otapanje:
- Ako se donje trake koje su bez leda uopšte ne greju istom brzinom kao gornje, problem je u distribuciji freona (začepljenje ili kvar ventila).
- Ako se sve cevi podjednako brzo greju, ali se led stvara samo na trakama, onda je verovatno ipak reč o početnom nedostatku gasa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari