Šta je novo?

Mehanicke Tastature

O-ringovi? Koristio sam ih nekad davno.
Utišaju bottom-out i poprilično skrate hod tastera...
Problem je što onda uopšte više nije bitno koji switch koristiš jer se sve svodi samo na gumicu, i zvuk i feel. Prekidač više ne igra nikakvu ulogu. A kad je već tako, možeš u startu da uzmeš silent prekidač i imaš potpunu tišinu bez mlaćenja s gumicama...

Nikom ne bih preporučio upotrebu O-ringova, jer totalno upropaste osećaj kucanja. Od najbolje mehaničke tastature naprave tešku "gumenjarku".
Danas bar ima 1001 vrsta prekidača. Većina može da se nabavi po pristojnim cenama, isto važi i za tastature i kapice. Uglavnom, ko ne juri neku egzotiku, može da sebi sastavi sasvim dobru tastaturu ili da moduje neku, a da ne potroši bogatstvo.

Nekad davno sam koristio oringove, ali sam kasnije prešao na silent svičeve, nebo i zemlja što se tiče tišine pri kucanju. Meni ne smeta osećaj kucanja kod silent svičeva, iako imam i tastaturu sa solidnim lineranim svičevima, nikad je ne koristim, navikao sam na tišinu.

Za 5000rsd best buy ko vrata. Uzeo jednu da mi se nadje. Ja sam odusevljen izradom i tisinom.

Verovatno je bila na nekom mračnom popustu...

IMG_7624.jpeg
Možda OT, ali čisto da podelim - Ja mislio neko me hakovao, odsekoh se u sekundi. 👀
Zaboravio da sam se i prijavio, čisto iz fazona 🤣

1313 (plus taxes)

Strašan fazon.
Nisam kupio naravno, neki drugi srećni dobitnik je imao to zadovoljstvo 😁

Poslednja izmena:
Isuvise su ovo konvencijalne i neergonomicne tastature.
Sledeca koju budem uzimao (uzeo bih vec sada da je ima kod nas i u okolini) bi bila jedan od ovih.

Neko je na forumu skoro prodavao Dygma Raise ako se ne varam, tako da može da se pojavi polovna nekad.

Ja sam sebi želju ispunio i kompletirao CIDOO numeričku koju imam sa V87. Nije najbolja tastatura, ali se meni najviše sviđa, tako da je to to što se mene tiče.
Prošao me hajp oko Keychron HE 10, moglo je sada da se nađe HE 2 i HE 4, čak i kod nas u Gigatronu ali što se mene tiče i mehaničkih, dosta je. Sada ću uglavnom uzimati swičeve i caps.

Stigla Yunzii AL75.
Izbacili su u međuvremenu i QMK drajver, kao i Mac software. Nisam uspeo da nateram softver na Win11 ARM ili MacOS, ali radi podešavanje iz Chrome-a.
Ne uspevam da podesim FN lejer kako treba. Šta god stavim pod FN lejer snimi ga kao main lejer (npr. F11 umesto FN+F11).

EDIT: Zapravo neko je tamo obrnuo u softveru tabove... Kada se setuje FN layer to je zapravo MAIN layer i obrnuto 🙂

IMG_0626 2.jpg

IMG_0627.JPG

IMG_0629.JPG

IMG_0628.JPG

IMG_0631.jpg

IMG_0632.jpg

IMG_0633.JPG

Poslednja izmena:

Jel imate preporuku za 100% low profile tastaturu a da je pritom i gamming i crna.

Koristim MX Mechanical Tactile switches i prezadovoljan sam, i skontao sam da mi je low profile baš dobar za preciznost u kucanju.
Probao sam BlackWidow od drugara i nakon samo 5 minuta sam skontao da mi nije to to i da puno grešim.

Elem, koristio bih je svakodnevno za posao (dev), a onda i za gamming. Logi bi predao supruzi.

Trenutno gledam DeathStalker V2 Pro ali vidim da se ljudi žale pa rekoh možda se nešto promenilo nakon par meseci. Gledam Razer jer koristim Basilisk V3 Pro 35K i prezadovoljan sam.

Ako sam omašio temu, molim modove da prebace gde treba, ali nisam našao nešto slično i vezano za tastature 🙂

@Ube Npr. Logi MX Keys S. Nije gaming tastatura, ali može komotno da se koristi i u te svrhe.

• Like
Reagovanja: Ube
a sta znaci ovo gaming?

Poslednja izmena:
Boze illidane, i ti pitas gluposti...

Enivej, bila na akciji NuPhy Air96 V2 za 99$, uzeo da zameni Glorious koja je pocela da me nervira:

1766429937420.png

a sta znaci ovo gaming?

Pa znaš gde sam najktivniji, pa da mogu i da rage-ujem xD.

Pa WoT primarno, ali ima tu dooosta naslova koji su fps, 3rd person..
Za neke koristim joypad jer je lakše ali eto, ceo dan rad i kucanje pa onda uveče prezežno wot, mada se razmišljam da probam Arc Raiders.
Verujem da je sasvim dovoljna i ova MX Mechanical što imam, ali svakako sam mislio ženi da uzmem nešto, pa kad uzimam da uzmem nešto kvalitetno za sebe pa ću lako menjati 🙂

ne znam da postoji takav low profile switch?

Vidim da se recimo koristi baš DeathStalker + Keychron LP Red switchevi i onda ima dobrih kombinacija.
Samo što ne bih da dam 200eur za tastaturu a onda HyperSpeed da puca.

da li je ovo ispravan odgovor od strane LLM?
Uglavnom: savet sa foruma je dobar (i često najbolji realan put do “YU tastature bez YU brendova”), ali ima 3 bitne “cake” koje taj post ne naglašava dovoljno:

1. Keychron “barebone” = bez svičeva i bez keycapova (dobijaš kućište+PCB+plate+stabilizatore+RGB/knob ako model ima), pa moraš posebno kupiti i switch-eve i kapice.
  2. YU/Slovenački keycap set mora fizički da odgovara tvojoj tastaturi (nije dovoljno da piše “ISO” – mnoge kompaktne ISO tastature traže dodatne 1u tastere i 1.75u desni Shift).
  3. Većina “dye-sub PBT” setova sa AliExpressa (uključujući XMI tip) su ne-prozirni → RGB će se videti oko tastera/ispod, ali neće svetleti slova kroz legendu (osim ako je set “shine-through”, što je retko kod YU/jezika). (Ovo isto Keychron eksplicitno naglašava za svoje dye-sub setove.)

1) Da raščistimo: šta su switch-evi, a šta keycapovi?​

• Switch (svič) = mehanički prekidač ispod tastera (linear/tactile/clicky). On pravi osećaj i zvuk (meko/“thock”, taktilno “bump”, klik…).
  • Keycap (kapica) = plastična kapica sa slovom/simbolom koja ide na vrh switch-a (to što ti treba za YU slova).

“Barebone” Keychron (Q-serija, neki modeli)​

Kod barebone varijante dobijaš “kostur”: kućište + PCB + plate + stabilizatore + (često) RGB i knob, ali nema ni switch-eva ni keycapova.

“Fully assembled” Keychron (često V-serija, V Max…)​

Dobijaš sve – i switch-eve i keycapove – pa ti onda samo zameniš keycap set za YU.

Primer (da vidiš kako proizvođač to piše): Keychron V6 ISO “fully assembled” eksplicitno navodi da uključuje keycapove i Keychron K Pro switch-eve, a varijante se razlikuju po tipu keycapova (ABS shine-through ili PBT non-shine-through).

2) Šta je “YU raspored” u praksi (i zašto je ISO bitan)​

“YU” (srpsko-hrvatski/BCS latinica) je praktično ISO fizički layout (veliki L-enter, dodatni taster pored levog Shift-a) + QWERTZ raspored slova + naši karakteri (Č Ć Ž Š Đ…).

Bitno: i sa UK/DE ISO tastaturom možeš u OS-u da izabereš “Serbian/Croatian/Bosnian” layout i da kucaš naša slova — ali tada ti legende na tasterima neće odgovarati. Ti hoćeš da legende budu YU, zato loviš keycap set.

3) Koji Keychron ISO modeli su “kompatibilni” sa slovenačkim/YU keycap setovima?​

Najvažnije pravilo:

A) Ako uzmeš​

Skoro svaki “normalan” ISO keycap set (105 tastera) će fizički leći.

B) Ako uzmeš​

Moraš da proveriš da set ima dodatne “nestandardne” komade:

• tipično 1.75u desni Shift
  • često više 1u tastera (donji red desno, navigaciona kolona itd.)
Ovo se stalno dešava na Keychron Q1/Q2 i sličnim formatima: ljudi kupe ISO set od 105 tastera i shvate da im fali baš tih par komada (1u/1.75u).

4) Šta je trenutno realno dostupno na ipon.hu (preko javno vidljivih izvora)​

Ne mogu direktno da otvorim ipon.hu product stranice (izbacuje captcha u ovom okruženju), ali se dosta toga vidi preko Árukereső (mađarski price-compare) gde je ipon naveden kao prodavac.

Keychron ISO “barebone” koje vidim da ipon nudi (primeri)​

• Keychron Q2 ISO barebone (više varijanti/boja) – vidljiv kao “Raktáron” kod ipon
  • Keychron Q4 ISO barebone – vidljiv kao “Raktáron” kod ipon

Keychron “fully assembled” (ne barebone) koje vidim da ipon nudi​

• Keychron V6 Max (ISO HU varijante, ali fizički ISO; keycapove svakako menjaš)
  • Keychron V3 Max (takođe HU varijante)
Napomena: “HU” znači da dolazi sa mađarskim legendama, ali to tebi nije bitno jer planiraš YU keycap set – bitno je da je fizički ISO i da je raspored tastera standardan za taj format.

5) “Da li je Q5 + XMI set najbolja kombinacija?”​

Konceptualno: da, jer dobijaš:

• ozbiljan “custom-friendly” board (Keychron Q-serija, hot-swap, QMK/VIA/Launcher, dobra konstrukcija),
  • i kvalitetan PBT dye-sub set sa našim slovima.
Ali praktično:

• Q5 (96%) je baš format gde keycap kompatibilnost ume da bude mina (moraš da imaš 1u/1.75u kitting),
  • i pošto je barebone – moraš dodati cenu switch-eva.
Ako ti je cilj “najmanje cimanja + najmanje rizika da keycap set ne legne”, onda je često bolji izbor full-size ISO (Q6/V6) ili TKL ISO (Q3/V3) nego 96%/75%/65%.

6) Najbolje kombinacije (realno, “bez YU brendova”, a da nije preskupo)​

Ispod su kombinacije koje su robustne (malo iznenađenja), uz napomenu šta tačno dobijaš i šta moraš da dokupiš.

Kombinacija 1 (najmanje cimanja):​

Za koga: hoćeš “kupi–zameni kapice–kucaj”, bez sklapanja.

• Tastatura: Keychron V6 Max sa ipon (po Árukereső je na stanju).
  • Šta dobijaš: komplet tastaturu (switch-evi + keycapovi + wireless + knob, u zavisnosti od varijante).
  • Šta radiš: skineš fabrčke kapice i staviš YU kapice.
Prednosti

• Full-size layout → najlakše je naći keycap set koji fizički paše.
  • Ako ti ne legne estetika/osećaj, menjaš samo kapice (ili kasnije i switch-eve jer je hot-swap).
Mane

• Veći format (ako ti smeta numpad).
  • RGB: ako uzmeš dye-sub PBT sa Ali-ja, neće svetleti slova (osim ako je shine-through set).

Kombinacija 2 (premium osećaj, ali moraš kupiti switch-eve):​

Za koga: hoćeš mali kvalitetan alu board (65%) i spreman si da sastaviš.

• Tastatura: Keychron Q2 ISO barebone sa ipon (vidi se kao dostupno kroz listinge).
  • Šta dobijaš: kućište + PCB + stabilizatori + RGB (zavisi od varijante) + knob (ako je knob verzija); bez switch-eva i bez keycapova.
  • Moraš dokupiti:
    1. Switch-eve (oko 70 kom za 65%, uzmi par više)
    2. Keycap set koji eksplicitno podržava 65% ISO (obavezno da ima: ISO Enter + ISO levi Shift + “NUBS” taster + 1.75u desni Shift + 1u donji red desno)
Kako da ne pogrešiš keycap set (ovo je ključ za Q2):

• Traži da set ima “compatibility: 65% / 75% / 96%” ili da ima 135–150 key kitting.
  • Obavezno gledaj “kitting” sliku (raspored svih kapica u setu) – to je jedina istina.
Preporuka switch-eva (praktično, “best value”)

• Linear (tiho/glatko): Gateron Milky Yellow Pro / Akko Cream Yellow (ako ti clicky ne treba)
  • Tactile: Gateron Brown (klasika) ili neki jači tactile (npr. Akko Lavender Purple)
(Ovo su reputabilni “komponenta” brendovi u mehaničkoj zajednici; nisu “gaming YU brendovi”.)

Kombinacija 3 (najjeftiniji ulaz u Q-seriju, ali 60% je kompromis):​

Za koga: hoćeš mali sto i minimalistički layout, ne smeta ti što nema F-row i dedicated strelice.

• Tastatura: Keychron Q4 ISO barebone sa ipon (na stanju preko Árukereső).
  • Moraš dokupiti: switch-eve + keycap set.
Prednost Q4 vs Q2: 60% često ima “standardnije” dimenzije donjeg reda nego 65% (manje 1u egzotike), pa je lakše naći set koji paše.
Mana: 60% nije za svakoga (prečice, slojevi).

Kombinacija 4 (ako baš hoćeš 96% kao Q5):​

Keychron V5 ISO postoji kao zvaničan model (ISO kolekcija), hot-swap i south-facing RGB, i dolazi sa pre-lubed Keychron K Pro switch-evima u fabričkim varijantama.
Ali: za 96% ti skoro sigurno treba keycap set koji podržava 96%/1800 (dakle 135–150 tastera), ne “klasičnih 105”.

7) O slovenačkim vs “pravim YU” legendama (važna stvar)​

• Slovenački obično znači da sigurno ima Č Š Ž.
  • “YU” / srpski latinica ti realno traži i Ć i Đ.
Na AliExpress-u često postoji više varijanti (Slovenian / Croatian / Serbian / “Slavic”…). Pošto ne mogu pouzdano da otvorim konkretan AliExpress listing odavde da proverim tačan “kitting” i da li baš uključuje Ć/Đ, najbezbedniji metod je:

Pravilo kupovine: kupuješ isključivo set gde na slici kompleta jasno vidiš tastere sa Č Ć Ž Š Đ (ne samo naziv u naslovu).

Ako ne nađeš dobar Ali set, postoji i varijanta keycap setova van Ali-ja koji eksplicitno ciljaju “Croatian/Slovenian QWERTZ” dye-sub PBT i imaju široku kompatibilnost (npr. setovi tipa 155 keys, ISO podrška, više Shift veličina).
(Nisam ti ovo ubacio da te šaljem van Ali-ja, nego kao “plan B” ako ti na Ali-ju ništa ne pokriva baš Ć/Đ kako treba.)

8) RGB i keycapovi: da očekivanja budu realna​

• Ako uzmeš dye-sub PBT YU kapice (najčešći slučaj): slova su super trajna, ali RGB neće prolaziti kroz slova.
  • Ako ti je “da svetle slova” prioritet: moraš loviti shine-through (dupli shot ili specijalni print), ali YU/Slavic varijante su tada mnogo ređe.

Brza preporuka “šta bih ja uradio” (bez filozofije)​

1. Ako ti je ok full-size: V6 Max sa ipon + YU keycaps (ISO 105). Najmanje rizika.
  2. Ako hoćeš kompaktno, ali ozbiljno: Q2 ISO barebone + kvalitetni linear/tactile switch-evi + 135–150 key YU set (da ima 1u i 1.75u).
  3. Ako hoćeš najmanji alu board: Q4 ISO barebone + ISO set.

Nazad
Vrh Dno