Šta je novo?

Uporedni prikaz kapaciteta split invertera na našem tržištu

Pa neka plate npr. nekom od TUV, SGS ili nekom trećem

Prosečan kupac bilo gde u svetu ne zna da Eurovent uopšte i postoji. Nas 20 ovde što godinama razglabamo na ovu temu, kao i po koji povremeni prolaznik, ne čine ni 0.0001 % kupaca u Srbiji. I dalje se kod nas pretežno kupuju najjeftinije klime po preporuci, majstora, komšije, prodavca...
Uh, nešto sam mislio napraviti i za ove jeftinije tabelu, ali podataka niiiigdje za TOL, Tbiv, Pdesign za grijanje, koliko gasa ima... Šuplje sa podacima, pa čak i nesertivikovanim...
Znam da me frapiralo da je kod jednog Voxa masa vanjske 18 kg 😳 😳 😳

Perice bez obzira, ako su ozbilja firma, valjda je red da ponudiš neku garanciju i podatke za proizvode? Nije da košta milion jedan sertifikat...

Nemoj džaba da se trudiš, samo ćeš još više zakuvati čorbu 😀

Evo ga malo apdejtovana tabela sa Hitachi famElijom i par većih modela drugih proizvođača, ispravljeni uočeni propusti (hvala na sugestijama).
Ubačena i započeta tabela "kineskih" to jest proizvođača nesertifikovanih euroventom, kome se da nek nastavi, mada je tu baš nezahvalno jer u priručnicima podataka nema, oslanjaš se na njihove sajtove pa šta sreća dade... Pogotovo problem pravi što naštancaju 10 različitih oznaka za gotovo identičan model, pa ti gataj...

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1eUrRHIR8axPIejnfSvHwsTf-Md_4B568/edit?usp=drive_link&ouid=106635763340886060525&rtpof=true&sd=true

Novi Kolači, a neki cjelovit print screen neću još slati, dok se "ne nakupi" još novina.

hitachi-haier-midea-daikin-mitsu.png

Bravo za projekat!
Da li je moguce da Midea Oasis na -10 izbaci samo 1.7Kw toplotne energije? Ako je to tacno, to je katastrofa. Ispada all easy pro, duplo jeftinija klima bolja.

Trebao si ubaciti i za Air home 600 , model VJ 42
Mislim da je isti kao za 18

Hvala avenger, cilj je da se svijet malih toplotnih pumpi sto više izbistri i bude pristupacniji svima sto ce omogućiti lakse omasovljavanje korištenja invertera
.
Za sve što je nejasno ili se cini nevjerovatno, imas tacan model iskoprias u eurovent i provjeriš. Mozda i jesam pogriješio, mada se sjecam da sam se isto čudio za Oasis, obzirom na cijenu...

Tamburasu, ***, dodaj ti, otvoren je fajl za edit, pomozite malo 😁

Ubačeno pomalo japanaca, lijepo iznenađenje dana je novi LGS12EC ( S12EC UA3S / S12EC.NSJS ) koji je suštinski jako sličan 12KMCC, sa težom spoljnjom cca 27 kg, twin rotary, nešto manji SCOP, na minus 10 garantuje 2.5 kW toplote!, ali košta smiješnih 550 EUR.
Za nekog ko zazire od kineza, a želi dobro za malo novca, boljeg nema.

LINK ZA TABELU U EXCELU

12ke i 18ke 24.11. BIH tržiste.png12ke i 18ke

Počeo raditi kineze kad uhvatim vremena, mozak mi se smetnuo 😱 😵 🤬
Bog to jedino može olako pohvatati, koliko naziva i varijacija za jednu te istu stvar, strahota!

Poslednja izmena:
Ja ispravih za Oasis grejanje na -10 i -7 jer su bile pogresne vrednosti. Uzeto iz Eurovent sertifikata.
Da li dodati jos 2 kolone, prva grejac za kompresor i druga kolona vrsta kompresora, rotary, twin rotary itd? Nekome ce sigurno znaciti.

Hvala, bilo je mnogo tih oasisa pa sam se držao striktno modela UJ i VJ koji sam naveo u tabeli i trecoj koloni.
Bilo bi idealno da se stavi i tacan model kompresora, ali to je bas kopanje po priručnicima, sto trazi vremena...

ok, danas je bilo vremena i za ovaj projekat, kompresori "dopunjeni"

Veliko iznenađenje - Haier u modelu Pearl Premium 1800 Btu koristi ni manje ni više nego Mitsubishi dvostepeni kompresor! Dok 12-ka i 24-ka koriste Hitachijeve.
Dakle, još veća preporuka za Haier ide od sada 🙂

Dakle nije twin rotary nego twin stage.

Za 07KPCA gde si našao ovaj podatak pošto sam na YT slikao ovaj kompresor da ima?

Prilozi

• lg dsg066mja compressor.jpg
    lg dsg066mja compressor.jpg
    16.4 KB · Pregleda: 48
Ko se ovo igra sa excel tabelom pa je sve izmesano sad?

1764851630245.png
Tbiv је температура на којој је оптерећење једнако декларисаној потрошњи и испод које се додаје бекап грејач да покрије губитке.
Tol је декларисана гранична температура на којој топлотна пумпа ради.

Lista je malo ažurirana i pojačana.

Uveo sam i "best buy" odjeljak kako bi se ljudi koji trebaju brzu informaciju najlakše snašli.

Cijene nisu DEFINITIVNE i zavise umnogome od akcija, kao i samog tržišta - Vivax je recimo daleko povoljnihi u Srbijij nego u BiH, ovdje kod nas je Haier baš povoljan, u Srbiji je Fujitsu mnogo jeftiniji nego u BiH...

Ljudi, ima li dobrovoljaca koji bi pomogli da se malo Gree i Hisense priča raspetlja?
Nisam nešto pri vremenu da se bavim ovim, a zadaje prilično glavobolje ova marka, dok je s druge strane i dosta zastupljena, pa je šteta da narod ne bude informisan i da nema neki jasniji uvid.

Ovo je vjerovatno jedna od konačnih verzija, pošto su prilično iscrpljene mogućnosti i modeli, barem kod eurovent sertifikovanih.

LINK
Novine - fiksiran gornji red, kao i druga kolona, radi lakše preglednosti i da se ne izgubi pojam koji model gledamo.

ubačene kolone:
buka UJ - na grijanju. Gdje vam se čine nerealno malo vrijednosti, proizvodjač nije naveo koliko je na grijanju, već na hladnjenju, pa samunio ono što je bilo dostupno. Može se "odokativno" čitati vrijednost sa grafikona nivoa glasnoće, ali to je proizvoljno, te se držim samo onog što je decidno navedeno brojkama.

Buka VJ. - mjeri se na 1 m daljine (kao kod većine stvari u akustici). Dakle, VJ vjerovatno nećete ni čuti ako imate iole kvalitetan uredjaj, jer je u prosjeku nekoliko metara iznad vaših glava.

Odvlaživanje vazduha kao odličan pokazač veličine/gustine izmjenjivača, ali i ugodnosti u ljetnjem periodu.
Broj izmjenjivača UJ -
Broj izmjenjivača VJ - ovo opet može detaljnije, je li 5 ili 7 mm, je li obični premaz, blue fin, gold fin, dual barrier... Ali kome se da nek dopunjava.

WIFI, UV i ostalo, nisam stavio.

To možda može zasebna kolona "napomene" i da se dopiše u slobodnoj formi, po čemu je određeni model specifičan.
Svakako nije nebitno kod izbora klime, ali kao i kod svega, imate uređaje sa očajnim aplikacijama, kao i sa odličnim, pa nije za 1/1 poređenje, a svaku klimu začas opametite sa Tuyom za džabne novce i imate app koja radi pristojno.

Za baktanje sa kinezima nemam vremena, ni volje, to je naprosto najčešće "kupovina naslijepo" i kao takvu je treba prihvatiti i pratiti teme sa sličnim modelima. Možda dobiješ primjerak koji će raditi besprijekorno i dugo, možda uleti kardan. Ako neko ima volja, tablica je do daljnjeg otvorena za dopune i ispravke pogrešnih navoda (samo napomenite, da iskorigujem i u originalnu na računaru).

Pojačao sam GREE malo, mada je i kod njih meni lično haotično zbog preklapanja starih i novih modela... Ako ko ima da je vješt sa GREEjem, dobrodošao je da pomogne. Osvježena tabela u postu i postovima iznad, da ne zatrpavam.

Pojašnjenje za pojavljivanje LG u best buy, iako po snazi samih kW "ne pripada".
LG ima prefinjenje dual rotary kompresore, koji su efikasniji u radu + zadržavaju kapacitet i na nižim temepraturama dosta bolje or rotary (single rotary) modela, te se odlikuju mirnijim radom sa manje vibracija. Takođe, vanjski izmjenjivač ima napredni "Gold Fin" premaz spoljnjih izmjenjivača, čime se omogućava veoma dugo očuvanje karakteristika izmjenjivača, samim time i performansi uređaja. Dakle, daje dosta japanskih nota, a u strogo kineskoj cijeni.

Nazad
Vrh Dno