Šta je novo?

Uporedni prikaz kapaciteta split invertera na našem tržištu

monstrum

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
705
Počeo sam raditi na ovome, pa se nadam da će se naći neko sa vremenom i voljom da dopuni.

Kako bi novi korisnici, "padobranci" i privremeni prolaznici imali što više relevantnih informacija na jednom mjestu te se mogli dobro informisati i imati komparativni uvid u uređaje koji su najčešći na tržištu.

Ostaviću link i za "živ fajl" pa ko nađe volje i za shodno, dobrodošao je da dopuni.

LINK ZA DOPUNU FAJLA/TABLICE

Svi podaci su vađeni iz EUROVENT DIREKTORIJA, zvaničnih sajtova proizvođača ili zvaničnih priručnika proizvođača.

Zanimljivo je vidjeti kolika je razlika u cijenama, ogromna dapače, dok u kapacitetu grijanja i SCOPu ne prati ni izbliza linearno.
12000 btu inverteri.PNG

Poslednja izmena:
Nisi baš tačan...

Напишите шта није тачно ако нешто не штима. Мени Еуровент подаци ништа посебно не показују нажалост. Од кад се PdesignH намешта да се добије жељени SCOP ти подаци немају пуно употребне вредности.

Misle na to tačan "normalan" 😂
Ne sikirajte se, prikupljao i prikupljam u okviru jednog projekta ove podatke, ali ne obuhvata se low end segment, zato i kazem, ko ima volje da dopuni za ove silne bendove (vox, tcl, tesla, vivax...)

Takođe, ko god ima prijedlog kako da se unaprijedi, ako je ugledao negdje grešku, samo neka javlja, ovdje smo da pomažemo jedni drugima i široj populaciji.

Fajl sa linka apdejtovan, ovo je novo stanje (dodao sam TOL).
Prava iznenađenja su mi LUC, iako niskog SCOPA ima snage u minusu da se gamba sa kudikamo cjenovno ozbiljnijom ekipom,
Etherea sa SCOPOM,
te ludi MUZ-FT35VGHZ koji na -25 baca 3.4 kW 😱

12000 btu inverteri.PNG

Prvo, odlična tema, ovo bi trebalo u sticky.
Drugo, LUCA je ozbiljna mašina zahvaljujući dvorednom izmenjivaču u spoljnoj kao i u unutrašnjoj jedinici. Identičan kompresor Toshiba ide u moje 12 LGC, 9,5KG težak, to je životinja provereno. Jedina razlika je što LGC nema dvoredni u unutrašnjoj a ima u spoljnoj.

Samo što za iste novce kupiš 4.5 LUCa, 3 komada Oasis Plus Nordic, 3 Etheree, 2 komada Mitsu LN...

Jeste najbolja, ali cijena je baš baš baš nerealna...
Niti bih iskreno volio toliko škljopociju ili X-Nocriu gledati u dnevnoj 😵

Напишите шта није тачно ако нешто не штима. Мени Еуровент подаци ништа посебно не показују нажалост. Од кад се PdesignH намешта да се добије жељени SCOP ти подаци немају пуно употребне вредности.

Ako nije relevantna dokumentacija proizvođača, ni sertifikacija jednog ozbiljnog rijela (eurovent), pa na šta onda ljudi da se oslanjaju?
S jedne strane, svaki prodavac hvali baš one brendove koje zastupa (i one stare dobre fore "za pet godina i x stotina prodanih nijedne reklamacije"), s druge strane imaš kineske brednove koji pišu gotovo šta ima padne na pamet, a nema baš svako priliku da izvali 1500 eura za jednu jedinicu pa "bude siguran" da je ok kupovina.

Мени јесте релевантна документација произвођача, али не свих, Јапански произвођачи имају углавном “богату” документацију укључујући сервисна упутства и таблице капацитета за различите температуре (не Еуровентових који служе за рачунање SCOP). Мени је битније колико је клима тешка, какав компресор и измењивач има, максимални капацитети на дебелим минусима, него колики има SCOP са 2-2,5 kW димензионисаног капацитета.

Samo što za iste novce kupiš 4.5 LUCa, 3 komada Oasis Plus Nordic, 3 Etheree, 2 komada Mitsu LN...

Jeste najbolja, ali cijena je baš baš baš nerealna...
Niti bih iskreno volio toliko škljopociju ili X-Nocriu gledati u dnevnoj 😵
A jel navedene imaju opcije koje ima ururu ?

Slazem se veci broj klima bolja opcija pogotovo za grejanje.

Ali i opcije sem klasičnih očigledno kostaju

Šta ima ta da košta toliko?

Najvaznija stvar sto druge nemaju je ovlazivac i podesavas koju vlaznost oces da imas u kuci.

Čudite se da neka klima košta više od druge.? Tako je u svim industrijama auta,telefona,TV..Negdje kupiš skuplje,nekad jeftinije

Zna li ko kakvo je to kuvanje bilo između GREE i Euroventa?
Pobrisani su baš svi split modeli, nema nijednog certifikata, a prije koju godinu ih je bilo poprilično?
Mislio sam dodati i njih kao većeg igrača, ali mi je neozbiljno da vučem samo iz njihovih priručnika jer, što bi se reklo, mogu napisati šta hoće za mnoge stvari, ako ne podliježu nikakvog naknadnoj kontroli i certifikaciji.

Gree nikada nije bio član Euroventa, nije im zanimljiva prodaja malih jedinica u EU.

Bogami imali su i to nekoliko modela malih Splitova, a vecih modela ic raznih srodnih uređaja i sada imaju vise stotina certifikata

Iz nekog razloga su ovi kućni inverteri svi trajno pobrisani, iako ih google indeksiranje i dalje prikazuje na sajtu

Imali su za odredjene modele, Lomo, U crown, Amber.. mozda jos po koji ali ovi sveziji tesko. To je prije par godina bilo aktuelno

Nisu nikad imali sertifikat, rade velike poslove i verovatno im neko u EU završava preko sebe a gree da dokumentaciju uskladjenu sa Euroventom.
Imaju jake sertifikate i što bi davali novac za sistem samo za uzimanje para.

Poslednja izmena:
Apsolutno nije bitno ko i u čije ime radi sertifikaciju. Sertifikate su za neke modele imali, a sada nemaju.

Koje to jake sertifikate oni imaju? I zašto njima da verujemo, a istovremeno ne verujemo Daikinu, Micubišiju, Panasoniku i sl.

Da li firmu gree kače dodatne carine? Može biti to razlog skidanja sa liste a ne mora da je to razlog 🤣
Nisam dž napisao sistem za uzimanje para i da ne pišem više jer se zalazi u druge sfere.

Ja ipak mislim da je za te sertifikate kriv Gree sto na sajtovima davao nenormalne brojke u odnosu na ono sto sertifikat pokazivao...

Da li firmu gree kače dodatne carine? Može biti to razlog skidanja sa liste a ne mora da je to razlog 🤣
Nisam dž napisao sistem za uzimanje para i da ne pišem više jer se zalazi u druge sfere.
Carine nemaju nikakve veze sa eurovent sertifikacijom, jer sertifikacija ovog tipa nije obavezna, za razliku recimo od CE znaka.
Da li nešto jeste uzimanje para ili nije, ostavljeno je kupcu na volju, pa može da kupuje proizvode sa ili bez sertifikata, tj. da veruje ili ne veruje proizvođaču.
Ja ipak mislim da je za te sertifikate kriv Gree sto na sajtovima davao nenormalne brojke u odnosu na ono sto sertifikat pokazivao...
Ne sećam se da je Gree za bilo koji model davao drugačije karakteristike u odnosu na one sa eurovent

Еуровент и сертификати тог типа су битни професионалним корисницима, а не класичним потрошачима. Gree су вероватно проценили да им се више исплати плаћати класичне рекламе, правити продајне "акције" и сл. него трошити новац на Еуровент. У Норвешкој су тренутно врло агресивни са рекламама, конкретно кроз локални Wilfa бренд, стално искачу неке понуде и "попусти".

Prosečan kupac bilo gde u svetu ne zna da Eurovent uopšte i postoji. Nas 20 ovde što godinama razglabamo na ovu temu, kao i po koji povremeni prolaznik, ne čine ni 0.0001 % kupaca u Srbiji. I dalje se kod nas pretežno kupuju najjeftinije klime po preporuci, majstora, komšije, prodavca...

Gree je dosta zakačen uvećanim carinama u USA i verovatno su zato agresivne reklame po pojedinim zemljama gde su procenili da mogu da naprave dobro tržište.
Gree ne interesuje Eurovent jer je to udruženje PROIZVODJAČA u Evropi koje može da se igra sa metodologijama testiranja kako im odgovara jer koriste istu laboratoriju koju su sami izabrali (više je laboratorija u pitanju u zavisnosti šta se ispituje) umesto da odrade testiranje na više instituta po istom standardu pa da vidiš razlike.

Nazad
Vrh Dno