Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

pa ako ti je bitno da se rastereti 4g, da bi imao vecu brzinu, onda znaci da ti treba i 5g 🙂
benefit od rasterecenja 4g mogu imati oni koji nemaju 5g telefon. oni koji imaju, ce automatski biti na 5g sa vecim brzinama

Treba imati u vidu i da su B8, B20 i B28 (10+10+10 Mhz) niskofrekventni kanali za ruralne sredine sa velikim dometom signala i nižom brzinom protoka u praksi, dok su B1, B3 i B7 (15+25+20 Mhz) visokofrekventni kanali sa manjim dometom signala i većom brzinom protoka u praksi, kao i 5G n78.

Nije mi baš jasno ovih 25 Mhz za B3, da li će se proširivati 20 Mhz kanal na 25 Mhz i da li će A1 ukidati dodatni kanal od 10 Mhz koji jedino on ima.

Za kućni net u gradskim sredinama će na 4G ruterima biti preporučljivo zaključavanje na B1+B3+B7 (B3+B7 na max 2CC ruterima), dok na 5G ruterima na n78+B1+B3+B7.

Zašto misliš da B3, B1 i B7 neće biti na ruralnim BS, pa već sad i A1 i mts imaju B20 + B3 + B1 praktično svuda. mts masovno poslednjih meseci pušta B7 i u selima i to ne baš malo.

На којим растојањима требају бити антене једна од друге да се искористи макс високофреквентни опсег?

Treba imati u vidu i da su B8, B20 i B28 (10+10+10 Mhz) niskofrekventni kanali za ruralne sredine sa velikim dometom signala i nižom brzinom protoka u praksi, dok su B1, B3 i B7 (15+25+20 Mhz) visokofrekventni kanali sa manjim dometom signala i većom brzinom protoka u praksi, kao i 5G n78.

Nije mi baš jasno ovih 25 Mhz za B3, da li će se proširivati 20 Mhz kanal na 25 Mhz i da li će A1 ukidati dodatni kanal od 10 Mhz koji jedino on ima.

Za kućni net u gradskim sredinama će na 4G ruterima biti preporučljivo zaključavanje na B1+B3+B7 (B3+B7 na max 2CC ruterima), dok na 5G ruterima na n78+B1+B3+B7.
Za 4G je poslednji put bilo koliko se secam 5 kanala sa max 20MHz po kanalu. Tako da ce 5CA ako bude osetiti neko poboljsanje. Nisam siguran da telefoni koji nemaju 5G imaju išta vise od toga

Zašto misliš da B3, B1 i B7 neće biti na ruralnim BS, pa već sad i A1 i mts imaju B20 + B3 + B1 praktično svuda. mts masovno poslednjih meseci pušta B7 i u selima i to ne baš malo.

Nismo se dobro razumeli. Nigde nisam rekao da neće biti u selima. Mislio sam više na područja van naseljenih mesta i primarnu svrhu različitih bandova.

На којим растојањима требају бити антене једна од друге да се искористи макс високофреквентни опсег?

Evo ti mapa 4g baznih stanica, da steknes neku predstavu. S tim sto 3500 mhz zahteva mnogo guscu mrezu, ali ona i nece biti namenjena da pokrije sve, vec samo najzagusenije delove grada.

Evo ti mapa 4g baznih stanica, da steknes neku predstavu. S tim sto 3500 mhz zahteva mnogo guscu mrezu, ali ona i nece biti namenjena da pokrije sve, vec samo najzagusenije delove grada.

Pa jedino je 3500 Mhz od odobrenih frekvencija pravi 5G. Tamo gde nema 3500 Mhz nema 5G već 4G, tako da bi sa 3500 Mhz trebalo biti pokriveni celi gradovi, a ne samo najzagušeniji delovi.

@Tilek, nije to tacno. 5G zavisi od arhitekture mreze, a ne od frekvencija. 5G moze da radi na svakoj od ovih frekvencija, s tim sto je 3500 mhz ekskluzivno za 5G, dok ostale mogu da se dele sa 4G. Ali 5G je 5G bez obzira na frekvenciju.

Evo, dobicemo po prvi put opseg na 700 Mhz, bas zbog 5G.

Kako mislis nece da moze, pa deru nas za kucni net/kablovsku godinama, o mobilnoj vezi da ne pricam, mislim da su nam te usluge medju najskupljim u Evropi, mozda smo i u svetu negde u vrhu u odnosu cena/dobijena usluga. Kod nas nema sistema slobodnog trzista i formiranja cena, tako da ocekujem cenu (bar u pocetku) za 5G kao da kupujemo krilo za Boing.
Najpozitivnija strana ovoga je rasterecenje 4G, koje nece doci odmah ali ce se desiti, za korisnike kojima 5G ne treba.
Dva najskuplja paketa kod svih provajdera kostaju:
Mts SokoMax 6199
Mts SokoLite 5146
A1 Neo Super 3999
A1 Neo Ultra 4999
Yettel Mobile L 8599
Yettel Mobile M 4499
Otprilike svi znamo sta ima u tim paketima i sta ima i sta mogu da ponude vise da opravdaju skuplju cenu?
Ne znam koliko prstis teme provajdera a ja iz iskustva vise puta licnog za Mts i A1 zadnjih mesec dva kod sklapanja novih UO ide obavezna NAPOMENA da te cene vaze svih 24 meseca. Ne bi se oni igrali sa time znaju sta ih ceka , ljudi se plase i odmah do znanja ista cena do kraja UO. Za Yettel nisam cuo da to pricaju.
A stare pakete da prekrste u nova imena (pakete) moguce ali ja licno sumnjam.
Nekog dogovora izmedju 3 provjadera sumnjam da ce postici. Traje tihi rat Mts-Yettel protiv A1. Svedoci smo koliko popusta ljudi dobijaju danas , ladno padaju popusti do 75%.
A1 je proslog avgusta poskupeo oko 50% , uzeo ne uzeo telefon cena paketa je ista od tada. Mts nesto sitno jace pakete a malo vise manje, za Yettel ne znam.
Akumulirao se A1 sa parama , najvise ljudi prelazi u A1, sire sa tv i netom. Sto bi se dogovarali da cine uslugu propalom Mts-u. Da su hteli da se dogovore , dogovorili bi se odmah valjda? A jucr danas i sutra se kolju za korisnike . 😃
Nece A1 poskupeti, ali ce neku foru smisliti ubaciti Netflix, Max.. tu su tanki. Mts ce cekati i prepisati od Yettel-a.
Samo neka puste konacno 5G 😃

U Novom Sadu mts koliko sam ja danas uspeo da skeniram na Limanu i Bulevaru jos uvek nema 5G signala, odnosno preko aplikacije NetMonster aplikacije vidi se samo 4G signal.

Ono sto mene najvise kopka je koliko ce operatori ici ispred planiranog roadmapa:
2026. pokriveni najveci gradovi sa ukupno vise ili jednako 200 gNodeB ( gradovi Beograd, NS, Nis, KG, Subotica sa odnosnom bz 120, 20, 15, 10, 5) + svi naucno tehnoloski parkovi moraju imati barem 1 gNodeB.
2027. vise ili jednako 1000 gNodeB sa pokrivenim svim vecim gradovima sa vise ili jednako 5 gNodeB + turisticki centri sa 1 gNodeB + aerodromi koji rade 24h i granicni prelazi
... i koliko ce od ovoga planiranog za 2026. pustiti sada pri lansiranju, i da li cemo onda vec tokom sledece godine imati ono sto je originalno planirano za 2027.

U Novom Sadu mts koliko sam ja danas uspeo da skeniram na Limanu i Bulevaru jos uvek nema 5G signala, odnosno preko aplikacije NetMonster aplikacije vidi se samo 4G signal.
Aktiviraju stranu karticu pa ćeš videti 5g.
Na domaćoj se samo kod A1 vidi 5g neaktivni (tako je kod mene slučaj)

Vidi se i na domaćoj Yettel kartici 5G NSA.

U startu će pokrivenost 5G biti mnogo veća od zahteva licence. Yettel već ima 5G NSA signal kod mene u Pirotu. A1 ima u Leskovcu, Kruševcu, Vršcu, verujem da će pustiti još.

Screenshot iz Pirota:
1763234174347.png

Jedno botovsko pitanje, kada puste 5g signal, nece morati da se menja sim kartica kao kad se prelazilo sa 3g na 4g? Radio mi je 5g u inosttanstvu, kapiram da ce i ovde da radi samo od sebe.

Bice ovo mnogo zanimljivije nego sto mislimo.
Najvise sam se pribojavao "rumunskog scenarija". Rumuni su prosto eksplodirali sa optickim internetom i 4G, ko je u toku zna da su bili ispred 90% evrope, ali kada je dosao 5G kao da su se izduvali. Sve sto od tada rade odrade cisto da se kaze, kao da ih biju. I nije sto su na zacelju, nego sto 5G imaju vec pet godina, ali momentum nikada nije postojao.

Ali dobro, sada je ocigledno da ce kod nas biti druga prica, ako je i bilo neke brige pre godinu-dve, u poslednjih nekoliko meseci je izaslo bas dosta informacija koje najavljuju ozbiljan pristup kod nas, sa snaznim momentumom.

Veoma sam uzbudjen da testiram 5G. Nije kao da gde god idem radim speed test k'o manijak 😂. Nadamo se da ce bench uraditi video o predstavljanju 5G mreze.

Nije baš usko vezano za 5G, al mts "kida" sa puštanjem LTE B7 2600MHz carriera širine 20MHz. Već nedeljama unazad puštaju B7 masovno.

Nisam imao prilike nisam mts korisnik mtsove mreze ali vidim da su mahom 300+
Nisam imao prilike nisam mts korisnik mtsove mreze ali vidim da su mahom 300+

Nije baš usko vezano za 5G, al mts "kida" sa puštanjem LTE B7 2600MHz carriera širine 20MHz. Već nedeljama unazad puštaju B7 masovno.
Pa i to je jedan korak blize 5G, ako vec imas formirane 2600 celije, 'lako' im posle dodelis i 5G. Ne mora da planiraju mrezu ćelija od nule. Ma ja mislim da se i oni vise smorili sa 4G, bice ovo lud neki tempo, ali hajde da docekamo prvo 5. decembar.

Vidi se i na domaćoj Yettel kartici 5G NSA.

U startu će pokrivenost 5G biti mnogo veća od zahteva licence. Yettel već ima 5G NSA signal kod mene u Pirotu. A1 ima u Leskovcu, Kruševcu, Vršcu, verujem da će pustiti još.

Screenshot iz Pirota:
Pogledajte prilog 512939

Ja imam prepaid eSIM Yettel i ne vidim uopšte 5g. Niti sa fizičkom MTS karticom.
Kada ubacim inostrani eSIM, u zavisnosti od mreže na koju se nakačim se pojavi 5g disconnected.
Osim za A1, nemaju roming sa njima...

Ja imam prepaid eSIM Yettel i ne vidim uopšte 5g. Niti sa fizičkom MTS karticom.
Kada ubacim inostrani eSIM, u zavisnosti od mreže na koju se nakačim se pojavi 5g disconnected.
Osim za A1, nemaju roming sa njima...
Izgleda da u prvom 5G talasu neće biti pušteno prepaid korisnicima, ako bude kao sa MTS-om koji je posle 6 godina od puštanja prvog 4G signala omogućio da prepaid korisnici mogu da koriste 4G onda je očekivano, da ni ovaj put neće biti ništa drugačije.

Moraju pred kraj godine da srede finansije, tako da uz novi ugovor i nova 5G usluga, bar što se tiče MTS. Pustiće oni signal, ali limitirati uslugu na 5G pakete uz posebne pogodnosti uz telefon itd... Sva tri operatera ima da rade istu priču, prioritet postpaid, a prepaid na čekanju.

Kad se malo bolje pogleda prepaid on je već limitiran gigabajtima, ne nudi ništa posebno, 10 za Viber, WA, Facebook, ostalo 10GB interneta. Za prosečnog korisnika 5G mu dođe isto kao i 4G neće on tu videti poseban benefit u redovnom korišćenju usluge.

Aktiviraju stranu karticu pa ćeš videti 5g.
Na domaćoj se samo kod A1 vidi 5g neaktivni (tako je kod mene slučaj)
Netacno, Mts ima 5G u BG gotovo svugde gde sam isao, jedino Yettel nisam video da ima a imam njihovu karticu u tel doduse, sluzbena je pa mozda se ne vidi mozda ce morati neka doplata za 5G ne znam ali Mts fura u svim delovima BGa.

Inace, koga mrzi da cita, najbitnije u tekstu je da tvrde da u prvoj nedelji decembra krece 5G "u nas".😎
Aj da vidimo...

Inace imam najjacu Soko Max tarifu u Mtsu, pa cemo da vidimo ako dodele prvo ce dodeliti pristup nama sa najjacim tarifama.
Od 01.12. ukljucujem 5G non stop na fonu pa cemo videti kad krecu tacno i dal ce davati automatski ili ce se doplacivati, stagod.

Bilo kakva doplata ili ogranicenja u ovom trenutku, kada se trenutni 4G raspada poprilično i kada 5g dobijamo sa ovolikim zakašnjenjem, bi bila suluda.

Gledam mapu, samo mi, bosna, turska u ukrajina, nemamo 5G...

Nazad
Vrh Dno