Za 4G je poslednji put bilo koliko se secam 5 kanala sa max 20MHz po kanalu. Tako da ce 5CA ako bude osetiti neko poboljsanje. Nisam siguran da telefoni koji nemaju 5G imaju išta vise od togaTreba imati u vidu i da su B8, B20 i B28 (10+10+10 Mhz) niskofrekventni kanali za ruralne sredine sa velikim dometom signala i nižom brzinom protoka u praksi, dok su B1, B3 i B7 (15+25+20 Mhz) visokofrekventni kanali sa manjim dometom signala i većom brzinom protoka u praksi, kao i 5G n78.
Nije mi baš jasno ovih 25 Mhz za B3, da li će se proširivati 20 Mhz kanal na 25 Mhz i da li će A1 ukidati dodatni kanal od 10 Mhz koji jedino on ima.
Za kućni net u gradskim sredinama će na 4G ruterima biti preporučljivo zaključavanje na B1+B3+B7 (B3+B7 na max 2CC ruterima), dok na 5G ruterima na n78+B1+B3+B7.
Zašto misliš da B3, B1 i B7 neće biti na ruralnim BS, pa već sad i A1 i mts imaju B20 + B3 + B1 praktično svuda. mts masovno poslednjih meseci pušta B7 i u selima i to ne baš malo.
На којим растојањима требају бити антене једна од друге да се искористи макс високофреквентни опсег?
Evo ti mapa 4g baznih stanica, da steknes neku predstavu. S tim sto 3500 mhz zahteva mnogo guscu mrezu, ali ona i nece biti namenjena da pokrije sve, vec samo najzagusenije delove grada.
Dva najskuplja paketa kod svih provajdera kostaju:Kako mislis nece da moze, pa deru nas za kucni net/kablovsku godinama, o mobilnoj vezi da ne pricam, mislim da su nam te usluge medju najskupljim u Evropi, mozda smo i u svetu negde u vrhu u odnosu cena/dobijena usluga. Kod nas nema sistema slobodnog trzista i formiranja cena, tako da ocekujem cenu (bar u pocetku) za 5G kao da kupujemo krilo za Boing.
Najpozitivnija strana ovoga je rasterecenje 4G, koje nece doci odmah ali ce se desiti, za korisnike kojima 5G ne treba.
... i koliko ce od ovoga planiranog za 2026. pustiti sada pri lansiranju, i da li cemo onda vec tokom sledece godine imati ono sto je originalno planirano za 2027.2026. pokriveni najveci gradovi sa ukupno vise ili jednako 200 gNodeB ( gradovi Beograd, NS, Nis, KG, Subotica sa odnosnom bz 120, 20, 15, 10, 5) + svi naucno tehnoloski parkovi moraju imati barem 1 gNodeB.
2027. vise ili jednako 1000 gNodeB sa pokrivenim svim vecim gradovima sa vise ili jednako 5 gNodeB + turisticki centri sa 1 gNodeB + aerodromi koji rade 24h i granicni prelazi
Aktiviraju stranu karticu pa ćeš videti 5g.U Novom Sadu mts koliko sam ja danas uspeo da skeniram na Limanu i Bulevaru jos uvek nema 5G signala, odnosno preko aplikacije NetMonster aplikacije vidi se samo 4G signal.

Gde gledate pokrivenost 5g ?A1 ima kroz ceo Šabac 5G NSA.
Meni na mapi ništa ne prikazuje 🤔Netmonster
I cellmapper
Pa i to je jedan korak blize 5G, ako vec imas formirane 2600 celije, 'lako' im posle dodelis i 5G. Ne mora da planiraju mrezu ćelija od nule. Ma ja mislim da se i oni vise smorili sa 4G, bice ovo lud neki tempo, ali hajde da docekamo prvo 5. decembar.Nije baš usko vezano za 5G, al mts "kida" sa puštanjem LTE B7 2600MHz carriera širine 20MHz. Već nedeljama unazad puštaju B7 masovno.
Ja imam prepaid eSIM Yettel i ne vidim uopšte 5g. Niti sa fizičkom MTS karticom.Vidi se i na domaćoj Yettel kartici 5G NSA.
U startu će pokrivenost 5G biti mnogo veća od zahteva licence. Yettel već ima 5G NSA signal kod mene u Pirotu. A1 ima u Leskovcu, Kruševcu, Vršcu, verujem da će pustiti još.
Screenshot iz Pirota:
Pogledajte prilog 512939
Izgleda da u prvom 5G talasu neće biti pušteno prepaid korisnicima, ako bude kao sa MTS-om koji je posle 6 godina od puštanja prvog 4G signala omogućio da prepaid korisnici mogu da koriste 4G onda je očekivano, da ni ovaj put neće biti ništa drugačije.Ja imam prepaid eSIM Yettel i ne vidim uopšte 5g. Niti sa fizičkom MTS karticom.
Kada ubacim inostrani eSIM, u zavisnosti od mreže na koju se nakačim se pojavi 5g disconnected.
Osim za A1, nemaju roming sa njima...
Netacno, Mts ima 5G u BG gotovo svugde gde sam isao, jedino Yettel nisam video da ima a imam njihovu karticu u tel doduse, sluzbena je pa mozda se ne vidi mozda ce morati neka doplata za 5G ne znam ali Mts fura u svim delovima BGa.Aktiviraju stranu karticu pa ćeš videti 5g.
Na domaćoj se samo kod A1 vidi 5g neaktivni (tako je kod mene slučaj)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari