Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Taj deo meni nije jasan: da li Ratel zvanično želi da da de-facto monopol konkretnim provajderima na konkretnim opštinama kao podsticaj da se bolje pokriju te opštine? Ako je tako, bar su mogli da napišu zahtev za omogućavanje nacionalnog roaming-a drugih operatera za te konkretne lokacije.

Yettel je već počeo da reklamira 5G.

Čujem u kolima malopre njihovu reklamu, gde promovišu telefone koji su spremni za "najnoviji 5G standard".

Evo ga i na sajtu:

1000012991.png

Taj deo meni nije jasan: da li Ratel zvanično želi da da de-facto monopol konkretnim provajderima na konkretnim opštinama kao podsticaj da se bolje pokriju te opštine? Ako je tako, bar su mogli da napišu zahtev za omogućavanje nacionalnog roaming-a drugih operatera za te konkretne lokacije.

Reč je o nerazvijenim opštinama, gde ne postoji komercijalni interes za dalje unapređenje mreže. Teško je to kvalifikovati kao monopol tipa MTS jedini ima 5G ili bolji signal u Trgovištu i ostvaruju neku nesrazmernu ekonomsku dobit od toga. Mislim da je to dobra inicijativa da se zapravo profit koji će ostvarivati npr. u Beogradu, prerasporedi i na nerazvijena područja, posebno što je reč o malim opštinama, pa izdatak nije preveliki.

Na vecini baznih stanica, kad jedan operater postavi stub i opremu - kasnije dodju i ostali. Pretpostavljam da ce tako biti i sa ovim lokacijama.

Ako je neko imao bilo kakvu sumnju da imamo kartelsko dogovaranje ova aukcija je pravi dokaz... svi su uzeli prakticno isto ( ispeglavsi dosadasnje male razlike) i to po najnizoj mogucoj ceni... nije da se ocekivalo mnogo, da ne kazem gotovo nista ( pogotovo posle dogovora oko optike i sbb debakla) ali je postojala bar neka nada da ce neko krenuti drugim putem...

Sto se tice ovih mesta gde je signal nezadovoljavajuci, to je dobra stvar, bolje ista nego nista, nije da bi konkurencijom ljudi dobili mnogo pogotovo ne u ovim uslovima, a zalosno je samo to sto drzava nije ranije pokazala brigu o stanovnicima i omogucila im zivot u modernom dobu a ne srednjem veku ( a postoje mehanizmi za to) nego ovako ispada kao da su oni (operateri) to dobrovoljno uradili...

Edit:
U svakom slucaju: Srecna nam 5G ko slavi :)

U moj kraj 5g po svoj prilici ima da dođe tek za koju godinu ali dobro, 4g funkcioniše sasvim ok (a ni bateriju ne srče) tako da što se mene tiče sve ok.

Edit:
Može i tema da se preimenuje u na primer "5G mreža u Srbiji (2025)"
Mislim da je bolje da se otvori nova tema, jer od trenutka kada zvanicno krenu krecu konkretne diskusije, problemi, iskustva.
Nije to monopol, to su opstine koje se ne isplati pokrivati u prvih nekoliko godina, i onda je drzava podelila podjednak teret na sva tri operatera da se to uradi u nekom razumnom roku po stanovnike, umesto da tok odredi samo trziste i bude pokriveno za 7-8 godina.
Ali niko ne brani drugim operaterima da postave svoje bazne stanice tu. Samo sto ce im to biti poslednje na listi prioriteta - postavice, jelte, samo ko mora.

Niko ne uvodi SA
Ključna vrednost, međutim, stiže za privredu. Lučić naglašava da 5G otvara “veliku šansu” jer označava start ubrzane robotizacije, razvoja veštačke inteligencije i uvođenja različitih tipova senzora u gotovo svaku granu industrije.

- To je početak razvoja robotizacije, veštačke inteligencije, različitih vrsta senzora koje će svaka privredna grana moći da koristi - poručio je.

Posebno ističe da će Srbija od samog starta uvoditi 5G Standalone arhitekturu, što je ređi pristup u Evropi, ali tehnološki napredniji.

- Evropski operateri priznali su da su pogrešili jer nisu ulagali u skuplji 5G Standalone - kaže Lučić, podsećajući da “u Kini 77 odsto korisnika koristi 5G SA, u Americi 25 odsto, a u Evropi samo dva odsto”.

- Mi ćemo od početka imati taj koncept - naglašava, uz objašnjenje da SA donosi minimalno kašnjenje signala i najbolje uslove za industrijsku automatizaciju i AI.

A u praksi, ako sam dobro razumeo 4G/LTE će dobiti trunku veću brzinu, tj nema smisla prelaziti na 5G ruter ukoliko bazna stanica nije dovoljno blizu?

pa..u praksi, tamo gde bude postojao 5g signal, ima smisla uzeti 5g ruter jer ce brzina biti bolja nego na 4g, pogotovo gde/ako bude SA. manja mesta ce sacketi na 5g, videcemo koliko :)

Jel zna neko jel A1 postavio 5G antene na baznoj eNB ID 14397 (Yura, Nis)?
@poglavicas mozda imas info?

Telekom zaista priprema uvodjenje 5G SA.
Pozdrav
Neminovno ce doci do SA jer 5G Advanced zahteva SA. Ali to sto lucic uzbudjeno najavljuje, on i njegov AI, ili ono gledanje fudbalera iz prvog lica koje najavljuje poslednje tri godine - bice takvog prenosa mozda 2-3 utakmice, iscurece pare, i nestace kao i svaka druga "ekskluzivna usluga" jer nije bilo ni prave ideje ni ozbiljnog ulaganja da takva usluga stvarno zaživi.
Hocu da kazem, dve SA bazne stanice u okviru ekspo kompleksa, najavljene sa velikim lucicevim entuzijazmom, ne cine 5G SA mrezu.
Ali hajde da vidimo, mozda nasi operateri zaista imaju neke vece planove, s obzirom da su do kraja izmuzli 4g mrezu pa su za spontanu tranziciju malo zakasnili.

Poslednja izmena:
Морају да покрију целокупну територију тих општина са свим фреквенцијама које имају није важно да ли је 4г или 5г.

Kod nas jos nema 5G mreze komercilajno ili sam bas ispao iz toka?🤔

Evo tabele sa korišćenjem RF spektra do sad i od sad sa promenama.

Sada svi operateri imaju identično parče RF spektra. Svi po ukupno 220MHz.

Osim što su svi na n78 (3.6GHz midband) dobili po čak 130MHz, najveće promene su:
  • novih 10MHz po operateru na 700MHz B28 / n28
  • novih 20MHz po operateru na 2600MHz B7 / n7
  • proširenje 900MHz spekrta B8/n8 za 6.6MHz ukupno pri čemu je A1 konačno dobio svojih 10MHz (imali su skromnih 4.2MHz), sad svi operateri imaju po 10MHz
  • izjednačenje na po 25MHz na 1800MHz B3 / n3 gde A1 gubi 5MHz, a ostali dobijaju po 5MHz - ukupno proširenje za 5MHz
Kakvu prednost bi ovo imalo ili ne (Pitanje za 4G) s obzirom da su A1 i dodali i uklonili oko 5Mhz

Koja je ukupna širina 4G spektra bila do sada?
B1, B3, B7, B8, B20 i B28 su 4G i daju ukupno 90 Mhz širine kanala kod sva 3 operatera dok je n78 5G i daje 130 Mhz širine kanala kod sva 3 operatera.

Ako sam dobro razumeo, i oni koji nemaju 5G telefon će imati veće brzine na 4G od decembra, jer će agregacijom moći da spajaju i nove band-ove pored starih Pretpostavljam jedino da će B8 ostati za 2G i 3G

Ne bi me čudilo da A1 pusti i LTE na B8 900MHz jer je opseg koji su dobili van standardnog R-GSM. Dobili su deo u okviru R-GSM (5MHz) i deo u okviru E-GSM (5MHz)

Pošto su do sad imali samo 4.2MHz na B8, mogu da iskoriste taj deo od 5MHz u opsegu R-GSM za 2G (proširenje sa 4.2 na 5MHz) a deo u E-GSM (5MHz) da puste LTE carrier jer da pale 3G 900 za koji sad imaju mesta, ne verujem da hoće.

Nema nista od toga , to moglo pre 4g da je bilo kako treba. Sad bi poskupljenje nazvali rusenje ustavnog poretka.
Kako mislis nece da moze, pa deru nas za kucni net/kablovsku godinama, o mobilnoj vezi da ne pricam, mislim da su nam te usluge medju najskupljim u Evropi, mozda smo i u svetu negde u vrhu u odnosu cena/dobijena usluga. Kod nas nema sistema slobodnog trzista i formiranja cena, tako da ocekujem cenu (bar u pocetku) za 5G kao da kupujemo krilo za Boing.
Najpozitivnija strana ovoga je rasterecenje 4G, koje nece doci odmah ali ce se desiti, za korisnike kojima 5G ne treba.

Nazad
Vrh Dno