Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Evo s60tpf sa alixpresa-7e

16827.jpg

16829.jpg

16831.jpg

Nije losa za te pare, uzeo sam je pre nego tapo, nego sad sam imo vreme da je probam-zaboravio da je stigla uopste :D

• Like
Reagovanja: Ira
Ja tražim nešto za trofaznu struju, kao što je @Running već spomenuo, nešto bez releja i koji meri kroz one kleme jer je to najsigurnije.
Na Aliexpres sam našao ovo, ovo i ovo. Cena im je slična, tu oko 5k ili 6k dinara.
Pošto sve tri koriste Tuya aplikaciju, mene zanima da li to znači da što se tiče opcija i statistike sve tri će biti potpuno ista stvar?
Ne znam šta je bolje.

To što su Tuya, ne znači da će biti iste. Samo da koriste istu cloud infrastrukturu. Možeš i ti da otvoriš Tuya developer nalog i da napraviš svoju elektroniku i da prodaješ Tuya uređaje. Naravno, ima pravila koja se prate, ali to ne znači da će neki uređaj biti kvalitetan ili ne.
Od ovih što si postavio, čuo sam za te EARU electric, ali nisam koristio.
Pošto su sve preko klema, nema tu puno šta može da bude poblem. Jedino da meri više ili manje precizno i to je to.

Shelly Mitsubishi LN
Danas oko 12 stepeni u Banjaluci
Setovana na 24

Prilozi

• Screenshot_20251026_163437_Shelly Smart Control.jpg
    Screenshot_20251026_163437_Shelly Smart Control.jpg
    72.4 KB · Pregleda: 60
Ja tražim nešto za trofaznu struju, kao što je @Running već spomenuo, nešto bez releja i koji meri kroz one kleme jer je to najsigurnije.
Na Aliexpres sam našao ovo, ovo i ovo. Cena im je slična, tu oko 5k ili 6k dinara.
Pošto sve tri koriste Tuya aplikaciju, mene zanima da li to znači da što se tiče opcija i statistike sve tri će biti potpuno ista stvar?
Ne znam šta je bolje.
Ovo ja imam, bez relaya, sigurno. Mozes i na 3 faze postaviti posebno. Male dimenzije. 4 komada, negdje oko 40 i kusur eura. Mnoooogo bezbjednija opcija za pracenje potrosnje.

6.jpg

Jedino da meri više ili manje precizno i to je to.
Meni jedna od tuya (wifi) based uticnica (kupio davno preko AE) ima neki bagic od proleca, naime zamrzne osvezavanje potrosnje i onda bas ume da omasi (da na mesecnom nivou pokaze x2 od realne). Koristim je na klimi. Koristim jos tri takve identicne, nemaju taj problem. A i ova je godinama radila sasvim korektno. :) :confused:

Uvek je bolje da znaš, nego da ne znaš. Šta dobijaš time što ne znaš koliko trenutno ti nešto troši struju?

Meni je na primer koristilo da daljinski ugasim ženinu peglu za kosu koju je zaboravila na vešmašini.
Drugi put sam video da su ostala vrata od frižidera otvorena kada smo već otišli iz kuće pa smo mogli da ih zatvorimo, a ne da provedemo 10 sati sa otvorenim frižiderom.
Najviše mi koristi da znam za toplotnu pumpu koliko kad troši, pošto mogu sa tom informacijom da optimizujem rad. Na primer, spustio sam toplotnu krivu na minimum. A saznao sam da toplotna pumpa, za grejanje, više potroši struje u nižoj nego u višoj tarifi, iako niža tarifa kraje mnogo kraće.
Možeš da znaš da li opterećuješ neku fazu, pa da bolje rasporediš uređaje koji puno troše, da ne rade u isto vreme ili da ih prebaciš na neku drugu fazu. Meni su na primer pričali kako puno troši mašina za veš i mašina za sušenje veša, ali to nije uopšte tačno. Vešmašina povuče 2,5 kW ali u intervalima po par minuta, a sušilica troši u intervalima 200-550W ali satima.
Na kraju krajeva, može da ti posluži ukoliko bude neki problem sa strujom ili računom za struju.

Ali glavni razlog je, zato što mi se može.

Imam praćenje potrošnje na svim važnijim potošačima i na 90% nebitnih potrošača, i sad sa tom informacijom mogu dobro da isplaniram solarni sistem koji planiramo da uzmemo. Znam kada šta troši struju, kolio troši i da li u tom trenutku ima dovoljno sunca (u proseku) ili možda treba da se uzmu baterije ili više solarnih panela.

Evo kako nam izleda potrošnja u sred leta (jul) kada je radilo hlađenje i kako sada u oktobru, kada radi grejanje (sumirana potrošnja svih pametnih utičnica i prekidača, ali imam ovakvu informaciju za svaki uređaj posebno):
Pogledajte prilog 510250

Pogledajte prilog 510258
Tek ću dobiti informacije za decembar i januar, pa da vidim kakva je potrošnja kad se greje, a nema sunca.

Logično za veću potrošnju u kw, tokom noći jer noću je uvek i hladnuje nego danju.
Pa je često diskutabilno ono 4x jeftinija struja tokom noći, tj od 00-07/8 ujutru, kad sabije brdo kilovata da greje u najhladnijem delu dana od 24h.
To isto sam izvalio kod grejanja na klimu
Iz tabela se vidi da forsirate posle 12 uveče vrv, uredjaje sa odloženim startom, veš mašina, sudo, bojler itd. A to su i najveći potrošači u kući, dobro tu su i rerna i ringle al to se korosti danju.

Poslednja izmena:
Ovo ja imam, bez relaya, sigurno. Mozes i na 3 faze postaviti posebno. Male dimenzije. 4 komada, negdje oko 40 i kusur eura. Mnoooogo bezbjednija opcija za pracenje potrosnje.
Problem je kod ovih 3 posebno što ne znam da li može da izračuna zajedno potrošnju za sve tri faze.

Logično za veću potrošnju u kw, tokom noći jer noću je uvek i hladnuje nego danju.
Pa je često diskutabilno ono 4x jeftinija struja tokom noći, tj od 00-07/8 ujutru, kad sabije brdo kilovata da greje u najhladnijem delu dana od 24h.
To isto sam izvalio kod grejanja na klimu
Iz tabela se vidi da forsirate posle 12 uveče vrv, uredjaje sa odloženim startom, veš mašina, sudo, bojler itd. A to su i najveći potrošači u kući, dobro tu su i rerna i ringle al to se korosti danju.

Videćemo u toku zime kako će ići raspodela kWh za grejanje. Juče je bio hladan i vlažan dan, bez sunca i grejanje je radilo i 71% danju i 29% noću. Dan pre toga, ista spoljna temperatura, ali sunčano napolju i potrošnja za grejanje je bila 17% danju i 83% noću.

Kod nas ne "forsiramo" ništa noću, osim akumulacionog bojlera koji radi samo tada i radi. Po potoršnji vidim da žena pali mašine kako joj padne na pamet i kako stiže. Vešmašina i sušilica za veš su mali potrošači na mesečnom nivou, čak i kada bi ih koristili sa odloženim startom ne bi puno uštedeli. Ostale stvari ni ne možeš da forsiraš noću. TV, kompjuter, priprema hrane, peglanje, svetla,... sve to radi uglavnom u višoj tarifi. A frižider, video nadzor, kućna automatizacija i slično radi 24/7.

Otkad je sušilica mali potrošač, pogotovo ko obrne barem 15-20 ciklusa s njome?

U pravu si. Možda je prikladnije "osrednji potrošač". Veliki potrošač nam je bojler od 150 kWh mesečno, ili toplotna pumpa koja u decembru ima 700 kWh. Frižider 60 kWh. TV 40 kWh. Kompjuter 40 kWh,...
Sušilica za veš je oko 25-30 kWh mesečno (otprilike na nivou video nadzora). Govorim o našoj sušilici koja ima toplotnu pumpu, a ne običan grejač. Za te sa grejačem, nemam pojma koliko troše.

projektovana potrošnja ili praćenja? koji kapacitet pumpe, koliko po ciklusu uzme?

Realna izmerena potrošnja. Toplotna pumpa (jačine 10kW) radi onoliko koliko je hladno napolju. Po ovom vremenu potroši oko 1 kWh po ciklusu koj traje možda sat vremena. Evo kako radi poslednjih 24h:
1761560842411.png

Edit: ili si me pitao za toplotnu pumpu sušilice za veš?
Tu ovako izbeda ciklus sušenja, a nemam pojma kolika je jačina ugrađene toplotne pumpe u njoj:
1761562264701.png
Potroši oko 1,5-2 kWh po jednom sušenju koje traje oko 3-4 sata.

Poslednja izmena:
To mi ima više smisla, kum isto ima neku sa TP i tvrdi da troši "700-800W" po ciklusu, ja ga ubjedjujem da nema teoretske šanse...
Na kraju mu nađem priručnik njegove sušiliie, i ispade naravno daleko veća potrošnja po ciklusu od te što je on zamislio, na nekih 2-2,5 po turi.

Možda i ima šanse. Naša je najvećeg kapaciteta koju smo našli, a koristimo najduži mod (da bude najviše osušeno). Ako ubaciš dobro iscentrifugiran veš ili od materijala koji nema puno vlage u njemu onda dosta kraće traje i potroši manje struje. A možeš da izabereš mod da ne osuši previše, nego da bude malo vlažno zbog peglanja. Može da bude 700-800W, ali sve zavisi od toga šta i kako sušiš. Mi je ne štedimo :)

To mi ima više smisla, kum isto ima neku sa TP i tvrdi da troši "700-800W" po ciklusu, ja ga ubjedjujem da nema teoretske šanse...
Na kraju mu nađem priručnik njegove sušiliie, i ispade naravno daleko veća potrošnja po ciklusu od te što je on zamislio, na nekih 2-2,5 po turi.
Evo kod mene kako je - 0.9kWh za ovaj ciklus npr.

Prilozi

• 1761568153649.png
    1761568153649.png
    40.2 KB · Pregleda: 33
  • 1761568169192.png
    1761568169192.png
    22.2 KB · Pregleda: 54
Polazna tačka je puna veš mašina kapaciteta 6kg, centrifuga 1200.
Sušilica sa toplotnom pumpom, program za pamuk -
extra suvo ~ 1.3 kW/h,
redovno suvo ~ 0.8 kW/h, u proseku.
Ovo redovno suvo znači da se desi da neke stvari dodatno ostavimo na žičanoj sušilici (budu ponekad vlažni delovi trenerke kroz koji ide učkur).

Odavno nisam merio susilicu sa TP (8kg), ali za ekstra suvo (presuseno, rekao bih da je tacan izraz) za 6-7kg vesa centrifugiranog na 1000o/m. Po secanju, potrosnja se krece od 0.8-1.2kWh po ciklusu. Naravno, nekada je to ispod 0.8kWh, zavisi od materijala i njegove debljine, kao i od centrifuge prilikom pranja.

Malo mi je to 2-2.5kWh previse za jedan ciklus, pa i da su sami vuneni jorgani suseni.

Shelly 3m pro, zamenio je elektricar A i C pa je krenulo bilo u minus. Meri po fazama, moze po satu, danu, nedelji mesecu itd. Videh da bojler tuce oko 1.8kw kad se upali jer na toj fazi nije radilo skoro nista, to je sada najveci potrosac kada radi. Kad zahladi bice dve klime, masina za susenje…
Sto se tice samog uredjaja ako nekog zanima, u specifikacijama nije navedeno da bi trebalo da ima svoje osigurace, takodje na semi je navedena nula u smislu da i tu idu klesta iako ne dodju u setu, dodju samo 3. Na svim video uputstvima idu samo ova 3 pa je tako i uradio, ne znam koja je namena za nulu. Sve u svemu vrlo zanimljivo i korisno.

Prilozi

• IMG_4917.png
    IMG_4917.png
    154.4 KB · Pregleda: 34
  • IMG_4916.png
    IMG_4916.png
    164 KB · Pregleda: 34
  • IMG_4914.png
    IMG_4914.png
    197.6 KB · Pregleda: 72
Konačno sam pokrio i celu garažu sa pametnim prekidačima.
1762064759338.png

Oduvek me interesovalo koliko u stvari potrošim struje na majstorisanja po kući. To je totalno "random" potošnja i nemam predstavu kada, koliko ili koliko često.
Mislim da sada imam pokriveno sve što koristi struju.

E jesi se usrecio sto ces znati. Po meni dovoljno jedan mjerac potrosnje (struja, napon, ovo ono) za cijeli stan/kucu i to je to, da imas neku evidenciju/kontrolu, opterecenost faza, instalacija, snaga itd pogotovo ko ima monofazni prikljucak (kao ja). To je bas korisno, stavis npr. kad predje 25A da te obavjesti i sl. A sad evidencija i kontrola posebno svakog uredjaja dangubljenje. Ovo sto @vlada3 uradio, extra.

@Qiza
Ako ne koristiš sabirnicu za nulu, da možeš da proslediš dalje. U šemi je to ustvari samo konstantna veza gore i dole. U principu, dovoljno je samo na jednom mestu da dovedeš nulu. Ali nekad je praktično da bude od gore, a nekad od dole. Kod mene je sabirna šina gore (ne vidi se), pa je dovoljno da bilo kojem dovedem nulu od dole.
Onaj koji je povezan na toplotnu pumpu mi koristi sve konektore, pošto taj stoji za sebe i tako mi je bilo lakše da povežem: od gore dolaze žice za fazu i nulu, a dole odlaze za toplotnu pumpu žice za fazu i nulu. Uzemljenje je na drugom mestu.

@Running
Ma pusti mene, ja sam geak :)
Ni sam ne vidim smisao da znam koliko mi troši aparat za zavarivanje ili stubna bušilica ili punjači za baterije,... Možda da daljinski ugasim punjač ako mi ostane baterija na njemu, ali ni to čak nije potrebno pošto su dovoljno pametni za sebe.
Nego, umesto da mi stoje u fioci, postavio sam ih da služe nečemu, a ako neki u kući otkaže, prebaciću ovaj iz garaže tamo. U kući mi ima smisla da znam koliko mi troši sušilica za veš, a koliko indukciona ploča. U garaži: zato što mi se može 😁

Koja je dobra pametna uticnica da ima kod nas?
Ja gledao ovu Xiaomi 2 ali ne razumem se, ako ima neka bolja i sta da gledam?

Ima šanse, moja Gorenje 7KG potroši 900W za ciklus.

9 kg i candy i nije bila skupa, dakle nema šanse da njegova malo troši :)

Nazad
Vrh Dno