Uvek je bolje da znaš, nego da ne znaš. Šta dobijaš time što ne znaš koliko trenutno ti nešto troši struju?
Meni je na primer koristilo da daljinski ugasim ženinu peglu za kosu koju je zaboravila na vešmašini.
Drugi put sam video da su ostala vrata od frižidera otvorena kada smo već otišli iz kuće pa smo mogli da ih zatvorimo, a ne da provedemo 10 sati sa otvorenim frižiderom.
Najviše mi koristi da znam za toplotnu pumpu koliko kad troši, pošto mogu sa tom informacijom da optimizujem rad. Na primer, spustio sam toplotnu krivu na minimum. A saznao sam da toplotna pumpa, za grejanje, više potroši struje u nižoj nego u višoj tarifi, iako niža tarifa kraje mnogo kraće.
Možeš da znaš da li opterećuješ neku fazu, pa da bolje rasporediš uređaje koji puno troše, da ne rade u isto vreme ili da ih prebaciš na neku drugu fazu. Meni su na primer pričali kako puno troši mašina za veš i mašina za sušenje veša, ali to nije uopšte tačno. Vešmašina povuče 2,5 kW ali u intervalima po par minuta, a sušilica troši u intervalima 200-550W ali satima.
Na kraju krajeva, može da ti posluži ukoliko bude neki problem sa strujom ili računom za struju.
Ali glavni razlog je, zato što mi se može.
Imam praćenje potrošnje na svim važnijim potošačima i na 90% nebitnih potrošača, i sad sa tom informacijom mogu dobro da isplaniram solarni sistem koji planiramo da uzmemo. Znam kada šta troši struju, kolio troši i da li u tom trenutku ima dovoljno sunca (u proseku) ili možda treba da se uzmu baterije ili više solarnih panela.
Evo kako nam izleda potrošnja u sred leta (jul) kada je radilo hlađenje i kako sada u oktobru, kada radi grejanje (sumirana potrošnja svih pametnih utičnica i prekidača, ali imam ovakvu informaciju za svaki uređaj posebno):
Pogledajte prilog 510250
Pogledajte prilog 510258
Tek ću dobiti informacije za decembar i januar, pa da vidim kakva je potrošnja kad se greje, a nema sunca.