Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Da li mislite da će uvođenje 5G mreže povećati korišćenje IPv6 protokola?

Nece, to ce biti tek sa prelaskom na 5G SA i to postepeno, prvo kao dual stack prelazno resenje a posle kao IPv6 only ( ali do tada ce jos mnogo Save proteci)

Klinci u komšiluku obavljaju merenja. Na susednom objektu je MTS, kažu dolazi uskoro A1 na isti krov.

Neophodna gušća mreža.

1000014485.jpg

Nisam smeo da fotografišem displej, da ne krenu teoretičari zavere da tumače podatke 🙄

Ništa, šta će da piše, sve je u dozvoljenim granicama.

Koji se operater preporučuje za buduću 5g mrežu?

Prvi dok se kao obično ne pokvari, posle drugi dok on ne ode dođavola itd. Počeo sam 3G/4G sa Telenorom i tokom prvog ugovora opao protok na 1/2 a cena porasla 2x bez obaveštenja.. Posle prešeo na Vip, sada A1. opadala brzina sporo ali nije bila maksimalna ni na početku. Sada se MT:S još drži ali je to tek 9 meseci.

kao i kod prethodnih generacija (2g/3g/4g) zavisice od lokacije.

kod mene u selu, od vremena mobtela pa sve do sada, telenor jedini ima baznu stanicu a sada mi je brzina od 100 do 180 mbps za download i 20 do 60 mbps za upload, zavisno gde se nalazim u selu i koliko mi je bazna stanica zaklonjena..

A1 skoro uopste nema signal (selo je u rupi) dok mts ima upotrebljivu mrezu na otvorenom dok je u kucama na granici upotrebljivog.

tako ce isto biti i sa 5g, zavisice dosta od konkretne lokacije, negde ce biti bolji jedan, negde drugi, treci..

tamo gde su svi dovoljno dobri (u gradovima) prednost ce imati oni sa boljim ponudama.

...sto opet moze biti problematicno jer ce taj sa najboljom ponudom prvi poceti da pati od zagusenja mreze ..

Poslednja izmena:
Upravo u kraju montiraju buducu 5G stanicu.IMG_20251023_150056.jpgIMG_20251023_145949.jpg
Al ce neke komsije da....😂😂😂 Samo da saznaju sta im je iznad glava...

Sada kad nema četvrtog ova tri dobijaju sigurno.

Mislim da realno nema potrebe za cetvrtim, a i svi pozivni brojevi koji pocinju sa 6 su dodeljeni

Jer mobilne mreže, na našoj geografskoj širini, nisi u mogućnosti da rade sa pozivnim brojem koji nema šesticu u sebi. Mada bi i u tom slučaju mogli da upotrebimo 076, 086, 096...

Što se tiče zauzetosti opsega brojeva na 6, nikako nisu zauzeti svi opsezi, naime 067 nije zauzet.

Kako? Jednostavno.

Zauzeto je samo:
0676 Telekom Srbija Globaltel
0677 Telekom Srbija Globaltel
0678 Sat Trakt

Slobodno je:
0670, 0671, 0672, 0673, 0674, 0675, 0679

Tu itekako ima mesta za dodelu prefiksa za mobilne operatere.

Jel može ukratko,neko ko je u toku,kratak očekivani vremenski sled dogadjaja za veće gradove,5g mreže.
U 3 rečenice.
KOnkurs za licence,dobijanje licenci i vremenski okvir puštanja( zakonski rok),makar to bili centri velikih gradova.
Hvala unapred.

Pozivni broj je najmanji problem... Pored toga sto je ogromna investicija u izgradnju same mreze potrebno je to uraditi jako brzo a vremena su se promenila pa je sada nacionalni roaming od postojecih provajdera prakticno nemoguce dobiti jer bi se kao USP za novog provajdera evidentno jedino mogla koristiti niza cena ( sto bi znacilo ogromne gubitke na pocetku i pitanje je da li bi se i pored toga moglo takmiciti sa ostalim operaterima koji bi ako zagusti mogli da smanje profit, naravno privremeno i kao poslednju ali mogucu opciju) i kolicina podataka koja bi morala biti znatno veca u paketima od ostalih a niko sada nema taj luksuz da na svoje vec opterecene mreze kalemi nove korisnike roaming partnera koji bi bili power useri uglavnom...

Zato je 5G tu neohodan a dolazak jos jednog operatera bi svakako bio jako pozeljan kako bi se barem malo razbio ovaj jak kartel... a bilo je mesta i za 5 operatera uz sire otvaranje spektra, a za 4 svakako, pa ovo je i zamisljeno za 4...

@sasha015

samo par stranica unazad, da citiram sebe:

Aukcija je u decembru, RATEL odredjuje pobednike, onda ide uplata prve rate ( obicno rok bude 30 dana) i zatim idu administrativne stvari ( pre svega izdavanje dozvola) sto se ocekuje da traje mesec, dva max i onda prakticno operateri mogu da krenu uz napomenu da sve to vreme imaju da se pripreme za pustanje i da ce sam RATEL traziti da se signal pusti u odredjenom roku ( za 4G je bilo 60 dana od dobijanja licence, ovde se ocekuje da se ide na 30...)

Dakle, prvi komercijalni pocetak 5G se ocekuje na prolece 2026. godine...

Poslednja izmena:
Što se tiče zauzetosti opsega brojeva na 6, nikako nisu zauzeti svi opsezi, naime 067 nije zauzet.

Kako? Jednostavno.

Zauzeto je samo:
0676 Telekom Srbija Globaltel
0677 Telekom Srbija Globaltel
0678 Sat Trakt

Slobodno je:
0670, 0671, 0672, 0673, 0674, 0675, 0679

Tu itekako ima mesta za dodelu prefiksa za mobilne operatere.
067 je zauzet za MVNO, ima mesta za dodelu prefiksa za MVNO ali ne i prave operatere

067 je zauzet za MVNO, ima mesta za dodelu prefiksa za MVNO ali ne i prave operatere
Da li imaš neku odluku ratela ili nešto slično gde eksplicitno piše da je +38167 prefiks baš za MVNO, a ne i prave operatere?

Evo kako ću ja pobiti tu tvoju tvrdnju, u RATEL registru zauzeća numeracije za negeografsku numeraciju za mobilnu telefoniju piše sledeće:
1761593734974.png
Dakle pravi operater (Telekom Srbija), a ne MVNO koristi numeraciju 676 i 677.
Rećićeš, da ali oni su kupili MVNO, da jesu, ali to više nije MVNO, Telekom je i pravno "progutao" firmu Globaltel doo koja je imala dodeljenu numeraciju. Sada je ta numeracija dodeljena pravom operateru - Telekomu. To što on usluge prodaje pod drugim brendom, pravno je nebitno.

Rećićeš, da ali ljudi imaju 0677 brojeve ne bi bilo uredu da im ih ukinu, tačno, i sam imam 10ak prepaid kartica sa 0677 numeracijom, neke su u Telekomu, neke su kod drugih operatera... Ali odeš u Telekom Srbija poslovnicu sutra i kažeš, dajte mi Globaltel prepaid. Dobiješ potpuno novu SIM karticu sa 0677 numeracijom, a tu karticu ti je izdao pravi operater - Telekom Srbija, čak i IMSI broj SIM kartice počinje sa 22003 kao i svaka druga Telekom kartica (recimo za usluge pod brendom mts).

На мањим фреквенцијама где је 2*30 мегахерца нема места за четвртог.

@пек Ko kaže da na B20 i B28 moraju svi da dobiju po 10MHz? Itekako ima mesta za 4 operatera, samo je problem što sada više nemamo tog četvrtog kako je neko objasnio već.

Pošto više nema tog četvrtog (zbog kog inače i između ostalog i kasni 5G), sada se čeka Telekom da se "sabere", postavi nešto 5G opreme po baznim stanicama pa da se konačno raspiše nadmetanje.

Boga mi Mts je bar po BG postavio i postavio opreme po BS, nego neki drugi nisu, cini mi se.

Nazad
Vrh Dno