Šta je novo?

Hardver Koji Wireless router kupiti? [za AP postoji posebna tema]

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
965
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston 3200
GPU
Palit 4080 GameRock Midnight Kaleidoscope
Storage
Samsung 980Pro 2TB | Samsung 980Pro 1TB | 2x Kodak 1TB SSD
Zvuk
Creative SoundBlaster X G6 & Sennheiser HD555 | Marantz Cinema 50 & Audiolab 8300XP + Sonus Faber Venere 2.5 + Jamo (C60 CEN + C60 SUR + C601 ) | 2x SVS PB16-Ultra
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ | LG OLED C2 55" | BenQ W1050 + AVtek Cinema 16:9 105"
Miš & tastatura
Logitech G502 | Alienware AW768
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 10
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Otvaramo ovu temu zbog potrebe za razdvajanjem diskusija o wireless ruterima od Access Point uređaja.
Originalna tema je mix postova na temu wireless rutera i access point uređaja, želimo da izbegnemo zabune kod manje stručnih korisnika i da eliminišemo šum (kada se na pitanje za preporuku wireless rutera odgovara preporukom za AP, što nije nužno rešenje problema obzirom da AP rešava samo problem WiFi).

Link od izvorne teme (locked):

Link do teme - Koji Wireless ruter kupiti?

Nov kupljen ruter Xiaomi AX3200, da li je moguće da ne može pokriti stan od 65 kvm?

Na drugom kraju stana jedna crta max. Razumem da ne može sve biti full pokriveno, ali da ne dobacuje do druge sobe ne zvuči mi normalno.
Kada sam kupio ovaj ruter posto nisam neki zahtevan korisnik imao sam problem sto nikako nisam mogao dobiti brzinu vecu od 100Mb/s...naravno kabl cat 6 koji direktno kada povezem na Supernovin Tehnicolor daje punu brzinu... Probao na ruteru od komsije i isto.. Probao u ap i ruter modu i isto... Tek kada sam mu ubacio Openwrt dobio sam punu brzinu... Sto se tice pokrivenosti wifi signala zadovoljan sam. Zivim u kuci i recimo da u krugu od 20-25m imam pun signal... Vec posle toga naglo pada... Za mene je to dovoljno da pokrije celo dvoriste... Da li mozes da mi kazes kako ti je povezan Xiaomi ruter i koju max brzinu izvlaci preko lan kabla i preko wifi?

Imas li instaliranu Xiaomi Home app?
Preko nje menjaj postavke rutera. Preko Wifi Analyzer app vidi prvo koji su kanali manje zauzeti u tvojoj okolini. Pa promeni kanale, takodje i bandwidth (Mhz). U mom slucaju dvospratna kuca i na 2,4 Ghz i 5 Ghz sam stavio na 40 Mhz. 2,4 Ghz sam stavio na 13 kanalu ( najbolji kanali 1,6,10 zauzeti dosta komsija koristi te kanale) a 5 Ghz stavio na 48 kanalu. Signal strenght (Pass wall performance).
Ranije na Technicolor tc7210 ocajan wifi u najudaljenijim delovima kuce. Ruter je bio na drugom spratu i u najudaljenijim delu jedva 7 Mbps a na donjem spratu u najudaljenijoj sobi isto pa cak i manje ali jako jako nestabilno. Sada sa AX3200 koji je takodje na drugom spratu u najudaljenijoj sobi gde sam imao 7 Mbps sada imam oko 40-45 Mbps a dole u sobi gde se net gubio sada stabilnih 20-25 Mbps. Cackaj menjaj kanale jer kod tebe u zgradi verovatno imas ometanja od drugih mreza posebno na 2,4 Ghz.
Podesen je najneoptereceniji kanal, a probavao sam i ostale. Cini mi se da je Technicolor od isp-a mozda imao i bolji signal od xiaomija....

Kada sam kupio ovaj ruter posto nisam neki zahtevan korisnik imao sam problem sto nikako nisam mogao dobiti brzinu vecu od 100Mb/s...naravno kabl cat 6 koji direktno kada povezem na Supernovin Tehnicolor daje punu brzinu... Probao na ruteru od komsije i isto.. Probao u ap i ruter modu i isto... Tek kada sam mu ubacio Openwrt dobio sam punu brzinu... Sto se tice pokrivenosti wifi signala zadovoljan sam. Zivim u kuci i recimo da u krugu od 20-25m imam pun signal... Vec posle toga naglo pada... Za mene je to dovoljno da pokrije celo dvoriste... Da li mozes da mi kazes kako ti je povezan Xiaomi ruter i koju max brzinu izvlaci preko lan kabla i preko wifi?
Isti setup kao kod tebe, fw je stock, brzina u blizini rutera je 100%, ali pokrivenost je slaba vec u sledecoj sobi.

Podesen je najneoptereceniji kanal, a probavao sam i ostale. Cini mi se da je Technicolor od isp-a mozda imao i bolji signal od xiaomija....

Isti setup kao kod tebe, fw je stock, brzina u blizini rutera je 100%, ali pokrivenost je slaba vec u sledecoj sobi.
Mnogo stvari mogu da ometaju signal. Debeli zidovi, smetnje od drugih mreza...
Jos ti si u stanu, sto znaci mnogo vise drugih korisnika okolo.
Ne znam ja sam za sada zadovoljan. Dobio sam bolju pokrivenost i stabilnost pre svega.

Mnogo stvari mogu da ometaju signal. Debeli zidovi, smetnje od drugih mreza...
Jos ti si u stanu, sto znaci mnogo vise drugih korisnika okolo.
Ne znam ja sam za sada zadovoljan. Dobio sam bolju pokrivenost i stabilnost pre svega.
Ja sam 99 posto siguran da je zbog čipseta jer sam ugradio par komada cudy wifi 6 verzije. Samo jedan ima dobar domet (sa prekidima ali ne toliko često) ovi ostali bukvalno imaju wifi 4 performanse.
Koristim i stari mi 4a sa open source drajverima i dešava se da wifi jednostavno pukne pomaže jedino restart. Mi 4a ima "Broadcom" čipset i zato su jeftiniji. Lepo sve izgleda na papiru dual core CPU, negde i quad dosta ram-a ali badava kad su nestabilni.

Uzeh archer ax55 po preporuci na benchu. Imam samo jedno pitanje, da li drzati wifi spojen 2,4ghz i 5ghz ili da razdvojim? Pitam jer mi se sestra zali u stanu pored (ima jedno dva pregradna zida i nekih 10tak m) da secka internet :/

Ja sam kod kuce iz tog razloga razdvojio, matorci se zalili da im puca wifi cesto u prizemlju(zato sto je koristio 5GHz konstantno). Onda sam razdvojio i nakacio im telefone na 2.4GHz, od tad nema problema.

Ja sam uvek za razdvajanje cak i u situacijama kad radi perfektno i nema nikakvih problema.

Uzeh archer ax55 po preporuci na benchu. Imam samo jedno pitanje, da li drzati wifi spojen 2,4ghz i 5ghz ili da razdvojim? Pitam jer mi se sestra zali u stanu pored (ima jedno dva pregradna zida i nekih 10tak m) da secka internet :/
Takođe imam AX55 koji radi u AP Modu i uvek razdvajam mreže, ali ako baš hošeš da probaš imaš i opciju Smart Connect.
Čekiraš i onda ti i 2.4GHz i 5GHz imaju isto ime a uređaji automatski prelaze sa jedne na drugu mrežu, probaj ništa te ne košta... ;)

Smart Connect.jpg

Smart connect je bio uključen po defaultu, sad sam ga ugasio pa ćemo testirati kako radi. Mislim kod mene u stanu radi extra ako kod sestre u drugom je problem. Hvala u svakom slučaju.

Kupio sam Unifi Dream Router 7 kao zamenu za Unifi Dream Machine, za sada prezadovoljan.
U mreži je trenutno i jedan AC Long-Range koji trenutno radi kao mesh client što nije idealno rešenje, ali dok ne sprovedem kabl sa druge strane zida debljine 50cm ne mogu ga drugačije povezati.

Nazad
Vrh Dno