Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

I ja sam nedavno kupio Dedicu i nije bilo tog adaptera, tako da je možda fabrički :⁠-⁠)

Jel nam isti datum?

Prilozi

• IMG_6392.jpeg
    IMG_6392.jpeg
    132.4 KB · Pregleda: 28
  • IMG_6393.jpeg
    IMG_6393.jpeg
    160.9 KB · Pregleda: 27
Ima predviđeno mesto za njega, ali nema adaptera.
1080 dinara u radnji, samo moram sutra to da obavim. A bio danas po ćalde 🤬

Ima predviđeno mesto za njega, ali nema adaptera.
1080 dinara u radnji, samo moram sutra to da obavim. A bio danas po ćalde 🤬
Ja sam calde stavljao u presurizovani single basket/filter. Vrlo je mala razlika (gotovo neprimetna) u ukusu kafe izmedju presurized i ese filtera.

Ja sam pre nekih mesec dana uzeo isto Dedicu (EC890) i za sada sam prezadovoljan. Kako sam je uzeo domaću kafu sam skroz prestao da pijem i do sada već otišlo preko 0.5kg kafe. Sad gledam gde je jeftinija kafa :D

A cold brew još nisam probao i mlaznica nije toliko loša kao što pišu. Nisam probao na drugim apartima, ali za kućnu upotrebu mislim da dobra pena za oko minut nije loše.

Ima u Metro Cach & Carry oko 1k ja mislim da su i Rosso i Crema.
Dobar je Cold Brew makar meni,a usput nigde ga drugo nisam ni pio mislim jesam davno u kafiteriji u boci maloj nekoj,boca kao sirup za kasalj zaboravih kakav je ukus bio a ovo mi je jako dobro Leda puna solja dobra stvar

• Like
Reagovanja: Ube
Stigao mi Xiaomi i moram reci da sam prijatno iznenadjen. Za 9k je odlican. Ima ociglednih nedostataka, naravno, ali sve se to moze zaboraviti, kada uzmemo u obzir cenu. Napravih ristreto, a sad cu flat white. Niti jedan od starih 51mm botomless, sto imam, ne odgovaraju. Tako da, ako neko bude planirao nabavku od Kineza, nego dobro izmeri dimenzije pre narudzbe. Uglavnom, moze da se napravi pristojna kafica, na brzinu, sto ce vecini ljudi, koji ne planiraju da ulazu poprilicne svote novca, itekako odgovarati.

Ima na YT dosta recenzija uglavnom stranih i po neka domaća :)

Uzeh i ja jedan za 9000 din, pa ako ne bude ok ide kao poklon :)

Poslednja izmena:
Šta bi valjalo uzeti kao dodatak uz ovaj xiaomi. Ja ga koristim već mesec dana i baš sam zadovoljan.

Šta bi valjalo uzeti kao dodatak uz ovaj xiaomi. Ja ga koristim već mesec dana i baš sam zadovoljan.
Puck screen obavezno, da se manje prlja grupa.
Elem probah ga danas sa komercijalnom lavazzom (dodao bih prilično bajatom) zato što nisam hteo da diram granulaciju na mlinu. Probao ali mnogo sitno.
I pored bajate lavazze ukus x puta bolji nego kapsule. Ima lepe pene, sa mlekom će ovo biti top za namenu koja meni treba. Brzo se zagreje, lepo izgleda, tih je i oduzima mi minimalno više vremena nego kapsule a košta manje od DG i sličnih aparata.
Ekstrakcija skoro da ne postoji, kafa samo proleti.
Portafilter dobro zaključa i težak je. Ono šta sam primetio je da neće da pusti vodu kada je portafilter skinut. Duplu korpu ne mogu da izvadim a plašim se da ne nečim potkačim da se ne iskrivi. Obzirom da onu za jednu dozu neću koristiti nisam se time mnogo bavio.
Steamer loš, vrti ali slabo pravi penu.
Dobar je i za početnike i ima preporuku samo zato što košta kao kapsulaš a daje dosta bolji ukus.
A da, kolačić nema šanse da ispadne, mora da se iščačka nečim.

U poslednje vreme, a kad kazem poslednje mislim vec jedno 6 meseci voda protrcava kroz kafu onako muski, uopste vise ne curi kao pre onako sporo. Da li se nesto pomerilo pojma nemam, ne mogu da vidim, ali pak je i dalje onako cvrst i deluje mi da je isto mlevena kafa. Philips automatski kafe aparat je u pitanju i star je vec jedno sad ce 3 godine. Sta bi moglo da bude?

U poslednje vreme, a kad kazem poslednje mislim vec jedno 6 meseci voda protrcava kroz kafu onako muski, uopste vise ne curi kao pre onako sporo. Da li se nesto pomerilo pojma nemam, ne mogu da vidim, ali pak je i dalje onako cvrst i deluje mi da je isto mlevena kafa. Philips automatski kafe aparat je u pitanju i star je vec jedno sad ce 3 godine. Sta bi moglo da bude?
Ako koristiš unapred samlevenu kafu, traži da ti je sledeći put samelju sitnije. Vrlo je teško odokativno proceniti finoću mlevenja kafe. To je u principu vrlo nezahvalna situacija za savetovanje pošto ima "milion" promenljivih faktora. Tipa, rekao si da koristiš jednu vrstu kafe iz Malaje i da je nije bilo neko vreme, pa je sada opet koristiš. Možda je drugi lot (druga berba, druga farma itd), možda su je drugačije ispržili, promenili mlin, promenili finoću na kojoj melju itd.
Ako aparat koji koristiš ima mlin, samo ga podesi da sitnije melje.
Svakako razmisli o najjednostavnijem ručnom mlinu koji se u temi puno preporučuje, razlika u odnosu na unapred samlevenu kafu će biti drastična. Primera radi, meni se dešava da sa jednom kesom kafe menjam finoću mlevenja po nekoliko puta kako bih održao konzistentnost šotova i dobijao ono što želim.

U zrnu uzimam kafu. Pre sam koristio Honduras blend, pa sad koristim opet Guatemalu. Isto mi se dešavalo sa Blendom kao i sad sa ovom. Inače podešeno je na najsitnije meni uvek, nisam dirao mlin već godinu i nešto dana. Sve se mislim da mi je mozda otišao mlin? Otupeo?
Aparat je automatski Philips EP0820 koji ima u sebi mlin.

Ja sam calde stavljao u presurizovani single basket/filter. Vrlo je mala razlika (gotovo neprimetna) u ukusu kafe izmedju presurized i ese filtera.
Zvaničan odgovor je da na našem tržištu ESE filter nije deo pakovanja.
U uputstvu na srpskom jeziku koje je došlo uz aparat nema takve napomene, postoji napomena za filter za vodu npr.
Kupio juče adapter, napravio dve kafe (nikakav uzorak) i ono je baš slabo, da ne kažem loše jer imam još različitih vrsti da isprobam.
Nespresso je (za sada) za ovo bio 5 u glavu (inače taj aparat je otpisan definitivno, pokušaj popravke nije uspeo).

Sipaj 12tak+ grama mlevene lavace od 500 kinti kašikom u veću korpu, pritisni malo nečim i stisni dugme.

U prevodu: kupi vagicu, tamper, WDT tool, puck screen, levak, podlogu, nepresurizovanu korpu...

Poslednja izmena:
Dobro, kreće se od mlevene Lavazze :)

U prevodu: kupi vagicu, tamper, WDT tool, puck screen, levak, podlogu, nepresurizovanu korpu...
Ne treba, imaš kuhinjsku vagu 1g da jednom izmeriš kolika je kašika. Možda neće biti razlike u stiskanju kod presurizovane korpe.

Probaj i taj blend iz kafića kod tebe, zanima me fidbek. Pitaj ih koja je doza.

Ima trenutno da se kupi kasicica sa vagicom u Lidlu za 800 din, uzecu je sutra, kapiram da ce pomoci u odredjivanju prave mere.

U uputstvu na srpskom jeziku koje je došlo uz aparat nema takve napomene, postoji napomena za filter za vodu npr.
Kupio juče adapter, napravio dve kafe (nikakav uzorak) i ono je baš slabo, da ne kažem loše jer imam još različitih vrsti da isprobam.
Nespresso je (za sada) za ovo bio 5 u glavu (inače taj aparat je otpisan definitivno, pokušaj popravke nije uspeo).
cudno, ja sam dobio ese filter uz aparat, mada sam kupio pre 5god aparat... Moguce da su ga izbacili...
Koje kafe si probao?
Moras i kolicinu kafe da podesis, tj vode, da ti ne izadje 150ml vode u solju :)

Voleo bih ako mozes da napises neke utiske u vezi sa aparatom i kafom,posto se i ja razmisljam da kupim isti,trenutno sam na nespreso kapsulama.

Xiaomi Poluautomatski aparat za Espresso kafu

Šta znam nije loše kada se sve uzme u obzir, a pogotovo cena (9000 din) :)
Lagan je 3.5kg (samo 14cm širina) što je po meni mana jer nema teorije da se ručica (portafilter) skine/vrati bez držanja drugom rukom...
Osim toga gumica kod posude za vodu ne dihtuje 100% tako da curi kada je posuda izvađena iz aparata :(

Espreso (80ml & 16gr.) je dobar što je najbitnije :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno