Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Tačno. Ne umem da opišem ukuse ali probaću ovako. DiGrano ima visioke i bas tonove. Nema srednje. Fali punoća. Ja bih ga mešao sa nekom plavom lavazom.

Još jedna glupost. Ne traži ni jedana aparat toliko vreme, ne tuširaš se. Sam ti signalizira kad je postignuta temperatura. Nije bitna zapremina bojlera već jačina grejača. Da temperatura bude dobra pušta se vruća voda kroz portafilter da se ne bi temperatura izgubila. Kako na aparatima od 100 eura tako i na onim od 5000. Ovo samo ako aparat nije radio neko vreme.

Kakvo si postavio pitanje, takav ćeš dobiti odgovor
Joj Bosko crni Bosko... ajd leba ti bar promeni ton, kazi ovo je moje misljenje, da ne pomisle ljudi da pises cinjenice

Osim plave lavazze i Oro koja bi jos bila dobra kafa u zrnu od 1 kg da isprobam za Gaggiu classic ?
Alba sa sajta espreso direkt je the kafa za te pare. Plan b house blend iz coffee and factory, a ima još preporuka ovde. Sve je to dosta bolje od komercijalnih kafa, ali i malo skuplje.

Šta mislite o ovom modelu? Imam neki Nespresso aparat, pa bih prešao na nešto bolje, plan je da se koristi sa illy kafom.
Imam ga ja. Okej je aparat skroz, napisali su ljudi glavne savete:; mora pravi tamper, puck screen. Moj savet je da skineš tu plastiku sa ovog za mleko, mnogo lakše se pravi mleko (ili bar po mom ukusu).
Inače je aparat baš basic, ja bih sad iz ove perspektive keširao malo više za neki malo ozbiljniji aparat, ali tad mi je išlo kao zamena u prodavnici pa nisam baš imao previše opcija. Sad čekam da se pojavi neki koji će mi se svideti pa ću rado proslediti ovaj dalje.

Xiaomi definitivno. Bolji steamer ima od oba druga aparta, i napravice ti super kaficu, a jos je i najjeftiniji. : )

Ja ću verovatno uzeti danas žaomi (ako nađem u radnji).

Zdravo ljudi, treba mi savet u vezi sa aparatom za espreso u cenovnom rangu do 12/13k.
Za te pare i za te potrebe, Xiaomi za 8500 RSD, nema šta da razmišljaš dalje.

Alba sa sajta espreso direkt je the kafa za te pare.
Razmišljao sam da probam tu Albu, ali kada sam video da je u pitanju mešavina 9 različitih zrna iz različitih delova sveta, u kombinaciji sa cenom od 3200 za kilogram, odustao sam. Nikada do sada nisam naišao na blend od 9 kafa, ne vidim kako to može da bude dobro, jedino da ih prže odvojeno pa onda mešaju. Ako tih 9 kafa prže zajedno, ne vidim kako mogu da uspeju da to bude valjano. Mogu li da zamolim za neko kratko poređenje, npr. Alba vs blend kolege iz Apatina (znam da si njega isto pio), može i Alba vs DiGrano, ako si to probao. Za malo više para može da se uzme npr. Brazil iz Hotela BGD, a to je potpuno druga klasa u odnosu na te blendove. Da je cena kao DiGrano, probao bih bez razmišljanja, ali ovako :)

Nisam neki stručnjak pa ne uzimaj moje mišljenje kao nešto mnogo bitno.
Meni se Alba blend jako sviđa. Blag je ukus i mogu da je pijem stalno. Jedino što ja volim kapućina tj. kafe sa mlekom, pa mi Alba ne dođe do izražaja. Sada sam uzeo od njih Oro blend i bolje mi leži uz mlečne napitke. Svakako te ne košta puno da probaš. 3200 dinara nije puno za svežu kafu. Ja ću nastaviti da je kupujem.

Uzeh malopre žaomija.

Stigla (stigao?) Dedica. Uzete i ćalde. Pa ćemo da vidimo popodne šta se dešava.
Inače, videh juče neku Lavazzu mlevenu za 1000 din 250g (inače su 1200-1300-1400 čini mi se), jedino što nemam fensi vakuum teglu gde da držim kafu kad otvorim pa nisam kupio.

Staviš u kesicu iz Ikea, što se zatvaraju. Treba je samo staviti u mrak, svetlo ubija kafu. Ja to i dalje držim u kesicama koje su mi ostale od Apa, po pola kile. I dalje funkcionišu.

Ako se Lavazza u ćaldama pokaže ok razmisliću o mlevenoj. Potrajaće tasting malo.

Ipak sam otišao u radnju, stajali Xiaomi i Delonghi Dedica jedan pored drugog i nije bilo šanse da ne uzmem Dedicu. Neka mi bude poklon za rodjendan 😂

• Like
Reagovanja: Ube
Kod mene je došao kao zamena za Nespresso ili bar dok se ne popravi (čitaj ponovo sastavi) aparat :)

Mogu samo da ga uporedim sa vivom i depress ručkom.
Mada žaomi planiram na drugom mestu da koristim i verovatno sa već samlevenom kafom.

Cisto iz znatizelje, narucih i ja Xiaomi. Po ovoj ceni, ne moze da bude los, uz mali upgrade ce biti super opcija za vikendicu. :D
Stigla mi upravo ona Di grano kafa, sto je neko pominjao u temi. Datum pecenja 9. oktobar. Prvi utisci, sasvim pristojna. Popio sam jedan ristreto i sad pijem flat white. Kada ostoji jos 5,6 dana bice skroz ok. Za nepune 2k po kg, rekao bih da je bas ok budzet opcija (idealna za goste koji piju kapucino ili neku od varijanti sa mlekom).

Ipak sam otišao u radnju, stajali Xiaomi i Delonghi Dedica jedan pored drugog i nije bilo šanse da ne uzmem Dedicu. Neka mi bude poklon za rodjendan 😂
Ja sam pre nekih mesec dana uzeo isto Dedicu (EC890) i za sada sam prezadovoljan. Kako sam je uzeo domaću kafu sam skroz prestao da pijem i do sada već otišlo preko 0.5kg kafe. Sad gledam gde je jeftinija kafa :D

A cold brew još nisam probao i mlaznica nije toliko loša kao što pišu. Nisam probao na drugim apartima, ali za kućnu upotrebu mislim da dobra pena za oko minut nije loše.

Inače, videh juče neku Lavazzu mlevenu za 1000 din 250g (inače su 1200-1300-1400 čini mi se), jedino što nemam fensi vakuum teglu gde da držim kafu kad otvorim pa nisam kupio.
Ima u Metro Cach & Carry oko 1k ja mislim da su i Rosso i Crema.

Stigla (stigao?) Dedica. Uzete i ćalde. Pa ćemo da vidimo popodne šta se dešava.
Lavazza na pijaci mlevena 500 din 250g, 1kg u zrnu 2000, u prodavnicama 4000. Čisto da znaš, u prodavnicama su nerealno skupe. I ja sam tako kupovao dok nisam provalio pijacu.

Uuu, to je super sveže prženje. Ja sam im par puta napominjao da mi pošalju što svežije prženje, ali najsvežije što sam dobio bilo je bar mesec dana od prženja. To mi se za sada jedino kod njih ne sviđa.
I ja sam ih zamolio, u napomeni, da, ukoliko je moguce, rok ne bude duzi od mesec dana i eto, ispostovali su. Da li sam samo imao srece ili su se potrudili, oko "prvog utiska na novog kupca", ne znam, zaista, ali definitivno cu uzeti ponovo, kada gosti ovo potrose. :D Ovaj kilogram ce mi trajati uzasno dugo, jer, u kuci, jedini ja konzumiram kafu, 1 dnevno, tako da ce proci dovoljno vremena do naredne narudzbine.

Govnari (ko god da su) iz pakovanja Dedica izvadili ESE adapter, pa da ne veruje čovek šta je moguće u Srbiji.

Vrh Dno