Šta je novo?

Koji distro probati?

Zdravo @NenadG !

Svaki iskusniji korisnik Linux-a će imati problem da ti preporuči na šta odmah da pređeš.
Svi mi koji koristimo Linux smo prošli kroz neke faze poput "distrohopping"-a, zaglavljivanja sa nekim distibucijama u smislu da ne znamo kako da rešimo probleme koji nastanu...
Ja sam npr sebe pronašao u Arch Linux-u zahvaljujući jednom čoveku koji je imao već spreman odgovor na gotovo svako moje pitanje : https://www.youtube.com/channel/UCJdmdUp5BrsWsYVQUylCMLg

Da se vratimo predlozima:

^ Aleksov predlog je verovatno najbolji. Faktički imaš Debian distribuciju (ultra-stabilnu) i to još dorađenu od strane par entuzijasta, kao i neku garanciju da će biti tu još neku godinu, uzimajući u obzir koliko dugo grade svoju reputaciju. (nisu "od juče")
Ubuntu i sve bazirano na Ubuntu-u zaobiđi u 2025-oj godini. Ubuntu je postao korporacija i ima svoje interese koji se ne poklapaju sa interesima jednog desktop korisnika, naročito onog koji bi želeo da migrira sa ovakvog Windows-a, u 2025-oj godini.
Ja bi u razmatranje (makar ga instaliraj na nekoj virtuelnoj mašini) dodao i Deepin, ili neku distribuciju koja omogućava korišćenje njihovog desktop okruženja - Deepin Desktop Environment ili DDE, najviše zbog vizuelne kompatibilnosti za Windows korisnicima.

Možda bi i nešto bazirano na Fedori moglo da se preporuči tipa neki Bluefin ("immutable" distribucija kojoj u esenciji ne možeš da diraš "sistemske fajlove", čitaj malo više o toj ideji kada budeš imao vremena) ali to ti opet dodatno koplikuje život jer moraš programe da pokrećeš (instaliraš) preko dodatnih "pomagala" (Flatpak)...
CentOS i sve bazirano na RedHat-u (Alma, Rocky, Oracle...) zaboravi osim ako nećeš u budućnosti profesionalno da se baviš administracijom na RH baziranom linux-u.

Kad čuješ da neko predloži Manjaro pa čak i Tuxedo, uštedi sebi dragoceno vreme i nemoj dalje to da čitaš.

EDIT: I još jedan predlog - ako baš želiš da probaš Arch - EndeavourOS je trenutno verovartno najbolji "playground" za nekog početnika.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru. Inače sam po profesiji softver developer pa imam malo iskustva sa Ubuntu sistemima, ali isključivo na nivou konzole, ne UI. Od profesionalnog softvera najviše koristim IntelliJ i git što znam da radi i na Linux distribucijama.
Van toga sam napredan korisnik default programa i aplikacija, ništa egzotično osim nešto programa za obradu videa koje snimam dronom. I da, volim da igram igre :)
Tako da mi je generalan cilj stabilnost i da mi što više aplikacija koje koristim rade. To je sve, nemam većih zahteva :)
Što da ne, probaću sa LMDE 7 kao što mi je Alex303 preporučio pa ću da podignem dual boot da vidim kako radi.

Ovo drastično menja priču jer je u igri dev i video editing. Onda je @SuperStarr-ova preporuka bolja. Samo bi umesto EndeavorOS instalirao CachyOS.

Samo još jedna preporuka, kad si već spomenuo DualBoot:

Ja volim, zbog moguće uštede vremena ako dođe do nekog problema, da instaliram sisteme tako da ne znaju jedan za drugi. To znači da "otkačinjem" hardove na kojima imam sistem(e) kada instaliram neki novi a potom iz BIOS-a namestim koji da bude primarni za boot ili pomoću "boot menu"-a koji nudi svaka ploča odmah posle BIOS-a biram koji ću sistem da podignem.
Nikad ga nisam probao pa sam se uzdržao da ga preporučim. :)
Idu hladniji dani, na listi su mi NixOS i još što šta, verovatno ću da probam i CachyOS. :p

Jos jedan glas za CachyOS.

Samo još jedna preporuka, kad si već spomenuo DualBoot:

Ja volim, zbog moguće uštede vremena ako dođe do nekog problema, da instaliram sisteme tako da ne znaju jedan za drugi. To znači da "otkačinjem" hardove na kojima imam sistem(e) kada instaliram neki novi a potom iz BIOS-a namestim koji da bude primarni za boot ili pomoću "boot menu"-a koji nudi svaka ploča odmah posle BIOS-a biram koji ću sistem da podignem.
Što se dual boot-a tiče, Linux Mint tim je odradio jednu jako jako jako dobru stvar. Prilikom instalacije prvo biraš disk na koji želiš da instaliraš sistem, a onda otvara drugi menu, gde biraš disk na koji će biti instaliran bootloader. Tako da nema potrebe za skidanjem diskova i ne postoji rizik da prepiše Windows-ov bootloader i napravi haos. I ne samo to, kada se instalira bootloader, on automatski izvšava os-prober, i dodaje sve ostale operativne sisteme u grub boot menu. Tako da, ako imaš instaliran Windows 11, on će biti u grub boot meniju. Ne znam da li običan Linux Mint radi tako, ali ovo mogu da potvrdim za LMDE7.

Secam se da sam, kada sam instalirao prosli put Dual Boot, fizicki skidao diskove :)

Secam se da sam, kada sam instalirao prosli put Dual Boot, fizicki skidao diskove :)
Da. Pre je moralo tako jer je installer bio retardiran i automatski instalirao bootloader na prvi disk koji detektuje. Disk 0. Ako je na tom disku Windows 11, ode njegov bootloader. Da stvar bude još gora, on ne napravi entry za postojeći os, nego ga bukvalno pregazi.

Uglavnom calamares instaler ima opciju da se bira gde će biti bootloader.

@alex303 A sa integrisanom VEGA grafikom iz APU-a, da li moze sa njom neki linux ili zorin ?

@alex303 A sa integrisanom VEGA grafikom iz APU-a, da li moze sa njom neki linux ili zorin ?
VEGA radi svuda bez ikakvog cimanja sa drajverima. Ali opet su performanse upitne, jer kao što si i sam rekao, one zavise od brzine memorije. Ništa te ne košta da probaš. Skini Linux Mint ili Zorin, butuj sa fleške u live okruženje bez instalacije, vidi kako radi, i ako ti završava posao, onda instaliraj.

Linux kernel već sadrži otvoreni AMD GPU (amdgpu) drajver, koji podržava sve moderne Vega APU-ove bez potrebe za ručnim instaliranjem.

Cinnamon okruženje u LMDE kao da su se deca igrala...

Što se dual boot-a tiče, Linux Mint tim je odradio jednu jako jako jako dobru stvar. Prilikom instalacije prvo biraš disk na koji želiš da instaliraš sistem, a onda otvara drugi menu, gde biraš disk na koji će biti instaliran bootloader. Tako da nema potrebe za skidanjem diskova i ne postoji rizik da prepiše Windows-ov bootloader i napravi haos. I ne samo to, kada se instalira bootloader, on automatski izvšava os-prober, i dodaje sve ostale operativne sisteme u grub boot menu. Tako da, ako imaš instaliran Windows 11, on će biti u grub boot meniju. Ne znam da li običan Linux Mint radi tako, ali ovo mogu da potvrdim za LMDE7.
Ukoliko već postoje dual boot Windows i Mac (Hack..) dal bi dodavanje Linux Minta prebrisalo EFI folder?

I jos jedan glas za CachyOS , CachyOS Hello je bas dobar, za updejt sistema i za instalaciju aplikacija, pkgs, kernela,...
Zasto se @alex303 uvek smejes na moje posteve? I onda kad nike napise da ismevas distrohopere a i sam si, to te vredja i pretis banom. Verovatno ce i ovaj moj post biti obrisan, i ja dobiti ponovo ban kao i prosli put. Napisao sam to u vezi CachyOS hello jer znatno pojednostavljuje stvari za nekoga ko nije iskusan. Nikakva terminal ne moras koristiti, samo u delu za apps stikliras sta zelis instalirati i to je to. Bukvalno najjednostavnije moguce resenje za novajlije . Posle mogu da se uce kako i sta se radi, ali ovo je za pocetnike odlicno.

Zasto se @alex303 uvek smejes na moje posteve?
Zato što nemaš nikakvog iskustva sa tim što preporučuješ.
I onda kad nike napise da ismevas distrohopere a i sam si, to te vredja i pretis banom.
Ako ti stvarno misliš da bi ja nekoga banovao zbog toga, ja ne znam šta da ti kažem...
Verovatno ce i ovaj moj post biti obrisan, i ja dobiti ponovo ban kao i prosli put.
Naprotiv.
Napisao sam to u vezi CachyOS hello jer znatno pojednostavljuje stvari za nekoga ko nije iskusan. Nikakva terminal ne moras koristiti, samo u delu za apps stikliras sta zelis instalirati i to je to. Bukvalno najjednostavnije moguce resenje za novajlije . Posle mogu da se uce kako i sta se radi, ali ovo je za pocetnike odlicno.
Grafički installer/updater neće sprečiti CachyOS da se spuca. Samo je pitanje vremena kada će se to desiti. A kada se desi, ti nemaš nikakav verbose output, i nemaš pojma šta se desilo. A onda moraš da juriš dmesg/journalctl logove, i to pod uslovom da sistem može da se podigne. Kad se tako nešto desi, to kod apsolutnog početnika znači reinstall, ili u tvom slučaju, prelazak na drugi distro.

Zbog takvih komplikacija ja preporucujem bazzite em je gejmer priateljski ali bitnija stvar da nedozvoljava prckanje po sistemu.
Slicno kao SteamOs ali sa fedorom umesto arch baze.

To važi za svaki immutable distro. Ako ako hoćeš da koristiš aplikativni softver iz istih izvora (flatpak, snap, appimage, distrobox), i samo osnovni sistem i paketi su instalirani iz repo-a verovatnoća da ćeš nešto zeznuti skoro da ne postoji. A ako korisitš btrfs i snapshot opciju, uvek možeš da vratiš prethodnu verziju.

Cinnamon okruženje u LMDE kao da su se deca igrala...
Bukvalno svako drugo okruženje na svakom OS-u izgleda više kao da su se igrala deca ili ljudi koji ne znaju čemu služi računar. Ili i jedno i drugo. Danas, kad je i Win10 zvanično u penziji, ne postoji normalnije PC okruženje od Cinnamona. Mada neka se mogu namestiti da budu razumna

Nikakva terminal ne moras koristiti, samo u delu za apps stikliras sta zelis instalirati i to je to. Bukvalno najjednostavnije moguce resenje za novajlije . Posle mogu da se uce kako i sta se radi, ali ovo je za pocetnike odlicno.
Skoro svaki današnji distro je takav da sve može na klik.

Juče sam testirao KaOS, pošto ima plasma-bigscreen u zvaničnom repou, verovatno najlakši način sada da se vidi i isproba. To je tek besmislen distro, bar za opštu upotrebu.

Postovani, dali je moguce ako instaliram na Win10 so dual boot Linux Mint, i ako ne ide mogu da ga brisem bez da utic3 nesto na Win10? Koliko GB je potrebno da ostavim za Linux operativni sistem? Nikad nisam koristio Linux.

Sakam da instaliram poradi toa sto odvreme navreme Win10 mi blokira i se restartuje samostalno, iako sam cistio prasinu, napravio diskchk itd.

Podigni sa usb-a neku live distribuciju da vidis kako radi racunar sa linuxom. Posto nisi koristio linux do sada, nabolje da to bude linux mint. Inace mozes da obrises celu particiju sa linux-om bez bojazni. A racunar moze da se restartuje zbog hiljadu stvari, najbolje proveravaj jednu po jednu komponentu da eliminises potencijalni problem.

Grafički installer/updater neće sprečiti CachyOS da se spuca. Samo je pitanje vremena kada će se to desiti. A kada se desi, ti nemaš nikakav verbose output, i nemaš pojma šta se desilo. A onda moraš da juriš dmesg/journalctl logove, i to pod uslovom da sistem može da se podigne. Kad se tako nešto desi, to kod apsolutnog početnika znači reinstall, ili u tvom slučaju, prelazak na drugi distro.
Ne znam da li si koristio CachyOS, ali bukvalno otvori terminal i vidi se sve sta se updejtuje, ako ima neka greska,... nije kao kod onih pojednoistavljenih app managera kao kod drugih distroa . Svakako i da ja u terminal kucam apt-get update, ili vec koju komandu, i kad se spuca updejt, mozda ne bih znao da resim problem, tako da bas mi svejedno, dok radi :D Razumes? Tako isto i svaki pocetnik. U tom njihovom app installeru, su sve app koje koristim, tako da nista ne instaliram sa strane. Pa valjda nece doci do pucanja prilikom updejta.
To važi za svaki immutable distro. Ako ako hoćeš da koristiš aplikativni softver iz istih izvora (flatpak, snap, appimage, distrobox), i samo osnovni sistem i paketi su instalirani iz repo-a verovatnoća da ćeš nešto zeznuti skoro da ne postoji. A ako korisitš btrfs i snapshot opciju, uvek možeš da vratiš prethodnu verziju.

Bukvalno svako drugo okruženje na svakom OS-u izgleda više kao da su se igrala deca ili ljudi koji ne znaju čemu služi računar. Ili i jedno i drugo. Danas, kad je i Win10 zvanično u penziji, ne postoji normalnije PC okruženje od Cinnamona. Mada neka se mogu namestiti da budu razumna

Skoro svaki današnji distro je takav da sve može na klik.

Juče sam testirao KaOS, pošto ima plasma-bigscreen u zvaničnom repou, verovatno najlakši način sada da se vidi i isproba. To je tek besmislen distro, bar za opštu upotrebu.
Meni je na cachyos ipak to malo bolje odradjeno, jer se vidi sta se instalira, kao da koristis terminal.

Prilozi

• Screenshot_20251019_152748.png
    Screenshot_20251019_152748.png
    154.5 KB · Pregleda: 23
  • Screenshot_20251019_152827.png
    Screenshot_20251019_152827.png
    295.3 KB · Pregleda: 23
U CachyOS-u vidiš kad pukne update, u Mintu ne vidiš ništa, ali nema ni potrebe, jer sve prolazi bez problema ;)

Nemam ja ništa protiv bilo koje distribucije, nek svako pravi i koristi šta mu treba. Ja samo kažem šta je po mom mišljenju najbolje za početnike, ljude koji prelaze sa windowsa ili opštu namenu home/office računara. To naravno ne znači da je moj stav jedini ispravan, već je samo sugestija.

Probao sam i CachyOS, i Bazzite i još gomilu toga, i ništa mi ne odgovara. Ali takvi su moji zahtevi.

U CachyOS-u vidiš kad pukne update, u Mintu ne vidiš ništa, ali nema ni potrebe, jer sve prolazi bez problema ;)

Nemam ja ništa protiv bilo koje distribucije, nek svako pravi i koristi šta mu treba. Ja samo kažem šta je po mom mišljenju najbolje za početnike, ljude koji prelaze sa windowsa ili opštu namenu home/office računara. To naravno ne znači da je moj stav jedini ispravan, već je samo sugestija.

Probao sam i CachyOS, i Bazzite i još gomilu toga, i ništa mi ne odgovara. Ali takvi su moji zahtevi.
Naravno, svako ima razlicite zahteve. Moji zahtevi su jednostavni. :)
CachyOS mi se svidja sto dodje bas ogoljen sto se tice aplikacija

Preslo se na Zorin OS, windows otisao u penziju, sve radi out of the box na Zorinu. Sad skidam World of Tanks.

Nazad
Vrh Dno