Šta je novo?
U kojoj banci je moguce (i da li je) ostvariti uslov kupovine Evra po srednjem kursu bez prenosa zarade?

Ne baš po srednjem, ali bliskom menjačnicama Poštanska štedionica i Addiko. U prvom slučaju možeš da iskombinuješ sa dinarskom i deviznom Visa internet da maksimalno smanjiš trošak, a u drugom moraš da imaš makar platni račun sa osnovnim uslugama (otvaranja mRačuna je privremeno nedostupno do daljnjeg).

U ProCredit banci, Total paket, trenutno 6meseci besplatno odrzavanje.
Limit za kupovinu-prodaju po srednjem kursu NBS je 1000 evra mesecno.

Da li još neka banka sem Raiffeisen (iRačun) ima vrstu računa za koji se:

1. ne plaća mesečno održavanje
2. ne plaća provizija na plaćanja iz mobilne aplikacije - recimo plaćanje računa za internet, slanje prijatelju itd.
3. dobija besplatna Visa/Master

Yettel Max otpada zbog pratećih uslova, a takođe ne zanimaju me ni banke koje uslovljavaju prenosom (dela) plate.

У том случају остаје једино Алта банка са основним рачуном

У том случају остаје једино Алта банка са основним рачуном

Plaćaju se nalozi van Alta banke 14 din.
Da li još neka banka sem Raiffeisen (iRačun) ima vrstu računa za koji se:

1. ne plaća mesečno održavanje
2. ne plaća provizija na plaćanja iz mobilne aplikacije - recimo plaćanje računa za internet, slanje prijatelju itd.
3. dobija besplatna Visa/Master

Yettel Max otpada zbog pratećih uslova, a takođe ne zanimaju me ni banke koje uslovljavaju prenosom (dela) plate.

Svaki besplatni račun ima neki minus.

Raiffeisen - 1% provizije za plaćanje Visom u inostranstvu + loš kurs evra u menjačnici.

Procredit - mislim da se dobija samo Dina i da se plaćaju nalozi (nisam siguran u ovo)

Bank Max - obavezan prenos zarade ili mesečna potrošnja 30k debitnom karticom.

Alta Banka RSOU - eksterni nalozi 14 din.

Na tebi je da odlučiš šta ti je bitnije. Ja lično koristim Yettel Bank Max, Raiffeisen iRačun i Alta RSOU i koristim najbolje benefite od sva tri.

Poslednja izmena:
Treba obratiti i pažnju na to da od 1. decembra stupa na snagu novi Altin tarifnik, dostupan ovde. Njime se osnovni račun ukida, ali neće dirati stare klijente, pa za tu priču ima još mesec dana fore.

Što se tiče glavnog pitanja, uopšteno je princip da samo skupi (elitni, premium, kako god se zvali) računi ispunjavaju uslov 2, ali zato je kod njih naknada za održavanje velika, tj. nisu ni blizu ispunjavanja uslova 1. Čak nije veliki izbor ni tekućih računa koji ispunjavaju samo uslov 1. Pored već navedenih, tu su i Bank Lite kod Yettela (on ne ispunjava ni 2, ni 3), kao i osnovni kod 3Bank (on nema baš ništa dodatno, ni aplikaciju), dok su ostali omladinski/studentski ili se održavanje promotivno ne naplaćuje neko vreme.

Oba uslova bez dodatnih komplikacija stvarno ispunjava samo iRačun, jer on odudara od pravila da samo skup račun ima besplatne naloge.

@Tilek ali Yettel Max mi reče da moram da pređem s trenutnog Yettel 20 na Yettel M i eto već tu na razlici u ceni paketi meni ode mesečno održavanje računa.. pri čemu imam 50% popusta. Suludo. 😄

Pomešao si Bank MAX kao samostalan paket računa i program Yettel Sve, koji kombinuje Bank MAX i neki jači Yettelov mobilni paket (M/L od novijih) po punoj ceni. Račun je besplatan ispunjavanjem jednog od navedenih uslova, dakle prenosom zarade ili potrošnjom 30k mesečno po debitnim karticama. Broj telefona uopšte ni ne mora da ti bude u Yettelu, a kamoli skup paket.

Ovaj Bank Max se čini baš zanimljivim. Kako se može prenijeti dio zarade, taj dio mi nije baš jasan? Kontam otvoriti pa da kombinujem iRačun i Bank Max. Ima li neku sličnu caku kao iRačun sa 1% za inostrane transakcije?

Kako se može prenijeti dio zarade, taj dio mi nije baš jasan?
Zaradu ti prenosi poslodavac, npr. sa računovodstvom se dogovoriš da ti jedan deo plate (konkretan iznos ili procentualno) ide u jednu banku, a drugi u drugu.

Ima li neku sličnu caku kao iRačun sa 1% za inostrane transakcije?
Nema te naknade. Za detalje je najbolje da pogledaš stranicu računa koju sam linkovao u prethodnoj poruci, kao i tarfinik ovde. Ima i dodatnih pogodnosti u vidu neograničenog besplatnog podizanja novca sa bankomata drugih banaka. Naravno, ima i loših strana, npr. SMS obaveštenja su skupa, pa ih prvom prilikom treba ugasiti.

@Tilek ali Yettel Max mi reče da moram da pređem s trenutnog Yettel 20 na Yettel M i eto već tu na razlici u ceni paketi meni ode mesečno održavanje računa.. pri čemu imam 50% popusta. Suludo. 😄

Kao što @rovello reče. Posedovanje postpaid paketa u Yettelu, nije uslov za besplatan Bank Max. Samo prenos zarade ili potrošnja karticom.

Treba obratiti i pažnju na to da od 1. decembra stupa na snagu novi Altin tarifnik, dostupan ovde. Njime se osnovni račun ukida, ali neće dirati stare klijente, pa za tu priču ima još mesec dana fore.

Da. Dok ne diraju nas "stare klijente" ne žalim se sa besplatnom Visa Gold karticom, koja je i dalje besplatna.

Značajno pogoršanje je 3% min 300 din za dizanje na bankomatima u inostranstvu. Po važećem tarifniku je to fiksno 3 evra bez obzira na iznos.

@Tilek @rovello meni je glu*ača iz poslovnice tako rekla i odbila mi zahtev za Bank Max jer nemam broj na svoje ime, niti u odgovarajućem paketu. Eto i sad opet izlazi s posla i je*avaj se jer bu*ala ne zna svoj posao. Hvala vam, ići ću ponovo u Yettel onda.

@Vicent87 najbolje otvori prvo Lite pa iz aplikacije traži prelazak na Max (realizuje se kroz par trenutaka). Time izbegavaš sve moguće komplikacije i svakako će ti se izdati digitalna Master kartica.

Zaposleni su svakako instruisani da nude Yettel Sve, pa se nadam da je pomenuta samo to pogrešno shvatila, kao da mora, a ne da je nešto drugo posredi... Ipak, Yettel je poznat po tome što nikog ne odbija, makar ja to nisam čuo. S druge strane, ako već nisi otvorio iRačun, nemoj se iznenaditi ako ti odbiju otvaranje, rade to ponekad iz nepoznatih razloga. I u tom slučaju možeš opet da pokušaš, ali nema garancije da će uspeti, niti bi ti dali dodatne informacije kad bi ih pitao zašto si odbijen.

@Vicent87 najbolje otvori prvo Lite pa iz aplikacije traži prelazak na Max (realizuje se kroz par trenutaka). Time izbegavaš sve moguće komplikacije i svakako će ti se izdati digitalna Master kartica.
Mislim da je trenutno najbolja opcija da se odmah Bank Max račun otvori preko linka od postojećeg korisnika koji ima promociju gde obojica dobiju po 2000 dinara nakon otvaranja računa i prvog plaćanja instant karticom. Ja je recimo imam i mogu podeliti link ako treba.

Išao sam malopre do poslovnice i završio sve za 10 minuta, naravno, kao što ste i rekli bez broja telefona i postpaid paketa. Aplikacije i tekući račun su odmah aktivni, ne znam da li mogu već da ih dodam i koristim kroz Google Wallet (verovatno ne, dok ne stignu fizičke kartice zbog ccv). Kartice stižu na kućnu adresu u roku od mesec dana, najčešće i ranije (tako mi je rekla radnica). Hvala još jednom svima na savetima.

Trebalo bi da možeš odmah da aktiviraš tzv. instant karticu, a svi podaci sa kartica su odmah dostupni u aplikaciji, čak i kad su neaktivne. Svakako, za dalja pitanja i utiske ima banka ovde svoju temu.

Sad sam pogledao malo bolje novi tarifnik.

Primena tarifnog stava 1.1. će stupiti nakon sticanja tehničkih uslova.

Dakle, novi tarifni paketi (tarifni stav 1.1) će se primenjivati tek nakon sticanja tehničkih uslova, što sugeriše da se isto neće desiti 1. decembra nego kasnije.

Tarifni stav 1.3 osnovni – predstavlja platni račun sa osnovnim uslugama, koji se danom primene novog tarifnog stava 1.1, neće više otvarati. Postojeći korisnici će i dalje
korstiti taj račun bez naknade, dok će se novim korisnicima otvarati platni račun sa osnovnim uslugama u okviru stava 1.1.

Dakle, besplatni osnovni račun će moći da se otvara sve dok ne krenu u primenu stava 1.1.

Da, to je zanimljiva formulacija. Kad sam prvi put pročitao, stekao sam utisak da misle na uvođenje novih paketa, tj. da možda neće odmah biti dostupni ovi "po meri", a za osnovni nisam video prepreku da odmah krene po novom: sve što treba da izmene jeste naplata održavanja. Sad kad opet čitam, ipak mi se čini da ceo stav 1.1 mora da stupi na snagu, kako i ti kažeš. Čudno je svakako, jer se po stavu 1.5 vidi da neće imati problema sa instant poskupljenjem računa van paketa sa 280 na 330 dinara (ili će možda i tim klijentima zadržati staru cenu, mada se prema novom tarifniku ne čini da će to biti slučaj, jer bi valjda stavili neku napomenu, kako su i za osnovni), pa me je to povelo da steknem prvi utisak.

Ja sam stekao utisak da je možda uvođenje sistema paketa ustvari novo tehničko rešenje. Jer sad nemaju pakete, nego samo različite vrste računa, sa kojima nisi bio načisto šta tačno dobijaš, jer nije ni naznačeno. Npr. u istoj poslovnici za isti tip računa su različiti ljudi sa foruma dobili različite debitne kartice (Visa Gold vs Visa Classic). Takođe, imaju i OUP za ugovore na daljinu, tako da je moguće da planiraju čitavo novo rešenje sa online otvaranjem računa i sa uvođenjem paketa gde će u svakom paketu biti tačno definisano šta se uz taj paket dobija, kao što je slučaj u mnogim drugim bankama.

Danas mi je na mejl stigao predlog izmene okvirnog ugovora od 01.01.2026. Alta banke.

Ovo su promene od 1. januara, a ostali tarifni stavovi se poklapaju sa novom tarifom na sajtu od 1. decembra. Verovatno se za stare korisnike primenjuju od 1. januara, zbog roka obaveštavanja od 60 dana.

Screenshot_20251029_163215_Adobe Acrobat.jpg

U izmenama okvirnog ugovora nigde se ne pominje izmena tarifiranja osnovnog računa, tako da on ostaje besplatan za stare korisnike.

Poslednja izmena:
Bio u Yettel, prešao u Unicredit (morao zbog stambenog), ali ne bih da izgubim neke dobre stvari iz Yettela. Šta mi je bolje, da platu razdelim na dva računa ili da sve legne u Unikredit pa onda prebacim koliko mi treba u Yettel? Cons/pros?

Ako koristiš Bank MAX, mora zvanično da ti leže plaža da bi ti održavanje bilo besplatno. To, dakle, mora biti uplata direktno od firme, pod odgovarajućom šifrom, ne računa se tvoj ručni prenos. S tim u vezi, bolje ti je da podeliš to lepo, ako je već moguće. A trebalo bi da jeste, tj. da UniCredit ne zahteva niti proverava da li ti je 100% plate leglo kod njih. Naravno, ti jedini znaš uslove kredita, pa vidi po tome. Alternativa je da plaćaš Yettelu održavanje ili da imaš mesečnu potrošnju debitnim karticama u vrednosti od 30k, što te takođe oslobađa održavanja.

Bio u Yettel, prešao u Unicredit (morao zbog stambenog), ali ne bih da izgubim neke dobre stvari iz Yettela. Šta mi je bolje, da platu razdelim na dva računa ili da sve legne u Unikredit pa onda prebacim koliko mi treba u Yettel? Cons/pros?

MAX pogodnosti i bez prenosa zarade​

0 RSD za održavanje računa, sada i bez prenosa zarade! Dovoljno je da svojom debitnom karticom potrošiš najmanje 30.000 RSD svakog meseca.

Pogodnosti su vremenski neograničene, dok ispunjavaš jedan od ova dva uslova:
  • Obaviš transakcije onlajn ili na prodajnim mestima našim debitnim karticama u minimalnom iznosu od 30.000 RSD mesečno. NAPOMENA: U obračun ne ulaze transakcije obavljene na bankomatima, transakcije kreditnom karticom, igre na sreću/klađenje, kao i transakcije obavljene na POS terminalima trgovca koje se vode kao podizanje gotovine (navedeni POS terminali se uglavnom nalaze na šalterima drugih banaka, menjačnica i Pošte, ali i kod pojedinih trgovaca, pa savetujemo da se o detaljima informišeš kod samog pružaoca usluge, pre plaćanja).
  • Preneseš zaradu ili njen deo kod nas.

Da li prvi uslov, potrosnja 30k debitnom karticom, vazi i iz Google Wallet-a? Pretpostavljam da da, ali da li je neko probao iz prve ruke?

Važi, naravno, nije važno da li je kartica fizička ili digitalizovana, samo da je adekvatan tip transakcije (plaćanje na prodajnom mestu).

Top. Koliko vidim, ovaj MAX se moze otvoriti direkt online ili kroz aplikaciju, iako nisam korisnik nijedne njihove druge usluge/paketa.
Vrlo vjerovatno cu aplicirati za dodatni racun kod njih...

Update: Ne mogu nigdje u tarifniku da pronadjem sta sve tacno ukljucuje ovaj MAX, konkretno koje racune (samo dinarski, ili i devizni), ukoliko ima devizni da li je povezan sa istom MC karticom? Da li imaju uplatu/isplatu deviza na svojim bankomatima?

Poslednja izmena:
Zapravo, onlajn započinješ otvaranje računa, tj. ostaviš sve ključne informacije o sebi, ali ipak moraš otići uživo do bilo koje Yettelove prodavnice da bi ti očitali ličnu kartu i završili otvaranje, tj. potvrdili da si stvarno ti. To je vrlo kratka procedura, gotov si za neki minut, a odnosi se jednako na sve, čak i na Yettelove postpejd korisnike. Svakako, za dalja pitanja i kasnije utiske ima banka ovde svoju vrlo živu temu.

Update: Ne mogu nigdje u tarifniku da pronadjem sta sve tacno ukljucuje ovaj MAX, konkretno koje racune (samo dinarski, ili i devizni), ukoliko ima devizni da li je povezan sa istom MC karticom?
Edit i od mene: račun je jedan multivalutni, podržava RSD, EUR i USD, a podrazumevano je aktivna samo dinarska partija. Ostale aktiviraš ručno u menjačnici ili se automatski aktiviraju prilivom, npr. uplatom evra na bankomatu. Kartica je samim tim za sve povezana i važi sledeće pravilo: ako plaćaš nešto u dinarima (čak i u inostranstvu, npr. na Temuu), zadužuje ti se RSD partija, a za ostale valute se zadužuje EUR, slično kao kod ostalih banaka.

Nazad
Vrh Dno