Šta je novo?

A1 optički internet

Ja sam danas čekao ne znam ni sam koliko na vezi dok nisam dobio osobu koja mi je potvrdila da mogu slobodno da eliminišem njihov zte ruter i da mogu da stavim svoj samo u toj varijanti oni ne mogu da garantuju za kvalitet usluge.

Na moje pitanje da li su mi potrebni PPPoE parametri ili su oni već upisani u ONT uređaj, dobio sam potvrdu da je zte ruter potpuno generički i da u njemu nema nikakvih posebnih parametara za mene lično tako da bi trebalo da mogu bukvalno da umesto njihovog rutera stavim svoj i to bi po njima trebalo da radi.

Inače, dok mi nisu aktivirali javnu statičku adresu imao sam neku iz opsega 188.120.106.x dok je sada 95.86.4.x

Ako nekoga zanima iskustvo sa A1 blokovi Savski blokovi neka mi piše za detalje. Uveo sam pre malo više od mesec dana.

Ja sam danas čekao ne znam ni sam koliko na vezi dok nisam dobio osobu koja mi je potvrdila da mogu slobodno da eliminišem njihov zte ruter i da mogu da stavim svoj samo u toj varijanti oni ne mogu da garantuju za kvalitet usluge.

Na moje pitanje da li su mi potrebni PPPoE parametri ili su oni već upisani u ONT uređaj, dobio sam potvrdu da je zte ruter potpuno generički i da u njemu nema nikakvih posebnih parametara za mene lično tako da bi trebalo da mogu bukvalno da umesto njihovog rutera stavim svoj i to bi po njima trebalo da radi.

Inače, dok mi nisu aktivirali javnu statičku adresu imao sam neku iz opsega 188.120.106.x dok je sada 95.86.4.x
Da upravo sam to onda pisao/nagadjao i eto ti si potvrdio sad.
Ajde kad probas javi jel radi, jer moguce da je njihov ruter nekako setovan da radi bez PPPoE User i PW sto ne znaci da ce i nasi.

I meni je iz tog opsega 188.120.106.x
Nemam staticku

Svaki ruter ima opciju podešavanja interneta, odnosno wan konekcije. Korisnik zaista može automatski dobiti IP adresu povezivanjem mrežnim kablom lan izlaza modema i wan ulaza rutera, ali to ne ide uvek automatski, odnosno za neke tipove konekcije potrebna su wan podešavanja rutera određenim podacima ili kredencijalima.
Asus ima dosta dobar i detaljan FAQ u vezi sa podešavanjem rutera, a u uvodu uputstva za svaki ruter verujem da stoji univerzalno upozorenje koje kod asusa glasi ovako:
"Before you begin setup, check with your Internet Service Provider (ISP) for an WAN connection type, and if you're not sure how your network connection is, check with your Internet Service Provider (ISP)"

"List of WAN connection Types:

Automatic IP
Static IP
PPPoE
PPTP
L2TP"

Za Automatic IP nije potrebno nikakvo podešavanje, dovoljno je samo izabrati prvu opciju. Tako sam dobijao konekciju iz čistog modema kod SBB.

Za drugu opciju potrebno je ubacivanje dobijene statičke IP adrese od provajdera , subneta, default gateway-a i DNS (po izboru). Tako funkcioniše Yunet.

Za treću opciju je potrevno je dobiti ili izvući iz ONT-a (objasnio Rajko kod mts-a) kredencijale za podešavanje konekcije. Tako sam trenutno povezan preko bridge-a na mts optiku. Tako bi trebalo da je i kod Yettela.

Za četvrtu i petu opciju ne znam, verovatno nije ni implementirana kod naših provajdera.

Zato je VAŽNO znati "WAN connection Type" kod A1 za njihovu optiku. Ako su iz tehničke podrske rekli da se samo spoji ruter sa A1 ontom, onda je verovatno u pitanju prva opcija-gde se preko njihovog DHCP dodeljuje automatski statička adresa, slično kao što se dodeljuju i javne dinamičke. Neko stručniji bi trebalo to da razjasni, ali to bi baš bilo čudno i toliko različito od podešavanja wan konekcije kod statičkih adresa Yunet-a gde je druga opcija u primeni (ručno unošenje dobijenih podataka za IP adrese).

Pa dobro ako se zna Staticka moze i druga opcija, sta nas sprecava?
Jedino ako oni DHCPom rotiraju staticku IP onda je problem.
Zanima me da li radi sa bilo kojim DNS zbog video protokola STB.(da ne prepoznaje A1 mrezu preko DNS)

To je dobro pitanje, jer se piše ovde da postoji problem kod A1 kada se izabere "neadekvatan" DNS. Na mojoj kućnoj mreži podešen je adguard na ruteru, cela mreža mi je uglavnom oslobođena od reklama, a mts-ov Iris smart i SBB-ov eon smart tv aplikacije rade nesmetano. Pitanje je kako bi radio Xplore smart tv(?)

Danas uvedena optika, bez statičke, apsolutno nezahtevan korisnik :) tek polako ovih dana natenane sve da se provali posebno oko tv...ono što me zanima a možda se pisalo već, nmg da nađem a možda neko imao sličan "problem". Kada na daljinskom od tv hoću da pojačam ton on "preuzima" komandu od daljinca A1 odnosno broja 5 na njemu a kad hoću da smanjim on preuzima keca od A1 i onda prebacuje na kanale 5 ili 1 ili ako se jače stisne na daljinskom od tv onda on kuca 555 ili 111 :) takođe ne mogu da gasim tv na daljinski od A1 što možda i nije toliko bitno, takođe preuzima broj 5 kao kad se pojačava ton, odnosno kada se se stisne taster TV na daljincu od boksa.

Za Arene (i uopšte utakmice) je neko pisao da mu je slika "čudnjikava", nzm kako tačno da se izrazim, kašnjenje je nekih dvadesetak sekundi što je logično za OTT a što se slike tiče nije to loše, naprotiv ali "pokreti" igrača mi deluju drugačije nego na Iris koji još imam do prvog dana novembra pa uporedih, kao da je na MTS slika "življa", koji je fps na jednom a koji na drugom da li neko zna, kao da mi nisu isti ti frejmovi a možda i mora tako da bude na ovoj vrsti usluge, stvarno se ne razumem u potpunosti.

Download mi za sada varira od 350-450, merio više puta, nije 600, tehničar odnosno osoba koja mi je ugrađivala uslugu je izmerila nekih 599 i to preda mnom, gotovo iste rezultate i na speedtest i na fast, upload ide i preko 300. Gotovo isti rezultati i kad izgašena dva tv i kada su upaljena, nzm da li to ima veze pošto se pisalo i o tome da se ukupni protok koristi jednim delom i za tv. Imam i onaj MESH uređaj ili kako se već zove ali čini mi se isto što se brzine tiče. U principu meni je dosta i ovih oko 400 u proseku.

Sutra ću polako da instaliram neke app tipa Stremio ili još koje, android boks mi deluje OK, pa eto ako neko ima neko rešenje ili ako je imao situaciju sa daljinskim kakvu sam opisao neka napiše, bio bih zahvalan.

Poslednja izmena:
Pošto istekao Edit samo da napišem da mi je na Foxu (ne-smart) starom 4 godine sve okej što se tiče daljinskog i pojačavanja i smanjivanja tona, problemčići su na Tesla tv (ne-smart) starom godinu dana. Nije ništa toliko sad značajno a možda se i reši.

Napisaću ovih dana kada stignem opširnije o svemu, za sada mi se čini da nisam pogrešio u odabiru novog operatera, koliko mi znači samo što kablove do tv ne moram da razvlačim ;)

Pitanje je kako bi radio Xplore smart tv(?)
Ne bi radio sa uključim AdGuard DNS. Potvrđeno je već to za Android aplikaciju a verovatno je ista priča i sa A1 STB?
@Gileb je naleteo na taj problem.
A od ranije je poznato da se isti problem dešava sa MojA1 aplikacijom.

Znači morao bi ako koristiš PiHole ili AdGuard Home da juriš šta njihove adblock liste blokiraju od domena koje koristi Xplore TV pa da "whitelist"-uješ to.

Ako koristiš samo "legacy DNS" / AdGuard public DNS IP adresu unetu u DHCP podešavanja rutera tako onda za dž nema?? mogućnosti da menjaš kako tretira koje domene.

Jel radi samo sa A1 DNS ili i sa "normalnim" koje ne rade ad blocking. (cloudflare itd)
Mada Asus moze i po uredjaju DNS tako da to nebi trebao da bude problem.

Ne bi radio sa uključim AdGuard DNS. Potvrđeno je već to za Android aplikaciju a verovatno je ista priča i sa A1 STB?
@Gileb je naleteo na taj problem.
A od ranije je poznato da se isti problem dešava sa MojA1 aplikacijom.

Znači morao bi ako koristiš PiHole ili AdGuard Home da juriš šta njihove adblock liste blokiraju od domena koje koristi Xplore TV pa da "whitelist"-uješ to.

Ako koristiš samo "legacy DNS" / AdGuard public DNS IP adresu unetu u DHCP podešavanja rutera tako onda za dž nema?? mogućnosti da menjaš kako tretira koje domene.
Ja imam Adguard aplikaciju na Android telefonu i radi mi MojA1 aplikacija.

Ja sam na mts mrezi zato verovatno radi.

@Miki Ue
Taj problem sa daljinskim koji opisuješ su imali i korisnici Total TV-a koji su imali Tesla televizore. Jednostavno, dolazi do poklapanja određenih komandi na određenim frekvencijama daljinskog od STB-a i Tesla TV-a.

Meni interesatna ponuda kučni net i tv. No, ne svidja mi se box što daju, nije hibrid kao kod sbb. Moraću da sačekam pa kada ubace box da bude live kablovska i plus vraćanje sadržaja unazad, prelazim u A1. Realno, telefon tamo već godinama imam, još dok su bili VIP. :D

Meni interesatna ponuda kučni net i tv. No, ne svidja mi se box što daju, nije hibrid kao kod sbb. Moraću da sačekam pa kada ubace box da bude live kablovska i plus vraćanje sadržaja unazad, prelazim u A1. Realno, telefon tamo već godinama imam, još dok su bili VIP. :D
To niko nema osim sbb, a i sbb će to da batalinkada postanu 100% yettel. Sve će preko optike da uvode. Sem starih instalacija.

I meni je definitnvno 600 mbs, kad ubacih kabl u laptop uverih se :D verovatno će morati u jednu sobu i kabl do tv a za drugu bih ostao na wifi.

Još da se naviknem na televiziju u smislu interfejsa, smart opcija, daljinskog, same slike i koječega još. Nije lako posle skoro deceniju i po promeniti operatera :)

@bogata_sirotinja, hvala na odgovoru za daljinski od Tesle , pretpostavio sam da je nešto slično u pitanju pa moram videti šta i kako ako uopšte može šta i kako.

Ubačen Stremio, ove servise tipa HBO, Netflix i Sky nisam ništa još pipao.

I meni je definitnvno 600 mbs, kad ubacih kabl u laptop uverih se :D verovatno će morati u jednu sobu i kabl do tv a za drugu bih ostao na wifi.

Još da se naviknem na televiziju u smislu interfejsa, smart opcija, daljinskog, same slike i koječega još. Nije lako posle skoro deceniju i po promeniti operatera :)

@bogata_sirotinja, hvala na odgovoru za daljinski od Tesle , pretpostavio sam da je nešto slično u pitanju pa moram videti šta i kako ako uopšte može šta i kako.

Ubačen Stremio, ove servise tipa HBO, Netflix i Sky nisam ništa još pipao.
Cini mi se da je neko pisao da radi EON daljinski, jeftino preko oglasa nadjes.
Postoji vracanje u nazad a cak imaju i snimanje (VCR fazon) do 90 dana cuva.

Da li to znači da bi moglo da se gleda i preko Apple TV?
Na zalost nisu napravili za tvOS aplikaciju, zvuci neverovatno ali orion ostaje i dalje jedini operater kod nas sa aplikacijom za apple tv...

To niko nema osim sbb, a i sbb će to da batalinkada postanu 100% yettel. Sve će preko optike da uvode. Sem starih instalacija.

Ja sam jedva dobio taj box te ga ne dam tako lako.

Uslov je bio da signal utakmice ne kasni zbog OTT pa eto, imao sreće da imali tah hibrid neko vreme te ga imali na stanju. Obično daju on običan gde nema dbv-c.
Cini mi se da je neko pisao da radi EON daljinski, jeftino preko oglasa nadjes.

Postoji vracanje u nazad a cak imaju i snimanje (VCR fazon) do 90 dana cuva.

Znam da ima. Nisam se ja izrazio dobro. Čekam box koji je hibrid. Ne znam što im to nije prioritet box.

Imao sam te boxove od pocetka( kad je nastao eon) i dalje imam dva koja jedva čekam da vratim kad istekne ugovor. Box je krš u odnosu na ovaj box. Ali ne kasni snimak kome je to bitno. Kad sam se uselio izvodjača terao da provlači coax kroz ceo stan na 3 mesta za sbb, 2 boxa plus kartica. Kako se ne kladim bas me briga da li kasni snimak, jedino kad komšiluk viče ume da bude nezgodno. Mada je sve manje i manje ljudi na sbb u zgradi.

Taj box, što si imao od početka je stari hibrid. Ja sam dobio noviju verziju boxa koji radi bez problema. Meni takodje nudili stariju verziju ali mi kolega sa foruma rekao za verziju koju da tražim pa mi sbb izašao u susret.

Imam dve verziju stariju i od pre par god. Koliko znam poslednja wireless tek radi kako bog zapoveda, nju nisam imao. Mada u odnosu na yettel i mts boxove eoni su munje.

Ja sam jedva dobio taj box te ga ne dam tako lako.

Uslov je bio da signal utakmice ne kasni zbog OTT pa eto, imao sreće da imali tah hibrid neko vreme te ga imali na stanju. Obično daju on običan gde nema dbv-c.

Znam da ima. Nisam se ja izrazio dobro. Čekam box koji je hibrid. Ne znam što im to nije prioritet box.
Oni su OTT i ostali ce preci u naredno vreme tako da cekas uzalud.

Vrh Dno