Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Pravi ploča lepu razliku i za easy run. Samo Ne valja kada se navikneš 😄
Jos jedan razlog protiv, zavara te da si bolji nego sto jesi :)

Clifton se popravio od kad je malo zahladilo. U avgustu se razlivao po stazi.

Ne trce svi maraton :D
Ma jok, pa ne mislim uopšte na patike za trku, već za trening. Najduže mi traju takve patike, kako stvari zasad stoje uz osvrt da nisam baš previše patika sahranio pa da to ima neku težinu, ali u okvirima mog uzorka. Najjeftiniji km.

Ovo je razlog za.

Po mom skromnom mišljenju Clifton je blago demotivišuća patika. Nije loša da kad počinješ da trčiš i koristiš povremeno, ali mene ubija u pojam.

Poslednja izmena:

Tom logikom bi trebalo da trčimo bosi. Da ne bude da nas patika vara :)

Ja znam gde sam, a patika je tu da mi pomogne. Ne trčim brzo, ali svakako mi je lakše kada i patika pomogne.
Uvek vrtim bar tri modela, da se noga ne navikne previše.

Pravi ploča lepu razliku i za easy run. Samo Ne valja kada se navikneš 😄
Pogledao sam ponovo opise na netu, 100% ljudi kazu da boston nije za easy pace, nemoguće da svi greše. (+nije ni za hodanje naravno)
I tebi preporuke prvo evo sl ako hoćeš da probas adidas.
Po meni evo sl je odlicna za easy pace, tempo i treshol (up to hm), a boston je za tempo (hm i vise).

Poslednja izmena:
da dodam i proizvodjaca :)

Prilozi

• Screenshot_20251011_085023_Edge.jpg
    Screenshot_20251011_085023_Edge.jpg
    106.9 KB · Pregleda: 118
Pogledao sam ponovo opise na netu, 100% ljudi kazu da boston nije za easy pace, nemoguće da svi greše. (+nije ni za hodanje naravno)
Po meni evo sl je odlicna za easy pace, tempo i treshol (up to hm), a boston je za tempo (hm i vise).
Opet ja sa kontrom :). Ovo je zamaranje nebitnim detaljima po mom misljenu. Bitna je udobnost i da nije teska. Ovo ostalo mislim da je bas nepotrebno filozofiranje, sve te patike sa predebelim djonom, vracanje energije, nemogucnost setanja u patici jer je pad 10mm+ kao na stiklama, neprirodno. Sto neutralnija patika i ok je. Ko god dzogira/trci sporo, tipa iznad 5 min/km, treba da poradi na trcanju/kondiciji, ne na patikama koje daju 2 sekunde bolje vreme. 😁

Kada god sam probao neke nabudzenije patike za trcanje, nisu mi prijale. ne osetim podlogu, veliki pad i djon prebacuje mehaniku trcanja skroz cudno (na kolena/kukove). I ugao stopala i gazenja je nekako kako patike hoce, ne kako ide prirodno. Pa sam se vratio na neutralnije, blize osecaju kao bos kada trcim.

Poslednja izmena:
@Nenad22 Solidno razmišljanje, kad je čovek mlad i zdrav, i ja sam tako nekad razmisljao, doduse davno je bilo :)

Specifikacija i proizvodjačka namena patike su jedno, a subjektivni osećaj sasvim drugo.
Tvoj, moj ili bilo čiji easy pace sa ove grupe mogu da se razlikuju i 2 minuta po kilometru. Za čiji easy pace su namenjene?

Ko god dzogira/trci sporo, tipa iznad 5 min/km, treba da poradi na trcanju/kondiciji, ne na patikama koje daju 2 sekunde bolje vreme. 😁
Nije stvar u dve sekunde, već u udobnosti i bržem oporavku. Ili u krajnjem slučaju, čisto zadovoljstvo zbog posedovanja određenog proizvoda. Bar mi na ovom forumu smo prošli ili platili tu školu... na telefonima, računarima, monitorima, grafičkim kartama...

To što je tebi 5min/km presporo, nekome je 6, nekome 7 min/km. A nekome 4min/km.

Ako se vratiš na naslov ove teme, videćeš da su različiti porivi, zašto neko trči.

Moj trenutni PB za zvaničnu polutku je pace 5.08. Na proleće idem na 5.04, a na jesen na 4.59. Nemam nameru da se umorim na tim trkama i u skladu sa tim, koristim patike koje mi u tome zaista pomažu.

Recimo, za Hoka Mach X3, baš su mi podeljena mišljenja. Manje sam trčao poslednjih mesec dana, pa sam u njima napravio jedva nešto preko 60km, definitivno mi je problem da uhvatim kadencu. Bolji pace uvek dobijam sa dužim korakom. Ako želim da povećam kadencu, moram da razmišljam o tome. Išao sam u svrhu testa i na 220 koraka u minuti, nije neudobno, ali čim ne mislim o kadenci, padam ispod 163.

Probam bilo koju drugu patiku koju imam, bez problema zadržim dužinu koraka, a povećam broj.

A opet, patika je sasvim udobna i neću ih izbaciti iz rotacije. Ali nikada neću izaći na trku u njima, jer tamo volim da imam apsolutnu kontrolu.

Specifikacija i proizvodjačka namena patike su jedno, a subjektivni osećaj sasvim drugo.
Tvoj, moj ili bilo čiji easy pace sa ove grupe mogu da se razlikuju i 2 minuta po kilometru. Za čiji easy pace su namenjene?
Dobra poenta 👍 Al kontre radi :) da li se easy pace moze iskazati i kao ~165 spm, tempo 170-185spm, treshold preko toga?
Uzeo sam sl2, da menjaju cliftonke. Fizicki deluje kao entry level patike i svakako nisu kvalitetne kao boston13 i utraboost 5x koje su na istom nivou popusta, ali za moje potrebe mislim da ce u rotaciji biti ok.

Ima neko The Merrell Agility Peak 5 GTX ?
Imam Moab Flight od njih i zadovoljan sam mada nije patika za leto, ovakvo vreme idealno.

Ja bih pored SL2 razmišljao o komplementu sa pločom.

@Nenad22 nema veze sa sekundom, isključivo sa oporavkom, pošto se trči po betonu. To se direktno projektuje na maksimalan nedeljni training load, a nema veze u kakvoj si trenutnoj formi, da li imaš 20 ili 50 godina, u odnosu na sopstvene mogućnosti napreduješ brže i bez povrede.

Ja bih sad možda mogao lošiju patiku, ali trebalo je nekako doći do ovog trenutka.

Long run u neodgovarajućoj obući više ne bih ni pokušavao. Oporavak od tri dana, umesto jedan, i rizik od povrede, nisu vredni uštede.

Dobra poenta 👍 Al kontre radi :) da li se easy pace moze iskazati i kao ~165 spm, tempo 170-185spm, treshold preko toga?
Uzeo sam sl2, da menjaju cliftonke. Fizicki deluje kao entry level patike i svakako nisu kvalitetne kao boston13 i utraboost 5x koje su na istom nivou popusta, ali za moje potrebe mislim da ce u rotaciji biti ok.

Easy run može da bude određen kroz pace ili puls, nisam siguran koliko je kadenca praktična za tako nešto.
Ali da, ima smisla da patika bude definisana kadencom.

Mislim da smo već pominjali na ovoj temi Ascis Tokyo Sky/Edge, jedna verzija za strajdere, druga za kadencaše. Razlika je u savijenosti ploče. Uh, prokleta ploča, gde god se okrenem - ploča :)

Easy run je gde može da se nagomila TL na dužini treninga, ali mora biti bar u donjem Z2. Slabije od tog bih nazvao oporavak, tj. recovery, može čak isti i tempo, ali nedovoljna dužina treninga da se nagomila TL, pa ode u minus taj dan.

Prilozi

• 20251011_222009.jpg
    20251011_222009.jpg
    368.6 KB · Pregleda: 54
Masai je bio suviše nizak za svoje prezime, pa umesto da skače, počeo da trči maratone. I to u Hokama. Ne sećam se da je neko u Hoka neko bio na postolju nekog bitnog događaja. Najverovatnije Cielo X1 3.0.

FB_IMG_1760299084718.jpg

Poslednja izmena:
Da dopunim prethodni post u vezi sa brendovima koji se koriste.

1760351662987.png

Hoka eksplodirala kroz druge kanale. Paradoksalno, blesav izgled nastao zbog funkcije, im je postao trademark, a do te mere su postavili trend da su neki navedeni proizvođači sa spiska počeli da ih kopiraju.

A žene? Adidas trubi po Stravi o prvom mestu i PB Hawi Feysa, ali nigde ne nalazim nikakve informacije ni o patikama prve tri, a da ne pričam o ostatku rang liste.

Dobro je prošlo koleno relativno brzo, nekih 7 dana nisam trčao i nekih 7 dana još patnje u prvih 2-4km dok se zagreje.
Otišao u saunu, bazen, đakuzi, pa na plivanje 3km, kakav je to vrhunski recovery neverovatno.
Počeo sam pre trčanja mnogo više da se zagrevam u toplom i još malo na stazi, pre toga gledam da šetam brz hod nekih 500m min. Za sad idem 4x nedeljno, uglavnom sve easy run dok ne vidim da je koleno 100% bez bolova, probao sam malo intervale i threshold ali manji pace.
Stavio sam neke steznike na kolena da mi se ne hlade, nekad se malo znojim više ali briga me bitno da ne boli.
Pojačao sam i Glucosamine Chondroitin & MSM, to mi je uvek pomoglo u mojih 20g patnje ponekad za raznim zglobovima.
Uzeh i neke Craft helanke, pa kad zahladni spreman sam. Vunene gaće milina, mokre ne bude hladno.
Ako neko zna neke wind warm helanke dajte preporuku. Ja sam za sad da uzmem Craft ADV warm wind 2, imaju neki mix materijala i mnogo mi se više sviđa kvalitet od Dekintlon helanki.
Za vetar skoro savršena Salomon Bonatti Cross Wind, ko je to napravio zbog onog materijala na leđima je genije. Samo da još ima rupice na unutrašnjoj strani laktova i model bez kapuljače, možda i bez ramfle.
Ne znam dal neki drugi brend ima tako dobar windbreaker?
Verovatno cu na zimu ispod te jakne tanku merino majicu i mozda nesto tanko preko i gas. Bitno je da nije hladan materijal dok si mokar, a traje kratko 30-90 min, dođeš do kola stana sve odmah sa sebe.

Zdravo treba mi savet, mislim da je ovo pravo mesto. Student sam i hocu da nabavim traku za hodanje da bih mogao da setam dok ucim. Citao sam da ucenje dok setas poboljsava retenciju znanja(nema direktnih i podrobnih studija, ali bih pokusao), hteo bih malo da ubacim neke aktivnosti(ne zelim da trcim idem u teretanu, vec imam dovoljno aktivnosti, hteo bih simultano dok ucim). Zanima me da li imate neke preporuke ili ideje. Ja sam nasao Citysport WP9( na KP su oko 200eur za ruckom za ruku), ne znam da li je kvalitet za te novce, koliko je glasan motor i da li jede dosta struje, ili nesto under desk opcija? Takodje ima u decathlonu nemotorizovana traka, mada msm da sam knap sa telesom tezinom za to(105kg-110kg), plus pise predvidjeno samo 5 sati nedeljno koriscenje, ne znam sta bi se desilo ako setam vise, link dole. Imate li bilo kakav savet, preporuku? Da li tako nesto i pokusavati? Budzet oko 40k

Hvala unapred na svim odgovorima!

@marko_ns koliko se zagrevaš? Najmanje 8 min trčanja, lagano pojačavanje. Pre toga se razmrdam, ne nešto specijalno, ali fokus na kolena i kukove, gde sam i bio nekad i najvećem problemi.

Ako su intervali kraći i jači, maksimum tek posle trećeg. Ako su 800m ili preko, može od drugog, ali već hvatam ubrzanje na kraju odmora.

Uvek lagano, pa pojačavanje postupno. Isto i za građenje forme, nedeljno 10% pojačanje plafon ako se izlazi iz povrede.

@marko_ns koliko se zagrevaš? Najmanje 8 min trčanja, lagano pojačavanje. Pre toga se razmrdam, ne nešto specijalno, ali fokus na kolena i kukove, gde sam i bio nekad i najvećem problemi.

Ako su intervali kraći i jači, maksimum tek posle trećeg. Ako su 800m ili preko, može od drugog, ali već hvatam ubrzanje na kraju odmora.

Uvek lagano, pa pojačavanje postupno. Isto i za građenje forme, nedeljno 10% pojačanje plafon ako se izlazi iz povrede.
Odradim 10tak vežbi za razgibavanje skočnog zgloba, kolena, kukova, ako je baš hladno malo trčim po hali.
Ne trčim ja sad od 6:30 ka lupam 5 pace, nego krenem najlakše što mogu svež i to uglavnom bude pace 5-5:20 pa usporim da se držim zone 2.
Leti sam se zagrevao 10 min, sad sam skontao da moram bar 15, inače zna da seče koleno.
Evo ti moji trenutni interval VO2 max i threshold treninzi.

Nego zašto mi se dešava zadnjih 5 treninga onaj odvratan bol u raznim delovima na trbušnjacima? Jel to znam da su oslabili? Nisam ih vežbao verovatno mesec dana
Celo leto mi se desilo možda jednom, ostalo zbog hrane to ne računam moja glupost.
Pre trčanja sam kafa, čaj, med, neki detox sokić za malo energije, mogu tako lagano i 20km čak i bez vode, ne nosim je uopšte kako nema vrućine ne osećam potrebu.

Prilozi

• Screenshot_20251013_230938_Suunto.jpg
    Screenshot_20251013_230938_Suunto.jpg
    62.5 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot_20251013_230948_Suunto.jpg
    Screenshot_20251013_230948_Suunto.jpg
    61.1 KB · Pregleda: 57
Nego zašto mi se dešava zadnjih 5 treninga onaj odvratan bol u raznim delovima na trbušnjacima? Jel to znam da su oslabili? Nisam ih vežbao verovatno mesec dana
Kod trcanja trup radi dosta, verovatno treba malo vremena da se naviknu misici. Probaj sto dublje disati i svesno pomerati dijafragmu skroz kako dises.

Kod trcanja trup radi dosta, verovatno treba malo vremena da se naviknu misici. Probaj sto dublje disati i svesno pomerati dijafragmu skroz kako dises.
Pa ne verujem da je to toga
90% trčanja mi je zona 2 gde mogu da recitujem
Celo leto nisam imao problem ali sam redovno vision na šipkama pre plivanja i malo kući sa rolerom trbušnjake, verovatno samo oslabili

Deluje mi ovo ok, ja bih nastavio tako dok ne prođu te krize. Ako te ne sprečava da odradiš treninge, to onda nije značajan problem.

Mislim da sam sina dosta dobro naučio da pravilno trči. Ima na forumu baš iskusnih trkača pa dajte sugestije ako negde grešim. Kratak video u prilogu.

Prilozi

• 20251019_101027(2).jpg
    20251019_101027(2).jpg
    211.8 KB · Pregleda: 45
  • 20251019_101027.jpg
    20251019_101027.jpg
    208.7 KB · Pregleda: 71
Jesenje boje :)

Prilozi

• Screenshot_20251023_165715_Connect.jpg
    Screenshot_20251023_165715_Connect.jpg
    48.2 KB · Pregleda: 45
Ne spominji. Juče mi puls nije silazio ispod 90 u mirovanju.

Nazad
Vrh Dno