Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Ti nemaš hrm600?

Nemam. Kada sam kupovao sat, još nije bila stigla, što se ispostavilo kao dobra stvar, jer ono za šta je ona must have, su mi ne preterano potrebne info.

Bio sam ubeđen da sam u ovoj temi pročitao da je H9 ista kao H10 i da su razlike isključivo ako se poseduje i Polar sat.

Za nas koji uglavnom samo trčimo i 1 uređaj povezan, verovatno da nema nikakve razlike u praksi. Na pametnim trakama sam koristio čitanje HR, eto ne bih znao da H9 ne bi slao signal na drugi uređaj, a ovde gde sam sad u gym su dve trake iz neolita, pa stavim telefon na spravu - coros svaku aktivnost može da prikazuje i na telefonu, pored sata. Zgodno za hajking zbog većih mapa i za gym.

Nemam. Kada sam kupovao sat, još nije bila stigla, što se ispostavilo kao dobra stvar, jer ono za šta je ona must have, su mi ne preterano potrebne info.

Bio sam ubeđen da sam u ovoj temi pročitao da je H9 ista kao H10 i da su razlike isključivo ako se poseduje i Polar sat.
Sad gledam nejasno sam napisao, to sto sam citao za plivanje se odnosi na hrm600 sa garmin satom.
Vidim da je hrm600 cena malo pala (u svetu malo vise), al h10 i ne mislis...

The main differences are that the Polar H10 has internal memory to store one workout, dual Bluetooth connections, and grippy silicone dots for a secure fit, while the H9 is more affordable, has no internal memory, supports only one Bluetooth connection at a time, and uses a hook closure strap. Both sensors offer the same high accuracy and ANT+ connectivity, but the H10's extra features are for niche uses like training without a connected device or needing a second simultaneous connection to a different app.

Ne vidim ni jedan jedini razlog da se ignoriše H9, osim trake koja stvarno i nije toliko bitna.

Posebno što ovo sa memorijom, koliko sam shvatio, radi samo sa Polar satovima/aplikacijom.

Dual conectivity može da bude korisna, ali mi do sada nije zatrebalo.

99% sam ubeđen da sam baš na ovoj temi pročitao preporuku za H9, osim ko je u Polar sistemu.

Da ne bude samo o gedžetima, ono, kao skupljamo, a ne koristimo, evo jedan screen shot iz Strava
Screenshot_20250930_231247_Strava.jpg

Niz od malo preko 4 godine.

Sedmice broji ponedeljak-nedelja, dakle maksimalan mogući razmak izmedju dva treninga, a da se ne prekine streak, je 12 dana. Letos sam imao 11 i to mi je najveća pauza od kada koristim Strava.

Dajte preporuku za neke helanke za trčanje za ovo hladno vreme
Ima fazon 1 warm model u Decathlon i dal 1 Craft i neke skupe Salomon
Bitno mi je da ne osetim vetar zbog kolena inače mogu i na -10 u šorcu nije mi hladno po listovima nikad.
Dal ima preko nešto baš vredno naručivanja daj je drastično bolje?
Koliko je jadan izbor ovde, šta niko ne trči kad je hladno?

Trčimo, samo ne u helankama. :D

Ako nađeš napiši šta je, možda probam, ja ne tolerišem ništa na nogama dok trčim. Pokrio sam noge tek na -30.

Uzeo H10, ajde da probam taj njihov "Pro Strap". Memorija mi nije potrebna, ostalo je isto. Shvatio sam da ja zapravo i ne koristim BT konekciju, već minje HRM na sat I Edge zakačen preko ANT+.

Kada pokrenem aktivnost, HRM se odmah aktivira, a ako pokrenem HR app na Garmin satu, ne povezuje traku, već nastavlja da meri optičkim senzorom. Druge trake, koje sam probao, se odmah povežu i na HR app.

Da li ima potrebe da instaliram Polar Flow zbog apdejtuje ili čega već može da bude?

Dajte preporuku za neke helanke za trčanje za ovo hladno vreme
Ima fazon 1 warm model u Decathlon i dal 1 Craft i neke skupe Salomon
Bitno mi je da ne osetim vetar zbog kolena inače mogu i na -10 u šorcu nije mi hladno po listovima nikad.
Dal ima preko nešto baš vredno naručivanja daj je drastično bolje?
ja po zimi u laganim planinarskim pantalonama.

Trči, trči i ne zanoveta za svaku moguću stvar 🙄
Bez šale, u kojoj god temi naletim na tvoje poruke, stalno se, bre, nešto žališ, na šta god 😄

Imam Energetics (neki prastari model), Nike, Adidas,.... Sve su mi odlične. Ali probao sam bar još 2-3 modela, koje mi nisu odgovarali.

Adidas imam i jedne zimske, kupio pre godinu dana, ali zima je bila kakva je bila, više sam trčao u šorcu, nego u helankama.
Nosio sam ih možda dva-tri puta. Pretople su.
Pretpostavljam da je to model koji bi ti zaštitio kolena. Mogu da pogledam oznaku na etiketi, ako je nisam odsekao.

Izgledaju ovako, sa ovim svetlećim linijama, isti je raspored džepova, ali u imenu sigurno nisu imale broj. I naravno, muški model, koliko god to smešno zvučalo za helanke

S obzirom da mi hitno trebaju zbog vremena idem probati one u Decathlon 10° i neke Craft sto ima po Beosportu sad su na nekom suludo popustu -55%
Svako ide šorc preko jer i ovako misle da sam lud sto trčim jos da me vide u helankama ja ne znam koja bi bila reakcija 🤣
A većina ima pritisak 180 prosek
Nike i Adidas ne postoje za mene, gade mi se oba brenda kako fura woketards fazon.

Kako čovek da se ne žali na izbor opreme u Srbiji?
Gledam na Adi sredom 100 ljudi samo jedna grupa trči, imaš izbor 5 helanki za hladno a preko oko 100 modela na npr Bergfreund
Davno sam naučio ono "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino đubre"
Decathlon npr taj model ima na UK sajtu u 4-5 boja, modeli za do -10 ovi nasi 1 boju.
Imam opciju da naručim odakle god ali uglavnom su jače cene i čeka se, kod nas eno Asics Megablast već otišle, uzeli 10 kutija ***, nikad nisam video veći hype za neku patiku.
Meni stvarno nisu jasne te naše sportske radnje, ne žele pare ne razumem?
*** nek shvate da većina ljudi ne želi taj isfurani gasirani Nike, glupa majica 8000 din bolja Decathlon od 2000 din, plus ne smrdi kao Nike.

Ove Hoka Clifton 10 sto sam uzeo su bar meni lepše patike od svih Nike airljakse modela koje koštaju boga oca em su meni jezivo ružne i neudobne.
Inače jako tvrda patika, široka gore biće ok za šetnju, prelepe su uživo.

Šta koristite za gore kad je hladno? Dole mogu šorc uvek, nije ni hladno, ali gore mi bude hladno sa majicom čim ode ispod 13-14c. Msm nije da ću da trčim na 5c, al ono, nešto za taj opseg 12-15c

Ako duva vetar možda nema boljeg rešenja od Salomon Bonatti Cross Wind windbreaker
Često je na suludim popustima uzeo sam skoro plavu ok boja uživo.
Mnogo ljudi je imaju godinama, nose na trčanje, planinarenje, velčine je šake kad se skupi, ima onog dugme napred, odličnu kapuljaču, materijal Na leđima koji neverovatno dobro diše i brzo se suši. Bukvalno savršen proizvod.
I dalje smešna cena

Rezultati pretrage za: 'Salomon Bonatti Cross Wind' https://share.google/s8d58Tv8KIFdo5Uwv

Trčao sam pre neki dan sa njom dosta jak vetar ništa osetio nisam, naravno bila je mokra od znoja iznutra, *** 8km easy run, imao sam još onu Decathlon majicu od 2000 dinči.
Ako bude hladnije I budem mogao da trčim zbog kolena imam gomilu neki baselayer od basketa i planinarenja. Probao sam za planinarenje apsolutno sve i nema bolje majice od ove, biće i za trčanje perfektna, 3 vrste materijala slično koristi Jovica Spajić
Na -5-10 se jako brzo osuši na meni iako imam ranac 10kg.
Vuna, polijamid i polipropilen su materijali koji su topli kad su mokri. Poliester se suši najbrže posle polipropilena ali hladan je I smrdi da nosiš to ceo dan.

Muška vunena bešavna majica dugih rukava za planinarenje - Decathlon https://share.google/7QMAd4bNIALNv05I7

Na trčanju je nemoguće da ostaneš suv, tako da se treba po meni upakovati da ne osetiš to pothlađivanje jer to traje 30-120 min.
Na planini ceo dan je skroz druga priča, budeš dugo mokar možeš bukvalno umreti.
Naravno zavisi ko se koliko znoji kako podnosi hladnoću I slično.
Meni se ruke već sad smrzavaju jer ništa ne radim rukama i tu nema pomoći mora rukavice.

@PJ probaj da li ima firmware update. I meni je na ANT+, mada na BT bi trebalo da duže traje baterija. Verovatno će taj stari protokol u arhivu, jer nema nikakvu zaštitu.

@PJ probaj da li ima firmware update. I meni je na ANT+, mada na BT bi trebalo da duže traje baterija. Verovatno će taj stari protokol u arhivu, jer nema nikakvu zaštitu.
ANT+ je mnogo manji potrošač u odnosu na Bluetooth i idealan je za senzore koji ne zahtevaju veliki protok, kao npr. traka za trčanje.

S obzirom da mi hitno trebaju zbog vremena idem probati one u Decathlon 10° i neke Craft sto ima po Beosportu sad su na nekom suludo popustu -55%
Svako ide šorc preko jer i ovako misle da sam lud sto trčim jos da me vide u helankama ja ne znam koja bi bila reakcija 🤣
A većina ima pritisak 180 prosek
Nike i Adidas ne postoje za mene, gade mi se oba brenda kako fura woketards fazon.

Kako čovek da se ne žali na izbor opreme u Srbiji?
Gledam na Adi sredom 100 ljudi samo jedna grupa trči, imaš izbor 5 helanki za hladno a preko oko 100 modela na npr Bergfreund
Davno sam naučio ono "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino đubre"
Decathlon npr taj model ima na UK sajtu u 4-5 boja, modeli za do -10 ovi nasi 1 boju.
Imam opciju da naručim odakle god ali uglavnom su jače cene i čeka se, kod nas eno Asics Megablast već otišle, uzeli 10 kutija ***, nikad nisam video veći hype za neku patiku.
Meni stvarno nisu jasne te naše sportske radnje, ne žele pare ne razumem?
*** nek shvate da većina ljudi ne želi taj isfurani gasirani Nike, glupa majica 8000 din bolja Decathlon od 2000 din, plus ne smrdi kao Nike.

Ove Hoka Clifton 10 sto sam uzeo su bar meni lepše patike od svih Nike airljakse modela koje koštaju boga oca em su meni jezivo ružne i neudobne.
Inače jako tvrda patika, široka gore biće ok za šetnju, prelepe su uživo.

Samo si potvrdio ono što sam napisao. Žališ se u svakom postu, bez obzira na temu. Negativna energija obično ode sa aktivnostima na otvorenom, ali izgleda da ne radi baš uvek.

Naše prodavnice nabave koliko mogu da prodaju. Više im se isplati da nekoliko puta kažu "nema na stanju", nego da im ostane zarobljen stock 2 godine, jer je takvo tržište.
A tržište je takvo, jer smo takav narod.
Ako misliš da može bolje, dobrodošao u branšu. Držim strogo specijalizovanu prodavnicu i svako malo se pojavi neko, da nam objasni šta bi od proizvoda trebalo da držimo i u kojim količinama. Svaki test koji smo uradili - zamisli, nisu bili u pravu.

Naravno da bih voleo da u lokalnoj prodavnici, u svako doba godine, svaki aktuelan model patika bude dostupan u mojoj veličini. Pa još ako može i neki stari model, jer sam se na njega navikao. Ali to nije realno.

@nidza instaliraću Flow i uraditi apdejt, ali @Audio je već odgovorio, Ant+ je efikasniji i zapravo pouzdaniji sistem za ovakve senzore, od BT.
BT ima veće mogućnosti, koje su u ovom slučaju bespotrebne.

Koju 3rd aplikaciju ste pominjali za Polar za ECG?

Samo si potvrdio ono što sam napisao. Žališ se u svakom postu, bez obzira na temu. Negativna energija obično ode sa aktivnostima na otvorenom, ali izgleda da ne radi baš uvek.
Ja sam jedno vreme mislio da nas troluje ili da AI pise :)

Al ovaj savet sa vunenom majicom nije los, probacu (y)

BLE vs ANT+ egal za naše potrebe, proverio sam sad dostupne informacije. Gde je ANT+ u neprimentoj prednosti je što brodkastuje široko, neselektivno, pa to može da bude neka nemerljiva prednost u ovim našim uređajima gde baterije traju mesecima, ako ne godinama. BLE se takođe kači na više uređaja, ali je svaka konekcija zaštićena, dvosmerna i 1 na 1.

Pritom BLE ima daleku perspektivu u budućem razvoju.

Što se tiče našeg osnovnog pitanja H10 na sat, verovatno nema nikakve razlike BLE vs ANT+.

Za ECG ja koristim ECGLogger na iPad. Aplikacija je dž i topčina.
*ta je stara, sad sam spazio i noviju koju sam stavio, EquiFib.

Poslednja izmena:
ANT+ je tu gde je i radi to što radi.
BLE će se dalje razvijati.
Za, recimo, kućne senzore temp/vlage I sl je bolja opcija BLE, jer nema potrebe za toliko frekventnim podacima, pa BLE manje troši bateriju. Za HRM je ANT+ verovatno bolji izbor, jer sa većom frekvencijom slanja podataka, BLE je veći potrošač. Kao što kažeš, u praksi su razlike verovatno zanemarljive/nepostojeće.

Instalirao sam Android ECG Logger, ne meri mi puls tj puls je ravna linija na dnu. Record i PDF export ima one time payment, kupiću ga posle, da vidim kako izgleda izveštaj.

Prilozi

• Screenshot_20251003_095234_ECGLogger.jpg
    Screenshot_20251003_095234_ECGLogger.jpg
    105.5 KB · Pregleda: 45
Ugasi i upali BT na telefonu dok je otvorena aplikacija pa vidi da li će da proradi. Upravo nakačio H10 na ipad, meri sve.

Šta će ti da je kupiš.

Evo šta mi je izbacio GPT, možda je ovo i bolje od aplikacija:
Super 👌 Polar H10 je odličan jer daje RR intervale direktno – i to je sve što treba za HRV.

📌 Evo kako možeš doći do fajla:

1. Polar Beat app (telefon)
    • Poveži Polar H10 sa Polar Beat aplikacijom.
    • Aktiviraj beleženje ECG/HRV sesije.
    • Na kraju treninga/exportuj podatke → dobijaš .csv fajl sa RR intervalima.
  2. Polar Flow (web)
    • Ako sinkuješ Polar Beat → Polar Flow web daje export u .tcx ili .csv.
    • U tom fajlu stoje tačni RR intervali (u milisekundama).
  3. Treće aplikacije
    • H10 se može povezati i na Elite HRV, Kubios HRV, HRV4Training… sve one čitaju RR intervale direktno.
    • Kubios HRV (desktop ili mobilna verzija) je profi alat za analizu.

👉 Kada izvučeš .csv sa RR intervalima, samo mi ga okači i mogu ti izračunati:

• RMSSD
  • SDNN
  • pNN50
  • HRV grafike (time-domain i frequency-domain)

Šta koristite za gore kad je hladno? Dole mogu šorc uvek, nije ni hladno, ali gore mi bude hladno sa majicom čim ode ispod 13-14c. Msm nije da ću da trčim na 5c, al ono, nešto za taj opseg 12-15c
Obican gornji deo trenerke sa kapuljacom (da moze da se zategne ako duva vetar). AKo nema vetra moze neka laganija majica dugih rukava, dole sorc. (ako je bas minus i dole trenerka i to je to, gas). Ne razumem bas potrebu za posebnom opremom za trcanje, kao ni biciklisti sto se obuku kao na gej paradu da idu i one male kacige sto ne sluze nicemu. :)

Evo protokola koji koriste sportisti za jutarnje merenje HRV sa Polar H10 👇

📌 Protokol (2–3 min)​

1. Odmah po buđenju – pre kafe, doručka, telefona.
  2. Stavi Polar H10 (navlaži elektrode da kontakt bude dobar).
  3. Lezi na leđa ili sedi mirno, opušteno, bez pričanja i pomeranja.
  4. Uključi aplikaciju (Polar Beat, HRV4Training ili Kubios HRV).
  5. Pokreni HRV recording (RR intervali) i mirno diši prirodnim ritmom.
  6. Nakon 2–3 min zaustavi snimanje.

📊 Šta dobiješ​

• RMSSD (ms) → najčešće korišćen pokazatelj za readiness.
  • SDNN, pNN50 → dodatni pokazatelji varijabilnosti.
  • Aplikacija često odmah da ocenu: recovered / balanced / stressed.

✅ Pravila​

• Uvek meri u isto vreme, ujutru.
  • Bitan je trend, ne jedan rezultat.
  • Ako RMSSD padne naglo nekoliko dana zaredom → znak za laganiji trening ili odmor.
  • Ako je stabilan ili raste → telo dobro podnosi trening load.

@PJ mene baš mrzi da ovo radim, tako da se uzdam u tvoj entuzijazam jer je stigla nova igračka. Nisam ni znao da ima ovo.

Kvantni skok među legalnim patikama. Izgleda da su ozbiljno analizirali povratne informacije sa terena uz pomoć one nelegalne karikature od Deviate Nitro ili kako se već zove.

Šta je nama poprilično bitno, izgleda da će biti značajno jeftinija patika od glavnih konkurenata. Ako je stvarno 3.5% ekonomičnija od A3, to je poprilično značajna razlika.

Ko traži cenovno prihvatljivu patiku sa pločom, možda ima smisla razmotriti:

ima i boston za te pare

Prilozi

• Screenshot_20251009_222352_Edge.jpg
    Screenshot_20251009_222352_Edge.jpg
    153.5 KB · Pregleda: 42
Boston ima fiberglass cevi, koje verujem rade jednako dobar posao kao karbon ploče, ali Boston 13 za 13k mi zvuči kao krađa 😳

Imam trenutno jedne nove patike koje nisam ni probao, ali sam u iskušenju da uzmem Boston, jer sam svakako hteo da ih probam.

Update: koji je ovo sajt? Ne vidim ih nigde ispod 15.300 dinara.

Trendmaker, imaju i fizicke prodavnice (sa nemotivisanim radnicima).

Mene kod boston 13 jedino odbija jako uzak vrh patike i sto mi ne trebaju patike sa plocom.
Imam evo sl koje su odlicne i uzeo bi sl2 za easy run.

Poslednja izmena:
Pravi ploča lepu razliku i za easy run. Samo Ne valja kada se navikneš 😄

Pre neko veče sam trčao Z1 u Clifton. Trebalo je neko vreme da se naviknem na djon. A u tom modelu imam nekih 1500km i patika je sasvim OK.

Vrh Dno