Ja na Temu plaćam u dinarima i tačno me zaduže toliko koliko i piše iznos na sajtu, ono što mi je nejasno zašto mi skidaju dodatno pare posle par dana bez ikakvog obaveštenja i zašto nemam uvid u te transakcije.
Nije važna valuta plaćanja već to što je u inostranstvu. Temu nije srpski trgovac, pa se plaćanje ne obrađuje na isti način. Takođe, promena iznosa se dešava nakon knjiženja. Jedno je rezervacija, a drugo konačno zaduženje. BPŠ te zapravo zadužuje u evrima tako što Visinim kursom svede Temuov RSD na EUR kao referentnu valutu. Pošto, očekivano, nemaš evre na računu dinarske kartice, svojim prodajnim kursom EUR vraćaju na RSD.
Sve bi to, naravno, negde trebalo da se prikaže. U aplikaciji bi trebalo da se samo promeni iznos ("magično", bez ikakvog obaveštenja), a što se tiče izvoda, stavljam u prilog sliku kako je to nekad ranije bilo za Račun plus. To je MasterCard, ali princip je isti, a kurs je povlašćeni 117,3375 jer je tako nekad bilo na Računu plus. Na primeru je, dakle, klijent dobro prošao jer mu se plaćanje od 2468 dinara preko iznosa od 21,13 evra pretvorio u 2479, što je razlika od svega 11 dinara. Međutim, klasičan prodajni kurs je oko 119,5 i on se sad primenjuje na sve, pa bi sada ovo ispalo oko 2525 dinara, što je već osetnija razlika. Što je veći iznos, a bankarski kurs lošiji, to je i veća razlika. Kartičarski kurs je po pravilu okej.
Da li bi mozda trajna blokada iz aplikacije inicirala izdavanje novih kartica?
Trebalo bi da to bude slučaj, ali ne verujem da će imati ko to da ti ovde potvrdi. Svakako, glupo bi bilo da se trajna blokada svede na otkazivanje kartice i da ostaneš bez ijedne.