Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2025)

Drugo pitanje ... kako smanjiti BTC dominance, odnosno povećati alt dominance, kada je toliko mnogo para, odnosno institucija, kitova, etfova ušlo u BTC i ETH ?
Sada trenutno ETH dominance je 12,5%, a BTC 60,3%, dakle zajedno 72,8%, što znači da altovima ostaje svega 27,2 % kolača.
A ako nas zanima alt dominance bez prvih top 10, onda je to svega 6,8%.

Da li se kraš desio zato sto su neki veliki igrači likvidirani,ili tramp nesto rekao,ili menjacnice manipulišu ili priče tog tipa onda imamo šansu da se vratimo,ali ako je naznaka i pocetak ber sezone onda *, uglavnom pamte dva dogadaja:septembar 2017 i pad zbog kineza koji je mozda bio i veci(ali koliko se secam to se brzo i bratilo) i koronu kao drugi dogadaj,ali meni i pocetak maja 2021 kada su altovi isto imali takav pad (pretezno imao ltc ,koji je sa 320 dotakao 70 )i to se smatra pocetkom ber sezone (čega se i sad plasim) i jeste da je btc u septembru iste napravio ATH ali altovi to nisu ispratili jos jedna stvar mi upada u oci,a to je:sve velike i jake firme ili ti jaki igrači koji kupuju pretežno BTC I ETH, oni bukvalno ovo nisu ni osetili niti ikakav problem imaju ,pa * BTC je 113k a ETH 3800 ,to su em top cene em i procentualno mali pad
Desila se i jedna neverovatna stvar, da je BTC bolje prošao od Nasdaqa, koji je pao za skoro 13%, dok je BTC za 9%.
Inače SNP (koji je pao za 3%) i Nasdaq su počeli da padaju sat vremena posle BTCa i ko zna šta bi se desilo da nije bio petak pred kraj vremena berze, a vikendom ne radi berza.

Tramp i ovi drugi koji manipulišu tržištem, često to rade petkom, tako da verujem da nas nije zalomio vikend, odnosno da je SNP opet diktirao BTCu, kao što uvek i radi, verovatno bi ovaj oporavak malo bolji i brži ... ili bi bilo još gore.

Da bi BTC dominacija pala, a alt dominacija porasla, mora se promeniti struktura toka kapitala u tržištu, što je danas mnogo teže nego u prethodnim ciklusima, zbog nekoliko novih faktora koje si i sam spomenuo (ETF-ovi, institucionalni novac, koncentracija likvidnosti u BTC i ETH).

Evo šta bi moralo da se desi — korak po korak:

---

🧱 1. Faza rotacije kapitala (klasičan ciklus)

Tradicionalno, ciklus ide ovako:

1. BTC raste prvi (ulazak „pametnog novca”).

2. ETH sledi (rotacija iz BTC-a u ETH).

3. Altovi rastu (rotacija iz ETH-a i stabilnih u rizik).

Da bi BTC dominacija pala, mora doći do tačke kada:

BTC stagnira ili polako raste,

dok altovi brže rastu (ili manje padaju) — tada kapital teče ka altovima jer investitori traže veće prinose.

---

🏦 2. Institucije i ETF efekat (novi problem)

ETF-ovi su usisali ogromnu količinu kapitala u BTC, a uskoro i u ETH (spot ETH ETF-ovi su već odobreni).
To znači:

Likvidnost je institucionalna i spora.

Taj kapital retko napušta BTC/ETH i ne ide u altove.

Dakle, čak i ako retail investitori počnu da ulaze, njihov kapital je mnogo manji u odnosu na ETF mase.

Zato je u ovom ciklusu teže da altovi “preuzmu” dominaciju.

---

⚙️ 3. Šta može da sruši BTC dominaciju

BTC dominacija od 60% može da padne samo ako se desi jedno ili više sledećih:

1. Retail (mali investitori) se vrate masovno na tržište.
→ Oni kupuju altove, ne ETF-ove.

2. Alt narrative eksplodira.
Npr. AI, gaming, real world assets (RWA), DePIN, layer-2 chainovi.
Ako jedan sektor pokaže 10x potencijal, novac iz BTC-a i ETH-a se može preliti.

3. ETH outperformuje BTC duže vreme.
Kada ETH/BTC par krene u jači rast (npr. +30% u par meseci), altovi obično slede.

4. Nove mreže postanu “meta-infrastruktura” — kao što su bile Solana, Avalanche, ili sada možda Celestia, Base, ili SEI.
Ako počne masovan rast TVL-a i DeFi volumena izvan ETH-a, kapital prelazi u altove.

---

📊 4. Realnost trenutnih brojki

Trenutno:

BTC dominance ≈ 60.3%

ETH dominance ≈ 12.5%

Alt rest dominance ≈ 27.2%,
a bez top 10, svega ~6.8% — što je istorijski vrlo nisko.

Ovakav odnos se obično viđa:

pre alt-sezone,

ili na kraju bear-faze,
kada kapital još uvek ne veruje altovima.

---

🔮 5. Kako može da se preokrene

Realno, da altovi dođu makar do 35–40% udela:

BTC mora da se stabilizuje (ne rasti brzo),

ETH/BTC mora da krene naviše,

i mora da se pokrene val retail ulazaka + hype

Za mene ozbiljna manipulacija tržištem, previše događaja koji bi se podveli pod slučajno, uvek neki petak.

Još jednom se potvrdilo da je leverage za crypto ruski rulet - ozbiljna zamka kad pomisliš da je sve jednostavno.

Za mene dobar test da vidim da li mi pozicije imaju "kičmu" i kako reaguje tržište na ovakve "rasprodaje". Na kraju kad se odzumira na nedeljni grafikon moje 4 pozicije mi deluju pristojno i planiram da smanjim na 3 pozicije(SOL me je razočarao i precenio sam ga kao i Trumpa).

Razmišljam da u potvrđenom bear marketu ostanem u BTC u znatno većem % jer mi se sviđa kakva je sila postao. Ali ajde da sačekam otvaranje berze u ponedeljak i da vidim kako razmišlja "pametan" novac.

Još jednom hvala što delite razmišljanja i srećno u ovim turboletnim kripto danima :)

Za mene ozbiljna manipulacija tržištem, previše događaja koji bi se podveli pod slučajno, uvek neki petak.

Još jednom se potvrdilo da je leverage za crypto ruski rulet - ozbiljna zamka kad pomisliš da je sve jednostavno.

Za mene dobar test da vidim da li mi pozicije imaju "kičmu" i kako reaguje tržište na ovakve "rasprodaje". Na kraju kad se odzumira na nedeljni grafikon moje 4 pozicije mi deluju pristojno i planiram da smanjim na 3 pozicije(SOL me je razočarao i precenio sam ga kao i Trumpa).

Razmišljam da u potvrđenom bear marketu ostanem u BTC u znatno većem % jer mi se sviđa kakva je sila postao. Ali ajde da sačekam otvaranje berze u ponedeljak i da vidim kako razmišlja "pametan" novac.

Još jednom hvala što delite razmišljanja i srećno u ovim turboletnim kripto danima :)
Nisam razumeo:ber potvrđen(ikoji su znaci,koja je potvrda),ili čekaš potvrdu pa u ntc da predes(i da tad vec nije kasmo)?

Ljudi kakav bear, bear je ako odemo ispod 70k za btc na weekly chartu.

Treba definitivno biti strpljiv i sacekati utorak (ponedeljak ne radi berza valjda) i da vidimo gde ce cena, sad je najpametnije nista ne dirati... ako ovo bude pocetak drugog velikog skoka (btc 150k, eth 8k) imacemo dovoljno vremena da udjemo u vozic

Treba definitivno biti strpljiv i sacekati utorak (ponedeljak ne radi berza valjda) i da vidimo gde ce cena, sad je najpametnije nista ne dirati... ako ovo bude pocetak drugog velikog skoka (btc 150k, eth 8k) imacemo dovoljno vremena da udjemo u vozic
Mislim da su samo banke zatvorene u Americi u ponedeljak ali da berze rade. Ali ostatak sveta radi tako da će biti reakcija.

Mene SOL uopšte nije razočarao, čak sam sada dokupio veću količinu, već su to ADA i SUI koji su se pokazali kao jako nestabilni, koji duboko padaju i teško se oporavljaju, a jedan od njih je i medju prvih top 10.
Mislim da su samo banke zatvorene u Americi u ponedeljak ali da berze rade. Ali ostatak sveta radi tako da će biti reakcija.
Ulažem u SNP 500 i Nasdaq, tako da znam da radnim danima po našem vremenu američka berza počinje sa radom od 15:30, to je po NY vremenu 9:30 ujutru.
Takodje ne rade, kada su državni praznici.

Šta ti znači info da smo u bear marketu ako je btc vec na 70k? Ne smatram da je ova korekcija pocetak bear market-a, samo ukazujem na nelogičnost.

Poslednja izmena:
Ovo razmišljanje mi deluje vrlo logično:
The Alts Were Crushed. Now They’re Set to Skyrocket
Some of you still don’t realize what just happened
Altcoins didn’t just drop — they got obliterated.
One candle wiped out 60–80% of value. Top 20 coins. Multi-billion-dollar market caps. Some even hit zero, if only for a moment.
Do you think the average retail trader is rushing back after seeing that?
Picture this: a newcomer downloads Binance, excited to dive into the “future of finance,” and the next thing they see is chaos on their screen. Would they invest? Of course not. They’d uninstall the app and binge Netflix instead.
So what happens next?
Now, they need to trigger the opposite emotion: greed.
These alts will need to soar to extreme heights just to overwrite the trauma. Fear leaves scars, but greed hijacks behavior.
This isn’t about tech, fundamentals, or adoption anymore. This is pure game theory.
Yesterday’s crash had two possible outcomes:
Either it’s the start of a long, grinding downtrend where alts bleed for months…
Or it was a precise liquidation event — one that wiped out every weak hand and left the market light enough for a meteoric rebound.
I’m leaning toward the latter.
The traders who would have sold? They’re gone. Liquidated. Wiped out.
No sellers remain, which means no resistance.
If altcoins rebound from here, they could surge harder than logic allows.
What drives this kind of comeback? Not fundamentals. Not stories. Not adoption. Raw, unfiltered greed.
And if that’s what’s coming, get ready — it’s going to be epic.

Razmislite. Likvidacije su počistile trgovce koji su koristili leverage i koji bi verovatno prodali u neko skorije vreme da se rast nastavio. Čak i da je dobar deo njih opstao, prodavaca će biti manje što znači otvoreniji put na gore. Možda se samo nadam, ali već u sledećoj nedelji će biti mnogo jasnije.

Šta ti znači info da smo u bear marketu ako je btc vec na 70k? Ne smatram da je ova korekcija pocetak bear market-a, samo ukazujem na nelogičnost.
Nebitna je cifra, bitno je da znas gde je invalidacija teorije da je trenutno bull, da bi uzimao trejdove i znao risk/reward za svaki trejd, pa sad nekad ces biti u pravu, nekad ne.
Bitno je npr, ako se potvrdi i ode ispod 70k, gomila trejdera ce da proda u tom trenutku i bice pravi selloff tako da bi trebalo da se pridruzis i short-ujes.

Ali ok, razumem, tesko je prodati na 70k ako znas da je top bio na 125k. Ali svakako je bolje prodati i uzeti taj R/R nego holdati BTC do 30k ili koliko god.

Note to myself: sledeci put kad Trump zakaze obracanje u petak odmah nakon zatvaranja marketa, izadji 100% u stablecoine

Oni se samo igraju sa nama. Ovde vise ni znanje ne pomaze, sve je stvar srece. Da ovoliko sve padne zbog toga sto je tramp uradio nema logike. Vise mi zvuci kao nesto u sta ce ljudi manje vise da veruju da je razlog, a neko tamo klikce up and down button.
Kad je znanje pomagalo u crypto? Pracenje trendova i gledanje u tabele ne bih svrstao u "znanje"

Oni se samo igraju sa nama. Ovde vise ni znanje ne pomaze, sve je stvar srece. Da ovoliko sve padne zbog toga sto je tramp uradio nema logike. Vise mi zvuci kao nesto u sta ce ljudi manje vise da veruju da je razlog, a neko tamo klikce up and down button.
Trampova vest je samo iskoriscena kao izgovor da MM pre svega Binance-ovi likvidiraju sve do jednog longa. Preko 1.6 miliona trejdera je likvidirano, retko ko je preziveo ko je koristio cross leverage. Jednostavno, trejderi su mahov drzali longove jer oktobar je a "altovi nisu ni krenuli". Sve je to koordinisano jer je sve do jedan alt (sem gle cuda bnb) pao 60-99% u roku od pola sata. Sad kad se pogleda chart mnogi su i po 5x i vise od dna i sad je svima mnogo teze da pritisnu long cak i spot buy iako su cene jos daleko od onih od cetvrtka, a da ne pricamo od ath.
Da li je neko uspeo da kupi nesto na dnu i napravi 2-3-5x na brzinu? Citam da binance nije dozvoljavao buy a izgovor je "preopterecenje sistema". Ja sam propustio flash crash, kupio sam nesto kasnije ali generalno nedovoljno da pokrije pad portfolia.

Svi čekaju alt sezonu... jedina sezona koja je garantovana je sezona kriminala.

Jedno od objašnjenja:

https://x.com/ElonTrades/status/1977340254047649966

Fles-Kres10okt2025.png

Trampova vest je samo iskoriscena kao izgovor da MM pre svega Binance-ovi likvidiraju sve do jednog longa. Preko 1.6 miliona trejdera je likvidirano, retko ko je preziveo ko je koristio cross leverage. Jednostavno, trejderi su mahov drzali longove jer oktobar je a "altovi nisu ni krenuli". Sve je to koordinisano jer je sve do jedan alt (sem gle cuda bnb) pao 60-99% u roku od pola sata. Sad kad se pogleda chart mnogi su i po 5x i vise od dna i sad je svima mnogo teze da pritisnu long cak i spot buy iako su cene jos daleko od onih od cetvrtka, a da ne pricamo od ath.
Da li je neko uspeo da kupi nesto na dnu i napravi 2-3-5x na brzinu? Citam da binance nije dozvoljavao buy a izgovor je "preopterecenje sistema". Ja sam propustio flash crash, kupio sam nesto kasnije ali generalno nedovoljno da pokrije pad portfolia.
I ja sam pokušavao da dokupim novčić koji je drastično pao i nisam uspeo na ceni koju sam želeo. Više puta mi je Binance izbacivao neku grešku pri postavljanju naloga. Neki altovi su bolje držali cenu. Pratim COAI već nekoliko dana i obratio sam pažnju i tih par sati. Držao se mnogo stabilnije od drugih. Da li je neko ovde možda imao neka iskustva sa njim? Zadao sam ChatGPT-u malo istraživanje i pronašao je veliki koncentraciju na jako malo adresa, kao i veliki promet između tih adresa. Obzirom na manje-više pravilne oscilacije, možda je zgodna prilika da se hvataju ti talasi, ali ako kitovi drže 95%, koliko je rizik probati?

Trampove tarife su samo povod za dump. Ovakav istovar se nije desio pocetkom godine kada je ta priča bila mnogo ozbiljnija. Ovo sa tarifama sada je smesna priča, čist povod da se svi živi likvidiraju. Ja za malo medju njima, ali me sam Bog spasio.

Bear market kreće pred dizanje kamata, a ne pred spustanje.. Moramo gledati finansijske cikluse jer od njih zavisi koliko ima jeftine love za ulaganje u visoko rizične assete.

Jedno je sigurno. Uspeli su da probude market na maks. Svi su se probudili. Ovakva aktivnost nije bila ni kad je bio novi ATH. Tako da su verovatno postigli šta su hteli, a pritom su i zaradili.
Tako da se sad priča i priča i teoretiše, a to "forsira" sve algoritme.
Možda bude rekordno zeleni oktobar...

Prvo možda opet bude neke likvidacije longova 😁

Prilozi

• Screenshot_2025-10-12-23-44-39-951_com.twitter.android-edit.jpg
    Screenshot_2025-10-12-23-44-39-951_com.twitter.android-edit.jpg
    137.4 KB · Pregleda: 65
Vrh Dno