Šta je novo?

Za ljubitelje analognih satova

Update: suprotno od hiljada i hiljada iskustava, časovničar Simović kaže da je Seiko "loše odradio" NH35A i da se ne može podesiti tačnost da traje duže od par dana tako da... ako neko zna drugog sajdžiju... :)

Možda je i u pravu... Meni Steeldive sa tim mehanizmom sada žuri sigurno preko 2 minuta dnevno, a star je jedno 4 godine. Pomirio sam se sa tim.

Pa... i ja sam slicno pomislio, ako je sat u granicama fabricke tolerancije obicno se ne regulise naknadno.

Jeste, fabrička tolerancija je -20 do +40 na dan. I znam da im je realno vijek nekoliko do 10 godina. Samo mi je smiješno što čovjek ne kaže "ne bih time sa se bavim".

Update: suprotno od hiljada i hiljada iskustava, časovničar Simović kaže da je Seiko "loše odradio" NH35A i da se ne može podesiti tačnost da traje duže od par dana tako da... ako neko zna drugog sajdžiju... :)
Google kaže ovako:
"The SEIKO NH35A movement has a rated accuracy of -20 to +40 seconds per day, which is considered good for an affordable, reliable "tool watch" movement, though real-world performance is often better, with many achieving accuracy within +/- 10 seconds per day. Accuracy can vary between movements, and factors like being fully wound and how the watch is worn can affect a watch's daily timekeeping. "
Možda Simović i ne greši...
Pozdrav

2min na dan? Bolje onda da ne radi uopste, bar bi dva puta na dan pokazao tacno vreme.

Pa ja čitam i drugi dio rečenice, a napisao sam gore da znam factory tolerance. Koliko se ja razumijem, ko radi nije previše komplikovano da se reguliše, a bolje kad je nov i nema drugih faktora nego ko zna kad, pošto se ne isplati servisiranje ovih jeftinih movementa, jer servis košta više od novog.

Možda je i u pravu... Meni Steeldive sa tim mehanizmom sada žuri sigurno preko 2 minuta dnevno, a star je jedno 4 godine. Pomirio sam se sa tim.
To je vec puno.
Treba malo da ga ćušneš mozda se popravi :) Ja sam moj sat pre par godina regulisao sa mobilnim telefonom i wacth accuracy meter app, ali svakako je bolje odneti kod majstora .

Svestan sam da je mnogo, ali s obzirom da ga ne nosim svakodnevno, svaki put kad ga nosim moram da ga podesim svakako.
Nosim taj dan i onda opet po mesec dana u kutiju do sledeće rotacije... tako da mi nije mnogo zasmetalo.
A eto, postovi od gore samo potvrđuju da teško da može da se sredi, nije vredno cimanja.
Radije bih naručio novi mehanizam i uradio zamenu u DIY režiji..

A kažem ja da su mehanički časovnici relikt prošlosti i da im nema mesta u 21. veku, sem za hipster i sentimentalnost...

Nešto k'o pisaća mašina i parna lokomotiva...

:p

Da se razumemo, ni skuplji mehanički časovnici nisu mnogo bolji. Tih +/-20sec su sasvim ok za mehanički sat. Tu i tamo neki ide malo bolje, neki malo gore, i uopšte nije dosledno. Tek neki Rolex i slična klasa se glave u +/- 5-6sec, a onda neki specijalni Rolexi uspevaju da budu u +/-2sec.

Nama dostupni mehanički, srećan je izuzetak koji je u +/-10sec.

Kvarcni mehanizmi čak i sa pijace su tačniji i od najskupljih Braitlinga, Longinesa, Tag Hoyera, pa i nekih mnogo skupljih ...

Сви моји аутоматици, сви испод 1000 еура појединачно, су у плус минус 10 секунди дневно. Већином плус. И мислим да нисам изузетак. Једино SteelDive мало квари просек, +20 сек.

Meni je i 10sec/day mnogo.

Tipično sam ručni (kvarcni) sat podešavao 2x godišnje, kada se pomera vreme.

Sada imam radio controlled, pa ne mora ni to...

Па то је као неки ритуал, барем мени. Некад ми смета то стално подешавање сата, па носим радио контролисан или кварцни, али углавном аутоматике.

Oduvek sam voleo kvarcne i automatski nikad nisam imao ali me u zadnje vreme vuče (legendarni) SNZG13.
Ima ga za oko 27-28.000 din.
Realno, taj sat možeš da nosiš i uz majicu na piću ali i uz sako i košulju u kancelariji ili na nekom veselju.
Prelep je, baš me vuče, iskreno.

A kažem ja da su mehanički časovnici relikt prošlosti i da im nema mesta u 21. veku, sem za hipster i sentimentalnost...

Nešto k'o pisaća mašina i parna lokomotiva..
Ovo je istina samo ako se sat posmatra kao nešto što prikazuje apsolutno tačno vrijeme. A znamo da odavno nije tako. U stvarnosti sve je veća potražnja i sve je više dizajnera i proizvođača.

Može da bude. Ali više bih ga poredio sa tipa nekim dobrim multitoolom ili švajcarskim nožićem - ima puno jeftinih primjera koji apsolutno rade posao, ali mnogi vole da nose u džepu nešto kvalitetno i precizne izrade. Nakitu fali da utilitarna crta - izgled jeste užasno bitan kod satova ali je privlačnost velikim dijelom i u funkcionalnosti.

Sat nesumnjivo jeste nakit, jedini koji nosim. Ali iako češće pogledam vreme na telefonu nego na satu opet mi skače po živcima ne(dovoljna)preciznost mehanike, naprosto takav sam. Ne sviđa mi se situacija da za dan, par dana ili nedelja nebitno, može biti više minuta razlike na mom satu.
Zato već dugo vremena kvarc, običan ili radio kontrolisan.
A nemam ništa protiv mehanike niti ko je preferira, čisto da se razumemo i po tom pitanju.

Ajmo drugari neka preporuka za muški sat do 30000 dinara. Treba mi za poklon, samo da nije preglomazan.

Od automatika je blizu Tsuyosa, u Bomaru 36k, na KP verovatno može da uleti u budžet

Sat nesumnjivo jeste nakit, jedini koji nosim. Ali iako češće pogledam vreme na telefonu nego na satu opet mi skače po živcima ne(dovoljna)preciznost mehanike, naprosto takav sam. Ne sviđa mi se situacija da za dan, par dana ili nedelja nebitno, može biti više minuta razlike na mom satu.
Zato već dugo vremena kvarc, običan ili radio kontrolisan.
A nemam ništa protiv mehanike niti ko je preferira, čisto da se razumemo i po tom pitanju.
Pa sad... ko nosi jedan sat i automatik tu obicno nema tako puno odstupanja, skines ga u petak i stavis u ponedeljak i navijes i podesis vreme po atomskom casovniku sa telefona, usput mozes i da se zabavljas da meris dnevna odstupanja, a za vikend vikend warrior sat.
Po meni nezgodno je kad ljudi imaju vise ili dosta vise satova pa onda ... pogodim vreme u par minuta, datum preskocim, zavrtim ga par puta i to je to, sutra drugi...
btw: Kvarcnih isto ima raznih satova, sa razlicitim stepenom preciznosti mehanizma. A po dizajnu mislim da na pola supruginih ne moze ni da se ustanovi koje je tacno vreme bez +/-5 minuta, odnosno kako ja kazem kamenčića :)

Kvarcnih isto ima raznih satova, sa razlicitim stepenom preciznosti mehanizma.
Tako je ali u suštini nije preterano od značaja. Generalno kvarcni satovi krštenih proizvođača na pola godine odstupaju dvadesetak sekundi.

Imao preko 15 godina neki "solarni" Edifice kojem za to vreme nisam menjao bateriju niti sam ga podešavao osim što sam dvaput godišnje menjao STD/DST i nije kasno, plus je za moj ukus bio sasvim lep sat (OK, ukusi se razlikuju) - šteta samo što je završio u pesku Sredozemnog mora ...

to je mesecno odstupanje
Kao što sam napisao pola godine. Takvo je moje iskustvo sa krštenim satovima.
A i Pagani Design na popustu uzet za 3000 dinara je tu negde, 30tak sekundi odstupanja poslednji put kada se pomerao sat. Ne znam koji je u njemu mehanizam (sweeping je), verovatno neki jeftin japanac.

Vrh Dno