Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Malo sam istražio problematiku nepostojanja 5g disconnected na mom telefonu - bilo mi je čudno da baš nigde ne mogu da uhvatim taj diskonektovani signal.
Nakon zamene domaće eSim kartice sa stranom koju koristim za inostranstvo, dobio sam 5g disconnected za Yettel i MTS na mojoj lokaciji (Zemun, M Bursać ulica). Na Vip nikako nije mogao da se nakači telefon, te nisam uspeo da proverim. Verovatno imaju i oni.. Inače koristim MTS i Yettel, njihove kartice su mi u telefonu, i sa njima je neki problem...
I još jedna stvar, nije potreban Net Monster da vidimo da li ima 5g signala. Dovoljan je x#x#4636#x#x meni. Ukoliko postoji signal, onda je NR Available (NSA): true i druge dve opcije vezano za NR se popune drugačije.

Prilozi

• Screenshot_20251009-184310.png
    Screenshot_20251009-184310.png
    158.2 KB · Pregleda: 281
  • Screenshot_20251009-175443.png
    Screenshot_20251009-175443.png
    120.1 KB · Pregleda: 102
Upravu si bas sam sad pogledao bez Net monster-a, i da zaista ima razlike ali i potvrde da na Yettel kartici kod mene nema 5G ili su zabranili na svim Yettel karticama dok se na Mts mrezi ukljuci "true".
Tako da najverovatnije da 5G na Y nema kod mene u kraju(ili je vesto skrivaju) dok Mts ima.Screenshot_2025-10-10-11-35-09-078_com.android.phone-edit.jpgScreenshot_2025-10-10-11-36-31-219_com.android.phone-edit.jpg

Da li ima veze sa ovom temom ili je komšija sa 13. sprata kupio novi frižider?

Marije Bursać, Zemun, srednji soliter. Najfleksibilniji što se tiče rentanja krova za potrebe antena i servera. Svojevremeno smo tamo držali jedan nod za Maksnet wireless.

Oni iz prvog solitera su svojevremeno isekli sve kablove do loga antena, jer zrače i šire rak.

Ima veze, verovatno neko od mobilnih provajdera radi 5G modernizaciju ili swap, to je outdoor kabinet bazne stanice.

Dap, moguce je forsirati telefon da se poveze na te 5G SA bazne stanice. U pitanju su SA bazne na 700MHz

Prilozi

• 20251010_164106.jpg
    20251010_164106.jpg
    97 KB · Pregleda: 272
Na 130m vazdušnom linijom od mene.
MTS, Jedina koja mi nije potrebna 😄

Zračenje tih antena je usmereno po horizontali, čini mi se da je ispod njih najbezbednije po tom pitanju. 🤭

polje se oblikuje otprilike ovako....
Pg2.jpg

Zračenje u jednom pravcu a signal ide u svim pravcima. Znaci signala po vertikali onda nema?
Laik sam, mislio zračenja ima metar dva i to je to, a signal da ide na sve strane.

Energija se koristi maksimalno oblikovanjem i usmeravanjem polja da što bolje pokrije očekivane lokacije prijemnika, ne rasipa se uvis i u zemlju ispod.
Verovatno se ograničava i po sektorima u koje se odašilje, ako je na nekoj strani pustara, npr. duž auto-puteva.

Poslednja izmena:
Signal je zračenje electromagnetskih (radio) talasa. Nije ništa drugačije nego iz radio ili TV stanica ili pak radara. 3.4, 5G je samo protokol za prenos digitalnih podataka a prenos se vrši modulacijom kosnsatnog radio talasa, anolgna modulacija kod radija i analogne TV a za recimo internet digitalna (nule i jedinice) isto kao za digitalni TV. Znači isto ti se hvata slušao Radio Mileva ili tražio po Guglu.

Zajecar,mts nema kucni net,vip je best

Koliko metara u full signalu pokriva ovakva bazna stanica

Vrlo zavisi od terena, gde je postavljena ( ruralno ili gradsko podrucje ). Takodje zavisi i od toga koliki elektricni tilt postoji po antenama i sta je potrebno pokriti sa tom baznom, kao naravno i njena jacina

Vrlo zavisi od terena, gde je postavljena ( ruralno ili gradsko podrucje ). Takodje zavisi i od toga koliki elektricni tilt postoji po antenama i sta je potrebno pokriti sa tom baznom, kao naravno i njena jacina
U prevodu moze da pokriva samo deo mesta. A ako je na brdu iznad mesta ili u sred mesta mozda celo mesto cak i okolinu. Kod drugara u Bosni mtel ima 3G900 MHz ili LTE 800 MHz na brdu 2 kilometra ako ne i dalje od mesta. I ta Bazna stanica pokriva čitavo područje uključujući i taj put prevoj i sa druge strane brda. Tako da moze da pokriva jako malo do jako veliko područje.

Između ove dve bazne stanice na Popovici mtsa, A1 na primer nema nikakav sigbal tu, zivo me interesuje da li će moći da probije 5G na 700 MHz. Ko hoće da testira A1 telefon mrezu. Na ovom pravcu nema boljeg mesta, proporcionalno opada do nule signal
Screenshot_20251015_140104_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

Nazad
Vrh Dno