Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024 / 2025)

porucio sam neku tastaturu sa aliexpresa 69e i 15e postarina, da li ce mi zveknuti carinu i pdv na to ? negde sam cuo da smo ukinuli carinu izmedju nas i Kine

Danas prosao paket koji je stigao 22.9 na carinu

Paket iz Japan stigao nikada brze (5 dana), stajao na carini 7 dana, i naravno, otprema 4 dana...

Naplatili PDV samo jer je ispod 50 evra (1100 dinara otprilike). Verovatno ga zaustavili zato sto je malo veci paket, uglavnom su mi prolazili paketi slicne vrednosti pre...

Uzeo bih tablet sa Temu koji je oko 10000 din jel ima šanse da prođe bez carine ili ne?

Paket iz Japan stigao nikada brze (5 dana), stajao na carini 7 dana, i naravno, otprema 4 dana...

Naplatili PDV samo jer je ispod 50 evra (1100 dinara otprilike). Verovatno ga zaustavili zato sto je malo veci paket, uglavnom su mi prolazili paketi slicne vrednosti pre...
Meni prosla podloga iz japana platio je 28e sa DHL mi ispalo preko 50e oko 53e i nisu mi naplatili nista sredjivali nesto sa carinom nasom zato sto je item vredan 28e samo a inace udaraju carinu dhl racuna ukupnu cenu.

Da li se po brojevima posiljki sa Aliexpresa zna da li ce biti dodatnih carinskih i postanskih troskova? Primetio sam da posiljke UCxxHU prolaze carinu bez dodatnih carinskih i postanskih troskova a izgleda da posiljke LAxxHU podlezu dodatnim carinskim i postanskim troskovima bez obzira sto im je vrednost manja od 50 evra.
Da li sam u pravu?

Da li se po brojevima posiljki sa Aliexpresa zna da li ce biti dodatnih carinskih i postanskih troskova? Primetio sam da posiljke UCxxHU prolaze carinu bez dodatnih carinskih i postanskih troskova a izgleda da posiljke LAxxHU podlezu dodatnim carinskim i postanskim troskovima bez obzira sto im je vrednost manja od 50 evra.
Da li sam u pravu?
U pravu si skroz.

LA..HU su mi pre prolazile bez ikakvih carinskih troskova. Kinezi cak stave mnogo manju vrednost na njihovu inicijativu... Beograd.

LA..HU su mi pre prolazile bez ikakvih carinskih troskova. Kinezi cak stave mnogo manju vrednost na njihovu inicijativu... Beograd.
Meni su za sada otvarali samo LA..HU (Niš) a evo citam ovde na ovom forumu ali druga tema gde su otvorili i UCxHU pošiljku:

Prilozi

• Firefox_Screenshot_2025-10-13T16-58-10.490Z.png
    Firefox_Screenshot_2025-10-13T16-58-10.490Z.png
    40.5 KB · Pregleda: 24
To se desava mnoooooogo redje nego sa registrovanim posiljkama gde nijednu ne propuste.

Odnosi se na GPC Nis i sve koji potpadaju pod isti.

Pre ce ga ukinuti kao sto je Trump ukinio de minimis nego sto ce ga povecati. Mada i sada tehnicki trebamo da placamo 20% na svaku posiljku, a kao sto svi znamo, to se uglavnom ne naplacuje na one ispod 50 evra.

Mada to nije samo kod nas, tako je i u Velikoj Britaniji, mrze ih valjda da sakupljaju PDV do nekih 130 funti uglavnom, koliko sam ja cuo.

Treba mi jedna informacija,,Na koliku sumu novca se naplacuje pdv,a na koju sumu carina za narucivanje iz inostranstva,predpostavljam narudzbine sa alexpres ebay amazon se naplacuju a sa temua ne ili sam pogresio pa se na sve naplacuje..Nisam nikad narucivao sa interneta a ne uspevam da nadjem info na netu..Mozda na amazon ima u shipping uracunata carina pdv i sve pa s tim se pokrije sve Neznam Pitam....

PDV na bilo koji iznos, a carina na iznose preko 50 EUR.
Ali sve zavisi od carinika, kakve je volje, moze da ti prodje paket a da nista ne platis (u BGu).

Za Temu posiljke se nista ne naplacuje.

Da, na Amazonu uplatis unapred i pokrijes sve troskove (mada i tada cesto bude neisplativo, zavisi).

pdv se po zakonu placa na svaki proizvod koji udje u drzavu, jer te oslobode pdva drzave iz koje kupujes (online, pa se cena automatski smanji kada ubacis adresu slanja)

nekada da bi paketi brze prolazili carinu, carinik ne naplati nista dodatno (njegova slobodna volja da to uradi)

Temu ti u cenu koju platis uracuna sve troskove, kao kada kupis nesto na Gigatronovom sajtu (samo sto Gigatron salje iz magacina u SRB, a Temu iz magacina u CHN)
Amazon u shipping uracuna sve takse, to platis i onda drzava uzme svoj deo od Amazona, tj tebe. (ovo je ako kupujes direktno od Amazona, na Amazonu prodaju i drugi ljudi, pa onda tu kako kada, nekada shipping bude bez duties and taxes included, sve pise prilikom checkout).

PDV na bilo koji iznos, a carina na iznose preko 50 EUR.
Ali sve zavisi od carinika, kakve je volje, moze da ti prodje paket a da nista ne platis (u BGu).

Za Temu posiljke se nista ne naplacuje.

Da, na Amazonu uplatis unapred i pokrijes sve troskove (mada i tada cesto bude neisplativo, zavisi).
pdv se po zakonu placa na svaki proizvod koji udje u drzavu, jer te oslobode pdva drzave iz koje kupujes (online, pa se cena automatski smanji kada ubacis adresu slanja)

nekada da bi paketi brze prolazili carinu, carinik ne naplati nista dodatno (njegova slobodna volja da to uradi)

Temu ti u cenu koju platis uracuna sve troskove, kao kada kupis nesto na Gigatronovom sajtu (samo sto Gigatron salje iz magacina u SRB, a Temu iz magacina u CHN)
Amazon u shipping uracuna sve takse, to platis i onda drzava uzme svoj deo od Amazona, tj tebe. (ovo je ako kupujes direktno od Amazona, na Amazonu prodaju i drugi ljudi, pa onda tu kako kada, nekada shipping bude bez duties and taxes included, sve pise prilikom checkout).

Koliki je PDV?

Nazad
Vrh Dno