Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Ne vidi ni moj telefon nigde yettel 5G mrežu...

Samsung s24 ultra vidi obe mreže u net monsteru kada ima 5G signala.

Nema mts 5G ni u Belvilu, na istom telefonu. A1 ima.

mada realno ne vidim neku korist od toga? internet moze ici samo sa jedne kartice, i na njoj moze biti 5g. za sta u tom trenutku sluzi 5g na drugoj kartici, koja ce se i za poziv spustiti na 4g(VoLTE)?

Pa recimo za VoNR.

na to sam zaboravio, a na zalost, ne verujem da ce kod nas u skorije vreme da proradi, pate se i sa VoLTE.

VoNR može da pomogne samo kad si na stadionu, koncertu, protestu, gde ima 10000+ ljudi na malom prostoru pa da uspeš da ostvariš poziv, ali to samo ako je 5G SA mreža. Inače nema benefita u odnosu na VoLTE.

mada realno ne vidim neku korist od toga? internet moze ici samo sa jedne kartice, i na njoj moze biti 5g. za sta u tom trenutku sluzi 5g na drugoj kartici, koja ce se i za poziv spustiti na 4g(VoLTE)?

Može koristiti za data switching koji automatski prepoznaje bolju mrežu kad si na dual simu i konektuje se na nju.

Yettel 5G ne moze da se vidi jos uvek ovako preko telefona kao sto mogu A1 i mts. Jedino fizicki da se vidi na njihovim baznim stanicama da li imaju dodatne male kockaste antene ( n78 5G antene )

Ko zna šta pokazuje ovo kod mene

Prilozi

• Screenshot_20251008-173234.png
    Screenshot_20251008-173234.png
    146.1 KB · Pregleda: 235
I obrnuto, Yettel kartica ima 5G u roamingu. (CG)

Baš sam probao upravo, prebacio CH karticu u Samsung A52s 5G i netmonster kaže samo 4G, vratio je kod mene u Pixel 9 pro i odmah se pojavio 5G. A za A1 eSIM sve vreme samo 4G. Nisam baš načisto o čemu se ovde radi.

A i kada ručno zakačim CH karticu na A1 stoji:
Screenshot_20251008-191452.png
Više ništa ne shvatam šta pokazuje zapravo netmonster

VoNR može da pomogne samo kad si na stadionu, koncertu, protestu, gde ima 10000+ ljudi na malom prostoru pa da uspeš da ostvariš poziv, ali to samo ako je 5G SA mreža. Inače nema benefita u odnosu na VoLTE.
Da sad kad je igrao Seltiko ili ko vec sa Zvezdom ja sam na A1 u sred utakmice dobio drugara na GSMu. Tako da je i to rešivo sa VOLTE i GSMom.

Da, trenutno nema koristi. Mozda za 5 godina kada zazivi VoNR (Vo5G), pa postane ocekivano da sve, od surfa do razgovora, radis u 5G mrezi. Ali za to je potrebna SA mreza. Danas je vise fun fact, nego sto je zaista bilo kakav faktor.

Da li ima veze sa ovom temom ili je komšija sa 13. sprata kupio novi frižider?

Marije Bursać, Zemun, srednji soliter. Najfleksibilniji što se tiče rentanja krova za potrebe antena i servera. Svojevremeno smo tamo držali jedan nod za Maksnet wireless.

Oni iz prvog solitera su svojevremeno isekli sve kablove do loga antena, jer zrače i šire rak.

Prilozi

• Screenshot_20251009_102938_Gallery.jpg
    Screenshot_20251009_102938_Gallery.jpg
    79.5 KB · Pregleda: 148
  • 20251009_094423.jpg
    20251009_094423.jpg
    71.4 KB · Pregleda: 173
To baš mnogo veliko za 5G stanicu. Kod mene u bivšem soliteru na novom Beogradu nisu dali saglasnost ni za svetleću reklamu iako je poslednji sprat bio samo za vešarnicu. Bunili se i oni sa prvog sprata 16 spratova niže. Mislim da je bila reklama za Philips i obećavali su rekonstrujciju svih zajedničkih delova uključujući i podrume i naku naknadu koja bi dobro došla za recimo plaćanje čišćenja.

Nazad
Vrh Dno