Šta je novo?

Hardver Sklapanje konfiguracije nakon 10 god!

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

legendica

Cenjen
Učlanjen(a)
25.10.2012
Poena
170
Pozdrav drugari, vec vise od 10 tak godina nisam menjao nista na PC-u tako da odlucih da se malo podnovim.
Evo neke konfiguracije koju sam sklopio nakon 3-4 dana mozganja sta je najbolje, ali eto ako neko ima neki savet sta bi mogao da promenim, dodam, oduzmem, neka pise!
Hvala unapred na sugestijama.

CPU : AMD RYZEN 5 7600x - 161E
MATICNA : GIGABYTE B650 Eagle AX - 115E
RAM : KINGSTON FURY 32GB DDR 5600MHZ - 102E
SSD : KINGSTON 1TB NV3 M.2 PCIe - 57E
COOLER : DEEPCOOL AK400 Zero Dark - 43E
GRAFICKA : GIGABYTE RX 7600 GAMING OC 8gb - 250E

Rešenje
за буџет машине, постоји једна краљица

*уместо Рајзена 7600х, пазари 7500ф , Исти процесор, само без интегрисане графике, која ионако не би радила.
*Рам, води рачуна да је Кит, тојест два модула, 2 х 16гб , и то на 6000 МХз
*Нвме ССД, било би препоручљиво да има Драм бафер меморију на себи, а то значи кингстон KC3000, 2тб најтоплија препорука.
* Остатак пара од процесора, уложи у RX 9060 XT 8gb, далеко боља и бржа графика, а тренутно је 30е скупља од бајате и убоге 7600

Hvala puno druze, mislio sam da umesto ove matične uzmem Gigabyte B650 Gaming X Ax V2 u nekoj domacoj radnji zbog garancije, posto sam se nacitao kako su kvarljive i baguju.
Eventualno ASROCK B650M Pro RS , ili da ostanem na onoj iz konfiguracije.

Poslednja izmena:
sve ce to da radi pogotovo sa tim cpu.

за буџет машине, постоји једна краљица

Poslednja izmena:
Smetaju im godine itekako, možda i više nego nekim drugim delovima a moguće je da nemaju ni prave kablove za nove ploče i grafičke. Čak i kada rade popuštaju glavni kondenzatori a to utiče na stbarnu snagu i stabilnost.

Pozdrav drugari, vec vise od 10 tak godina nisam menjao nista na PC-u tako da odlucih da se malo podnovim.
Evo neke konfiguracije koju sam sklopio nakon 3-4 dana mozganja sta je najbolje, ali eto ako neko ima neki savet sta bi mogao da promenim, dodam, oduzmem, neka pise!
Hvala unapred na sugestijama.

CPU : AMD RYZEN 5 7600x - 161E
MATICNA : GIGABYTE B650 Eagle AX - 115E
RAM : KINGSTON FURY 32GB DDR 5600MHZ - 102E
SSD : KINGSTON 1TB NV3 M.2 PCIe - 57E
COOLER : DEEPCOOL AK400 Zero Dark - 43E
GRAFICKA : GIGABYTE RX 7600 GAMING OC 8gb - 250E
200 evra kod Mađara 7700 ryzen 7 ako можеш да се протегнеш.
Одличан процесор а мало јачи од твог.
Неки кажу да је 7700 SS tier процесор.
Ja sam mislio da napajanju godine ne smetaju :ROFLMAO:
Imam vec skroz korektno napajanje.
Pitanje je da li uzeti maticnu iz Madjarske ili kod nasih sa garancijom?
Процесор код Мађара матичну код нас.

*уместо Рајзена 7600х, пазари 7500ф , Исти процесор, само без интегрисане графике, која ионако не би радила.
*Рам, води рачуна да је Кит, тојест два модула, 2 х 16гб , и то на 6000 МХз
*Нвме ССД, било би препоручљиво да има Драм бафер меморију на себи, а то значи кингстон KC3000, 2тб најтоплија препорука.
* Остатак пара од процесора, уложи у RX 9060 XT 8gb, далеко боља и бржа графика, а тренутно је 30е скупља од бајате и убоге 7600
Sto se tice CPU-a, nalazim samo ovu TRAY varijantu : https://www.kupujemprodajem.com/kom...000000597/oglas/166474277?filterId=7703676013
Da li je to ok, kolko sam skapirao ova 7600x je BOX varijanta.

Vec sam se protego i vise nego sto mogu, uvek po malo i ode sve mnogo vise nego sto sam planirao :)

Slobodno tray varjantu koja je povoljnija, kutija ili plastika svakako će skupljati prašinu 😀
Ja sam nekoliko 7800x3d tray uzeo, plaćao po 305e u inostranstvu, nista im nije falilo. Box je bio oko 340-350e cini mi se u tom trenutku a razlika dodje skoro pa jedan kuler. Mislim da postoji predrasuda za tray varijante, kutija uliva 'sigurnost' kod ljudi rekao bih.

Pola konfiguracije pojede grafika, ali kolko vidim mala je razlika u ceni izmedju 8 i 16 gb (50tak eura), opet dize cenu konfiguracije, i na kraju dodje do 1000E od planiranih 600-700 :)

Pa mozes i polovnu RX6600 za nekih 120e
kao sto sam i ja sastavio
Narucio sam i plocu preko KP, nadam se da necu da budem baksuz :)
Hvala svima na pomoci, sad treba naci neko pristojno budzet kuciste da se sve to strpa u njega.
Inace planiram da uzmem isti monitor kao sto si i ti Mobiuz EX240N, trenutno je na akciji 13k, mislim da nema bolje za te novce?

Narucio sam i plocu preko KP, nadam se da necu da budem baksuz :)
Hvala svima na pomoci, sad treba naci neko pristojno budzet kuciste da se sve to strpa u njega.
Inace planiram da uzmem isti monitor kao sto si i ti Mobiuz EX240N, trenutno je na akciji 13k, mislim da nema bolje za te novce?
Baci pogled na oglase ovde na forumu ima cooler master kuciste
Cooler Master Mastercase 6 pro CENA: 80e

Ima mnogo boljih i novih kućišta za te pare.
Montech Air 903 Max za 85e ili Montech XR Wood za 75e...
Ako bi mATX kućište, može da bira između Dan's A3 ili Asus Prime AP201 ili NZXT H3 Flow...

CORSAIR FRAME 4000D RS Black​

Ima i ovo Chieftec kućište
ARGB verzija koju sam ja sebi uzeo je par stotina dinara skuplja

Ima i ovo Chieftec kućište
ARGB verzija koju sam ja sebi uzeo je par stotina dinara skuplja
Bas mi se dopada, deluje mi da nema bolje kupovine za oko 7k od ovog.

Bas mi se dopada, deluje mi da nema bolje kupovine za oko 7k od ovog.
Može sve lepo da se upakuje, kačio sam ja već slike kako sam spakovao konfiguraciju. Dobiju se i 4 ok venta. Non ARGB verzija dolazi sa 4x140mm, a ARGB sa 4x120mm. Kućište nije tenk kao što su nekad bila Chieftec kućišta, ali je ipak čvršće od većine u tom cenovnom rangu.

Evo kako je kod mene ispalo.

20250811_100815.jpg

Smetaju im godine itekako, možda i više nego nekim drugim delovima a moguće je da nemaju ni prave kablove za nove ploče i grafičke. Čak i kada rade popuštaju glavni kondenzatori a to utiče na stbarnu snagu i stabilnost.
Staro pravilo, napajanje starije od 5 godina teraš koliko može sa starom konfom, ali ne prebacuješ u novu, mnogo je veliki rizik zarad male uštede. I ja imam TX2 850w od 2011, ali taj neće u novi komp. iako je na papiru i dalje odlično...

Staro pravilo, napajanje starije od 5 godina teraš koliko može sa starom konfom, ali ne prebacuješ u novu, mnogo je veliki rizik zarad male uštede. I ja imam TX2 850w od 2011, ali taj neće u novi komp. iako je na papiru i dalje odlično...
Ipak sam narucio MSI Mag-A650bnl-650w-black.
Kad je sve vec novo, uzeo sam i napajanje.

Имаш мало скупљи Antec flux. Цео од метала, нема стакло, долази са 5 вентилатора. Има простор за монтирање два вентилатора која дувају у графичку (да буде future proof)
15.000 динара. С обзиром да нема стакла одлично кућиште прављено за јаче конфигурације

Имаш мало скупљи Antec flux. Цео од метала, нема стакло, долази са 5 вентилатора. Има простор за монтирање два вентилатора која дувају у графичку (да буде future proof)
15.000 динара. С обзиром да нема стакла одлично кућиште прављено за јаче конфигурације
To je dobro kućište, ali nije "malo skuplje", nego duplo skuplje. Za 15000 može da se gleda i Lian Li Lancool 217, ima i drugih dobrih kućišta, sigurno boljih od onih koja su spominjana u ovoj temi i koštaju manje od 8000 dinara.

Lian li lancool 216 je sada 100e. Nema smisla doplacivati za 217

Nazad
Vrh Dno