Šta je novo?

Stambeni krediti

Интеза свакако не рефинансира своје уговоре о стамбеном кредиту, не знам каква им је политика ако неко хоће да отплати уговор уз помоћ друге банке и да ли онда хоће да дају повољније услове, односно камату.
Ако се тако нешто покушава треба бити спреман да се иде до краја и треба знати да се може отплатити максимално 1.000.000 дин. у току календарске године без пенала.

Naravno da hoće dati povoljnije uslove ali se mora uraditi domaći, tj otići u drugu banku i dobiti uslove za refinansiranje, pa sa tim papirima otići u svoju banku. Na taj način je moja banka pristala na smanjenje kamate na trenutno važeću, plus sam povećao ratu za 20tak % i na taj način smanjio rok otplate za 5 godina. Ovo se dodatno plaća par stotina € ali je ušteda značajnija od tog plaćanja.
P.S. Banka mi nije dala baš baš trenutno važeću kamatu već nešto veću (opet manja nego po ugovoru). Dovoljno niska da mi se ne isplati prelazak i refinansiranje. Ukupni trošak u mojoj banci u odnosu da pređem u drugu banku je bio možda 200-300€ viši ali za taj iznos mi se ne isplati da prelazim i radim papirologiju.

Интеза свакако не рефинансира своје уговоре о стамбеном кредиту, не знам каква им је политика ако неко хоће да отплати уговор уз помоћ друге банке и да ли онда хоће да дају повољније услове, односно камату.
Ако се тако нешто покушава треба бити спреман да се иде до краја и треба знати да се може отплатити максимално 1.000.000 дин. у току календарске године без пенала.
Hvala na odgovoru. Ja sam u startu dobila besplatnu prevremenu otplatu kredita, što mi je jako bitno jer planiram da ga otplatim dosta pre isteka roka od 20 godina i iz tog razloga mi se ne prelazi u drugu banku jer ne znam koje su šanse da mi ponude tu opciju uz nižu kamatu... Zato kažem da bih radije samo smanjila kamatu u Intesi nego prelazila u drugu banku.
Naravno da hoće dati povoljnije uslove ali se mora uraditi domaći, tj otići u drugu banku i dobiti uslove za refinansiranje, pa sa tim papirima otići u svoju banku. Na taj način je moja banka pristala na smanjenje kamate na trenutno važeću, plus sam povećao ratu za 20tak % i na taj način smanjio rok otplate za 5 godina. Ovo se dodatno plaća par stotina € ali je ušteda značajnija od tog plaćanja.
P.S. Banka mi nije dala baš baš trenutno važeću kamatu već nešto veću (opet manja nego po ugovoru). Dovoljno niska da mi se ne isplati prelazak i refinansiranje. Ukupni trošak u mojoj banci u odnosu da pređem u drugu banku je bio možda 200-300€ viši ali za taj iznos mi se ne isplati da prelazim i radim papirologiju.
Čula sam za ovo ali mene baš zanima iskustvo iz Intese, jer meni rekoše će oni pre izgubiti klijenta nego mi smanjiti kamatu (bukvalno reči savetnice)... Sad me zanima da li blefira ili ne...

Budite spremni da pređete u drugu banku.

Zdravo,
Kada je vec rec o intesi ,ja sam htela refinansiram kod njih jer su imali bolju ponudu od moje banke gde nisam pomisljala da pitam ,jedva sam prevremeno uplatila i smanjila period otplate,posebno su me setali,ali nisam odustajala,pa sam htela da predjem i iznenadila se koliko su nezainteresovani mogucim klijentom i politika banke me je isto iznenadila da kod njih mozes da refinansiras samo varijabilnom,fiksna ne postoji u ponudi,ne razumem zasto ,ako vec imaju fiksnu ponudu za odobrenje stambenih kredita,ali takav odgovor sam dobila. Tako da smatram da cete tesko dogovoriti sa intesom oko smanjenja kamatne stope,probajte svakako.

I mene je RF pre 3 godine izgubio kada sam “nasledio” kredit i hteo da ga aneksiram sa varijabilne na fiksnu. Rekli su ne može (naravno da može), ja shvatio da neće i refinansirao na fiksnu u Erste.
Tako da nije to samo manir Inteze, nisu ni ostali bolji.
Ponašaju se kao internet provajderi, jer bonus verovatno dobijaju samo na konto novih klijenata, zato ih za stare savršeno boli uvo.

Trenutno se ponasaju tako jer kamate nisu dovoljno pale. Tipa za fiksnu sa 5 na 4.7 i premala je razlika da bi se ljudi cimali sa dokuemntaicjom refinsiranjima i sl.
Ali ako se trend nastavi pa kamata padne 1% to je vec ozbiljna razlika za sve kojima je ostalo 10+ godina za otplatu istog jer za malo cimanja sa papirima i 300-500e placanje istog moze da se ustedi na ceo kredit hiljade evra. Onda je logicno i banke pocetei da jure klijente na to a banke kod kojih su aktivni klijenti ce morati da brane iste slicnim ponudama.

Ја не разумем поенту узимања фиксне камате коју после пар година јурите да рефинансирате. Варијабилна камата и служи да прати тренутне тржишне услове, фиксна је ту да пружи сигурност и предвидљиве услове који не зависе од тумбања на тржишту, а не да буде јефтинија од варијабилне.

Sasvim je očekivano da ljudi uzimaju ono što je trenutno najjeftinije i da posle refinansiraju.

Ја не разумем поенту узимања фиксне камате коју после пар година јурите да рефинансирате. Варијабилна камата и служи да прати тренутне тржишне услове, фиксна је ту да пружи сигурност и предвидљиве услове који не зависе од тумбања на тржишту, а не да буде јефтинија од варијабилне.
Ne razumem logiku zasto neko ne bi sebi ustedeo par hiljada evra umesto da ih pokloni banci ..

У том случају се не гледа фиксна камата јер она не може бити најјефтинија, а рефинансирање кошта и пара и времена.

Pa opekli se ljudi na varijabilnu, uzimali kad je bila kamata ~2.1-2.3% i onda kad je skočila na 6.5% bilo je gusto. Sad kad uzmu fiksnu znaju da ne može da bude gore, pa se onda juri svaki momenat da se nešto popravi. Ja i podržavam to, nek se banke malo dovedu u red kad krenu ljudi da im prelaze kod konkurenata za 0.3% razlike na kamatnoj stopi koju oni neće da izjednače. To je tako krenulo sa mobilnim operatorima kad su maksimalno pojednostavili proceduru prelaska kod konkurencije, ako za refinansiranje stambenog kredita ne treba da se uzima 5 slobodnih dana da se sve završi, iskreno se nadam da će slično da se desi i bankama.

Zar nije i fiskan kamata u stvari delom varijabilna?

Tj deo koji ide lokalnoj banci je neprimenljiv, ali deo koji ide glavnoj banci, odnosno euribor je itekako promenljiv? Ili ja nisam skapirao dobro kako su mi objasnili u banci.

Menja se jedino u slucaju promene kursa dinara.

Zar nije i fiskan kamata u stvari delom varijabilna?

Tj deo koji ide lokalnoj banci je neprimenljiv, ali deo koji ide glavnoj banci, odnosno euribor je itekako promenljiv? Ili ja nisam skapirao dobro kako su mi objasnili u banci.
Ne,to sto pominjes je varijabilna.

Mali OT: banke i provideri se ne trkaju uopste.. sto pre to shvatite manje je stresa i laganja samog sebe ;) Jedina "trka" je da ne dodju pravi novi igraci na trzista.

Ne,to sto pominjes je varijabilna.

Mali OT: banke i provideri se ne trkaju uopste.. sto pre to shvatite manje je stresa i laganja samog sebe ;) Jedina "trka" je da ne dodju pravi novi igraci na trzista.
Koji novi igrači? Pa skoro da nema strane banke koja nema ispostavu u Srbiji. Realnije je da dođe do ukrupnjavanja postojećih banaka nego dolaska novih što se već i dešava.

Što se tiče trke, stvar je mnogo jednostavnija, bankari imaju targete i u tom targetu se nalaze i stambeni krediti. Dakle "lični" bankar ću učiniti šta može da ostvari target. U to spada i refinansiranje. Ako je u tom trenutku na tržištu opala kamatna stopa refinansiranje postaje aktuelno iz prostog razloga što bankar može da ponudi nižu kamatnu stopu i ostvari svoj target. Deluje mi da banke nemaju strategiju zadržavanja postojećih klijenata sa snižavanjem kamate postojećim korisnicima kredita ili to nije u targetima.

Moji roditelji su refinansirali kredit kada je pre korone kamatna stopa bila rekordno niska, moj brat je menjao kamatnu sa fiksne na varijabilnu pre 10-ak godina kada je Euribor otišao na 0 a sada skoro je refinansirao kredit.

To ne znači da treba računati na to da će uvek moći da se uradi refinansiranje ali prosto to je sasvim legitimno. Da li treba računati na to - otkud znam. Da li je refinansiranje cimanje i dodatni jednokratni trošak - jeste. Samo vidim da se dešava u turnusima.

Da, to se i desava, "trka" je da tako i ostane.
Veliki igraci (u bilo cemu) imaju precutne dogovore da niko ne drma trziste... jer tako gube. Tako da refinansiranje njih ne interesuje. Koliko im ode, toliko ce im i doci. A.imaju dovoljno od prevreme otplate.
Ne brinite se.... u proseku ste na istom, ako se gleda na barem 5g.

Uzeo stambeni kredit 2018 kod OTP banke.Tad je bila solucija da posle 3 godine možeš opet birati da li ćes varijabilnu ili fiksnu kamatnu stopu. Kad ono posle 2 godine izbacili fiksnu i sad i da želim ne mogu je zameniti. A naravno kad sam uzimao euro... bio u minusu sad u debelom plusu!

Podneo sam zahtev za stambeni kredit. Stigao mi je mail od banke da je dokumentacija kompletna.
Medutim, dva dana posle toga zovu me iz banke i pitaju me za adresu stanovanja, a već sam napisao na jedno pet papira. Nakon što sam im odgovorio bukvalo je bilo, ok hvala ćao...
Šta to znači?

Da li je adresa na kojoj stvarno stanuješ ona koja piše u ličnoj karti?
Ako nije, da li si u zahtevu napisao tu na kojoj stvarno živiš, a koja se razlikuje od one u ličnoj karti?

Nazad
Vrh Dno