Šta je novo?

eSIM standard

Problemi koje si naveo su više uzrokovani telefonom nego činjenicom da je jedan broj na e-sim.
Iako izgleda suprotno, e-sim nije uvek praktičan, i po meni je najbolje da je glavni broj (onaj koji se najčešće koristi) na fizičkoj SIM kartici, a e-sim ostaviti za sporedne brojeve.
Pozdrav

Pretpostavljam da je sim1 bio taj broj koji je sada na esim a sim2 totalno drugi broj, ne vidim zasto bi drzao karticu koja je neaktivna u telefonu, a to za tri kartice nema jos ni kod kineza, kad su oni prvi izmislili dve odjednom od njih ce doci i tri odjednom, al u svakom slucaju imas i sluzbeni telefon ako treba jos jedna ili dve kartice

@rafiki
Da naravno, problem je u telefonu, tj. implementaciji eSIM u njemu.
Zato i gunđam. Ograničenja su izbor Samsunga pri projektovanju konkretnog telefona a ne ograničenja tehnologije.

@fiy
Bivši SIM1 koji je sada na eSIM je u kanti za đubre, a na njegovo mesto je došao treći SIM (drugi fizički SIM), koji sam držao sa strane i povremeno ubacivao u telefon.

Dakle, u SIM1 i SIM2 su dve SIM kartice koje mi trebaju obe sporadično, ali uvek jedna od njih, zajedno sa eSIM.
E sada je buda'aština što eSIM ne može da radi uz SIM2.
Opet moram da vadim kartice i menjam mesta SIM1 i SIM2.
Gunđ!

... ... ...

BTW, prave Kinezi neke no name dumb telefone sa tri i četiri pa i više aktivnih SIM kartica.
Ali nije to opcija, jel...

... ... ...

Uz eSIM-ove, ne znam zašto bi bio problem više od dva aktivna eSIM broja?!?
Naravno, svaki SIM mora da ima svoj IMEI. Ali reši se i to...

Svaki SIM odnosno eSIM treba poseban radio da bi funkcionisao, vecina proizvodjaca nudi mogucnost koriscenja dva istovremeno... Dakle, ogranicenje je do HW ne do eSIM tehnologije a to se na kraju svodi na cenu ( uz ostale faktore kao sto su trajanje baterije, prostor, grejanje) i na cinjenicu da vecini ne treba vise od 2 aktivne linije...

Nisam siguran da treba više nezavisnih radio modula, jer su dual sim telefoni zapravo dual-stand-by. Ne možeš recimo da aktivno koristiš dve SIM kartice, već su samo dve prijavljene na mrežu (ono malo podataka što razmenjuju baza i telefon, kada je telefon na stand-by), ali aktivno može da radi samo jedna. Dok pričaš jednom npr, druga je skoro pa mrtva. Na netu može biti samo jedna...

Čitao sam davno (pa sada zaboravio detalje), ali dual-sim nisu dva radia, već jedan radio sa eto malkicko proširenim mogućnostima.
Imali su Kinezi tu i tamo neke čudne telefone koji jesu imali dva radio modula, mogao si bukvalno sa jedne kartice da zoveš drugu.

Ali ok slažem se, retko treba više od dve aktivne linije.

Više mi smeta ograničenje što u S24 ne može da bude aktivan 2x eSIM (kada već može 2x ikakav SIM), i što uz eSIM može samo prvi SIM slot.
Al' treba nešto ostaviti i za buduće modele, jel?

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da je esim vezan za radio 2 kao i sim 2 sto je vezan za radio 2 tako da samo možeš da kombinujes sim1 na radiu 1 sa nekim od radio 2 bilo na simu ili esimu

Ja npr u S24u mogu da stavim 2 eSIM - a da budu aktivni, ali bez aktivne fizicke. Trebalo bi da obican s24 isto tako moze.

Kombinacije koje mogu na s24u su:
SIM1 + SIM2
SIM1 + eSIM
eSIM + eSIM
Pretpostavljam da je esim vezan za radio 2 kao i sim 2 sto je vezan za radio 2 tako da samo možeš da kombinujes sim1 na radiu 1 sa nekim od radio 2 bilo na simu ili esimu
Upravo tako. Kad se udje na *#0011# moze da se vidi koja je kartica za koji slot vezana

Hm! Za S24 vulgairs, ovde piše sledeće:

Nano-SIM + Nano-SIM + eSIM + eSIM (max 2 at a time) - INT
Nano-SIM + eSIM + eSIM (max 2 at a time) - USA
Nano-SIM + Nano-SIM - CN

Možda ipak može 2x eSIM.
Nemam drugi eSIM da probam...
:unsure:

Njemu treba eSIM+SIM2

Па нек замени места сим1 и сим2, осим тога не би требало да буде разлике (додуше не би ни ово требало да је ограничење ал’ ајд сад).

Logicno al on bi 3u1

Možda nisam jasan, ali...

Neprekidno mi treba eSIM.
Povremeno, istovremeno sa eSIM, treba mi ili SIM1 ili SIM2.
Dakle, kada mi treba SIM koji stoji u slot 2, moram da ga fizički prebacim u slot 1 a ovaj iz 1 u 2.
Pa posle nazad...

Nije strašno, da se preživeti, al' mogu bar da gunđam.
:p

Jasan si kao dan ali trazis nemoguce...

Dakle, kada mi treba SIM koji stoji u slot 2, moram da ga fizički prebacim u slot 1 a ovaj iz 1 u 2.
Pa posle nazad...

Па пребаци нека од та два броја на еСим па пали по потреби. Или носи 2 телефона, или неког кунг-фу кинеза који подржава 3 активна броја.

Imaš više mogućih rešenja
  • najbezbolnije, glavnu karticu vratiš na klasičan sim i ne igraš se sa tim dok stvarno ne postane lagano zameniti i prebaciti u drugi telefon
  • kupiš S25 gde mogu 2 esim kartice da rade istovremeno
  • ako si baš prinuđen na esim, kupiš npr. 9esim i sl, i na tu karticu učitaš esim i koristiš je kao običnu

Imaš više mogućih rešenja
  • najbezbolnije, glavnu karticu vratiš na klasičan sim i ne igraš se sa tim dok stvarno ne postane lagano zameniti i prebaciti u drugi telefon
  • kupiš S25 gde mogu 2 esim kartice da rade istovremeno
  • ako si baš prinuđen na esim, kupiš npr. 9esim i sl, i na tu karticu učitaš esim i koristiš je kao običnu
Pa da bukvalnom nek e sim stavi na sim 1 a sim2 i esim nek salta i ima 3 kartice za rotaciju. Jako pametno

ne znam da li postoji opcija da se ugasi esim na s24 ko sto ima na zaomiju, kada ti treba sim2 umesto da ga stavis u sim1 i sim1 da stavis u sim2 lakse je da privremeno ugasis esim da bi se otvorio i sim2 pa kad ti zatreba esim upalis, komplikovano je, malo glupo sto nisu omogucili da mozes da biras esim+sim1 ili esim+sim2

Kod mene...
SIM1: primarni broj za pozive (po potrebi može i internet).
SIM2: sekundarni broj prebačen iz eSIM, koristi se samo za internet (može i za pozive).
eSIM: oslobođen za roaming po potrebi, isključi SIM2 jer mi onda nije potreban.

Mana je što u inostranstvu ne prima pozive na sekundarni broj (retkost, možda jednom godišnje).
Možda bi moglo preusmerenje na primarni da se postavi kod operatera kada broj nije dostupan. 🤔

Poslednja izmena:
Kod mene...
SIM1: primarni broj za pozive (po potrebi može i internet).
SIM2: sekundarni broj prebačen iz eSIM, koristi se samo za internet (može i za pozive).
eSIM: oslobođen za roaming po potrebi, isključi SIM2 jer mi onda nije potreban.

Mana je što u inostranstvu ne prima pozive na sekundarni broj (retkost, možda jednom godišnje).
Možda bi moglo preusmerenje na primarni da se postavi kod operatera kada broj nije dostupan. 🤔
Samo moras u Srbiji da ga preusmeris i ne palis u inostranstvu. Da ti ne bi računali roaming za preusmeravanje.

Da se preusmeravanje ne bi naplatilo po roaming tarifi, broj mora biti bezuslovno preusmeren. Preusmeravanje može da se uradi bilo gde - svejedno je gde se radi, a rad USSD kodova nema nikakve veze sa samim preusmeravanjem. To je samo jedan od načina da se uradi preusmeravanje; drugi način je preko Call Settings dela na Android telefonu.
Pozdrav

Da se preusmeravanje ne bi naplatilo po roaming tarifi, broj mora biti bezuslovno preusmeren. Preusmeravanje može da se uradi bilo gde - svejedno je gde se radi, a rad USSD kodova nema nikakve veze sa samim preusmeravanjem. To je samo jedan od načina da se uradi preusmeravanje; drugi način je preko Call Settings dela na Android telefonu.
Pozdrav
E to nisam znao ako je bezuslovno i iz roaminga radi kao da se preusmerava iz domaće mreže?

Ne mora da bude bezuslovno preusmeravanje da se roming ne bi naplatio broju sa koga se preusmereni poziv.
Prvo, ja lično držim preusmerenje ako se ne javim posle odredjenog perioda preusmeri na broj na koji imam aktivne roming minute.
Drugo, iz rominga putem menija telefona može se izvršiti samo bezuslovno preusmerenje i ako se izvrši na broj u našoj zemlji nema nikakvih drugih troškova-roming tarifa, internacionalnih tarifa...već se troši sadržaj paketa onaj koji taj broj sa koga se radi preusmerenje ima za domaćem pozive.

Radio sam X puta bezuslovna preusmerenje iz rominga kada zaboravim da uradim u Srbiji ovo što sam pomenuo i 100 posto znam da nema nikakav dodatan trošak ako se preusmeri na +381xxxxx

Pa posle nazad...

Mozda bi moglo sledece:
Ugasis eSim i budu ti aktivna oba fizicka sima.
U sledecem koraku ugasis sim koji ti trenutno ne treba.
Ostaje aktivan sim koji ti treba i onda upalis eSim.

Hvala svima na brojnim savetima, ali inicijalno nisam nameravao da pitam kako da hendlujem tri broja u telefonu.

Preneli su mi jedan broj na eSIM, pa sam ovde napisao post kao iskustvo sa eSIM tehnologijom i ograničenja koja to može da nosi.
Tehnologija još nije široko prihvaćena te se može desiti da se neko "iznenadi" određenim ograničenjima. Zato to iznosim ovde.

Nisam se ranije udubio u to, očekivao sam da je eSIM u telefonu fleksibilnija opcija. Kad' ono međutim.
Ok, ograničenja su u telefonu, nisu deo eSIM standarda, ali eto treba imati u vidu da eSIM + vaš telefon, ne može baš sve.

Nazad
Vrh Dno