Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Meni se čini da je previsoka cena, skoro sam gledao ponudu za 10kW (12 kW DC) za oko 6000e. Paneli su tu najjeftiniji, iz ove ponude su oko 120e po kW, tako da tu nije neka cifra.

Nije previsoka, zavisi od opreme koja ide.

Jel će biti ove godine subvencije? Evo već je septembar, nema nikakvih informacija.

Meni u Nišu rekoše novembar, decembar.

Srbija uvodi "aktivne kupce":

Ovo može da bude dobro. Videćemo kako će složiti zakon i uslove do kraja.
Ako to znači ukidanje onog skladištenja struje kod EPS-a, onda može da bude i loše za prosumere.

More, opasni su. Ja da imam taj sistem, deponovao bi pa kasnije povlačio kada sistem ne dobija dovoljno struje od panela.

Nisam više za solarca jer smo smanjili potrošnju struje plus se grejemo na gas pa nam se ne isplati da stavljamo bilo šta na krov, plus nam krov pravac istok-zapad, nije savršeno.

Pogrešno razmišljanje jer ti struju trošiš pa trošiš a gas ne možeš da napraviš a struju možeš. Orijentacija krova nije problem, to se rešava u dva stringa, manje na istok a više na zapad postaviš i to pravi lepo.
Ne verujem da će nešto konkretno da bude od ovoga što su najavili jer to znači još veću uštedu građana a to se državi ne isplati, bar dok je ova garnitura vlada.
Ako i bude ukidanja deponovanja kilovata (mada mi to nema logike) onda ulaganje u baterije je obavezno.

20.09. vam šaljem godišnji izveštaj koliko je elektrana od 6KW napravila za godinu dana, mislim da je bolje od proseka jer je orijentacija dobra (jug-zapad) ali više o tome za par dana.

Pogrešno razmišljanje jer ti struju trošiš pa trošiš a gas ne možeš da napraviš a struju možeš. Orijentacija krova nije problem, to se rešava u dva stringa, manje na istok a više na zapad postaviš i to pravi lepo.
Ne verujem da će nešto konkretno da bude od ovoga što su najavili jer to znači još veću uštedu građana a to se državi ne isplati, bar dok je ova garnitura vlada.
Ako i bude ukidanja deponovanja kilovata (mada mi to nema logike) onda ulaganje u baterije je obavezno.

20.09. vam šaljem godišnji izveštaj koliko je elektrana od 6KW napravila za godinu dana, mislim da je bolje od proseka jer je orijentacija dobra (jug-zapad) ali više o tome za par dana.

Trošim da ali dosta manje. Punimo bojlere na jeftinu struju. 420 kw za avgust mesec. U tih 420 kw, skoro 40 odsto je jeftina struja.

Ova godina je imala dosta sunčevih dana, tj ako gledaš od prvog januara do dan danas, mislim da će svi imati bolji prosek nego inače.

Mislim da će vas dosta poslužiti sunce i u narednom periodu.

Pa meni je ovo prva sezona pa nemam iskustva ali generalno ova godina nije sunčanija od prošle jer znam koliko je bilo toplih dana po tome koliko sam klimu koristio i koliko sam malo dana imao za bazen. Često je bilo zahlađenja sa i bez kiše od početka jula, jedino što je jun bio ceo sunčan, bazen postavio 6-tog a obično ga ne postavljam pre 15-20tog juna a bogme i sklopio ga ranije nego inače već sredinom avgusta dok prošlih sezona sam mogao da se kupam do kraja avgusta pa nekad i u septembru.

Moj drug zivi u stanu i mesecno potrose do 350Kw, nikad kazu nisu usli u plavu zonu. Ja bih ladno mogao da njega snabdevam sa mojom proizvodnjom :cool:(y) sad je samo pitanje ovo sto je component pisao kako će složiti zakon i uslove do kraja.

U teoriji, mogao bi da ga snabdevaš. Preko leta i proleća kada ima dovoljno sunca. Verovatno će i ti elektrodistribucija naplatiti nešto što koristiš njihovu infrastrukturu.
I verovatno ćeš morati da platiš neki porez pošto zarađuješ od prodaje struje. Ako imaš višak i svejedno ti je, onda je to plus. Ne verujem da će komšija moći da bira od koga kupuje struju, nego njegov sat se vrti i on plati isti račun kao i do sada. A tebi odbiju sve troškove i poreze i onda ti uplate na račun neki sitan novac.
Može da bude dobro u kombinaciji sa onim dinamičkim tarifama o kojima su pričali. To je u stvari najpoštenija i najtransparentnija opcija ako se dobro implementira. Ali... ovo je Srbija™ i brat i kumovi "hoće svoj deo i nećete da ih prevarite" i ne verujem da će biti isplativo nama na dnu piramide.

Upravo tako i to će da bude destimulacija i niko neće više da postavlja elektrane jer se neće isplatiti.
Avgust:

Prilozi

• 08.25..jpg
    08.25..jpg
    244.8 KB · Pregleda: 99
Isplatice se ko ima konstantnu dnevnu potrosnju i stalno bije crvenu tarifu. A obzirom da snizavaju limit crvene to i nece biti toliko tesko da racun za struju bude ogroman... Nece se isplatiti predimenzioniranje elektrane bez nacina za skladistenje te energije (litijumski akumulatori npr).

Da ali će zato zimi da plaća samo tako kada nema sunca, crvenu onda ne može da izbegne.

Kao i svi ostali. Grej se na struju al smederevac nikad ne izbacuj (pupupu).

Prođe godinu dana od puštanja elektrane (export od 20.0.2024.). Elektrana je 6kW (inverter i paneli), lokacija Svilajnac, pravac jug-zapad.
Napravila je 7.52MWh, u slikama po mesecima. Obzirom da je prosek 1,2MWh po kilovatu snage ovo je odličan rezultat.

Prilozi

• 2024.jpg
    2024.jpg
    35.3 KB · Pregleda: 77
  • 2025.jpg
    2025.jpg
    44.5 KB · Pregleda: 78
Naravno da ima, ovo je projektovano da skupi viškove za grejnu sezonu, do 1.9. ukupan višak je 2900kWh, izračunao sam da mi je potrebno oko 1800 kada uđem u novembar. Biće još viškova septembar i oktobar tako da sam miran za zimu.

Znači i sa grejanjem ima viška 1.aprila?
Pitam jer se ja ne grejem na klime,već kotao na drva.

Ostaje da se vidi, ovo mi je prva sezona sa punim zalihama, zavisi i od zime ali sigurno manjak nece da bude. 1800kWh mi je potrebno za zimu, nov-feb, van toga meseci prave dovoljno za sebe.

Ostaje da se vidi, ovo mi je prva sezona sa punim zalihama, zavisi i od zime ali sigurno manjak nece da bude. 1800kWh mi je potrebno za zimu, nov-feb, van toga meseci prave dovoljno za sebe.
Za zimske mesece ako potrosis vise od 1200kWh(ulazak u crvenu zonu), kako ti racunaju to preko 1200?

Morao bih da potrošim više od 1200kWh niže tarife jer moji proizvedeni kilovati ne utiču na zone (višu tarifu koju sam poslao leti a preuzimam zimi).
Plaćam isto kao i obični korisnici, iste cene za nižu tarifu. Za moje kilovate do 1.10. je bilo 3,9din po kWh bez poreza i akcize (oko 6din ukupno). Posle poskupljenja u oktobru videćemo koliko će biti ali ide gore i prozjumerima.

"moji proizvedeni kilovati ne utiču na zone"
Ovo je jako vazna informacija!

Da li je prelazak na jednotarifno bolje resenje ili nije? Da li je vec bilo diskusije na ovu temu :rolleyes:

Nije jer je kilovat u nižoj tarifi i u plavoj zoni jeftinji od vraćenog proizvedenog kilovata (po sadašnjim cenama 3,6 vs 3,9din bez nameta).
Zato se elektrana i projektuje da pokrije višu tarifu i ne gleda se niža uopšte.

@Mladenovski
Da, tako se i dolazi do 60+ procenata uštede.
Sad ovu narednu sezonu imam kilovate da pokrije grejanje pa ćemo tamo u aprilu znati tačnu uštedu.

Nije jer je kilovat u nižoj tarifi i u plavoj zoni jeftinji od vraćenog proizvedenog kilovata (po sadašnjim cenama 3,6 vs 3,9din bez nameta).
Zato se elektrana i projektuje da pokrije višu tarifu i ne gleda se niža uopšte.
Da li može elektrana da pokrije višu tarifu kada je oblačno vreme?
Da li preuzimanje sopstvenih viškova ima višu i nižu tarifu?

Zavisi koliko trošim, ja sem grejanja i hlađenja nemam velikih potrošača stalno. Nekad može nekad ne, ali i ne mora, imam viškova, ja sad bukvalno na dalje trošim višu tarifu ili svoje sa krova direktno ili svoje iz rezervi iz EPS-a i za to plaćam onih 3,9din bez nameta (valjda oko 6din sad, od oktobra videćemo).
Viškovi su samo ono što si napravio, dvosmerno brojilo meri višu i nižu ali niže nemam ništa jer su mi paneli na zapadnoj strani tako da ujutru ne prave ništa dok ne krene sa te strane.
Dakle da, ima obe tarife ali noću nema sunca tako da...

Nazad
Vrh Dno