Cela poenta claimcredita jeste da imaš osećaj da si dva puta dobio popust. Prvi put za uređaj za koji si platio punu cenu (recimo 5000), dobio npr. 3000 nazad. Ti to računaš da si platio 2000. Zatim dođe sledeća kupovina, ti kupiš nešto od 4700 za 1700 (a ustvari 1700+3000 kredita). Računaš da si potrošio 2000+1700=3700, a potrošio si ipak 6700. To jeste bolje od 5000+4700=9700, ali to je taj popust.
Da bi uopšte aktivirao popust, moraš da kupiš nešto sledeći put. Sve u svemu, jeste akcija, ali nije ni blizu tolika kolikom se prikazuje. Ali odlično radi na psihološkoj bazi čoveka. A jednom moraš prekinuti da kupuješ. Kad prekineš, stavi sve kupovine na papir i izračunaj. Ko voli matematiku, može da nađe i "optimalno rešenje", tj. kako najbolje da prođe, tj. kako da realan popust bude što veći. Ali računajte da i Kinezi imaju plaćene ljude koji se time bave, koji koriguju cene da ti ne možeš da prođeš optimalno, već malo slabije, tj. da je % popusta što manji. To je već matematika sa nivoa fakulteta, za 500-1000 dinara uštede se niko ozbiljnije neće time baviti, ali firma koja ima milijarde sigurno ima ceo tim ljudi koji se samo time bavi.
Podsetilo me na onu foru sa 100 dinara:
Pozajmiš od mame i tate po 50 dinara, znači imas 100 dinara. Kupiš loptu od 97 dinara i ostane 3 dinara u ruci. Vratiš tati i mami po dinar, sebi ostaviš jedan dinar. Po nekoj logici sad duguješ tati 49 dinara i mami 49 dinara... To kad sabereš dobiješ 98 din i onaj dinar što si sebi ostavio je ukupno 99 dinara... Gde je još jedan dinar?
Odgovor pronađite sami, nije ni poenta sad da se rešava "zagonetka", ali je problem kako se "vara" mozak ljudi. Zapravo je i vrlo jednostavna logička greška.
Da se razumemo, i ja koristim claimcredit, ali ne kao 650% akcije (🤣), već kao način da 2-3 hiljade uštedim (20-30% npr). Verovatno više od 95% populacije nije ni čulo za claimcredit, pa plaćaju naduvanu cenu, a mi kupujemo po nekim realnim cenama, koje opet, imamo zbog ovih koji plaćaju sve redovno. Najveća ušteda je u tome da kupujemo samo ono što nam zaista treba.