Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Da javim, nosio sam plocu po kucama od prijatelja i ploca isto se ponasa kao i kod mene gubi snagu
Tačno na koju god ploču se nameračim, naiđem na Vaše negativno iskustvo 😂 šalu na stranu, mimo ovog gubitka snage koji pominjete, kako ste zadovoljni ovom pločom?

Da javim, nosio sam plocu po kucama od prijatelja i ploca isto se ponasa kao i kod mene gubi snagu
Meni se čini da ti je neispravna ploča. Proveri sa nekim servisom ili još bolje kontaktiraj Bosh podršku: https://www.bosch-home.rs/servis/kontakt-i-informacije
Malo mi je konfuzno kako si objasnio, pa ne mogu ni da zamislim šta se tu dešava. Ako te ne mrzi probaj da snimiš video u kom slučaju radi dobro, a kad gubi snagu. Da li si probao druge posude (ne vidim da li je pisano već)?

Jesi li siguran da si povezao po uputstvu?
Petožilni kabl?

Tačno na koju god ploču se nameračim, naiđem na Vaše negativno iskustvo 😂 šalu na stranu, mimo ovog gubitka snage koji pominjete, kako ste zadovoljni ovom pločom?
Ploca je fenomenlna laka za upotrebu, mozes je povezati preko telefona ima wifi i blututa i svoju aplikaciju i onda dobijas dosta opcije recepte i dt.. da nije ova mana ploca je super, pitaj sve sta te zanima konkrekno i recicu ti. ploca ima i softver koj nadogradujes azuriranje.
Meni se čini da ti je neispravna ploča. Proveri sa nekim servisom ili još bolje kontaktiraj Bosh podršku: https://www.bosch-home.rs/servis/kontakt-i-informacije
Malo mi je konfuzno kako si objasnio, pa ne mogu ni da zamislim šta se tu dešava. Ako te ne mrzi probaj da snimiš video u kom slučaju radi dobro, a kad gubi snagu. Da li si probao druge posude (ne vidim da li je pisano već)?
Upravo kontatkirao servis bosch i docice serviser pa cu javiti
lepo ploca gubi snagu pogledj sliku kada ukljucis desnu stranu stavis supu na vecu ringlu a na manju kafu tacno se cuje zvuk gubljenje snage kao start stop na jeftinim plocama kao da se muci, kad ukljucis levu i desnu stranu radi normlno, i na levi i na desnu kad ukljucis dve ringle gubi snagu, samo kada se ukljuci jedna ringla desno i jedna levo radi bormalno.
pix61rhc1e-bosch-ugradna-indukciona-ploa-pix61rhc1e-ugradna-ploca.jpg
1 na primer kafa se kuva
2 stavis drugu posudu ukljucis bilo koju jacinu snage, pocne da gubi snagu
3 i 4 isto
1 i 4 ukljucis u isto vreme radi normalno-nema da gubi snago nema star stop, gubljenje snage opis pocne da kljuca jako pa stane umiri se kao da si smanjio od 9 na 5 to se desava
Probano razno posudje isto radi nema veze sa posudje
Jesi li siguran da si povezao po uputstvu?
Petožilni kabl?
Sve je povezano po upustvu ploce i nacrtu, dve faze nula i uzenjenje, nacrtano je obelezeno i ne moze se pogresiti

I postavljen most?

1 i 4 ukljucis u isto vreme radi normalno-nema da gubi snago nema star stop, gubljenje snage opis pocne da kljuca jako pa stane umiri se kao da si smanjio od 9 na 5 to se desava
Probano razno posudje isto radi nema veze sa posudje

Sve je povezano po upustvu ploce i nacrtu, dve faze nula i uzenjenje, nacrtano je obelezeno i ne moze se pogresiti

Ne znam, možda ti srpski nije matrenji jezik, onda izvini...
Ali ako jeste, ded jasnije objasni šta si hteo reći?!?

Ali ono što uspevam da razumem, deluje da se tvoja ploča ponaša normalno.

Imam Electrolux ploču, u prošlom stanu sam imao Bosh.

99% four zone indukcionih ploča se vezuje da rade na dve faze. Unutar ploče je tako rešeno da su po dve zone na svakoj fazi.
Ni na jednoj od tih ploča ne mogu obadve zone na jednoj fazi da rade punom snagom.
Ne sme se preći limit od oko 3,6kW po fazi, da bi uređaj mogao da radi na normalnim kućnim instalacijama.

Na mojoj Bosh ploči, na jednoj fazi su dve donje zone, a na drugoj dve gornje zone. Tako je na većini ploča, negde bude dve leve na jednoj fazi, dve desne na drugoj.
Uglavnom, dve zone na istoj fazi, mogu obadve da rade na max podešenju 9, ali ako npr. veću zonu stavim na powerboost, manja zona može da radi najviše na dvojci.
Ako manju zonu stavim na p.boost, veća može da radi max na 6.
Same se switch-uju na to manje podešenje, ako susednu zonu podesimo na max.

Postoje možda ploče koje rade na tri faze, spominje se neka Mielle, kod nje možda mogu sve zone da rade max snazi. Ali ne znam čemu to?!?
I na ovim našim pločama, ne mogu zamisliti situaciju da je potrebno više od dve zone na maksimalnoj snazi?!?
Pogotovo što sve četiri mogu da rade na 8-9 što je i dalje veoma velika snaga.

Pa njegova ploča može na 3 faze. Moja Boš radi na 3 faze. Moja stara Boš radi na tri faze... Dakle, nije to nikakva retkost.

Nešto si pobrkao.

Njegova ploča radi na dve faze. (Ovo je iz uputstva).
Ind.ploč.povez.jpg

99% ugradnih ploča se vezuje na dve, ili kao opcija na jednu fazu, ali tada se ograničenje rada prenosi na sve zone.
Ukupna potrošnja ne sme da pređe 3.6-4kW.

Dve grejne zone na jednoj fazi ne smeju da pređu to ograničenje.

@123456789
Ploča ti se normalno ponaša.

Poslednja izmena:
U pravu si. Skinuo sam pogrešno uputstvo za montažu.
Ja sam takvom pločom ne bi bio zadovoljan. Stara ploča serije 2 na trofaznoj radi, kao i nova serije 6, bar kod mene.

Poslednja izmena:
Ima li neko uputstvo za oznakom ploče, da radi na tri faze?

Ne znam sta nije jasno i kako da objasnim, aj pokusacu ponovo polako.

pix61rhc1e-bosch-ugradna-indukciona-ploa-pix61rhc1e-ugradna-ploca.jpg
Evo slika ploce i raspored ringli.Desna strana ploce imamo ringlu 1 i 2, leva strana ploce imamo ringlu 3 i 4
Kada se upali ringla 1 na jacinu 9 za kafu, kada stisnes prstom da upalis ringlu 2 na bilo koju jacinu od 1 do 9, osetise kako od jednom ringla 1 izgubi snagu na 3 do 5 sekundi i pocne opet da kljuca i ako na ringlu 2 nema ni jedno posudje. ( ringlu 1 mozes staviti i na jacinu 5,6,7,8,9 isto se desava) E sad na ringlu1 kuvas kafu,onda stavis serpu, tiganj ili bilo koje posudje na ringlu 2 i ukljucis je na bilo koju jacinu snage onda se desava gubitak snage ( sta znaci to gubitak snage, voda kljuca i od jednom prestaje da kljuca na 3 sekunde i opet se pojacava kljucanje, kao sto ste pisali start stop) teorija dva ( na ringlu 2 stavis serpu sa vodom na ringlu 1 stavis dzezvu sa vodom i ukljucis ih u isto vreme da provri voda, desava se da se muce tacno se cuje zvuk hoce da pocne da kljuca ali stane kao da stavis na jacinu 9 i posle 3 sekudne prebacis na jacinu 4 i tako u krug se muci dok ne prokljuca voda)
Normalan rad, na ringlu 1 stavis dzezvu na ringlu 4 stavis serpu i ukljucis obe na jacinu 9 normalno radi nema start stop voda provri za 40 sekundi nema gubitka snage kao na rigli 1 i 2.
Ringlu 2 stavis serpu na ringlu 3 stavis serpu normalan rad nema gubitka snage ni ti start stop ni ti mucenje voda provri za 40 sekundi
E sad na ringlu 3 i ringlu 4 isto se desava kao i na ringlu 1 i 2.
Najvise me buni kada ukljucim ringlu 1 stavim posudu sa vodom i pustim voda da kljuca, i stisnem da ukljucim ringlu 2 oseti se tacno kako gubi snagu na par sekundi prestane voda da kljuca pa nastavi, i ako nema nijedno posudje na ringlu 2. To se isto desava samo obrnuto ukljucim ringlu 2 pustim voda da kljuca i onda ukljucim ringlu 1 isto prekod voda prestane da kljuca na 3 sekundi pa nastavi i ako nema nijeno posudje na toj ringli.
Valjda sam sad uspeo da objasnim, ja drugcije ne umem.

Povezivanje ploce
Most bakarni ima fabricki ugradjen zalemnjan na nulu
Ind.ploč.povez.jpg
ovako povezao polocu, zuto zelena uzemnjenje, plsava je 0 i ostale su tri faze, vezao dve faze trecu zicu nisam vezao vec izolirao

Pa izgleda da je nisi povezao po uputstvu. Obrati pažnju na GY kako je u uputstvu spojena na ploči i u zidu.

Dobro je povezana, postoji most izmedju BU i GY.
Pozdrav

Vidim da postoji, ali po šemi traži da GY bude nula.

Biće da su to limiti ploče. Pogledah ploče serije 8 od cca 3k eura i sve se povezuju na 2 faze, što je realno nedopustivo jer ih ima i u većim dimenzijama sa više radnih zona. Za te pare mora da svira od Silvane do Nirvane.

Poslednja izmena:
@123456789

Sada je malo jasnije...

Ja bih reklao da tebe muči sledeće podešenje u meniju ploče.
Ovo je iz uputstva:

C7
Ograničenje snage
Tako po potrebi možete da ograničite ukup-
nu snagu ploče za kuvanje prema okolnosti-
ma električne instalacije. Vodite računa o
odredbama lokalnih snabdevača energijom.
Dostupna podešavanja zavise od maksimal-
ne snage ploče za kuvanje. Dodatne informa-
cije možete pronaći na tipskoj pločici. Kada
je funkcija uključena i ploča za kuvanje do-
stigne podešenu granicu snage, treperi žalje-
ni i dozvoljeni stepen snage i ne možete da
izaberete veći stepen snage.
Snaga se sa svakim stepenom povećava za 500 W.

0 isključen. Maksimalna snaga ploče za kuvanje
...
2 1000 W. Najslabija snaga.
3 1500 W.
...
5 3000 W.
6 3500 W.
7 4000 W.
8 4500 W.
9 Maksimalna snaga ploče za kuvanje.

Proveri ovo podešenje

Stara ploča serije 2 na trofaznoj radi, kao i nova serije 6, bar kod mene.

Ajd' ti to dobro proveri. :unsure:

Povezao sam desetine ploča, i nisam video ni jednu ploču koja zaista radi na sve tri faze.
Iako u 99% slučajeva majstori povežu ploču na 3f utičnicu, 3f utikačem, petožilnim provodnikom do priključka na ploči, a treću fazu i ne povežu jer nema gde.
Baš ovako kako je @123456789 povezao, treća faza izolovana i neiskorišćena.

Na žalost, nemam alat za hilznovanje, pa da stavim papučice...

Isto ovako i na drugoj Boš ploči serije 2.

Ja sma kod mene ovako povezao, odmah prinkupovini sam vezao monofazna ali sam kasnije zamenio za trofazni, uradio hilznovanje žica I to je to, na svakoj ploči ima sema prikaza povezivanja na mono I trofazni.

Prilozi

• IMG_20250920_142930.jpg
    IMG_20250920_142930.jpg
    91.4 KB · Pregleda: 30
  • IMG_20250920_115248.jpg
    IMG_20250920_115248.jpg
    80.3 KB · Pregleda: 32
Testirao sam kod sebe. Upravo sam stavio na svoju indukciju da proključam vodu u dve posude. 350 ml u džezvi i u šerpi 1 litar. Ploča mi je povezana monofazno. Koristio sam 1 i 2 kako je obeležio na slici 12345678.
Prvu sam stavio na boost, ali čim sam uključio i drugi na boost, obe su se spustile na 9. Sve sam snimao, ali klinci su pravili buku pa ne mogu da okačim video. Ako se pažljivo sluša, može da se čuje zvuk kao da se pojačava i smanjuje. Ali to ne radi sigurno. Voda je proključala i nije kao da čas radi jače, čas slabije, a imam i merenje potrošnje struje. Možda ploča sama premešta snagu sa 1 na 2, pa sa 2 na 1, ali ako to radi, ja ne mogu da primetim. Samo blagi zvuk: zzzzZZZZzzzzZZZZzzzz....
U džezvi je proključalo za manje od 3 minuta, pa sam morao da sklanjam, a u šerpi minut kasnije. Ovako izgleda grafik potrošnje (2,7kW maksimalna snaga):
1758386726501.png
Mislim da mi mala zona ima snagu 1000W, a ova veća 1700W. Bar ovako na na jačini 9.
12345678, ako imaš neku želju šta da odradim i snimim pa okačim video, ti reci. Samo me ne teraj da kuvam ručak ;)

Dugo drži konstantu snagu. Sad sam na običnoj staklokeramičkoj zagrejao 1 litar vode do ključanja na boostu. Treba 4:20 da voda proključa u potpunosti. Nemam merač trenutne potrošnje, ali čim dostigne neku temperaturu gasi osnovni ili boost grejač na kratko vreme pa ga ponovo pali. Oba zbirno su 3 kW. Ukupna potrošnja je bila 0.21 kWh.

maxy

Iskustvo sa staklokeramičkom nam ne pomaže. Drugi je princip rada i neće imati problem koji 123456789 ima. I ja sam zagrejao vodu na šporetu na drva i nisam imao nikakvih problema :D
Indukciona je u stvari elektronika i inverter koju staklokeramičke nemaju. Tebi može samo da slabije greje ako ti je slab napon. Ili da ti izbaci osigurač ako ti previše vuče struje.
Indukcija će se truditi da radi sa tim što ima i radiće time-sharing između zona. Staklokeramička to ne radi.

Samo dajem poređenje mogućnosti jedne i druge, ne moraš odmah uzimati svaku moju izjavu na nož.
Ako neko ima dilemu da kupi jednu ili drugu, ovde može videti u startu razliku. Ili da kupi peć na drva...

Izvinjavam se. Nisam hteo da provociram. Obe imaju i prednosti i mana. Hvala! Za drva sam se šalio (stavio sam i smajlija) :)

Indukcija samo da nije neki osnovni model ili neka baš jeftina (zbog poznatih problema takvih ploča).
Ali moja gospođa gledala nekog idiota na mrežama što ide i meri zračenje... Ja crtao, objašnjavao... Epilog, kupljena staklokeramička. Nije da nismo zadovoljni, ali... Čak su nam i svi sudovi odgovarajući za indukciju...

Ograničenje snage
Tako po potrebi možete da ograničite ukup-
nu snagu ploče za kuvanje prema okolnosti-
ma električne instalacije. Vodite računa o
odredbama lokalnih snabdevača energijom.
Dostupna podešavanja zavise od maksimal-
ne snage ploče za kuvanje. Dodatne informa-
cije možete pronaći na tipskoj pločici. Kada
je funkcija uključena i ploča za kuvanje do-
stigne podešenu granicu snage, treperi žalje-
ni i dozvoljeni stepen snage i ne možete da
izaberete veći stepen snage.
Snaga se sa svakim stepenom povećava za 500 W.

0 isključen. Maksimalna snaga ploče za kuvanje
...
2 1000 W. Najslabija snaga.
3 1500 W.
...
5 3000 W.
6 3500 W.
7 4000 W.
8 4500 W.
9 Maksimalna snaga ploče za kuvanje.

Proveri ovo podešenje
Proverio stavio na obe ringle serpe pustio da prokljucaju, pa krenuo 1 jacine snage isto gubi snagu ili tako radi ili ima neki problem, kad dodje serviser videce
Pre bi reko da ploca ima problem, nije mi logicno da tako radi.
ako imaš neku želju šta da odradim i snimim pa okačim video, ti reci. Samo me ne teraj da kuvam ručak
Netreba nista svi ste pomogli ko je koliko znao i umeo, docice serviser pa cu sa njim da resavam problem, ne mogu da se nerviram nabio sam pritisak sebi, ne znam vise sta da kazem.
A da danas sam zamenio za deblji kabal trofazno i zmenio njega i isto je, jer uz bosch se dobija neki crni kabl sa hilznama samo je malo tanak kao da nije 5x2.5 bosov. Mislici da je mozda do kabla bosovog jer je tanji, pa ako stavim deblji da je mozda do toga ali nije.
Moze da skuvas jedan gulas onako domacinski pa pozoves nas u goste :ROFLMAO: Ja kupio razanj pa sledece nedelje kod mene na prasetinu, kad se svi skupimo mozda i proradi indukcija :ROFLMAO:
Samo dajem poređenje mogućnosti jedne i druge, ne moraš odmah uzimati svaku moju izjavu na nož.
Ako neko ima dilemu da kupi jednu ili drugu, ovde može videti u startu razliku. Ili da kupi peć na drva..
Ne ljutite se ja imam alfu na drva i lozim, jedva cekam da krene lozenje da pristavim kafu a uvece hladno ubacim deblje drvo i legnem da spavam samo se cuje pucketanje drveta kako to opusta ljudi vi ne znaze kao terapija.
Poslao ti u privatnu poruku za klesta i hilzne
kakva indukcija, staklo keramika i bilo koj sporet ne moze da zameni sporet na drva, kada uzmem posudu grncarsku od gline stavim pasulj, kiseo kupus kolenica naravno ili gulas ili bilo koje jelo to nema cenu, ukus je nezamenjiv. Zena je protiv sporeta hoce gas i grejanje na gas, ja nedam, sporet nedam na drva i tacka

@123456789
Da li si proverio podesenje c7 u podešavanjima ploče? Kako ti stoji to podešenje?

Pročitaj u uputstvu kako se dolazi do toga.

Ne tope se :D
PKN645FP2E

Na staroj ploči je tu bila priklještena izolacija. I tako godinama... A moglo je urednije svakako da se ovo postavi sad kada sam menjao ploču, ali sam na kraju bukvalno kako je kabal bio na staroj, prebacio na novu ploču.

Moraću na kraju da nabavim alat za hilznovanje...

Bio je serviser iz bosa pregledao moje instalacije u redu su, pregledao napon ploce ureduje, ploca dobija struju kako treba sve je lepo povezano.
Zasto tako radi ni on ne zna, ali kaze da tako ne treba da radi i da ce me zvati do kraja nedelje ili on ili iz bosa, da li ce popravljati ili zameniti za drugu videcemo, poslace mail serviser pa cu znati do kraja nedelje sta i kako ce dalje

Nazad
Vrh Dno