Šta je novo?

Google pretraga stiže i na Windows PC, bez potrebe da se otvara pregledač

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Google-Search-aplikacija-za-Windows-PC.webp

Google pretraga stiže i na Windows PC, bez potrebe da se otvara pregledač​

Google objavljuje desktop aplikaciju za Windows PC, sa prečicom Alt+Space i podrškom za AI, lokalnu i cloud pretragu

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...indows-pc-bez-potrebe-da-se-otvara-pregledac/

Nekada davno, davno, od neke 2004. pa ne mogu da se setim do kada, postojala je aplikacija koja se zvala GOogle Desktop Search za Windows. Kada se dvaput pritisne ctrl, otvarala se pretraga. Mogle su se pretraživati datoteke na računaru ili čitav internet. Indeksiranje je na ondašnjim računarima znalo da potraje par sati, ali pretragaj e bila toliko moćna, da mi je pronalazila fraze iz knjiga ili bilo kojih dokumenata koje sam imao lokalno. I posle 6 7 godina, ta aplikacija je potpuno ugašena. I sad pokreću opet, izgleda nešto slično. Nadam se da će biti jednako moćna kao i stara.

*Ipak, ova funkcija je još uvek u eksperimentalnoj fazi i trenutno je dostupna samo na engleskom jeziku i za korisnike u Sjedinjenim Američkim Državama. Korisnici u Srbiji i okolnim zemljama u regionu, moraće da sačekaju još neko vreme.

*Ipak, ova funkcija je još uvek u eksperimentalnoj fazi i trenutno je dostupna samo na engleskom jeziku i za korisnike u Sjedinjenim Američkim Državama. Korisnici u Srbiji i okolnim zemljama u regionu, moraće da sačekaju još neko vreme.
Necu je cekati

I oni će da koriste Alt+Space, kao i 498 drugih aplikacija (kao što sve AI aplikacije koriste baš tu prečicu)?

Aman, rekao bi čovek da ima dovoljno kombinacija na tastaturi...

Pri tome, Google je uništio pretragu i skoro je pa beskorisna od kad su AI gurnuli u sve... Interesantno je kako se puca po Microsoftu iz svih oružja zbog Copilot integracije (opravdano), a niko ne pominje štetu koju je Google napravio dodavanjem AI u sve - od pretrage do Gmail-a, efektivno ozbiljno narušavajući kvalitet svojih usluga...
Nekada davno, davno, od neke 2004. pa ne mogu da se setim do kada, postojala je aplikacija koja se zvala GOogle Desktop Search za Windows. Kada se dvaput pritisne ctrl, otvarala se pretraga. Mogle su se pretraživati datoteke na računaru ili čitav internet. Indeksiranje je na ondašnjim računarima znalo da potraje par sati, ali pretragaj e bila toliko moćna, da mi je pronalazila fraze iz knjiga ili bilo kojih dokumenata koje sam imao lokalno. I posle 6 7 godina, ta aplikacija je potpuno ugašena. I sad pokreću opet, izgleda nešto slično. Nadam se da će biti jednako moćna kao i stara.
Nema od toga ništa. To je bilo doba kada su ozbiljni timovi razvijali ozbiljne aplikacije, to je davno prošlo vreme (naročito na Windows-u).

Tu je Everything doduše 🤔

Propao pokušaj monopola da se Google pretraga nametne na iOS i drugim uređajima pa tako je usvojen princip „ako ne možeš da ih pobediš, onda im se pridruži“. i tako su oni (prim. aut. Microsoft) pored živog Binga pristali da integrišu Google kao standalone UWP aplikaciju, ali avaj... verovatno je kapnuo neki keš, onda što da ne!

Sreća je pa bar u nekim aplikacijama alt space može da se promeni. Jer svi ti programeri zaboravljaju da postojimo mi neki korisnici koji koristimo alt+space za nešto sasvim drugo u Windowsu što je podrazumevana radnja, pa valjda još od Windowsa 95...

Propao pokušaj monopola da se Google pretraga nametne na iOS i drugim uređajima pa tako je usvojen princip „ako ne možeš da ih pobediš, onda im se pridruži“. i tako su oni (prim. aut. Microsoft) pored živog Binga pristali da integrišu Google kao standalone UWP aplikaciju, ali avaj... verovatno je kapnuo neki keš, onda što da ne!
Pa Microsoft toliko agresivno promoviše Bing da su dosadili i Bogu i narodu.

Od Windows-a 10 naovamo % ljudi koji koristi everything i slične stvari se udesetostručio, jer je Windows pretraga sa Bing integracijom postala očajna... A sad će kao sa Copilot-om da je poprave...

Hoću reći, Microsoftu ovo dođe dobrodošlo da malo simuliraju slobodu izbora 🤗

Naravno, zato je tu sada Copilot i onda još jedared sa smaranjem u krug, ali Bože moj.

"bez potrebe da se otvara pregledač", umesto ti da otvoris chrome, otvorices ovu aplikaciju koja ce ti otvoriti chrome. Ispravite me ako gresim

"bez potrebe da se otvara pregledač", umesto ti da otvoris chrome, otvorices ovu aplikaciju koja ce ti otvoriti chrome. Ispravite me ako gresim
Verovatno će otvoriti podrazumevani pretraživač, a ne Chrome... Velika razlika kobajagi :) Možda je Microsoft-ovo sumanuto guranje Bing-a kao pretrage i konstantno resetovanje podešavanja korisnicima (što vraća BIng kao podrazumevanu pretragu) zaista povećalo Bing-ov tržišni udeo za cirka 1%, pa Google reaguje... Nemam pojma.

spijuniranje, sad i lokalno
Ma prijatelju, što se špijuniranja tiče ugasili smo ga još 2010 - 2011.

Android telefon je šupalj ko sir i treba mnogo vremena posvetiti da ga dovedeš na iole pristojan nivo.

Windows 10 i 11, takođe.

Apple je bajagi malo bolji, ali on toliko drži svoje korisnike na kratkom povocu da mu špijuniranje koje nude Google i MS dođu kao sloboda u odnosu na zatvor.

Jedna aplikacija neće mnogo da promeni...

Nazad
Vrh Dno