Šta je novo?

Xiaomi based usisivači Mi Mop Pro/Essential, Roborock...

Ja sam pre par nedelja kupila S20+ i evo prvih utisaka, možda pomognu. Ovo mi je prvi usisivač ovog tipa pa ne mogu da pravim poređenje, ali mogu da kažem da me prijatno iznenadilo što je Tićko (da, već je dobio ime) tiši i brži nego što sam očekivala. I ono inicijalno formiranje mape stana je brzo odradio ali je tom prilikom, uslovno rečeno, napravio jednu grešku - u predsoblju imam ogledalo skoro do poda pa je zahvaljujući odrazu uređaj zaključio da imam još jednu prostoriju. Kako nemam nameru da zbog usisivača pokrijem pola ogledala proglasila sam fantomsku sobu za no vacuum, no mop zonu i to je bilo to. Pipaviji deo posla je bio da u aplikaciji podelim mapu stana na sobe i poređam ih po nekom logičnom redu da bi uređaj imao što manje praznog hoda.

E, prvo usisavanje je donelo i prvi izazov: prelazak preko praga. Jadničak je prvo krenuo frontalno, pa je usledio niz pokušaja iz različitih uglova ali se pokazalo da su moji pragovi od 2cm i žilet nepremostiva prepreka za njega. Onda je stao, prosto sam videla kako se virtuelnim prstima češka po pametnoj glavi, dreknuo kako je završio s poslom, okrenuo se i mrtav-ladan otišao u kućicu. Ja sam ga samo zabezeknuto ispratila pogledom, rekla "e moja Liki, doživela si da te u cvetu treće mladosti laže usisivač" i otišla da Tićku kažem da to neće moći tako (da, tom prilikom je dobio ime i da, razgovaram sa usisivačem, sue me).

Usledio je niz pokušaja da nagovorim spravu da pređe prag i usisa pod u kuhinji:
  • prenošenje preko praga je bila loša ideja jer je gubio orijentaciju čim izgubi kontakt s podom, onda bi s druge strane praga pokušavao da ukapira gde se nalazi, nekad bi uspeo da se orijentiše i odradi posao, nekad bi samo kukao da ga nosim njegovoj kućici tako da je ova opcija brzo odbačena.
  • sledeći je bio pokušaj guranja preko praga tako da uvek bude u kontaktu s podom ali je to više ličilo na rvanje grčko-rimskim stilom nego na asistirani prelazak preko praga - i da, i ovo je brzo odbačeno.
  • onda je na red došlo pravljenje duple rampe - e, ovako je bez moje neposredne pomoći uspevao da pređe i da se vrati ali ... ali meni se ovo nikako nije dopalo, pa je i ovo rešenje precrtano munjevitom brzinom.
Preostale opcije su bile: da odustanem od čišćenja kuhinje i kupatila - nema šanse; da čekam da tamo neki Kinez stavi prst na čelo, napiše još komad koda i nauči Tićka kako da sam pređe prag (mislim da je hardver sposoban za to, samo mu treba (još) malo pameti) - ali to je na dugačkom štapu, može da bude u sledećem ažuriranju softvera a može i da ne bude nikad.

Poslednja ideja je, bar u mom slučaju, bila dobitna - pošto u stanu imam samo tri praga činilo mi se da je i tehnički i finansijski lako izvodljivo da ih jednostavno zamenim duplo nižim pragovima (ili da ih prepolovim po visini za šta nemam alat tako da ništa od toga). Tu zamenu sam i odradila tako da Tićko sada veselo šparta po stanu i bez problema (i moje pomoći) radi svoj posao. Jasno mi je da ovo moje rešenje solidnom broju ljudi neće biti prihvatljivo ali eto, kod mene je upalilo.

Ovo nije klasični plug 'n' play uređaj, postoji određena kriva učenja i za vlasnika i za samu mašinu, ali kad se prevaziđu početni izazovi sve dođe na svoje mesto (uz problem s pragovima bilo je i problema s kablovima - pronašao je čak i one na koje sam zaboravila da postoje pa sam svaki morala da pričvrstim za već nešto). Naravno, zbog oblika i veličine usisivač neće moći da temeljno očisti ćoškove i da se zavuče svugde gde može mala papučica klasičnog ili štapnog usisivača, mop je tu više zamena za brisanje poda vlažnom krpom nego za duboko oranje džogerom, ali kada se uređaj redovno koristi onda zaista drastično smanjuje potrebu za korišćenjem klasičnih pomagala za održavanje higijene u stanu. Još kad vlasnik konačno izađe iz faze Velikog brata i prestane da prati mašinu u stopu, onda sve kockice dolaze na svoje mesto.

Što se mene tiče, mogu da kažem da ne žalim ni za jednim dinarom koji sam dala i ni za jednom sekundom vremena koje sam uložila u pripitomljavanje novog ljubimca ... i na kraju imam samo jedno pitanje: zašto ovakvo sokoćalo nisam ranije kupila?

Niste probali da zatvorite vrata tu gde su pragovi, pa da usisava parcijalno, sobu po sobu?

Moja ideja je bila da usisivač usisa i obriše ceo stan bez moje asistencije, a to nije mogao sa prvobitnim pragovima, bez obzira na vrata. Uzgred, vrata imam samo na kupatilu, sva ostala su mi bila čist višak.

Sugestija samo, stavi ga na Strong suction uvek umesto onaj default standard, kako se vec zove. Baterija mu je dovoljno dobra da moze da pokrije bez problema i veci stan sa strong suction, a malo jace ipak vuce tako.

Da, tako sam i podesila, na turbo prelazi na stazama (pošto sam tepihe takođe odavno izbacila). Mop mi je na parketu podešen na Level 2 a na pločicama na Level 3, defaultni Level 1 je suviše slab za brisanje, bar po mom mšljenju.

Nazad
Vrh Dno