Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Ja se ne sećam da sam u Masoutisu video kasice slane za decu. Dok u Lidlu jesam.

Nema u Masutisu, Lidl je ako bas moramo, cimanje mi je da se svi spakujemo pa odemo do Lidla

Masoutis koliko se sećam ima gotova jela. Malo izblendujetento to i možda može da se pojede :)

Nasli sinoc u Masutisu batake, zacine, zaleđeno povrće i napravili corbu.

Na prvu rekao bih da su zacini malo kvalitetniji nego nasi, ciećemo danas glavni degustazori šta će reći.
Cene su slične kao u Nišu maltene na Maxi nivou.
Grčki jogurt mnoogo kvalitetniji od ovoga sto se prodaje kod nas.
Centar mesta ništa posebno, svakako je mesto za porodični odmor sa decom.
Plaža ima sitnog peska,plićak za decu, ležaljke kako gde, negde je konzumacija od 6e po ležaljci po satu, negde 20e za dan.
Ko planira da dolazi ovde bez dece neka se pripremi na dečiji plač, kenjkanje i tako to.
Ne znam za situaciju jula i avgusta da li ima manje dece ali sept po temperaturi odličan za decu, takođe i za nas koji ne volimo da se cvrlimo

Grčka je skupa oduvek, u primorju, normalno. Pa šta si očekivao u turističkim mestima.
Sramota je što smo ih mi dostigli (a mora nigde na vidiku)

U manjim mestima marketi su uvek skuplji. Letovao sam na Tasosu i recimo kozmetika Dove neka kupka od 400ml na Golden Beach-u u Carefour marketu je kostala 4e. Ista ta kupka u Masutisu u Limenasu, najvecem gradu na Tasosu je kostala 2.3e, regularna cena. Kod nas ta ista kupka u Li*iju na popustu je skuplja od grcke najvise cene, a regularna cena je oko 850din. Neke stvari verujem da jesu skuplje ali ono sto sam ja pazario, bilo je nekoliko puta jeftinije nego kod nas.

Cene gotovo svega su manje nego kod nas, pogotovo kada se uzme u obzir da im je i kvalitet svega (hrana i hemija posebno) dosta veći.

Cene tu negde, kvalitetnija je hrana nego kod nas, dnas probali mleveno meso bolje nego u mesarama u našem komšiluku gde i kupujemo kući.
Jaja su bas skuplja pa sam odustao od doručka sa jajima,3.6e su 12 komada
Giros danas probao svinjski, više mesa ima i vidim i klincu se sviđa.
Ono što je primetno Grci nebu da staju na pešačkom prelazu, svaki auto sa našim tablama je stao

Stvarno misliš da je to skupo? Ima jeftiniji doručak od toga? A koliko je hleb, mleko, jogurt ...
Uzgred, mogu da se nađu i niže, budu i na akciji

Jes, Grci nikad nisu imali kulturu u saobraćaju. Da vidiš tek Solun i Atinu :)
Mada poštuju kada si brži od njih i sklanjaju se

Aman ne pominji jaja, dobiće nako ban zbog tebe ako ti napiše odgovor kako treba i poveže sa bivšim M. 😅

I ne zezaj, otišao si na more i skupo ti je 3.6 € za 12 komada jaja.

U Afitosu giros naplaćuju 11 €, onu veću porciju u tanjiru. Ovakva porcija:
1757064702176.png

Poslednja izmena:
pa jedem već 6meseci jaja za doručak najviše mi odgovaraju.
Verujem da ima na akciji opet u smeštaju nemamo bas najbolji tiganj za prženje pa i ne ganjamo akcije
***a ja bar pola meseca jedem domaća jaja koja me ništa ne koštaju šalju moji pa mi 4e mnogo ,🤣

pa jedem već 6meseci jaja za doručak najviše mi odgovaraju.
Verujem da ima na akciji opet u smeštaju nemamo bas najbolji tiganj za prženje pa i ne ganjamo akcije
***a ja bar pola meseca jedem domaća jaja koja me ništa ne koštaju šalju moji pa mi 4e mnogo ,🤣
Pa ti jedino ako jedeš 30+ jaja za doručak, pa da ispadne mnogo za tih 10ak dana koliko si na odmoru.

Ajde ne kukajte, u Italiji skoro da i nema fast fooda, nego ko je gladan u restoran pa primi piatti, secondi piatti viljuškom boc...

Pa ti jedino ako jedeš 30+ jaja za doručak, pa da ispadne mnogo za tih 10ak dana koliko si na odmoru.
supruga i ja 5 za doruccak, kao sto rekoh nismo ni imali uslove da spremmao a obedovanje po redtoranima trenutno nije izvodljivo zbog mlađeg deteta.
Ono sto nismo nasli to su domaći sirevi, maslinke ,voće, to je bila ženina ideja da jede.
Nije da smo nesto previse istrazivali i tražili, po prodavnicama nismo nasli

Nema ni voća? :) Fetu da ne spominjem.

Trenutno u Italiji, dan 13. Još uvek nisam probao lošu picu, a jeftinije su nego u Beogradu solidno. Zapravo da preformulišem, i dalje nisam naišao na picu koja nije bolja od najbolje koju sam probao u BG. Pojeo sam ih 6-7 sigurno. Sirevi brutalni, mocarele, burate, straćatele, 10x bolje nego kod nas a jeftinije. Parmezan, grana, pekorino, svaki dan nešto novo probamo i oduševljeni konstantno.

Najveći problem nam je što restorani ne rade preko dana, a ručak im je ranije nego kod nas pa se 95% restorana zatvara od 14.30 do 19.30.

Trenutno u Italiji, dan 13. Još uvek nisam probao lošu picu, a jeftinije su nego u Beogradu solidno. Zapravo da preformulišem, i dalje nisam naišao na picu koja nije bolja od najbolje koju sam probao u BG. Pojeo sam ih 6-7 sigurno. Sirevi brutalni, mocarele, burate, straćatele, 10x bolje nego kod nas a jeftinije. Parmezan, grana, pekorino, svaki dan nešto novo probamo i oduševljeni konstantno.

Najveći problem nam je što restorani ne rade preko dana, a ručak im je ranije nego kod nas pa se 95% restorana zatvara od 14.30 do 19.30.
Prošle godine bio dve nedelje u Maiori (Amalfi coast) i Capri.
Takođe nisam probao lošu pizzu što me je navelo da usavršim svoje kulinarske sposobnosti i konačno dodam i to u svoj "portfolio" ☺️
No problem je to što i ne možeš naći ništa drugo osim pizza kod njih i morske hrane (koju ne jedem) nepostojeća ponuda internacionalne kuhinje.
Sirevi su naravno predobri, sve sušeno meso takođe, i voće.
Problem je što ti neće služiti kafu u popodnevnim časovima, bukvalno ujutro sednes na kafu, i dodjes popodne - kažu nema, idi na kafomat.
Ili vidis prazan restoran uveče, sednes sa grupom ljudi na piće, kažu ti da promeniš lokaciju jer služe samo hranu u piće.. i onda im restoran zvrlji prazan..

Gde u Italiji? Kontam da se za 13 dana obislo vise gradova?

supruga i ja 5 za doruccak, kao sto rekoh nismo ni imali uslove da spremmao a obedovanje po redtoranima trenutno nije izvodljivo zbog mlađeg deteta.
Ono sto nismo nasli to su domaći sirevi, maslinke ,voće, to je bila ženina ideja da jede.
Nije da smo nesto previse istrazivali i tražili, po prodavnicama nismo nasli
Znaci oko 20e za jaja i toku celog trajanja odmora. U odnosu koliko bi potrošili na isto u srbiji, mislim da nije strasno uopšte.

Ljudi da batalimo priču o jajima, zamolio bih vas lepo. :LOL:

Sutra se završava moj odmor na moru, za ovu godinu. Odavno nismo bili na Kasandri (2009. poslednji put, bili smo kasnije na Sitoniji), da l’ zbog kasnog dolaska, 31.08. ili privatne hotelske plaže, Cora hotel, ne pamtim manju gužvu i relaksirajući odmor. Svako veče smo večerali u Afitosu, realno je “dranje” ali sinoć smo prošli vrhunski u restoranu Mpogiata (valjda se tako piše). Odlična hrana, prihvatljive cene, s obzirom na ostalu ponudu u restoranima.

Afitos je veoma simpatično selo, sa bezbroj taverni. U samom selu je uveče gužva, nije nepodnošljiva, rekao bih taman kako treba da ti ne bude neprijatno.

Gde u Italiji? Kontam da se za 13 dana obislo vise gradova?
Salento, da kažem štikla. Obišli smo prilično, a nije još gotovo, u petak se vraćamo za Srbiju, idemo trajektom do Dubrovnika pa nazad kolima. Kampujemo pa je odmor svakako specifičan, prešli smo do sada oko 500km kolima po regiji, plus jako puno biciklima, ne znam da procenim tačno ali recimo 50-ak (imajući u vidu da smo sa klincem od 4g, i previše). Ako te interesuju konkretne preporuke, reci, ima dosta da se piše, ali ne znam koliko je zanimljivo ljudima, nije nešto na šta će se ljudi lako odlučiti. Nema drugih ljudi iz Srbije u kampu, a kažu da se "sećaju da je nekad neko iz Srbije bio".

Ja sam se prošle godine na Siciliji bio ozbiljno navukao na granite, svima preporučujem. Pice su standardno bolje nego naše, pasta onako, vino dobro i jeftino. Plaže skuplje nego u Grčkoj, ali more je lepo ( kupali smo se na 4-5 mesta od Taormine pa do Nota) i u avgustu je bilo manje gužve nego CG/Grčka. Trebalo mi je par dana dok sam se navikao na njihov stil vožnje, ko je iz BG lakše će se navići.

Mi generalno nismo oduševljeni ponudom šta nudi mesto što se tiče hrane.
Smeštajem slično nismo oduševljeni, jeste da je na 50m od plaže, nemaju peškire (neko rekao supruzi da pita obavezno dal ima peškira) kreveti nisu nešto udobni, mene oba ramena bole, jutros lumbalni deo leđa kidao, sat vremena mi trebalo da se opasuljim.
Kao sto sam rekao za decu je ovo odlično mesto, voda čista, sitan pesak, plićak, može i ne moraju da se koriste ležaljke.
Sve u svemu kako idemo prvi put sa decom van zemlje mož da prođe.

Salento, da kažem štikla. Obišli smo prilično, a nije još gotovo, u petak se vraćamo za Srbiju, idemo trajektom do Dubrovnika pa nazad kolima. Kampujemo pa je odmor svakako specifičan, prešli smo do sada oko 500km kolima po regiji, plus jako puno biciklima, ne znam da procenim tačno ali recimo 50-ak (imajući u vidu da smo sa klincem od 4g, i previše). Ako te interesuju konkretne preporuke, reci, ima dosta da se piše, ali ne znam koliko je zanimljivo ljudima, nije nešto na šta će se ljudi lako odlučiti. Nema drugih ljudi iz Srbije u kampu, a kažu da se "sećaju da je nekad neko iz Srbije bio".
Hvala, ali mi ta regija nije previse interesanta za obilazak. Tj ima dosta opcija koje su mi na listi (u i van Italije), tako da mi je stikla za preskakanje. Plus ta kombinacija kolima preko Jadranskog mi nije nesto primamljiva :)

Interesantno je da sam obisao dosta zemalja po evropi, par i van, ali od Italije bio samo Trstu. Prosle godine planirao Siciliju, ali na kraju smo iskombinovali nesto drugo.

Zelja mi je da u jednoj turi obidjem Rim, Napulj, Amalfi Coast. Bice veselo u smislu, dosta intezivno s obzirom na to koliko treba samo za Rim, ali o tom po tom.

Druga zelja mi je da obidjem kolima sever Italije, znaci Venecija, Milano, Djenova, Piza, Firenca, Bolonja + eventualno svratim do usputnih gradica, onda ona jezera i slicno. Ako bih jos malo prosirio, ubacio bih i Torino, ali se plasim da mi i ovako ne bude previse. Svakako bi ovo morao da bude dvonedeljni "izlet" kako bismo imali vremena sve lepo obici. Malo bi bila logisticka nocna mora jer treba kombinovati smestaje u cenim 5 razlicitih gradova, ali mislim da bi vredelo.

Pre par dana smo se vratili iz Parge pa ću podeliti par utisaka.
Što se tiče smeštaja, bili smo smešteni u vili Miltos. Smeštaj je sasvim solidan, ništa preterano wow ali za naše potrebe sasvim dovoljno da ne kažem odlično. Možda i najveći studio u kome smo bili (po kvadraturi). Lociran u blizini centra, do crkve Sv. Nikole nam je trebalo bukvalno 2min a do velikog sidra na šetalištu oko 5min. Zanimljivo da je cena smeštaja preko agencije bila manja za par stotina eura u odnosu na onu preko bukinga za isti period.
Parga kao gradić ima puno restorana, kafića i taverni, tako da verovatno nećete stići obići sve. Kažu da je najromantičnije mesto, ali nešto i nisam stekao takav utisak. Mada to je više do mene, lepša polovina se oduševila i kaže najlepše i najbolje mesto🤣 Bila je baš gužva uveče na šetalištu, ima dosta naših ali i ljudi sa severa Evrope. Cene su malo jače u odnosu na sever Grčke, kako u marketima tako i u kafićima, restoranima...
Što se tiče hrane tu ne treba nešto specijalno eksperimentisati, giros i njihova tradicionalna jela i salate i tu nema greške. Moja preporuka je svakako kleftiko. Inače izvan toga nisam nešto bio oduševljen picama, pastama ili burgerima, jednostavno prosek ili mozda čak ispod proseka. Od restorana moja preporuka je restoran Bacchos.
Obišli smo nekoliko plaža. Prva dva dana smo bili na gradskoj, koja nije ništa specijalno, velika je gužva i dosta je nabijeno. Ali zanimljivo je otići preplivati do ostrva Panagia, malo se prošetati i videti crkvu. Zatim smo išli na plaže Lihonos i Valtos. Obe plaže su odlične, dugačke i ima sasvim dovoljno prostora. Možda i najlepša plaža na kojoj sam bio je definitvno Vrahos. Pešcana plaža dugačka preko 3km je savršena. Ostaje žal što smo otišli na nju samo jednom i to predzadnji dan pa nije bilo vremena, ali svakako u budućnosti se mora obići još koji put. Na svim plažama voda je bila odlicna. More je bilo taman za kupanje, uglavnom toplo.
Što se tiče izleta, da napomenem odmah da sam pre par godina imao negativno iskustvo sa izletima u Grčkoj, nažalost tako je bilo i ovaj put. Išli smo do ostrva Paksos i Antipaksos. Jednostavno ne svidja mi se način na koji se to organizuje(natrpaju vas na brod kao sardine) i smatram da je gubljnje vremena. Ceo izlet je trajao oko 8 sati od kojih smo 5 bili na brodu i putovali. Plus more bilo nemirno pa je maltene pola ljudi povraćalo i držalo se za glave. Na Antipaksosu se okupali u blizini ostrva, zatim isli do Paksosa i plavih pećina ali zbog talasa nismo se približavali i posle toga se iskrcali u gradić Gaios gde smo proveli dva sata. Definitvno bez izleta u sledecim letovanjima.
Da napomenem da sam za sebe smatrao da sam pasivan turista, onaj koji parkira auto i ne pomera ga narednih 10 dana dok ne krene kući ali moram priznati da mi ovaj period kraj avgusta i pocetak septembra baš prijaju. Sunce nije toliko jako i ima se više volje za aktivniji odmor.
To bi bilo to, preporuka za Pargu!

Nazad
Vrh Dno