Šta je novo?

Veliki monitori (42" i više)

@Ostoja Poznat je osećaj. Ja sam imao Samsung TV i Samsung Monitor sa istim Tizen OS i sa istim (bluetooth) daljinskim na oba. Što znači nema lepljenja. Nešto su malo sredili sa nekim updateom za monitor ali si mogao da isključiš monitor sa daljinskim od tv-a što se jako često dešavalo. :ROFLMAO:

Kod LG OLED TV najveći problem je DV i Windows koji ga forsira a ne ume da prikaže kako treba.

Pazi, TV je jeftina a ne mnogo losija alternativa posvecenom monitoru, pogotovo sad sa VRR i viskoim refresh rate-om dostupnim i na TV. 42 OLED monitori su (kad sam poslednji out gledao) bili dosta skuplji od TVa. Ali ima i svoje mane, pobrojah sta mi je palo na pamet, a zaborqvih da navedem da MISLIM da VRR ne radi kad se radi DP >HDMI konverzija signala, pa gledati da to bude povezano HDMI. Ovo kazem jer sam citao, al nemam prakticnog iskustva od 2019e naovamo, a i tad sam koristio HDMI povezivanje.

Edit:
@Envoy Sta je DV?

Televizori sa OLED panelima jedini imaju kulturne dimenzije za sto. Ne znam kakva je situacija sada, ali kada sam gledao pre godinu i nesto dana npr. HDMI 2.1, 120+Hz, VRR, Freesync i te stvari su imali kod nas na trzistu osim OLED televizora samo televizori sa 50"+ ekranom.

Ostoja, da li ima smisla totalno zaobići DP i koristiti HDMI umesto toga? Imam dosta staru karticu, ali koliko vidim sve novije imaju HDMI i DiplayPort jednakih mogućnosti što se tiče rezolucije i refreh rate.
Po dimenzijama je svejedno da li se koristi monitor ili TV, a mnogo je veći izbor TV-a. Što se tiče podešavanja i ergonomije, tu uvek može da se napravi nešto. Ne mora da ima podešavanje po visini, pošto teško da će neko da tako veliki monitor da podiže još više. Isto važi i za ostale ose podešavanja. Verujem da kada jednom namestiš, više ni ne diraš. A to može isto i TV i monitor.
4:4:4 je isto dosta zastupljen kod TV-a.
Ispada da jedina značajna razlika je anti glare (ako HDMI može da bude apsolutna zamena za DP)?

Koliko staru karticu, to je pitanje? Display Port omogucava veca (brza) osvezavanja od HDMI jer ima veci bandwidth, a moze i DSC da koristi za (jos) veci refresh rate. Nesto kao HDMI YUV 4:2:2, ali bez brljanja teksta.
Najbolje zaobici konverzije ako je moguce, ja sam se mucio sa nekim adapterom DP na HDMI jedva sam skapirao da je on musicav i hoce-nece, jer je u pocetku radio propisno.

Pogledaj ovde, taman pise i od koje generacije koje kartice podrzavaju koji standard (kao neka gruba referenca):
HDMI 2.0(b) moze 4K @ 60 Hz (ne pominju ali je 99% 4:4:4), a DP 1.4 moze 4K @ 98 Hz (4K @ 240 Hz uz DSC)
HDMI 2.1 4K @ 144 Hz, a DP 2.0-2.1 4K @ 240 Hz (sa DSC moze i neke "svemirske" refresh rate-ove)

Poslednja izmena:
Nisam gamer, pa mi kartica služi samo da izvuče rezoluciju. Imam AMD Radeon HD 7770 koji mi je OK za 27" monitor sa 1920x1080 i još jedan 22" (ne znam tačno koje rezolucije).
Mislim da je 4K mnogo veća radna površina, a 42" mi je taman veličina da ne bude suviše sitno.
Ova kartica može 4K da izvuče samo preko DP, a HDMI samo 2560x1600. Tako da bi DP na monitoru od 42 billa lepa opcija. Ili da ipak ponovim i karticu pa da guram 4K preko HDMI na nekom TV-u koji bi bio jeftiniji od monitora iste veličine.
Da ne odemo u temu "šta da kupim", pošto ću se već snaći. Više pokušavam da razumem zašto na TV ne stavljaju DP i da li bi koršćenje TV-a (koji bi imao anti-glare) bila OK zamena za monitor. To što mora da se koristi daljinski jeste muka, ali nije jedini downside ukoliko je cena za iste performanse 50% veća.

HD7770 po internetu ima DP 1.2, sto znaci 4k @60Hz maximum. Takodje, po internetu, ne podrzava DP++ sto znaci da pasivan adapter DP u HDMI adapter nece raditi, mora aktivan (ima cip koji konvertuje signal). Obzirom da ti adapteri kostaju 20ak eura, mozda je bolje uzeti RX6500 ili tako neku jeftiniju grafiku i odmah dobiti HDMI 2.1 support i preskociti *****avanciju...

Potvrdio si ono što sam i ja mislio da je najbolje. Mada mi je RX6500 suviše jaka za mene. Biće neka malo jeftinija. Idem da pogledam par TVa kakva je refleksija i svetlo, pa ako mi se ne sviđa naručujem IPS LG 42" monitor.

Ljudi, da li iko koristi glossy monitor? Sve TV-ove koje sam pogledao a koji bi mogli da se koriste kao monitor su glossy. Mogu da se ogledam u njima. Na žalost, niko ne drži 42" monitore u prodavnici pa da možeš na licu mesta da pogledaš i porediš, ali predpostavljam da monitori, bez obzira na veličinu imaju isti reflektivni premaz.
Izgleda da niko ne smatra da je anti refleksija nešto bitno kod TV-a, pa slabo i navode u specifikacijama. Koliko vidim postaje polako trend sa skupljim modelima TV-a gde se hvale time. Naravno, 55+ veličine.
Pitanje za forumaše koji su koristili TV umesto monitora: da li ste na njemu imali anti reflektivni premaz i da li ste koristili takav TV za rad ili samo za igre i filmove?

Koristim cesto TCL 50" kao monitor. Pre toga sam koristio Hisense 43" kao monitor (umro posle godinu ipo). Ako ti ekran gleda na prozor, refleksija je bas ozbiljna. Ako ti bije sunce na taj prozor da bi video bilo sta tamno mora da ima ozbiljno osvetljenje. Svetle teme u okviru operativnog sistema popravljaju stvar. Nocu, ako imas lampu koja je naspram ekrana vidi se odsjaj sa tamnim temama ili u tamnim scenama filma.

To je nesto od skoro implementirano? Ranije je Win podrzavao samo HDR10...

Instaliraj Energy Media Player i Dolby Vision ekstenziju sa Microsoft Store i imaš podršku za Dolby Vision na Windowsu.

Za sad nemam na cemu da prikazem ni HDR10 ni DV. Bar ne ni blizu onome kako treba da izgleda.

To je drugi problem, ali već nekoliko godina postoji taj plejer za koji većina ljudi ne zna, a koji može da pušta Dolby Vision video na Windowsu.

Svaki monitor/TV ti je reflektivan. Da li ces reflektivnost da vidis kao blurovanu ili ostriju, to sve zavisi od premaza i tipa panela na njemu.
TV je u osnovi monitor i uvek je bio, sve dok si imao (od davnina RCA ili Scart konektor), posto su i davno sami monitori katodnjaci (govorim o studijskim monitorima) imali od BNC, RCA, Scart, do kompozitnih konektora.
U danasnje vreme, ako upitas Google ili bilo koji AI, dobices odgovor da su to razlicite stvari ali i iste. Razlika je u tome sto TV ima tjuner i neki OS (u sadasnje vreme), Monitor ima neke druge zezalice i naravno sto sada imaju veci refresh rate od 144 Hz. Ali ako zanemarimo, tih 10% razlike jedne celine, oni su u sustini ista stvar. Paneli se rade u istim fabrikama i za monitore i za televizore. Tako da npr. isti IPS panel sa trake ce biti integrisan u TV ili u monitor.
Slobodno uzmi TV, sto se tice monitora. Ionako ce ti sluziti za to sto radis. Jer ovde se rasplela prica kao da ti treba neki od 240Hz za gejming, a ne za rad i za po neko opustanje uz film ili seriju.

Panel jeste isti. Sve ostalo nije. Ali većina ljudi razmišlja isto kao i ti, pa retko ko i kupuje velike monitore, pa zato ih retko i nabavljaju. Tek sad kad sam rešio da kupim neki, shvatio sam koliko malo izbora ima. I onda moramo da kupimo TV, pa pošto kupujemo TV, velike monitore ni ne nabavljaju. Kokoška i jaje.
Sutra treba da mi jave da li će biti 42" monitor. VA panel. Odustao sam od IPS-a, ne zbog tehnologije, nego (ne)dostupnost u Srbiji.

Još nisam koristio tako veliki monitor, ali znam šta su mi prioriteti:
1. Mat (anti reflektivni), nikako sa odsjajem
2. Veličina
3. 4K rezolucija
4. Display Port + HDMI ako može da nije samo po jedan komad. Dodatno ako može i USB C.
5. Da mi ne treba daljinski da ga palim ili gasim, nego da to radi kompjuter (zato je i monitor, a ne TV).

Ako ne bude 42", verovatno će biti 37", što mi se ne sviđa jer ću imati više PPI, a sve slabije vidim. Mogu da skalilram, ali gubim tada korisnu površinu.

42" 4K ti je oko 105ppi, 37" 4k je 119ppi.
27" 1440p je 109ppi, 22" 1080p je 100ppi.

Cisto da imas sa cime da uporedis.

Poslednja izmena:
Uporedio sam već. 100ppi mi je najprijatniji. Ali hoću veliku radnu površinu. 42" 4K bi bio optimalan.

VA na 42" ako nije curved ce imati color shift ka ivicama i coskovima. Owim ako ne sedis 2 metra od njega...

To je drugi problem, ali već nekoliko godina postoji taj plejer za koji većina ljudi ne zna, a koji može da pušta Dolby Vision video na Windowsu.

Nije problem šta pušta DV video, to može i VLC i ovaj novi Stremio podržava DV, ali samo dok se pušta video, kada izađeš na desktop dobiješ ljubačastu sliku jer Windows ne ume da prikaže DV.
Ne znam kakvu ekstenziju pominješ iz Windows Store, u mom Windows Store ne postoji Dolby Vision ekstenzija.

Edit: Ovo je ozbiljna budževina, možda se i iscimam ali to nema veze sa nativnom Windows podrškom.

Zna
VA na 42" ako nije curved ce imati color shift ka ivicama i coskovima. Owim ako ne sedis 2 metra od njega...
Znam, ali moraću da rizikujem. Nije mi baš bitna preciznost boja. Nadam se da neće biti toliko loše da smeta u radu. Oko 1m sam udaljen od monitora.

Nije problem šta pušta DV video, to može i VLC i ovaj novi Stremio podržava DV, ali samo dok se pušta video, kada izađeš na desktop dobiješ ljubačastu sliku jer Windows ne ume da prikaže DV.
Ne znam kakvu ekstenziju pominješ iz Windows Store, u mom Windows Store ne postoji Dolby Vision ekstenzija.

Edit: Ovo je ozbiljna budževina, možda se i iscimam ali to nema veze sa nativnom Windows podrškom.
Normalne boje, čak i ako monitor, ili Tv, podržavaju samo HDR10

Snimak ekrana 2025-09-07 175348.png

To mu dodje ovaj bug?

Svakako je preporučeno da se hdr u Windowsu uključuje samo kad hoćeš da gledaš neki HDR video, ili da igraš HDR igru. Čim izađeš na desktop boje su čudne, sve sija kao radioaktivno, čak i bez tog ljubičastila.

Panel jeste isti. Sve ostalo nije. Ali većina ljudi razmišlja isto kao i ti, pa retko ko i kupuje velike monitore, pa zato ih retko i nabavljaju. Tek sad kad sam rešio da kupim neki, shvatio sam koliko malo izbora ima. I onda moramo da kupimo TV, pa pošto kupujemo TV, velike monitore ni ne nabavljaju. Kokoška i jaje.
Sutra treba da mi jave da li će biti 42" monitor. VA panel. Odustao sam od IPS-a, ne zbog tehnologije, nego (ne)dostupnost u Srbiji.

Još nisam koristio tako veliki monitor, ali znam šta su mi prioriteti:
1. Mat (anti reflektivni), nikako sa odsjajem
2. Veličina
3. 4K rezolucija
4. Display Port + HDMI ako može da nije samo po jedan komad. Dodatno ako može i USB C.
5. Da mi ne treba daljinski da ga palim ili gasim, nego da to radi kompjuter (zato je i monitor, a ne TV).

Ako ne bude 42", verovatno će biti 37", što mi se ne sviđa jer ću imati više PPI, a sve slabije vidim. Mogu da skalilram, ali gubim tada korisnu površinu.

Ako si ikada radio sa monitorima, televizorima, videwall-om, bilo kakvim displejom to ti je sve isto sra.e drugo pakovanje. TV ti je nazvan TV-om jer ima tjuner, monitor je monitor jer ga nema. Ti nazivi samo sluze radi prodaje i na kraju marketinga.
Da promena ima, ima. Kao i u svakom televizoru i svakom monitoru, prema tome je i cena takva. Od vrste panela, osvezavanja, do bilo cega drugog (GSync, FreeSync). I sto monitori imaju DP port, USB Hub, a TV nema.
Ako gledas osnovu, imas IPS monitor od 43 inca, 60Hz, 2 HDMI prikljucka i mozda zvucnike. Nista specijalno. Cena moze da ide do 50000-60000 dinara. Imas TV sa istim parametrima od 55 inca, isto to, samo imas TV tjuner, cena ista. Ili gledaj ovako, imas monitor, kakav god da je i nabavis neki eksterni tjuner. Time ga pretvaras u TV, cena malo jaca zbog tjunera.

Sto se tice "kao ja", da li si razmislio o stavci "potraznja" ili o stavci "nemam gde da stavim na svoj radni sto"? Nisi. Jednostavno, najveca potraznja je za monitore 24-27 inca i zato je i najveca ponuda. Da li ima svako radni/kompjuterski sto da stavi monitor od 42 inca? Nema.

Nesto primera radi, sa 90% istim specifikacijama:
LG 43SQ700S-W - Spec - 43SQ700S-W - cena - Idealo.de
LG 43NANO80A6B - 43NANO80A6B - cena - idealo.de (ovom nije napisan cd/m2, ali obicno su oko 350 cd/m2)

Pogledaj specifikacije i nadji bitne razlike. O bitnim pricam, ne o nekim nebitnim, kao sto je npr. monitor ima minimum response time od 5ms, kod ovakvih TV-ova ti je negde 10ms sa ALLMom. Moze biti negde manje-vise u zavisnosti od TV-a.

Odustao sam od velikog monitora. Probaću da se zadovoljim nekim 32" niže rezolucije. Jednostavno u Srbiji nema niko ništa na stanju. Poslednja šansa je bila na kupujemprodajem ovaj LG 43SQ700S-W. Ima dosta oglasa, ali niko nema na stanju i ko zna kad će biti.
Hteo sam da koristim samo jedan veliki monitor 4K pa da nekim tiling window managerom raspoređujem kao da imam više monitora u zavisnosti šta radim. Mislim da su u pravu oni koji su rekli na tu veličinu da gledam IPS a ne VA. A to je još jedan uslov više, pa i onako slaba ponuda bude još manja.
Jedina ponuda je bila Dell od 150.000 dinara, ali mislim da bih pre uzeo 2 komada 32" + ovaj 27" što već imam i da mi još ostane novca. Za to što meni treba, nema finansijskog smisla.

Excalibur, jasno mi je šta govoriš, ali meni je najbitnije koliko mi ekran umara oči. Ni jedan TV nisam našao da je matiran. Kada je crna podloga, mogao bih da se obrijem u odrazu. Radio sam na takvom monitoru i nikad više.

Možda se vratim na ovu temu za 4-5 godina. Možda će onda 42" biti standard.

Evo da se javim sa dosta iskustva u ovome. Dve godine koristio neki basic philips tv 50" radilo super. Onda uzeo 55" LG C2, takođe radio super. Onda se preselio i C2 je služio kao TV a uzeo neki basic philips 43" kao monitor i bilo je donekle okej sa windowsom (sva tri su brkala zvuk nekako, morao sam da resetujem tv da bi proradilo opet, desi se jednom u 2 nedelje). Onda sam prešo na Mac Mini i ovaj philips je izgledao užasno sa njihovim sistemom. Tad sam poručio LG 43SQ700S-W i on je bio odličan na Mac-u i sad na windowsu. Ima tzvučnike, smart je, što super dođe dok prčkam oko kompa da pustim YT da ide nešto u pozadini. Monitor koristim za posao, 4 chrome prozora su istovremeno na ekranu i to radi super. Imam i jedan 27" 2k 180hz za gaming koji stoji vertikalno pored njega dok radim, za igrice ga samo zaokrenem.

Ja sam ciljao baš taj setup. Ali izgleda da ste pokupovali poslednje količine tog LG i više ne donose.

Nazad
Vrh Dno