Šta je novo?

Hardver Upgrade starog PCja (12god star :) )

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

pajica123

Slavan
Učlanjen(a)
22.01.2011
Poena
345
Imam prastari PC iz 2013. godine koji mi u sustini radi posao ali hteo bih bar malo da ga ubrzam, ako je ikako to moguce.
Konfiguracija je sledeca:
Ploca: MSI FM2 A75MA P33
tip RAM memorije: DDR3 4 GB
Procesor: AMD Athlon X4 740 Quad Core Processor
Graficka kartica: AMD Radeon HD 6570 1013 MB
1 SSD od 64 GB + 2x HDD 1 TB

ono sto mislim da bi vredelo menjati je RAM memorija, da uzmem npr DDR3 2x8 GB 1600 MHz i neki SSD od oko 500 GB (jer na ovaj od 64 GB jedva i sistem stane)

da li mislite da bih dobio neko poboljsanje ovim, i jos bitnije gde naci komponente da kupim?

sto se tice SSDa, nasao sam ovako nesto

za RAM memoriju se ne razumem bas, da li moze 2x8 GB bilo koje, iste ili sta tu treba da se upari

ovo npr?

Poslednja izmena:
SSD i CPU + MEM koliko može MB da podnese, (na toj MB je 2x8 max)
preporuka da počneš sa Athlon X4 760K

Procesor nalazim polovan na ebay, za 14,40 $

ChatGPT kaze:

Uporedna analiza​

1. Performanse iz kutije:
    • 760K je značajno brži jer ima viši bazni i turbo takt (3.8–4.1 GHz naspram 3.2 GHz kod 740).
    • U realnim testovima (Cinebench, gaming iz tog vremena) daje oko 20–25% bolje performanse.

Апгрејд ФМ2 платформе буквално нећеш ни да приметиш. Преслабо и одавно престарело.

Поклони тај комп неком, задржи хард дискове због података, или продај, ако може за 50ак евара.

за ~100 евара имаш нпр. нешто овако

што је за твоју тренутну конфигурацију галаксија Андромеда

Narode, i meni bi trebalo nesto slicno. Moze li link ka jos nekom slicnom oglasu?
Graficka mi je dovoljna integrisana, 16GB RAM-a, SSD od 256GB, da moze da radi Win11. Pozeljno je da ploca ima i VGA izlaz.
Hvala unapred.

Nazad
Vrh Dno