Šta je novo?
Hehe, kada bih gledao da otvorim račun u banci koja je skroz "čista" verovatno ne bih imao otvoren račun u banci.

Gledam gde neću da im dam ni dinara. Tako da, imam otvorene račune u 4 banke i u svakoj je održavanje besplatno. A od te 4 banke koristim samo proizvode za koje ne postoji provizija, naknada ili nenormalan kurs valuta.

Hehe, kada bih gledao da otvorim račun u banci koja je skroz "čista" verovatno ne bih imao otvoren račun u banci.

Gledam gde neću da im dam ni dinara. Tako da, imam otvorene račune u 4 banke i u svakoj je održavanje besplatno. A od te 4 banke koristim samo proizvode za koje ne postoji provizija, naknada ili nenormalan kurs valuta.
Poenta je da svakako necu otvoriti u alta banci jer imam stida i srama, otp il rai nema veze ako vec imate.

Ali ćeš otvoriti u Raiffeisen, ProCredit i naročito NLB koje krše Ustav Republike Srbije? Naravno, odavno je država trebala da postupi po tom pitanju, ali pošto imamo ovakvu vlast, to se ne dešava.
Smatram da sam bio poprilično jasan u biranju manjeg zla, nije kao da sam ja neka cvecka takodjer haha

Strane banke su razlog zasto su mnoge stvari skupe i SEPA.nece skoro IRL, i kada bude bice skupa kao SWIFT.
Jer one zaradjuju na obe strane i nece da umanje medjusobno zaradu.

Ali ono.. koristite i Apple Pay pa se pitajte zasto i kada ne mora sve ide navise 🤷‍♂️

Da li su naknade prodavcima za Apple Pay veće od naknade za plaćanje Google Pay-om i plastičnim karticama?

Što je opet samo u domenu spekulacije. Eto i elektronsko bankarstvo sigurno pravi trošak banci još veći nego digitalni novčanici. Hajde da ga ne koristimo da bi se smanjile naknade. 🙂

Slažem se sa prvim delom, diskutabilan je, zato sam i dodao kao u prethodnoj poruci. Suština je bila u objašnjenju šta kažu Alfaunits i Masteruni. Za elektronsko bankarstvo bih se, međutim, teško složio, mislim da je svima održavanje aplikacija jeftinije nego kad bi morali da zaposle još službenika ili otvaraju još ekspozitura za rad uživo, hahah. Zato su uvek transakcije na šalteru skuplje, bukvalno obeshrabruju ljude da to rade. Ma, kad se sve sabere, retko šta banke rade bez uzimanja profita u obzir. Neke stvari na početku sigurno jesu neisplative, jer ipak je to investicija (uvođenje digitalnih usluga ili mobilnih novčanika), na nešto budu i prisiljene kako bi ispratile konkurenciju, ali na duži rok im se sve to isplati.

Da, toliko toga banke plaćaju, da su skoro sve tako jadne u prvoj polovini ove godine ostvarile profite od 775 miliona evra. Jedine dve banke koje su poslovale sa gubitkom su Yettel banka (ako može da se nazove bankom) i Mirabanka.

S njom u vezi, zna li ko bilo šta? Ne primećujem da ju je iko dosad neposredno pominjao. Za fizička lica je jasno da ne valja, jer nema nikakvu posebnu ponudu. Skupa je, a nema kartice, samim tim ni bankomate. Ne čini mi se, međutim, da nudi ništa posebno ni za pravna lica, isto bih rekao da je preskupa, a ni za šta. Guglanjem sam uspeo da nađem samo jednog vlasnika njihovog računa (početni broj 380), i to agenciju za naplatu potraživanja.

Više sam to u šali napisao.
Jasno, mada taman mi je došlo za ovaj zaključak da profitiraju u svakom slučaju, hahah.

Mirabank je banka osnovana parama i kapitalom iz UAE a iza toga stoji jedan od UAE investicionih fondova koji ima potporu države. Primarni fokus su im kapitalni projekti i pravna lica koja imaju ozbiljan promet, pa je to razlog zašto je ponuda za fizička lica tu tek reda radi i zašto ih niko ne koristi za retail bankarstvo

Što je najzanimljivije, pravna lica povezana sa tim projektom, makar ova glavna koja sam pretražio, uopšte nemaju račune kod njih.

pa je to razlog zašto je ponuda za fizička lica tu tek reda radi i zašto ih niko ne koristi za retail bankarstvo
Utoliko je čudnije što to uopšte nude. Možda i ne bi bili u minusu da im je model poslovanja poput Bank of China, koji znaju tačno šta nude i ništa više od toga.

@oil_up članstvo je samo prvi korak, ali je neophodna i primena. To znači da će Crna Gora početi od 5. odnosno Albanija 7. oktobra, pošto su ranije primljene novembra prošle godine, a projekcije su da kod nas krene tek maja 2026.

Misliš da ne može ranije kod nas? Nešto se sećam vesti da su MNE i AL primljene ranije iako nemaju infrastrukturu ili nešto slično, a da mi imamo ali nismo primljeni zajedno sa njima iz (naravno) političkih razloga. Ako je to istina da tehnički možemo brže da implementiramo možda bi moglo i ranije od maja 26

Može, nego neće. Čak i narodna banka pegla brljotine stranih banaka (Unikredit i Rajfajzen), a pošto bi im se sa uvođenjem sepa uzeo deo kolača (takse za swift su paprene) plus dobar deo zarade ide kupoprodajom deviza za privredne subjekte i onda su recimo sada u istom tom Rajfajzen uveli proviziju za uplatu na karticu (povlačenje sa PayPal-a, prilivi preko Paysend-a) da bi pokrili buduće gubitke.

Koliko god to zvučalo sumanuto, Srbija je jedina zemlja na "Zapadnom Balkanu" koja zapravo ima svoju domaću platnu infrastrukturu i koliko-toliko drži korak sa ostatkom sveta, počevši od čuvene YUBA kartice 90ih koja se transformisala u Dinu, pa sve do instant kliringa transakcija do 300k RSD i IPS sistemom sa pokazivanjem/skeniranjem - nijedna druga ne-EU država nema ni blizu tako razvijenu paletu platnih proizvoda u domaćoj radinosti. Bilo je krajnje očekivano da ECB izvrši dodatne provere i osigura se da je sve usklađeno pre pune primene SEPA.

Serbia suffering from success 😂

Šalu na stranu, drago mi je da je i ta teorija zavere konačno raskrinkana kako eto tamo neke strane banke koče prijem Srbije u SEPA jer se jako dobro sećam priča od pre 15ak godina kako bi PayPal sutra došao kod nas nego eto banke ne žele konkurenciju, a od tada je došao i PayPal i Payoneer i razni drugi servisi, makar polovično, tako da strpite se ljudi, biće sve, bitno je da se nešto ipak radi po tom pitanju.

Ma he** mi se strpljenje da nesto dodje 2126.godine kad EU vise nece postojati, daj malo da dodje nesto dok smo zivi da uzivamo :)
Što je opet samo u domenu spekulacije. Eto i elektronsko bankarstvo sigurno pravi trošak banci još veći nego digitalni novčanici. Hajde da ga ne koristimo da bi se smanjile naknade. 🙂
Nije uopste spekulacija, Apple uzima 30% celog fee-a. I banke su onda poskupele kartice (odrzavanje), uveli ino troskove "konverzije", uvele DCC prodavcima, itd.

Nemoj sad jadnog Apple-a malog jos da treba da branis :D
Sve banke nama polako prebace.
Tehnicki, Apple Pay ne kosta prodavce vise, ali svi prodavci idu na "median fee" gde banka uzima neki prosek (Dina, EC, Girocard, Maestro, UnionPay/AliPay lokalno su najjeftinije, Amex i Apple Pay najskuplje). I na osnovu toga fee se odredi - ko prima APay placa veci fee i efektivno svi placamo vise.

Visa/MC/Apple/PayPal su progurali zakon u EU da ne sme da se dodaje fee za non-cash placanja. Pa onda cena uracuna da placas najskupljom metodom i svima se dizu cene.
Pisao sam vise puta o tome, nije nikakva spekulacija.

Poslednja izmena:
Nije uopste spekulacija, Apple uzima 30% celog fee-a. I banke su onda poskupele kartice (odrzavanje), uveli ino troskove "konverzije", uvele DCC prodavcima, itd.
Apple uzima 30% fee od developera za in-app kupnje u svom App Store, a ne za Apple Pay od banaka. Malo detaljnije istraži jer si pomešao te pojmove.

@alfaunits Drugar pomešao si sve u ovom tvom srpsko-engleskom komentaru, jer nisi to malo detaljnije proverim. Kao što je napisao prethodnik, 30% naknade Apple uzima za kupovine u okviru aplikacije, najčešće kupovine u okviru neke video igrice, imaš poznatu tužbu Apple protiv Epic zbog ovoga.

Ako malo bolje proveriš Apple uzima bankama od 0,05 do 0,15% od transkacije preko Apple Pay, zavisno koja je zemlja. Što znači ako kupiš nešto putem AP za 100 evra, banka njima daje od 0,05 do 0,15 evro centa.

Poslednja izmena:
Vrh Dno