Šta je novo?

Preporučite nam inverter za dečiju sobu (stiže nam bebica)

mikibc

Poznat
Učlanjen(a)
22.07.2021
Poena
45
Pozdrav!:)
Potrebna nam je vaša pomoć / savet.

Ove zime supruga i ja očekujemo prinovu (bebicu) i pripremamo dečiju sobu. Planiramo da grejemo sobu inverter klimom, pa bih voleo da dobijemo savet.

Podaci o sobi i uslovima:
  • Kuća je bez izolacije (spoljni zid debljine 43 cm, unutrašnji zidovi 25 cm, pod iznad podruma – nije izolovan).
  • Dimenzije sobe: 2,8 × 3,5 m, visina 3 m.
  • Zidovi: jedan ka dvorištu (spoljašnji), jedan ka grejanoj sobi, jedan ka negrejanoj sobi, jedan ka hladnom hodniku (oko +7°C zimi).
  • Prozor: drveni (dosta star), 90 × 70 cm, jednostruko tj, jednoslojno staklo, lošije dihtovanje.
  • Vrata: drvena, sa jednostrukim staklom ( staklo je dimenzija 55cm × 110 cm), vrara su prema hodniku koji se ne greje.
  • Podstanari smo , pa ne možemo da izolujemo zidove, spuštamo plafon.
Dosadašnje grejanje:
Koristili smo TA peć "šesticu" za tu sobu. Do popodneva (oko 18 h) temperatura u sobi bi tokom januara i februara padala na oko +19°C. Cilj nam je da sa inverterom tokom zime postignemo i održavamo temperaturu na oko +24 / + 25°C.

Pitanja:
  1. Koje jačine inverter klima je potrebna da bi u ovim uslovima soba bila topla (+24 / + 25°C)?
  2. Koji model bi bio dobar izbor u budžetu do oko 72.000 dinara?
  3. Da li zbog loše izolacije, visokog plafona i starih prozora/vrata treba jača klima od one koja se obično preporučuje za kvadraturu ove sobe?
  4. Koliko je važna dobra modulacija klime (da ne bi često palila/gasila kada napolju nisu velike hladnoće)?
Potreban nam je inverter koji može stabilno i konstantno da održava odgovarajuću temperaturu za bebu.

Hvala unapred na odgovorima.:)

Bogami,prostor ti je nezgodan,prozori katastrofa,ovde bi po mome trebala jedna dobra 12-ica,da koliko toliko održava zimi temperaturu na 24-25 stepeni.Treba odabrati klimu koja neće ići često u defrost mod,i gde sam defrost neće trajati dugo. Ja sam pre par meseci uzeo Mideu brezeless+ 12-ticu za 71400din,vidim da je sad oko 69000 i dobra je stvar ako je pazariš u bc group gde ćeš uz klimu dobiti i wifi adapter i set za ugradnju,što će ti sniziti troškove same ugradnje.Kod mene je hladila prostor skoro 90 kv (ali odlično izolovanog prostora i sa odličnom pvc stolarijom) i držali smo temperaturu na 24 stepena,gde u startu povuče oko 1kw a onda posle 30-tak min počinje da spušta potrošnju da bi pisle 3-4 sata modulacija išla od 200-300wati.E sad kakva je u grejanju još neznam,jer služiće samo u prelaznim periodu jer imam gasno grejanje,i kakav joj je defrost neznam,otkriću(pošto nema grejač spoljne tacne).

Prije bilo čega, obavezno Dihtung traka, gumena i spuzvasta, poljepiti oko prozora i ispod vrata. Ako je ogroman zazor negdje, letvicu iskrojiti i ukucati ju. To je sve par eura i pola sata sat posla.

1756209522558.png

Prije bilo čega, obavezno Dihtung traka, gumena i spuzvasta, poljepiti oko prozora i ispod vrata. Ako je ogroman zazor negdje, letvicu iskrojiti i ukucati ju. To je sve par eura i pola sata sat posla.

Planirao sam to. I početkom zime ostaviću sa unutrašnje strane okvira prozora (ima mesta) stiropor 10-ku, pa skinuti ga kada prođe zima, tj dođe proleće.:)

Pozdrav!:)
Potrebna nam je vaša pomoć / savet.

Ove zime supruga i ja očekujemo prinovu (bebicu) i pripremamo dečiju sobu. Planiramo da grejemo sobu inverter klimom, pa bih voleo da dobijemo savet.

Podaci o sobi i uslovima:
  • Kuća je bez izolacije (spoljni zid debljine 43 cm, unutrašnji zidovi 25 cm, pod iznad podruma – nije izolovan).
  • Dimenzije sobe: 2,8 × 3,5 m, visina 3 m.
  • Zidovi: jedan ka dvorištu (spoljašnji), jedan ka grejanoj sobi, jedan ka negrejanoj sobi, jedan ka hladnom hodniku (oko +7°C zimi).
  • Prozor: drveni (dosta star), 90 × 70 cm, jednostruko tj, jednoslojno staklo, lošije dihtovanje.
  • Vrata: drvena, sa jednostrukim staklom ( staklo je dimenzija 55cm × 110 cm), vrara su prema hodniku koji se ne greje.
  • Podstanari smo , pa ne možemo da izolujemo zidove, spuštamo plafon.
Dosadašnje grejanje:
Koristili smo TA peć "šesticu" za tu sobu. Do popodneva (oko 18 h) temperatura u sobi bi tokom januara i februara padala na oko +19°C. Cilj nam je da sa inverterom tokom zime postignemo i održavamo temperaturu na oko +24 / + 25°C.

Pitanja:
  1. Koje jačine inverter klima je potrebna da bi u ovim uslovima soba bila topla (+24 / + 25°C)?
  2. Koji model bi bio dobar izbor u budžetu do oko 72.000 dinara?
  3. Da li zbog loše izolacije, visokog plafona i starih prozora/vrata treba jača klima od one koja se obično preporučuje za kvadraturu ove sobe?
  4. Koliko je važna dobra modulacija klime (da ne bi često palila/gasila kada napolju nisu velike hladnoće)?
Potreban nam je inverter koji može stabilno i konstantno da održava odgovarajuću temperaturu za bebu.

Hvala unapred na odgovorima.:)
Imaš trenutno na akciji Fujitsu 7k btu,

ASHG07KPCA/AOHG07KPCA​

u inelektr… za 39k. Odlicna klima po odlicnoj ceni za tu kvadraturu.

Bogami,prostor ti je nezgodan,prozori katastrofa,ovde bi po mome trebala jedna dobra 12-ica,da koliko toliko održava zimi temperaturu na 24-25 stepeni.Treba odabrati klimu koja neće ići često u defrost mod,i gde sam defrost neće trajati dugo. Ja sam pre par meseci uzeo Mideu brezeless+ 12-ticu za 71400din,vidim da je sad oko 69000 i dobra je stvar ako je pazariš u bc group gde ćeš uz klimu dobiti i wifi adapter i set za ugradnju,što će ti sniziti troškove same ugradnje.Kod mene je hladila prostor skoro 90 kv (ali odlično izolovanog prostora i sa odličnom pvc stolarijom) i držali smo temperaturu na 24 stepena,gde u startu povuče oko 1kw a onda posle 30-tak min počinje da spušta potrošnju da bi pisle 3-4 sata modulacija išla od 200-300wati.E sad kakva je u grejanju još neznam,jer služiće samo u prelaznim periodu jer imam gasno grejanje,i kakav joj je defrost neznam,otkriću(pošto nema grejač spoljne tacne).
Hvala na preporuci, pogledaću. Nadam se da će još neko dati predloge.:) Pozdrav.:)

Imaš trenutno na akciji Fujitsu 7k btu,

ASHG07KPCA/AOHG07KPCA​

u inelektr… za 39k. Odlicna klima po odlicnoj ceni za tu kvadraturu.
Bojim se da ne bude preslaba, pošto u kući u kojoj stanujemo imamo gubitke u toploti zbog visokog plafona (3 metra), tri zida iza kojih nema grejanja, starije drvenarije, tankog stakla na prozoru (dimenzije 90 × 70 cm) i tankog stakla koji prekriva polovinu vrata (okrenuta su ka hladnom hodniku), nemanja izolacije, neizolovanog podruma koji se nalazi ispod te sobe.

Bojim se da ne bude preslaba, pošto u kući u kojoj stanujemo imamo gubitke u toploti zbog visokog plafona (3 metra), tri zida iza kojih nema grejanja, starije drvenarije, tankog stakla na prozoru (dimenzije 90 × 70 cm) i tankog stakla koji prekriva polovinu vrata (okrenuta su ka hladnom hodniku), nemanja izolacije, neizolovanog podruma koji se nalazi ispod te sobe.
Za tu kvadraturu čak i pored tih uslova ne bi trebala biti slaba ta klima. Ima izvrstan protok vazduha, solidnu težinu spoljne za svoju snagu..
Ako želiš baš da imaš nešto jako, to je onda Gree Clivija. Midea često ide u defroste te ti zbog toga nije nikako pogodna za tvoj prostor. Hisense izbegavaj.

Za tu kvadraturu čak i pored tih uslova ne bi trebala biti slaba ta klima. Ima izvrstan protok vazduha, solidnu težinu spoljne za svoju snagu..
Ako želiš baš da imaš nešto jako, to je onda Gree Clivija. Midea često ide u defroste te ti zbog toga nije nikako pogodna za tvoj prostor. Hisense izbegavaj.
Hvala na pojašnjenju i savetu.
Ta klima jeste dobra za tu kvadraturu ali izolovanog prostora ako termo peć šestica nije mogla da završi posao neće ni ta klima.
To je i mene malo plaši, da ne uzmem inverter koji neće da radi posao, pošto TA šestica nije uspevala da lepo zagreje sobu, osim u jutarnjim časovima.

Pa to nema bas logike sa TA peci, jutarnji casovi bas i jesu najhladniji, ako mislis oko 7 ujutru ili tako vec nesto, pogotovo jer se nocu pothladi sve. Nije mi jasno da šestica nije mogla da zagreje tu sobu, pogotovo preko dana kad ima i sunca i podigne se spoljna temperatura. Ili je bila neispravna ili greješ šator. Za tu sobu bi i trojka bila vise nego dovoljna. Doduse, drugacije je grejati klimom jer ona konstantno mesa vazduh u prostoriji sto mnogo znaci naspram pasivnih grejnih tela. Ja se nikada ne bih mogao vratiti na radijatore ili nesto slicno nakon prelaska na klime. Upalis, instant bude toplo.

Pa to nema bas logike sa TA peci, jutarnji casovi bas i jesu najhladniji, ako mislis oko 7 ujutru ili tako vec nesto, pogotovo jer se nocu pothladi sve. Nije mi jasno da šestica nije mogla da zagreje tu sobu, pogotovo preko dana kad ima i sunca i podigne se spoljna temperatura. Ili je bila neispravna ili greješ šator. Za tu sobu bi i trojka bila vise nego dovoljna. Doduse, drugacije je grejati klimom jer ona konstantno mesa vazduh u prostoriji sto mnogo znaci naspram pasivnih grejnih tela. Ja se nikada ne bih mogao vratiti na radijatore ili nesto slicno nakon prelaska na klime. Upalis, instant bude toplo.
Grejao ja TA sesticom ( 1 grejac nije radio, znaci petica ) sobicu od 8 kvm u skroz neizolovanoj kuci ( tad pred zimu se zavrsila gradnja, nije stigla izolacija da se postavi )
Malte ne pola sobe je TA zauzela, 1 krevet, komp, tv, neka fotelja, i to je to.
Sad, nije bas za poredjenje sa slucajem koji covek ima, kod mene je bio go termo blok 25cm, samo iznutra naravno malterisano i uredjeno.
Veruj mi da sam jedan period, vrv je januar bio, ne secam se, 2007 je bila, drzao non stop ukljucenu pec da puni. Isijava vrelo ona, al ja osecam kako hladan vetar "duva kroz zid", pa na kraju cesto sam je ukljucivao i da duva, u 8 kvm ! Kao da grejes sator sto kazes.

Te iste zime, bilo blizu stovariste materijala neko, otisao, uzeo stirodur 2 cm i lepak, izlepio spoljne zidove i plafon, sve iznutra, i onda naravno da crknes od vrucine, kao ostavim je pola sata da akumulira i opet mi znoj lije. Na prolece dosla izolacija ( na tavanu i spoljna ) i taj prelaz je neopisiv sto se komfora tice, o ustedi ko je onda pored svega navedenog i razmisljao :)

Da, da sam onda tu imao neku inverter sedmicu kvalitetnu, sigurno bi bolje ( i neuporedivo jeftinije ) prosao.

Poslednja izmena:
Ja bih fujitsu kg09 ima je na akciji za 60 hiljada ili mozda gree airy 12 oko 70 hiljada

Ako želiš baš da imaš nešto jako, to je onda Gree Clivija.
Drugar je prosle godine ugradio Cliviju 12-ku u 10 kvadrata i nezadovoljniji je sa njom nego sa Vox On-Off klimom koju je imao pre nje.
Iz razloga sto se ukljuci i greje do zadate temperature koja je npr 26. Iskljuci se i tek kada je u sobi 22-23 opet se upali i za relativno brzo vreme dogura do 26 i onda opet iskljuci. Njemu je 22-23 hladno i ne svidja mu se sto bas toliko bezi. Jer stvarno 3-4 stepena bas i nije normalno da je razlika za toliko malu prostoriju. Merili smo sa vise termometara, svaki pokazuje isto.

Drugar je prosle godine ugradio Cliviju 12-ku u 10 kvadrata i nezadovoljniji je sa njom nego sa Vox On-Off klimom koju je imao pre nje.
Iz razloga sto se ukljuci i greje do zadate temperature koja je npr 26. Iskljuci se i tek kada je u sobi 22-23 opet se upali i za relativno brzo vreme dogura do 26 i onda opet iskljuci. Njemu je 22-23 hladno i ne svidja mu se sto bas toliko bezi. Jer stvarno 3-4 stepena bas i nije normalno da je razlika za toliko malu prostoriju. Merili smo sa vise termometara, svaki pokazuje isto.
Ne znam koji im je to fazon sad, mislim LG klima koja je skoro 20 god stara, koju imam ( nije inverter ) pa pamtim kad sam je furao na grejanju, na svaka 3-4 min se ugasi, pa ukljuci ponovo, znaci briga nju za ciklus paljenje-gasenje, bitno da ti ona isporuci tu temperaturu koju si joj zadao, jel.

Verovatno je vecina ovde ima, ili su je imali, klasicna LG, u grejanju u 0.5c je odrzavala. hladjenje i tacnije.
Do plus 3-4c, ispod toga je iskljucis i zaboravis da postoji, osim ako ti ne treba externi ledomat.

Poslednja izmena:
ja se kunem u Fujitsu 12-tica meni greje 50 kvadrata potkrovlje je u pitanju kuca zidovi su 170 pa krecu kosine tegola je na krovu nema izolacije na zidovima krov mineralna vuna i najlon sorc i majica kratak rukav cele zime beograd ustanicka . model je neki od pre 15 god.

Potrosna roba, ne treba se kunuti u to :)
kada kazem kunem se mislim na 15 godina u kuci toplo, nikada majstor, od odrzavanja skinem mrezice operem i vratim. i greje i hladi kao prvog dana. klima radi bukvalmo 10 meseci u godini da je ne gasim . radi 24/7 ove godine je bukvalno iz moda grehanje prebacena na hladjenje.

Na prepodnevne sate sam mislio, dok je peć još usijana i zraći punom jačinom. A onda temperatura počenja da pada kako se TA peć hladi, a ponovno punjene TA peći kreće u 23h.Taj deo kuće u kojem stanujemo je večito u senci, sunce ga ne obasjava. Prvo smo probali da koristimo TA peć od 2,5 KW, i kada bi došao januar, u toku rane večeri bi temperatura pala na +17 C. Onda smo probali sa TA peć od 6KW i sve bi bilo u redu dok su spoljne dnevne temperature bila iznad +3C. A onda kada bi se temperatura spustila ispod +3C u sobi temperatura padala na +19C. Jeste da je mala kvadratura, ali je visok plafon (3 metra) koji nije izolovan, ispod poda (laminat) je podrum koji nije izolovan, od četiri zida samo je jedan ka sobi koji se greje, ostali zidovi su hladni. Mnogo je lakše kada je stan u zgradi, gde su sa svih strana zagrejani zidovi od strane komšija, a takođe i plafon i pod, pa nema gubitaka kroz zidove , pod i plafon.
I to me muči, da ne kupimo inverter koji će imati takav problem, da se po postizanju određene temperature isključi i da se tek ponovo uključuje kada temperatura padne za nekoliko stepeni.

kada kazem kunem se mislim na 15 godina u kuci toplo, nikada majstor, od odrzavanja skinem mrezice operem i vratim. i greje i hladi kao prvog dana. klima radi bukvalmo 10 meseci u godini da je ne gasim . radi 24/7 ove godine je bukvalno iz moda grehanje prebacena na hladjenje.
Isto . Ovo su ti Heavy duty uredaji :)

Hmf, pazi, ti ćeš u ugradnju klime ljuljnuti 100-150 eura. Samu klimu ispod 300 neces platiti. Ogormna je to investicija, da li ti plaćaš ili gazda?

Ostaješ tu još godinu-dvije?
Ako ćemo realno, tebi ne treba inverter, tebi treba malo inicijative i bazičnog majstorluka da umanjiš problem, drastično.
Iznad tebe je očigledno neki krov čim toliki piči.
Fino izađi na ploču, prostri 10cm mineralne vune, to ti je za tu kvadraturu haman džaba, reda 25-30 eura.

Kupi stiropora petice 10 kvadrata, to je 25-30 eura, dvije vreće ljepka su ti 10 .
Odradi plafon podruma ispod te sobe (sat posla), mislim da su nulte šanse da ti vlasnik kuće to neće dozvoliti, jer em ide njemu u prilog, em se "ne vidi".
Zadihtuj stolariju (još sat-dva)

Time ćeš drastično popraviti stanje u sobi i vjerovatno će ta TA peć odraditi posao.
Ako ne, ubaci još konvektor i malo njime guraj situaciju.
Inverter ti tu nije nikakvo rješenje, ogromno ulaganje, a osnovni problem (izolacija) je i dalje prisutan - što kažu ljudi, griješ šator.

Ne boj se majstorluka, nije to nikakva pamet zamješati ljepilo, uzeti gletericu i navući, ili baciti tačkasto. Ako baš ne vjeruješ u svoje vještine, udri pur pjenu i gotov si za deset minuta.

Hmf, pazi, ti ćeš u ugradnju klime ljuljnuti 100-150 eura. Samu klimu ispod 300 neces platiti. Ogormna je to investicija, da li ti plaćaš ili gazda?

Ostaješ tu još godinu-dvije?
Ako ćemo realno, tebi ne treba inverter, tebi treba malo inicijative i bazičnog majstorluka da umanjiš problem, drastično.
Iznad tebe je očigledno neki krov čim toliki piči.
Fino izađi na ploču, prostri 10cm mineralne vune, to ti je za tu kvadraturu haman džaba, reda 25-30 eura.

Kupi stiropora petice 10 kvadrata, to je 25-30 eura, dvije vreće ljepka su ti 10 .
Odradi plafon podruma ispod te sobe (sat posla), mislim da su nulte šanse da ti vlasnik kuće to neće dozvoliti, jer em ide njemu u prilog, em se "ne vidi".
Zadihtuj stolariju (još sat-dva)

Time ćeš drastično popraviti stanje u sobi i vjerovatno će ta TA peć odraditi posao.
Ako ne, ubaci još konvektor i malo njime guraj situaciju.
Inverter ti tu nije nikakvo rješenje, ogromno ulaganje, a osnovni problem (izolacija) je i dalje prisutan - što kažu ljudi, griješ šator.

Ne boj se majstorluka, nije to nikakva pamet zamješati ljepilo, uzeti gletericu i navući, ili baciti tačkasto. Ako baš ne vjeruješ u svoje vještine, udri pur pjenu i gotov si za deset minuta.
Tu smo već 7 godina i ostaćemo još prilično dugo. Apsolutno se slažem sa Vama da je izolacija najbolje rešenje - to mi je odmah palo na pamet., ali ipak, nije naša kuća. Tavan je ogroman, širok i jako dug (40 metara), gornji deo su daske, pa onda ide praznina ispod celom dužinom tavana (daske su jako dugačke i nema šanse da se "povade"), pa onda malter/zemlja/trska - tj karatavan. Da li bi postavljanje mineralne vune na površini tavana same sobe imalo efekta? A i ne bi moglo onda da se hoda preko tog dela tavana. Jedino da pokušam da ubedim vlasnika kuće da uradimo spuštanje plafona za 50 cm, ali male su šanse za to. Podrum je ogroman ( stara nemačka kuća) jako širok (6 metara) i jako dug (35 metara), da li bi lepljenje stiropora na delu podruma ispod same sobe imalo efekta, pošto bi tu postojao "hladni most", hladnoća bi prolazila kroz deo svoda podruma koji nema izolaciju i opet hladila pod iznad izolacije? I pored svega toga plafon podruma nije ravan, već lučni (svod) - i to prilično, skoro da nema ravnog dela, verovatno bi tu bilo i muka oko postavljanja stiropora. Tako, da za sada, gledamo šta nam je najoptimalnije rešenje. :(

Nije samo stvar "nije naša kuća" u pogledu "ne želim da inverstiram u tuđe", već je poenta da će vas inverter izaći cca 600-700 eura sa ugradnjom, da valja, što nije nikako malo, a on će i dalje da naliva u šuplju kantu, i pri tome će sigurno i lijepo da potroši.

Dakle govorim sa aspekta isplativosti - izolovati dio krova iznad sobe će vam biti smiješno ulaganje, a vjerovatno ćete moći da se nagrijete i sa sadašnjom peći, eto nek ostane i potrošnja ista (da nema ušteda), ali će biti sigurno dobrano toploje. Dakle, uložiti ste eto nek bude i 50 eura, ali ste postigli željeni rezultat.

Opet pitanje - ko finansira inverter? Ako finansira gazda, pa, idite na tu varijantu.

Evo iz života primjer, kolega, inžinjer arhitekture, je postavio vunu na ploču samo iznad svoje sobe, i dobio odličan efekat.
Naravno da bi bilo puno bolje da je cijelom površinom krova, ali eto prepustite po još metar oko gabarita sobe, biće itekako rezultata značajnih, pogotovo ako ju postavite i iznad ostalih soba gdje stanujete.

Ako čovjek ima toliki tavan, koji ne koristi, kakve veze hodanje ima? Po staklenoj vuni se može hodati, ona se sabije, ali i vrati u normalu kasnije, nije kao kamena.

Odrolas kad postavljas, kad ti smeta, srolaš je ponovo u rolnu i skloniš u stranu, neće ona biti fiksirana.

Kod vas se ne može pričati o hladnim mostovima, već ste vi "pusto toplo ostrvo u okeanu hladnoće" ako se malo izolujete 😂

Spuštanje je mnogo skupo i čiisto sumnjam da će ići u to.

Glede podruma mineralnu vunu na lukove, upakovati ju u fasadnu mrežicu, i onda tiplama to sve učvrstiti... Tu već ima malo više posla, ali ništa ogromno ako si uzeo bušilicu par puta u ruke i ako imaš iole kršten uređaj i borer.

Poslednja izmena:
To jeste, ali ja govorim uvijek iz ugla Pareto principa - kako sa 20% uloženog truda, dobiti 80% efekta.
U ovom slučaju je to da se prostre vuna nad tom i sobama koje se koriste (koja se uvijek može odrolati i odnijeti), plus zadihtati prozore.
To je 80% učinka koje dobiješ sa 20% ulaganja, za sav dalji učinak, moraš uložiti mnogo više.
Dakle sa jako malo novca i rada, dobiti puno učinka.

Jasno, ali to je bukvalno šator, 6kW TA peć nije mogla da ugreje 10m2? Pa i šator bi se pre ugrejao.
TA peć i neka grejalica i udri, računi ima da ti budu ne daj bože, em poskupljuje struja em smanjuju crvenu zonu, haos u najavi.
Suština ovde klima to ne može da ugreje kvalitetno, bar ne neka jeftina.

Ja bih ipak na njegovom mjestu insistirao da se prostre vuna, pa taman i pod klauzulom "sklonićemo ako smeta". Naravno, može i 5 cm stirodur udariti gore, po njemu se hoda regularno, jeste duplo skuplji, al na 12-13 m2 ništa strašno.
Ali opet, ako ćemo gledati kako najbrže rješiti dio problema, poklopiti sobu i još dobro oko sobe (recimo umjesto 10m2 nek pokrije 20-30).
TA da nastavi + neki recimo konvektor sa termostatom i da "dodaje" kada padne ispod 24.

Ovo je njesra jel i da reklamiras-zalis se, nemas na osnovu cega. I na kraju skroz do srzi jurnjave dodje ti odgovor - Uredjaj je ispravan, jednostavno, to je nacin na koji radi, i kraj. Uzas . Mislim ne mora uzas da bude, prodas za bilo koliko, i ides dalje, ili bacis hebem li ga, ne volim da je neko stavljen tako da nema izlaza, uvek ima izlaza.

Biće bolje ako stavi 10cm vunu gore ili ako spusti plafon sa stirodur ili stiropor da mu ne odlazi sva toplota gore ali ostaje taj podrum koji podhladjuje. Zeznuta je situacija.
Htedoh da pitam, bebac planirate u odvojenu sobu po rođenju? Tako sam i ja bio postavio pa kad mi došla majka i rekla ¨neće to tako da može¨ i bila je u pravu, krevetac je do godinu dana bio u našoj spavaćoj sobi, to samo na filmu bebu ostave u drugoj sobi. Beba mora da se prati iz više razloga, a i toplota za spavanje ne sme da bude preko 20C, za dečake i stepen manje, tako kažu pedijatri što se ispostavilo kao tačno. Moja majka da bude toplo i ja narihtao 23-24C, nije mnogo, on se budio dušu nam izvadio, ja oborim na 20C on do jutra se ne čuje.
Svako je drugačiji ali bebe nemaju termoregulaciju prvih 6 meseci kao odrasli pa su osetljivi na visoke i niske temperature ali ono između im ništa ne smeta.
Tih 19C koji si imao su u stvari idealni za spavanje bebe.

Nazad
Vrh Dno