Šta je novo?

Dodaci ishrani: vitamini, suplementi, sportski preparati (iHerb, Myprotein..)

Takeaway moje prepiske sa njima je sledeći:
1. Pošta je privremeno nedostupna
2. Nisu svesni da to za nas prouzrokuje veće dažbine na prijemu (rekao sam da je u pitanju Tarirff, a ne VAT - greška)
3. Insistirao sam na tome i častili su me 5 dolara.

Dopisujte se i vi da izvršimo pritisak - pišite da plaćate VAT, a da ga inače poštom ne plaćate.

Prilozi

• Screenshot 2025-08-08 104413.jpg
    Screenshot 2025-08-08 104413.jpg
    106.8 KB · Pregleda: 31
  • Screenshot 2025-08-08 104330.jpg
    Screenshot 2025-08-08 104330.jpg
    111.3 KB · Pregleda: 32
Stigla Iherb pošiljka putem Fedexa, kao što kolega reče, za 5-6 dana od porudžbine (poštom stizale za 20ak). Doneo Bex, naplaćen PDV od 850 din.

Koji je trenutno best buy za omega-3?

Upravo sam saznao tj provalio zasto nikako nisam mogao da odaberem opciju za fedex isporuku a razlog je prilicno bizaran. Naime, imao sam neku poruku ispod fedex opcije (koju nikako nisam mogao da odaberem) koja je otprilike pisala da se sa fedexom ne moze poslati u moj region ili da podaci iz formulara za isporuku nisu pravilno napisani. Desetine paketa je stizalo tako a nista nisam nikada menjao u formularu..i provalim da se opcija za fedex pojavila onog momenta kada sam izbacio + iz broja telefona (+381****). Potpuni nonsens. Eto, mozda nekome ovo bude od koristi.

Zna li neko gde bi mogao da se uzme kirkland minoksidil?
Ovi redovni prodavci imaju problem zbog uvođenja tarifa pa su stali sa nabavkom.

Zdravo narode, listao sam malo temu ali ima bas puno komentara..

Elem, krecem uskoro da treniram u teretani, ako moze neko da mi preporuci gde mogu da kupim najbolje suplemente?

Treba mi sledece:

Protein
Kreatin
L-Karnitin
EAA
Omega-3
I neki kombo Vitamin D + Magnezijum + Cink

Vidim da dosta vas narucuje online iz inostranstva, jel toliko velika razlika u ceni i/ili kvalitetu? Jel tu ima puno akrobatike sa carinom/dostavom i troskovima?

Hvala unapred momci!

@Marezz
Zbog čega misliš da ti je potrebno toliko suplemenata?🙂 Ako je samo zbog kretanja u teretanu, nema potrebe. Ako si fizički solidnog zdravlja i nemaš neke značajne deficite mikronutrijenata (koje si primetio u laboratorijskim nalazima), najbolje je da se držiš zdrave, uravnotežene ishrane i ništa od tih suplemenata ti nije potrebno. Eventualno u kasnu jesen da uvedeš kvalitetan vitamin D, pa do proleća.
Prošao sam sve to, od kljukanja suplementima u početku, pa do ukidanja suplemenata. To je industrija vredna milijarde i ljude su uverili da im je potrebno "milion" suplemenata da bi bolje napredovali u teretani. Pisao sam već o ovoj temi, ali nisam te zapazio, pa ponavljam, nema potrebe za suplementima ako je ishrana relativno ok sređena.🙂 Proteine unosi kroz jaja, meso (juneće po mogućnosti najčešće), omega 3 kroz sardine, dodaj povrća, voća, malo orašastih plodova i to je to. Kreatin ti uz junetinu nije potreban, kao ni cink (jaja plus crveno meso=i više nego dovoljno cinka), l-karnitin će ti telo samo proizvoditi u dovoljnim količinama uz takvu ishranu itd.
Inače sam u kasnim 30-im, laboratorijski nalazi su mi odlični, treniram godinama, već dugo bez suplemenata, snage i energije imam na pretek. Tako da imam dovoljno iskustva za ovakav savet.🙂

Apsolutno se slazem i drago mi je sto je to prvi odgovor na pitanje.
Nemam nista protiv suplemenata, koristim ih, ali za nekoga ko pocinje teretanu, da krenes sa svime time...
Inace, eaa se dobija uz protein tako da ne treba odvojeno. Mozes da kupis neki protein (ja uzimam basic suplements pro whey u ogistra) da se dopunis ako neki dan imas intenzivniji trening, a nemas dovoljno mesa u kuci.
Za vitamin-mag-cink tokom zime uzimam centrum men. Leti apsolutno ne.

Kada ste dosli do tog zakljucka, verovatno ste imali u vidu nekog ko tek krece u teretanu u idealnim ili relativno normalnim uslovima, a ja sam daleko od toga.
Da ne ulazim puno u detalje, pored toga sto ce mi pomoci kod teretane, pomocice mi i oko nekih stvari vezanih za losu ishranu koju trenutno ne mogu da dovedem na neki normalan nivo.

Kada ste dosli do tog zakljucka, verovatno ste imali u vidu nekog ko tek krece u teretanu u idealnim ili relativno normalnim uslovima, a ja sam daleko od toga.
Da ne ulazim puno u detalje, pored toga sto ce mi pomoci kod teretane, pomocice mi i oko nekih stvari vezanih za losu ishranu koju trenutno ne mogu da dovedem na neki normalan nivo.
Suplementi nisu zamena za dobru i raznovrsnu ishranu.
Ako zelis nesto da poboljsas u zivotu, ishrana je ogroman faktor, mozda i pre teretane.
Osim toga, za teretanu ti je potrebna disciplina, isto vazi i za ishranu. U svoj dan moras da ubacis vreme za nabavku, pripremu i jelo. Lakse je nego sto mislis.
Nemoj da ti cilj budu rezultati teretane, nego posvecenost i rutina. Cilj je da ti dobra ishrana i trening budu normalan nacin zivota, a rezultati dodju sami od sebe.

Prijatelju dobrodošao u zadružnu sredinu gde se svako oseća pozvanim da neznancu na vrlo konkretno pitanje pruži odgovor u vidu soljenja pameti i moralisanja.
Kada sam zadnji put proveravao poručivanje kreatina i proteina nije bilo isplativo usled nepovoljnog shipinga. Preporuke za Omega 3, imaš baš na ovoj stranici.

U pogledu magnezijuma, cinka (ne istovremeno, jedan uveče i jedan ujutru) preporučujem:
Cink:
Magnezijum:

L carnitine:

D3 i K2 u kombinaciji, sisaju se kao bombonice:

Ovo bi pilo vodu da je iherb izbacio nasu postu pre 2, 3 nedelje a ne pre 7, 8 meseci...
Zar ima toliko ?
Poslednji preko pošte koji mi je stigao je LB809206468SE dana 13.05.2025. U junu ništa nisam ni poručivao, a u julu sam već imao "prijatno" iznenađenje.

Nazad
Vrh Dno