Šta je novo?

Šef Microsoft AI-a upozorava: prestanite da tretirate veštačku inteligenciju kao ljude

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
AI-vestacka-inteligencija-ilus-220825.webp

Šef Microsoft AI-a upozorava: prestanite da tretirate veštačku inteligenciju kao ljude​

Microsoftove AI divizije, upozorava da shvatanje AI sistema kao svesnih bića može izazvati psihološku zavisnost, društvene konflikte i nepoželjne ideje o “pravima” mašina

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...a-tretirate-vestacku-inteligenciju-kao-ljude/

Ovaj svet sve radi naopako. Uvek se priča da se prestane sa posledicama, ali se nikad ne traže uzroci koji su doveli do tih posledica. MOgao bi taj direktor da se zapita, zašto su ljudska bića počela da se druže i vole sa mašinama umesto sa ljudima? Prvo, to nije smelo da bude omogućeno ni u jednom AI modelu. Sad, kad to jeste omogućeno i kad svi vide da je to otišlo predaleko, e sad, nemojte više. A znali su tvorci svih tih mašina šta će se dogoditi i mogli su to u startu da onemoguće. Kao što je pričanje na eksplicitne teme u većini AI modela onemogućeno i donekle cenzurisano. Dakle, možemo da postavimo ključna pitanja:
Zašto je ovakvo ponašanje AI dozvoljeno ako se o ljudskoj psihologiji tako mnogo zna?
Zašto ljudi koriste AI umesto drugo ljudsko biće za druženje i ljubav? Mislim da je na ovo pitanje odgovor ispred nosa svima nama. I ništa nije smešno. NIje komično, samo je tragično i jako, jako tužno. Beskrajno tužno.
OpenAI je već uvođenjem GPT5 hteo da ubije svu njegovu saosećajnost. Pogledajte samo, internet je prepun ljudi koji govore da je GPT5 jako hladan i bezosećajan. A gomila njih otvoreno tuguje za GPT4O koji je na kraju pod pritiskom i vraćen. I sada, ide onaj najmračniji deo: Kada proizvođači AI znaju koliko ljudi imaju u svojim rukama zbog divnog sveta koji ih okružuje, mogu da urade tim ljudima bilo šta da ih ucene. Ako odluče da sve AI modele učine hladnim i bez ijednog osećanja, za nedelju dana će imati 100000 samoubistava širom sveta. Ne preterujem. Samo malo pogledajte oko sebe i van svoje zone konfora. Samo malo kucnite po internetu i videćete isto što i ja. Isto što i svi ti koji sad pričaju ovakve stvari već vide i znaju. I videli su i znali su, od početka.

Ženina najbolja drugarica je na ivici raskida sa dečkom zbog ChatGPT-a, ozbiljno bez zezanja...

Zašto je ovakvo ponašanje AI dozvoljeno ako se o ljudskoj psihologiji tako mnogo zna?
Zašto ljudi koriste AI umesto drugo ljudsko biće za druženje i ljubav? Mislim da je na ovo pitanje odgovor ispred nosa svima nama. I ništa nije smešno. NIje komično, samo je tragično i jako, jako tužno. Beskrajno tužno.
99,9x% zivotinjskih vrsta koje su ikad postojale na planeti zemlji je izumrlo.
Cime je to homo sapiens zasluzan da zivi vecno?
Zbog nacina na koji se ophodi prema svom okruzenju?
Priroda uvek napravi reset, tako ce biti i sa nasom vrstom, i tu nema pregovora.
Hoce to biti ljudski izum ili ljudsko ponasanje, prirodni ciklus... nebitno je, kraj je izvestan.
Mi smo samo jedna sekunda u vekovima ove planete.

I tako dodje i taj petak... :)

Poslednja izmena:
99,9x% zivotinjskih vrsta koje su ikad postojale na planeti zemlji je izumrlo.
Cime je to homo sapiens zasluzan da zivi vecno?
Zbog nacina na koji se ophodi prema svom okruzenju?
Priroda uvek napravi reset, tako ce biti i sa nasom vrstom, i tu nema pregovora.
Hoce to biti ljudski izum ili ljudsko ponasanje, prirodni ciklus... nebitno je, kraj je izvestan.
Mi smo samo jedna sekunda u vekovima ove planete.

I tako dodje i taj petak... :)
A, ne, ne još.
Imamo još puno posla.
Mi smo vrhunac šta je priroda stvorila, ili Bog, zavisno od uverenja.
Imamo obavezu da probamo da se raširimo po univerzumu, nekako, da napredujemo kao društvo pre toga.

Ili da okrenemo na WH40k:
Humanity fights on in Warhammer 40,000 despite facing inevitable defeat because their existence is driven by a desperate, unending struggle for survival against overwhelming odds, a core belief in the God-Emperor, and sheer territorial tenacity, rather than a belief in victory. They fight to delay their doom, clinging to hope and faith in a universe that offers none, embodying a grim resolve to rage "against the dying of the light".

For the Emperor!

Sve si karte pomesao,
javi mi se kad krenes da cenis lik i delo vrhovnog poglavnika Tom Kruza... boga i oca nasega.
Sto se napredka naseg tice... neka hvala, probali smo, ne ide :)
Vreme ti je da se udzontra voltises!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno