Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Još 2 modela vagica koja su vrlo interesantna:

TIMEMORE Black Mirror Basic 2 New Up Digital Coffee Food Kitchen Scale

MHW-3BOMBER Cube Coffee Scale 3.0 Pro Max Digital Kitchen Coffee Scale

One vage mogu da se nađu na popustima sa cenama od 40 do 50$ dok su npr. stariji TimeMore modeli na KP preko 8000 din :)

Za ovu TimeMore kažu da je best buy na mnogim recenzijama:


A po karakteristikama ovaj 3.0 Pro Max model ima još bolje karakteristike:

TIMEMORE Black Mirror Basic 2 je najbolja opcija ako želiš jednostavnu, pouzdanu i proverenu vagu. Odlična za većinu kućnih barista i pour-over entuzijasta.
MHW-3BOMBER Cube 3.0 Pro Max je bolji izbor ako hoćeš više opcija i napredne funkcije – posebno ako praviš i espresso i filter kafu, ili ti treba duža autonomija i veća površina.
 
Poslednja izmena:
@Boško Buha Kako tako brzo? Ravni? Imam dva mlina i ne mrdaju otkad ih imam. Ručni je samleo hiljade kafa, i to ovaj osnovni C3. Električni manje, ali recimo 2 - 3 komada u proseku dnevno poslednjih godinu i po dana.

Kad se setim da sam C3 i odabrao jer sam video na AliE zamenske nove noževe, očekujući da se tupi.
 
Poštovanje forumaši, dugo sam lurker i ovih dana planiram da pazarim prvi aparat, a imam poteškoće da nađem poslednje diskusije na tu temu, moj google-fu me je izdao.
Budžet mi je red veličine 500 eur, ne razmatram automatike, mlin ću kupiti ali ne u istom dahu. Žena poje kapuć, pa mi treba stimer. Modovanjem bih se rado bavio, ali je realnost da nemam kad.
Naravno da je Gaggia Classic Pro prvi na listi kao goto aparat, i koliko me sećanje služi bilo je pomena da za malo više novca može da se kupi aparat da kontrolom pritiska, što nije beznačajan dodatak.
Da li bih u ovom budžetu (max 600 eur) trebao razmotriti još koji aparat? Ili da ne mozgam previše i ćapim gađu i možda "uštedim" da sutra podebljam budžet za mlin (npr niche i slični, konkretno jako želim neki eureku).

Hvala unapred, pišem update šta je palo na kraju.
Prvo i osnovno: Šta će ti (manuelni) aparat bez mlina? Koju ćeš kafu da koristiš, kupovna mlevena, da ti melju u pržionicama...? Jednostavno ne ide. Ovo može samo ako ćeš koristiti pressurized korpu.
Preporuka moka pot dok ne skupiš za oba. Ili kupi aparat i jeftiniji ručni mlin, sasvim legitimno rešenje.
Od jeftinijih varijanti el. mlinova, sada već ima zanimljivih opcija za razliku od pre nekoliko godina. Za oko 200€ imaš na oglasima DF54, Baratza ESP ili AVX CG301 64mm (pogledaj review od Lance Hendrick-a za Shardor 64, isti mlin). Uvek je preporuka ići na bolji mlin, ali to ništa ne znači ukoliko se nema dovoljno sredstava... Proveri samo kakva su iskustva pre kupovine.
Pa onda i sve ostale skuplje varijante, DF64, Eureka-e, Niche itd...

Ako ides na Gaggia-u obavezno E24, a ne Classic Pro, koristio sam je par godina i svi AL bojleri se očigledno "raspadaju". Skoro pa obavezan mod je opruga na 9bara. Nije komplikovano... Ima je kod nas u redovnoj kupovini kao i Bambino, za razliku od većine ostalog.
U BAGO-u ima i zanimljiv mlin Gaggia MDF55. U suštini preobučena Eureka Specialita, pa ako imaš neku karticu na rate, eto opcije zajedno sa E24.

Od ostalih aparata, dobar ti je Ximi-jev predlog, Bambino Plus ili Lelit Anna (PL41TEM - pid i manometar) i najbolje ako imaš nekog da ti donese od "preko". Kašika je 57mm (Anna) pa je izbor dodataka manji, ali po meni ovo nikako nije presudno...
 
Običan moka pot sa 2 lule.
 
Ovaj sam uzeo

1000027274.png
 
Narode, kupio bih neki aparat na kapsule, pa me interesuju neke preporuke, ima li uopšte nekih stvari na koje bih trebao da obratim pažnju.

Nisam se do sad susretao sa ovom vrstom tehnike pa bih bio zahvalan ako bi neko malo upućeniji prozborio koji savet.

Za sada sam našao ovu sa slike:

1000007209.jpg

A naleteh i u nekom flajeru na ovaj aparat

https://eplaneta.rs/hyundai-aparat-za-espresso-hy-513k-hy-513k.html

Ima li potrebe kupovati neke skuplje aparate ili recimo i ovako nešto "radi posao"?
 
Oni su svi identični, kupuje se dizajn nakon što odabereš tip kapsule i to je sve. Nije bitno što je aparat na popustu, kad ćeš bogatstvo da potrošiš na kapsule, a nikad nećeš dobiti kafu kao sa makar najjeftinijeg manuelca sa presurizovanom korpom. Jedina razlika je što ćeš kašikom da sipaš kafu, ne ubacuješ kapsulu.

A možda poželiš da piješ i svežu kafu uz to, umesto bajatu iz kapsule ili vakuum, pa kupiš ručni mlin. Bar ćeš da znaš šta piješ.

Meni kafa iz moka pot, neka kvalita oro ili crema de gusto sa pijace, ima bolji ukus nego kapsula.
 
Pod manuelac misliš na vrstu aparata koji pravi između ostalog ovu kafu?

1000007210.png

Drugar je uzima redovno i svidela mi se, pa bih razmotrio i tu opciju.

Imaš li neku preporuku koji takav aparat uzeti za neki manji budžet?
Izvini na početničkim pitanjima.
 
Tako je, može i konkretno ta kafa.
 
Ja sam kupio davno Gaggia Viva Style, sa tom idejom, ali na kraju sam kupio i mlin, i depresurizovao korpu, vagica, počeo da kupujem svežu kafu i dođeš na kraju do toga da ne možeš više ni da piješ kafu po kafićima, sem par izuzetaka.

Ne moraš da ideš do kraja, ali kapsule bar preskoči, makar da ne generišeš toliku količinu đubreta od ambalaže.
 
Evo i moja perspektiva, pa vi recite da li grešim.
Ne pijem kafu osim jednom u mesec dana ako hoću da ostanem budan. Živim u stanu i želim da imam neku opciju kada dođu gosti.
Verujem da je aparat sa kapsulama nabolja opcija za ovaj scenario.
I pored ovoga nisam siguran koji aparat bi bio najbolja opcija. Sa jedne strane orginalni nespresso koje ste ranije preporučili deluju ok, ali sam video da postoje neki detalji kao što je nazubljena ivica mehanizma koji prihvata kapsulu koji pre svega odgovara originalnim nespresso kapsulama koje imaju silikonski rub sa unutrašnje strane. Sa druge strane nisam nišao nikakavo detaljno testiranje na ovu temu da bi mogao da se donese neki dobar zaključak. Na našem tržištu postoji par aparata koji prihvataju više vrsta kapsula, ali je praktično nemoguće zaključiti kog su kvaliteta.
Cenim preporuke u kom god pravcu da idu, ako se držimo nekog okvira do 500 EUR.
 
Nespreso za gospodina, možda ona prva verzija gde je velik izbor kapsula koje nisu originalne - mada su meni originalne poprilično ukusnije.
 
Ponavlja se ista preporuka puno puta, čak i najjeftiniji aparati korektnih brendova (Gaggia, DeLonghi) će praviti sasvim dobru kafu ako se ispoštuju neke osnovne stvari. U poređenju sa kapsulama, kafa će biti značajno bolja čak i sa kafom sa slike, tim komercijalnim varijantama, a ako kreneš da kupuješ nešto bolje (i sveže) kafe, kafa će ti biti neuporediva.

Jednu stvar treba napomenuti, da sa aparatom sa kapsulama od obaveza imaš da pritisneš dugme, ubaciš kapsulu, i još jednom pritisneš dugme, nakon toga piješ kafu. Kod manuelnih aparata, a naročito sa sopstvenim mlevenjem kafe, imaš više koraka i sam proces traje značajno duže. Kada se baš uigraš, možeš da spustiš na možda 2 - 2 ipo minuta po kafi. Meni je kad sam krenuo trebalo skoro 5 minuta po kafi, plus ti treba još 10 stvari oko aparata (i mlina), nije svako spreman na to. Razmisli da li želiš toliko vremena da potrošiš na spremanje kafe. Da dodam, kapsule su značajno skuplja varijanta u odnosu na komercijalnu kafu. A ako kreneš ka nešto boljim kafama, računaj 50+din po šoljici, često to bude i 100din.
 
Čovek hoće brzu opciju kad dođu gosti. Ja sam skapirao, kad pravim gostima kafu, često se zadovoljniji najgorom kafom koju imam :D Neki tamni roast, doneo iz Austrije kilo, traje mi mesecima, ma predivna im je :D
Tako da sam skapirao da je i džaba bacati bisere pred svinje (u ovom slučaju neke skuplje svetlo pečene kafe) kad im i ovako ne valja.
Za gospodina iznad, neki aparat s kapsulama je sasvim dovoljan. A ako ima prefinjenije goste, onda nek nabavi V60 za filter, i to je to :)
 
Ja prije par mjeseci uzeo Dolce Gusto Genio i na Aliju kupio 2 adaptera za espreso kafu plus onaj froter iz Lidla. Ma super! I za goste i za ukućane.
IMG_20250722_112758.jpg
 
Kad smo kod kapsula, naisao sam na ovaj sajt: https://11grama.rs/kapsule/

Zanimljivo mi je sto u ovim kapsulama ima 11g, nije 5.5g kao za Nespresso v1.

Sto se tice zrna - ja moram jos jednom moram da pohvalim DiGrano. Narucio sam sinoc popodne kilo kafe, jutros me zove portir da dostavi. Svaka im cast, zaista.
 
@Koska_Kole
Za opisanu namenu, Nespresso Inissia apart (13-15k din) bi ti možda bio odgovarajući.
To je aparat koji koristi Nespresso kapsule kojih imaš i original ali i drugih proizovđača i cena kapsula se kreće od 20-25 din za Lidlove do 60-90ak din za original Nespresso.
Mana mu je da radi kao freza i malo trese i buči :) . Ima dva moda, Espresso i Lungo pa prema tome se moru birati i tip kapsula.
Ako se odlučiš za kapsule, izbegavaj Nespresso Vertuo koji je ima patentiranu kapsulu i ekskluziva je za Nespresso.
 
Ja prije par mjeseci uzeo Dolce Gusto Genio i na Aliju kupio 2 adaptera za espreso kafu plus onaj froter iz Lidla. Ma super! I za goste i za ukućane.
Pogledajte prilog 502587
Pa sad imaš aparat sa kapsulama sa kojim pokušavaš da imitiraš manuelni. Još ti tamper fali i to je to :D
Po meni ovo pobija svrhu kapsula. Nije više ubaciš kapsulu, pritisneš dugme, baciš iskorišćenu kapsulu u kantu. Ako moraš da meriš, puniš, kupuješ kafu,... uzmi lepo neki pošten aparat. Ukus će biti neuporediv.
 
Ovo postalo kao onaj mim sa low agitation pripremom v60 kafe :D Da ljudi odu toliko daleko da ne sipaju vodu zarad maksimalne niske agitacije kafenih zrna :LOL:
 
Prvo i osnovno: Šta će ti (manuelni) aparat bez mlina? Koju ćeš kafu da koristiš, kupovna mlevena, da ti melju u pržionicama...? Jednostavno ne ide. Ovo može samo ako ćeš koristiti pressurized korpu.
Preporuka moka pot dok ne skupiš za oba. Ili kupi aparat i jeftiniji ručni mlin, sasvim legitimno rešenje.
Od jeftinijih varijanti el. mlinova, sada već ima zanimljivih opcija za razliku od pre nekoliko godina. Za oko 200€ imaš na oglasima DF54, Baratza ESP ili AVX CG301 64mm (pogledaj review od Lance Hendrick-a za Shardor 64, isti mlin). Uvek je preporuka ići na bolji mlin, ali to ništa ne znači ukoliko se nema dovoljno sredstava... Proveri samo kakva su iskustva pre kupovine.
Pa onda i sve ostale skuplje varijante, DF64, Eureka-e, Niche itd...

Ako ides na Gaggia-u obavezno E24, a ne Classic Pro, koristio sam je par godina i svi AL bojleri se očigledno "raspadaju". Skoro pa obavezan mod je opruga na 9bara. Nije komplikovano... Ima je kod nas u redovnoj kupovini kao i Bambino, za razliku od većine ostalog.
U BAGO-u ima i zanimljiv mlin Gaggia MDF55. U suštini preobučena Eureka Specialita, pa ako imaš neku karticu na rate, eto opcije zajedno sa E24.

Od ostalih aparata, dobar ti je Ximi-jev predlog, Bambino Plus ili Lelit Anna (PL41TEM - pid i manometar) i najbolje ako imaš nekog da ti donese od "preko". Kašika je 57mm (Anna) pa je izbor dodataka manji, ali po meni ovo nikako nije presudno...
Posao sam od pretpostavke da u specijalizovanim przionicama mogu da kupim mlevenu kafu koja ce dobro ispasti. Primera radi iz gradske przionice.

Moka pot godinama koristim, i planiram da nastavim, ali zelim da pravim i espresso kod kuce, i zena hoce capucino da moze kod kuce da pravi.

Ja bih iskreno sacekao koji mesec i pazario skuplji plin, jer posle ne znam sta bih radio sa jeftinijim.

Rucni sam imao, Hario Column, polomljen dva puta i vise nikada necu uzeti rucni. Nije to za mene, prvo jer puno provedem na mlevenje, drugo jer se kvari koliko god da pazim.

Gledao sam u Bago-u E24, cena je korektna, smara me sto nema u bojama jedino, samo INOX i on je trenutno prvi pik. Nisam ni znao da je on "otporan" na boilergate iskreno, planirao sam da proverim. Gaggia MDF55 jeste zanimljiv, istrazicu ga malko.

Ximi-jevi predlozi su odlicni. Bambino bih zaobisao samo zato sto bih voleo malo robusniji aparat od boljih materijala ali mi se bas dopada. Anna mi je jako interesantan aparat. Mane koje vidim su da je skuplji oko 200 eur od Gaggie, i nije mi se dopalo sto je 57mm ali to mozda nije narocit problem.

Od preko mogu samo sa Amazon.de, ne verujem da ce neko skoro dolaziti iz IT, na primer, niti da cu ja ici, pretpostavljam da bi tamo ponuda bila bolja.

Mene sada zanima na osnovu iskustva ljudi koji su u slicnoj situaciji kao ja sada, da kupiuju prvi aparat i da su amateri, da li se isplati investirati vise zarad PID i manometra? Takodje, zena ce koristiti aparat i mozda ne bude imala podjednako strpljenja kao i ja, ali nacelno mislim da ce biti dovoljno zainteresovana da nauci da spremi dobru kafu, spec jer je sada na porodiljskom pa ima viska vremena u kuci.
 
@Koska_Kole
Za tu tvoju upotrebu nema brže i veće količine kafe od filter aparata :)

3308131_2_900x900_t_g.webp


10 kafa (1,25 litara) za 5-6 minuta :)
 
Posao sam od pretpostavke da u specijalizovanim przionicama mogu da kupim mlevenu kafu koja ce dobro ispasti. Primera radi iz gradske przionice.

Moka pot godinama koristim, i planiram da nastavim, ali zelim da pravim i espresso kod kuce, i zena hoce capucino da moze kod kuce da pravi.

Ja bih iskreno sacekao koji mesec i pazario skuplji plin, jer posle ne znam sta bih radio sa jeftinijim.

Rucni sam imao, Hario Column, polomljen dva puta i vise nikada necu uzeti rucni. Nije to za mene, prvo jer puno provedem na mlevenje, drugo jer se kvari koliko god da pazim.

Gledao sam u Bago-u E24, cena je korektna, smara me sto nema u bojama jedino, samo INOX i on je trenutno prvi pik. Nisam ni znao da je on "otporan" na boilergate iskreno, planirao sam da proverim. Gaggia MDF55 jeste zanimljiv, istrazicu ga malko.

Ximi-jevi predlozi su odlicni. Bambino bih zaobisao samo zato sto bih voleo malo robusniji aparat od boljih materijala ali mi se bas dopada. Anna mi je jako interesantan aparat. Mane koje vidim su da je skuplji oko 200 eur od Gaggie, i nije mi se dopalo sto je 57mm ali to mozda nije narocit problem.

Od preko mogu samo sa Amazon.de, ne verujem da ce neko skoro dolaziti iz IT, na primer, niti da cu ja ici, pretpostavljam da bi tamo ponuda bila bolja.

Mene sada zanima na osnovu iskustva ljudi koji su u slicnoj situaciji kao ja sada, da kupiuju prvi aparat i da su amateri, da li se isplati investirati vise zarad PID i manometra? Takodje, zena ce koristiti aparat i mozda ne bude imala podjednako strpljenja kao i ja, ali nacelno mislim da ce biti dovoljno zainteresovana da nauci da spremi dobru kafu, spec jer je sada na porodiljskom pa ima viska vremena u kuci.
Evo da ti napišem moje razmišljanje kada sam ja kupovao drugi aparat (prethodno sam imao gaggia viva + Timemore c3 ručni mlin). Pošto je žena često kući jer ne radi svaki dan, ona pravi kafu možda i češće nego ja. Ne budimo se svako jutro u isto vreme , a često imamo malo vremena da popijemo kafu pre nego što se dete probudi pa nam ne igra varijanta da se aparat pali svako jutro u isto vreme da se zagreje. Zbog toga mi je bilo važno da aparat bude relativno brzo spreman za rad, na primer za Silviju sam čitao da je vreme zagrevanja oko 15-ak minuta što je u ovom trenutku previše. Takođe, kada u toku dana poželim(o) kafu, bilo je važno da aparat može brzo da bude spreman. Uz to automatsko frotovanje mleka za kapućino (iako ne bude tako dobro kao kad ga sam mutim) je veliki plus, naročito kada žena poželi kapućino. Zbog toga sam ja uzeo Bambino plus, na stranu što ima i PID. Ima svojih mana, nije tako robustan kao italijani mada ni gaggia classic nije od čelika. S druge strane silvija ima mislim 14kg, tenk. Meni sada procedura spremanja traje ispod 1min po šoljici, sa sve ekstrakcijom.

GC je stvarno dušu dala za modovanje, ali mislim da bez modova ipak nije nešto sjajan aparat. Ima mali bojler, nije preterano temperaturno stabilna (bez PID-a), slab steam wand... Ali kažu da sa Gagguino modom možeš da napraviš brutalan aparat (koji će i dalje imati svoja ograničenja). Nažalost, nije baš preterano dobar izbor aparata za nekih 500e, odnosno za korak više se mora dati mnogo više novca.

Moj bi ti predlog bio da uzmeš dobar mlin i entry level aparat. Na primer neku Eureku i Gaggia Viva, mislim da možeš da se uklopiš u 500e. Kako vreme bude prolazilo, shvatićeš šta će ti najviše odgovarati i uzećeš i bolji aparat. Mislim da je obrnut redosled pogrešan (prvo dobar aparat i korišćenje mlevene kafe, pa kasnije i mlin).
 
Posao sam od pretpostavke da u specijalizovanim przionicama mogu da kupim mlevenu kafu koja ce dobro ispasti. Primera radi iz gradske przionice.

Moka pot godinama koristim, i planiram da nastavim, ali zelim da pravim i espresso kod kuce, i zena hoce capucino da moze kod kuce da pravi.

Ja bih iskreno sacekao koji mesec i pazario skuplji plin, jer posle ne znam sta bih radio sa jeftinijim.

Rucni sam imao, Hario Column, polomljen dva puta i vise nikada necu uzeti rucni. Nije to za mene, prvo jer puno provedem na mlevenje, drugo jer se kvari koliko god da pazim.

Gledao sam u Bago-u E24, cena je korektna, smara me sto nema u bojama jedino, samo INOX i on je trenutno prvi pik. Nisam ni znao da je on "otporan" na boilergate iskreno, planirao sam da proverim. Gaggia MDF55 jeste zanimljiv, istrazicu ga malko.

Ximi-jevi predlozi su odlicni. Bambino bih zaobisao samo zato sto bih voleo malo robusniji aparat od boljih materijala ali mi se bas dopada. Anna mi je jako interesantan aparat. Mane koje vidim su da je skuplji oko 200 eur od Gaggie, i nije mi se dopalo sto je 57mm ali to mozda nije narocit problem.

Od preko mogu samo sa Amazon.de, ne verujem da ce neko skoro dolaziti iz IT, na primer, niti da cu ja ici, pretpostavljam da bi tamo ponuda bila bolja.

Mene sada zanima na osnovu iskustva ljudi koji su u slicnoj situaciji kao ja sada, da kupiuju prvi aparat i da su amateri, da li se isplati investirati vise zarad PID i manometra? Takodje, zena ce koristiti aparat i mozda ne bude imala podjednako strpljenja kao i ja, ali nacelno mislim da ce biti dovoljno zainteresovana da nauci da spremi dobru kafu, spec jer je sada na porodiljskom pa ima viska vremena u kuci.
Pretpostavka za mlevenje u przionicama je loša - ne postoji način da ubodu mlevenje za tebe. Ne radi, pokušavali su i pre tebe, samo ćeš se nervirati.
E24 ima mesingani (brass) bojler, kao i mnogi drugi espresso aparati... Daleko je otporniji od Al.
Naći ćeš doduše upozorenja na netu za olovo (koje se sadrži u min. količinama u novim mesinganim bojlerima), ali je to jako spor proces (migracija iz bojlera u vodu). Bojler ima samo 110 ml ionako bi treblo da ga ispereš pre svakog spremanja kafe.

Moja žena ne prilazi aparatu. Ne znam da li da se nadaš :)
Meni je Gaggia nakon 3 godine u kutiji, bojler se raspada, a mrzelo me (nemam vremena) da radim upgrade. Da sam odmah kupio npr. Anna-u ili cak Silvia-u, vrv. ne bih ni menjao. Trenutno imam Lelit Elisabet (došla iz DE po jako lepoj ceni, zato ti i pominjem). Naručivanje samo ako neko može da donese Lelit Anna je pko 500€.
Sa Lelitom je doduše problem sa eventualnim servisom. Zbog elektronike naročito.
 
Mene sada zanima na osnovu iskustva ljudi koji su u slicnoj situaciji kao ja sada, da kupiuju prvi aparat i da su amateri, da li se isplati investirati vise zarad PID i manometra?
Da.
Ja sam inicijalno hteo Gaggia Classic Pro ali kada sam video koliko para i truda moram da uložim da bi je doveo u upotrebljivo stanje (PID, 9bar opruga ...) , jeftinije mi je bilo da uzmem Annu koja fabrički dolazi sa time i sigurno radi kako je proizvođač zamislio plus je kvalitetniji aparat (u poredjenju sa modelom koji se prodavao pre 3 godine).
Ono što ja smatram manama Lelit Anne, sam navedeo u nekom postu pre 20+ stranica.

akodje, zena ce koristiti aparat i mozda ne bude imala podjednako strpljenja kao i ja, ali nacelno mislim da ce biti dovoljno zainteresovana da nauci da spremi dobru kafu, spec jer je sada na porodiljskom pa ima viska vremena u kuci.
Ne znam u kom je "statusu" vaša supruga ali generalno je preporučljivo da porodilje koje još uvek doje, piju samo decaf jer kofein može preći u mleko.
 
Nazad
Vrh Dno