Imam no-name italijanski brusni nož i dotežem ga bar jednom mesečno. Dotezanje ide vrlo malo. Originalni čeka da se ovaj istupi...da se noževi tako brzo istupe aparat star 10 meseci
TIMEMORE Black Mirror Basic 2 je najbolja opcija ako želiš jednostavnu, pouzdanu i proverenu vagu. Odlična za većinu kućnih barista i pour-over entuzijasta.
MHW-3BOMBER Cube 3.0 Pro Max je bolji izbor ako hoćeš više opcija i napredne funkcije – posebno ako praviš i espresso i filter kafu, ili ti treba duža autonomija i veća površina.
Prvo i osnovno: Šta će ti (manuelni) aparat bez mlina? Koju ćeš kafu da koristiš, kupovna mlevena, da ti melju u pržionicama...? Jednostavno ne ide. Ovo može samo ako ćeš koristiti pressurized korpu.Poštovanje forumaši, dugo sam lurker i ovih dana planiram da pazarim prvi aparat, a imam poteškoće da nađem poslednje diskusije na tu temu, moj google-fu me je izdao.
Budžet mi je red veličine 500 eur, ne razmatram automatike, mlin ću kupiti ali ne u istom dahu. Žena poje kapuć, pa mi treba stimer. Modovanjem bih se rado bavio, ali je realnost da nemam kad.
Naravno da je Gaggia Classic Pro prvi na listi kao goto aparat, i koliko me sećanje služi bilo je pomena da za malo više novca može da se kupi aparat da kontrolom pritiska, što nije beznačajan dodatak.
Da li bih u ovom budžetu (max 600 eur) trebao razmotriti još koji aparat? Ili da ne mozgam previše i ćapim gađu i možda "uštedim" da sutra podebljam budžet za mlin (npr niche i slični, konkretno jako želim neki eureku).
Hvala unapred, pišem update šta je palo na kraju.
Kako ovo uopšte funkcioniše?
Pa sad imaš aparat sa kapsulama sa kojim pokušavaš da imitiraš manuelni. Još ti tamper fali i to je toJa prije par mjeseci uzeo Dolce Gusto Genio i na Aliju kupio 2 adaptera za espreso kafu plus onaj froter iz Lidla. Ma super! I za goste i za ukućane.
Pogledajte prilog 502587
Posao sam od pretpostavke da u specijalizovanim przionicama mogu da kupim mlevenu kafu koja ce dobro ispasti. Primera radi iz gradske przionice.Prvo i osnovno: Šta će ti (manuelni) aparat bez mlina? Koju ćeš kafu da koristiš, kupovna mlevena, da ti melju u pržionicama...? Jednostavno ne ide. Ovo može samo ako ćeš koristiti pressurized korpu.
Preporuka moka pot dok ne skupiš za oba. Ili kupi aparat i jeftiniji ručni mlin, sasvim legitimno rešenje.
Od jeftinijih varijanti el. mlinova, sada već ima zanimljivih opcija za razliku od pre nekoliko godina. Za oko 200€ imaš na oglasima DF54, Baratza ESP ili AVX CG301 64mm (pogledaj review od Lance Hendrick-a za Shardor 64, isti mlin). Uvek je preporuka ići na bolji mlin, ali to ništa ne znači ukoliko se nema dovoljno sredstava... Proveri samo kakva su iskustva pre kupovine.
Pa onda i sve ostale skuplje varijante, DF64, Eureka-e, Niche itd...
Ako ides na Gaggia-u obavezno E24, a ne Classic Pro, koristio sam je par godina i svi AL bojleri se očigledno "raspadaju". Skoro pa obavezan mod je opruga na 9bara. Nije komplikovano... Ima je kod nas u redovnoj kupovini kao i Bambino, za razliku od većine ostalog.
U BAGO-u ima i zanimljiv mlin Gaggia MDF55. U suštini preobučena Eureka Specialita, pa ako imaš neku karticu na rate, eto opcije zajedno sa E24.
Od ostalih aparata, dobar ti je Ximi-jev predlog, Bambino Plus ili Lelit Anna (PL41TEM - pid i manometar) i najbolje ako imaš nekog da ti donese od "preko". Kašika je 57mm (Anna) pa je izbor dodataka manji, ali po meni ovo nikako nije presudno...
Evo da ti napišem moje razmišljanje kada sam ja kupovao drugi aparat (prethodno sam imao gaggia viva + Timemore c3 ručni mlin). Pošto je žena često kući jer ne radi svaki dan, ona pravi kafu možda i češće nego ja. Ne budimo se svako jutro u isto vreme , a često imamo malo vremena da popijemo kafu pre nego što se dete probudi pa nam ne igra varijanta da se aparat pali svako jutro u isto vreme da se zagreje. Zbog toga mi je bilo važno da aparat bude relativno brzo spreman za rad, na primer za Silviju sam čitao da je vreme zagrevanja oko 15-ak minuta što je u ovom trenutku previše. Takođe, kada u toku dana poželim(o) kafu, bilo je važno da aparat može brzo da bude spreman. Uz to automatsko frotovanje mleka za kapućino (iako ne bude tako dobro kao kad ga sam mutim) je veliki plus, naročito kada žena poželi kapućino. Zbog toga sam ja uzeo Bambino plus, na stranu što ima i PID. Ima svojih mana, nije tako robustan kao italijani mada ni gaggia classic nije od čelika. S druge strane silvija ima mislim 14kg, tenk. Meni sada procedura spremanja traje ispod 1min po šoljici, sa sve ekstrakcijom.Posao sam od pretpostavke da u specijalizovanim przionicama mogu da kupim mlevenu kafu koja ce dobro ispasti. Primera radi iz gradske przionice.
Moka pot godinama koristim, i planiram da nastavim, ali zelim da pravim i espresso kod kuce, i zena hoce capucino da moze kod kuce da pravi.
Ja bih iskreno sacekao koji mesec i pazario skuplji plin, jer posle ne znam sta bih radio sa jeftinijim.
Rucni sam imao, Hario Column, polomljen dva puta i vise nikada necu uzeti rucni. Nije to za mene, prvo jer puno provedem na mlevenje, drugo jer se kvari koliko god da pazim.
Gledao sam u Bago-u E24, cena je korektna, smara me sto nema u bojama jedino, samo INOX i on je trenutno prvi pik. Nisam ni znao da je on "otporan" na boilergate iskreno, planirao sam da proverim. Gaggia MDF55 jeste zanimljiv, istrazicu ga malko.
Ximi-jevi predlozi su odlicni. Bambino bih zaobisao samo zato sto bih voleo malo robusniji aparat od boljih materijala ali mi se bas dopada. Anna mi je jako interesantan aparat. Mane koje vidim su da je skuplji oko 200 eur od Gaggie, i nije mi se dopalo sto je 57mm ali to mozda nije narocit problem.
Od preko mogu samo sa Amazon.de, ne verujem da ce neko skoro dolaziti iz IT, na primer, niti da cu ja ici, pretpostavljam da bi tamo ponuda bila bolja.
Mene sada zanima na osnovu iskustva ljudi koji su u slicnoj situaciji kao ja sada, da kupiuju prvi aparat i da su amateri, da li se isplati investirati vise zarad PID i manometra? Takodje, zena ce koristiti aparat i mozda ne bude imala podjednako strpljenja kao i ja, ali nacelno mislim da ce biti dovoljno zainteresovana da nauci da spremi dobru kafu, spec jer je sada na porodiljskom pa ima viska vremena u kuci.
Pretpostavka za mlevenje u przionicama je loša - ne postoji način da ubodu mlevenje za tebe. Ne radi, pokušavali su i pre tebe, samo ćeš se nervirati.Posao sam od pretpostavke da u specijalizovanim przionicama mogu da kupim mlevenu kafu koja ce dobro ispasti. Primera radi iz gradske przionice.
Moka pot godinama koristim, i planiram da nastavim, ali zelim da pravim i espresso kod kuce, i zena hoce capucino da moze kod kuce da pravi.
Ja bih iskreno sacekao koji mesec i pazario skuplji plin, jer posle ne znam sta bih radio sa jeftinijim.
Rucni sam imao, Hario Column, polomljen dva puta i vise nikada necu uzeti rucni. Nije to za mene, prvo jer puno provedem na mlevenje, drugo jer se kvari koliko god da pazim.
Gledao sam u Bago-u E24, cena je korektna, smara me sto nema u bojama jedino, samo INOX i on je trenutno prvi pik. Nisam ni znao da je on "otporan" na boilergate iskreno, planirao sam da proverim. Gaggia MDF55 jeste zanimljiv, istrazicu ga malko.
Ximi-jevi predlozi su odlicni. Bambino bih zaobisao samo zato sto bih voleo malo robusniji aparat od boljih materijala ali mi se bas dopada. Anna mi je jako interesantan aparat. Mane koje vidim su da je skuplji oko 200 eur od Gaggie, i nije mi se dopalo sto je 57mm ali to mozda nije narocit problem.
Od preko mogu samo sa Amazon.de, ne verujem da ce neko skoro dolaziti iz IT, na primer, niti da cu ja ici, pretpostavljam da bi tamo ponuda bila bolja.
Mene sada zanima na osnovu iskustva ljudi koji su u slicnoj situaciji kao ja sada, da kupiuju prvi aparat i da su amateri, da li se isplati investirati vise zarad PID i manometra? Takodje, zena ce koristiti aparat i mozda ne bude imala podjednako strpljenja kao i ja, ali nacelno mislim da ce biti dovoljno zainteresovana da nauci da spremi dobru kafu, spec jer je sada na porodiljskom pa ima viska vremena u kuci.
Da.Mene sada zanima na osnovu iskustva ljudi koji su u slicnoj situaciji kao ja sada, da kupiuju prvi aparat i da su amateri, da li se isplati investirati vise zarad PID i manometra?
Ne znam u kom je "statusu" vaša supruga ali generalno je preporučljivo da porodilje koje još uvek doje, piju samo decaf jer kofein može preći u mleko.akodje, zena ce koristiti aparat i mozda ne bude imala podjednako strpljenja kao i ja, ali nacelno mislim da ce biti dovoljno zainteresovana da nauci da spremi dobru kafu, spec jer je sada na porodiljskom pa ima viska vremena u kuci.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari