Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Zašto su ga nazvali Ninja pobogu.

Ja sam uvek protiv "sve u jednom", apriori. Koja je cena tih uređaja?

Ninja je firma koja pravi seriju visoko kvalitetnih kućnih aparata - nije ime samog modela :D

Upravo sam imao "prosvetljenje" u pravljenju latte arta :)
Duže vreme se mučim da raširim šaru preko cele šoljice i setim se nekog starog videa (mislim da je od Emilee Bryant), gde spominje veličinu posude za mleko i oblik izliva. I kupim jedan veliki od 900 ml sa relativno širokim izlivom. I probam jutros iznenadio sam se kako je ispalo.
1754899648215.png
Ovo mi je prvo sipanje sa novim, pa nemam osećaj i nije simetrično, ali vežbaću. Kad je velika posuda, mleko ne izleti naglo i može da se "uđe" duboko u šolju.
Na žalost, u mom okruženju slabo piju espresso, a kapućino još manje, tako da prilika za vežbanje je samo kad ja pijem. Upravo popio jedan i već kalkulišem kad ću sledeći :)

Zašto su ga nazvali Ninja pobogu.

Ja sam uvek protiv "sve u jednom", apriori. Koja je cena tih uređaja?
na amazon.de

Ninja Luxe Premier ES601EU 3-in-1 Coffee Maker with Grinder and Frother for Latte, Cappuccino, Cold Brew & Espresso, Easy to Use, 4 Presets for Frothing, Silver​

€494.11 with 11 percent savings-11% €494.11

Meni to uopšte ne obećava za te pare, ali ako želiš samo napred.

Ne znam koiko se ovde ljudi interesuje za latte art. Velika posuda sa širokim izlivom definitivno pomaže. Trebao sam ranije da kupim. U maloj napravim mleko, pa prespem u veliku i onda iz velike sipam.
Evo koja je razlika u veličini:
1754981489761.png
I samo presipanje pomaže da se pena ne izdvoji na površini mleka.

Poslednja izmena:
aaaaaaa, to je fazon sa presipanjem koji vidim kod većine influensera i kofi eksperta - nisam kontao nikako što to rade.

Moze pomoc 🙃 . Zena nesto cackala oko aparata u pitanju je DeLonghi Magnifica Start i sad pravi nekako vodenastu kafu, slabiji ukus kafe ima sta god radili. Aparat vratio na fabricka podesavanja (nije pomoglo), redovno se cisti, koristim filtriranu vodu, mlin nije dirala. Pa ako neko zna o cemu i kako resiti problem.

Sad kad krenu šale na račun žene :D
Da li aparat izbaci istu količinu napitka kao i ranije i istom brzinom? Možda možeš da proveriš količinu taloga u posudi da li je ista kao i ranije (isprazniš pa samo jedan napraviš i izmeriš)?
Ako je vodenasta meni sve deluje kao da stavlja manje kafe nego ranije. Dobra vest je da će ti 1kg duže trajati :D

Pretpostavljam :).
Ja kafu slabo pijem, sto se tice aparata ja sam tenicka podrska 😁 Izbacuje kolicinu istu i istom brzinom. Talog nisasm gledao to cu proveriti, hvala za to. Pa da kad da stavlja manje kafe tako deluje cak i intezitet kad pojacamo slabo se sta menja.

Пане Петре,
Колико видим апарат има уграђен млин, види како је подешен тј., која је финоћа (што финије меље то јача кафа). То ми је некако прва асоцијација за воденасту кафу.

Mlin nije diran to sam proverio, na istom podeoku je kao i pre kad je sve radilo kako treba. Proverio sam talog kao sto mi je rekao @component i vise ne izbacuje u vidu kolacica nego sad bude rasuto sve kao gomila.

Promeni podešavanje mlina na sitnije, napravi kafu, proveri talog, pa vrati na sadašnje ako nije dobro.
Pozdrav
P.S. Mlin se podešava isključivo dok radi - odnosno dok melje kafu.

Šta sam juče shvatio: loša kafa može nekad da bude dobra.
Potrošio sam zalihu zrna koja inače koristim, i izvučem neka Lidlova koja ni nemam pojma odakle mi (valjda doneo neko)... Ili sam se razmazio, ili ne znam da napravim, ali ono ne može da se pije.
Ali rekoh "ili da bacim ili da ih iskoristim za vežbanje latte art". I napravim kapućino, i probam, i iznenadim se, pošto ukus uopšte nije loš. Kasnije napravim affogato, kad ono još bolje.
Ova koja volim za espresso uopšte ne daju takvu aromu uz sladoled i nisu tako dobra za ovakve egzibicije. A ova jeftina, bezvezna, koja ko zna koliko stoje na polici, ispadoše dobra.
Da li ima neko da preporuči neka zrna koja su mu se dopala kao mlečni napitak?

Šta sam juče shvatio: loša kafa može nekad da bude dobra.
Potrošio sam zalihu zrna koja inače koristim, i izvučem neka Lidlova koja ni nemam pojma odakle mi (valjda doneo neko)... Ili sam se razmazio, ili ne znam da napravim, ali ono ne može da se pije.
Ali rekoh "ili da bacim ili da ih iskoristim za vežbanje latte art". I napravim kapućino, i probam, i iznenadim se, pošto ukus uopšte nije loš. Kasnije napravim affogato, kad ono još bolje.
Ova koja volim za espresso uopšte ne daju takvu aromu uz sladoled i nisu tako dobra za ovakve egzibicije. A ova jeftina, bezvezna, koja ko zna koliko stoje na polici, ispadoše dobra.
Da li ima neko da preporuči neka zrna koja su mu se dopala kao mlečni napitak?
Ja, uglavnom, pijem sa mlekom onda kada mi zrna izgube svezinu, jer mleko da slatkost i zamaskira puno toga, tako da dosta zrna moze da "prodje". Meni je nezgodno sto, u kuci, jedini ja pijem kafu i to samo 1 dnevno, nekih 4-5 puta nedeljno, tako da mi i 250gr pakovanja cesto "izvetre". Moja jedina preporuka bi mogla da bude da, slobodno, probas sto vise zrna mozes, cak i kad nadjes ona koja ti odgovaraju jer nikada ne znas sta ce te prijatno iznenaditi. Sa druge strane, svi smo razliciti pa je tesko takve preporuke i dati.

Poštovanje forumaši, dugo sam lurker i ovih dana planiram da pazarim prvi aparat, a imam poteškoće da nađem poslednje diskusije na tu temu, moj google-fu me je izdao.

Budžet mi je red veličine 500 eur, ne razmatram automatike, mlin ću kupiti ali ne u istom dahu. Žena poje kapuć, pa mi treba stimer. Modovanjem bih se rado bavio, ali je realnost da nemam kad.

Naravno da je Gaggia Classic Pro prvi na listi kao goto aparat, i koliko me sećanje služi bilo je pomena da za malo više novca može da se kupi aparat da kontrolom pritiska, što nije beznačajan dodatak.

Da li bih u ovom budžetu (max 600 eur) trebao razmotriti još koji aparat? Ili da ne mozgam previše i ćapim gađu i možda "uštedim" da sutra podebljam budžet za mlin (npr niche i slični, konkretno jako želim neki eureku).

Hvala unapred, pišem update šta je palo na kraju.

Savršeno!
Skoro sam pomislio da je neki render ili AI generisana slika.

Poslednja izmena:
@belka
Баци поглед на "Бамбино плус" и "Лелит Анна", по писању бих рекао да теби више одговара Бамбино.
За мене оба боља од "Гагие" са и без надоградње. И да се одмах оградим Гагиа са надоградњама је баш хваљена (као и Силвиа са надоградњом) широм нета, али ја нешто баш не волим "буџевине".

@belka
Баци поглед на "Бамбино плус" и "Лелит Анна", по писању бих рекао да теби више одговара Бамбино.
За мене оба боља од "Гагие" са и без надоградње. И да се одмах оградим Гагиа са надоградњама је баш хваљена (као и Силвиа са надоградњом) широм нета, али ја нешто баш не волим "буџевине".
Pogledaću, hvala puno. Meni je nadogradnja jako kul, i sve što nalazim na redditu mi je izuzetno gotivno, ali objektivno, ja ne stižem u poslednje vreme da spavam dovoljno, kamoli da se bavim time, i nije mi cilj da kupim aparat kome je možda i najveći plus što je izuzetan za nadogradnju, iako mi je kul.

Ima li neko da koristi nešto od ova 2 modela vaga:

Xiaomi Mijia High-Precision Digital Kitchen Scale (model: KGJ001T)
ili
Xiaomi HOTO Smart Kitchen/Coffee Scale (model: QWCFC001)

ili možda bolje ići na noname Kineza za 1000din:

Digital Espresso Coffee Scale with Timer Pour Over Drip Espresso Scale LCD Display 3kg/0.1g High Precision Auto Power Off

Poslednja izmena:
Ovu imam, odlično me služi godinama. Dobro je napravljena, ne može da uđe tečnost u nju.

Imam i onu jeftinu za nakit, ona je isto dobra, ali na poslu nam uđe kafa pa je često rastavljamo i sušimo.

Zato ti kafa i ne valja. Istupili se noševi i melju krupno. Čim ti se ne sviđa/vodena/slaba dotegni mlin. Kad dođe da više ne može da se dotegne to znači da morap da menjaš brusne noževe.
Izgleda da ce to biti. Mlin podesio da sitnije melje i kafa odmah bolja. Samo da li je moguce da se noževi tako brzo istupe aparat star 10 meseci, u proseku dve kafe dnevno pravi.

Nazad
Vrh Dno