Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Opet te navlace, u ovoj situaciji nema otkaznog roka😃
Pokupis opremu i pravac poslovnica, trazis papir, popunis, predas i gotovo

Mene su isto "obavestili" telefonom da postoji otkazni rok + 5 dana septembra, pa sam im pisao na [email protected] da ne prihvatam poskupljenje, ni otkazni rok, ni 5 dana septembra i da smo završili danom vraćanja opreme. Nakon par dana su mi odgovorili:

"Vaš zahtev za raskid ugovora u skladu sa definisanom procedurom evidentiran je 6.8.2025. godine kada je prosleđen na dalju obradu u skladu sa Opštim uslovima Orion telekoma. Po završenoj obradi Vašeg zahteva za raskid ugovora, od strane nadležne službe će Vam na kontakt adresu biti poslato pisano obaveštenje sa detaljnim informacijama o preostalim obavezama prema Orion telekomu.
Uzimajući u obzir da je 6.8.2025. godine evidentiran povrat opreme koja Vam je izdata na korišćenje za Vaš nalog obustavljeno je sa fakturisanjem usluga zaključno sa 6.8.2025. godine."

Sad čekam to pisano obaveštenje :)

Pa da ali ja opremu nemam kome predati, opet pišem prva poslovnica mi je 45 km. daleko. Ma izdržaću još tih 27 dana samo da prekinem koristiti njihov vrlo loš ADSL i otkačim se fiksnog telefona na kom impuls nisam potrošio 3-4 godine. A morao sam ga plaćati zbog protoka adsl interneta.

Pa da ali ja opremu nemam kome predati, opet pišem prva poslovnica mi je 45 km. daleko. Ma izdržaću još tih 27 dana samo da prekinem koristiti njihov vrlo loš ADSL i otkačim se fiksnog telefona na kom impuls nisam potrošio 3-4 godine. A morao sam ga plaćati zbog protoka adsl interneta.
A kome ćeš onda predati opremu - isto 45km🤔

Koga zanima da pokreće Armbian Linux na njihovom set-top boxu (M6CW) može da ga skine odavde https://github.com/ophub/amlogic-s9xxx-armbian/releases (tražite ime fajla koje sadrži Amlogic i s905w, npr. Armbian_noble_save_2025.08/Armbian_25.08.0_amlogic_s905w_noble_6.1.147_server_2025.08.01.img.gz). Raspakujete fajl, napravite bootabilni USB ili microSD i po završetku otvorite boot particiju i fajl uEnv.txt na njoj i tamo gde je FDT= stavite
Kod:
FDT=/dtb/amlogic/meson-sm1-x96-air.dtb
i to je to. Isključite set-top box, ubacite usb/microsd i uključite ponovo, trebalo bi da se sistem pokrene sam.
Eto, možda nekome bude korisno za pokretanje nekog servera, nema taj box neke performanse, ima 2GB RAM, ali je vrlo upotrebljiv. Ako hoćete da se vratite na Android samo izvučete USB i restartujete uređaj.

Ako podignete Wireguard server možete ovako da koristite fiksnu liniju daljinski.

Ako su sad Orion Telekom, kako ce nakon te kupovine, MTS Orion Telekom? :LOL:

Isto Orion telekom, sto moraju da menjaju naziv...

Drugar mi je dobio pedalu, ni njegov šef nema pojma da li će iko od ekipe ostati. I rekao mu da su instalacije definitivno stopirane, a da se firma definitivno prodaje, najverovatnije MTS-u.

provejavala je i neka informacija da ce MTS da kupi samo WiFi deo a da ce A1 da preuzme "opticarski" deo. Svakako saznajemo zvanicno u narednih mesec dana...

provejavala je i neka informacija da ce MTS da kupi samo WiFi deo a da ce A1 da preuzme "opticarski" deo. Svakako saznajemo zvanicno u narednih mesec dana...
Ovo sam i ja cuo sa nekih strana, a i cini mi se da je neko napisao ovde za A1
Bilo bi mnogo bolje da ih a1 kupi...

Sto bas u mesec dana?
Pa zato sto su akvizicije stopirane i svi zaposleni rade do kraja avgusta koliko sam skapirao, tako da cemo u septembru znati

Jel ima neko neku novu informaciju?

Ja sam ovo našao samo:

Meni uveli net dali wifi 6 ruter posle 13 dana jel reko vraticu opremu, jer sam imao 14 dana po zakonu da vratim opremu i raskinem ugovor.Dosli momci da postave wifi 6 ruter ali parametri su katastrofa i rekli za 3 dana docice druga ekipa da ti sredi signal sa bandere,zvali su me iz oriona da potvrde da ce doci ekipa da sredi signal na banderi. I od tad noko se ne javlja niti je bio, kada sam ih pozvao da pitam kada ce doci oni se prave ludi sve je u redu i nema potrebe da dolazi iko.Meni svaki dan nestaje net a cim nestne net nemam i tv i wifi se gubi na svakih od 5 do 10 minuta gubim signal nestaje net i tv i za njih je to uredu. morace da radi advokat i tuzba i inspekcija i da raskinem ugovor i vratim opremu, goru firmu nisam video uzas su .
Evo slika parametra
ruter.png

Koliko se ovde piše da su prevaranti i da ako ti odmah nesto ne urade neće uraditi i ti nasedneš na to
E bravo šefe
Ja bih otišao i vratio im sve i platio to uvodjenje i Od..... ih
Uveo bih bilo kojeg drugog provajdera

Problem je u tome sto si u okviru granicnih vrednosti pa su mogli da izvrse instalaciju ( pre pustanja se vrsi provera) i to bi bilo ok da nemas fluktacije usled nekog od mnogih faktora ( temperature, loseg spoja, slabljenja OLT signala, mikro pukotina ili savijanja kabla ( posebno osetljivo kod kablova koji su na banderama kao kod tebe)... nazalost, nemas opcija sem da ih cekas, jedino sto mozes da uradis je da proveris kabl kod tebe da li negde nije savijen i da eventualno lagano ocistis konektor...

ako nekome znači info:
Kumi istekla UO na optici, samo ih je pozvala da se raspita za proceduru raskida, rekli joj da će je neko zvati.
Već sutradan zvali i nude ostanak: popust 60% na cenu ( bez održavanja 350 din ) srednjeg Dual TV paketa.
Na tu cenu paketa 4450 din ide 60% popusta tokom cele nove UO = 1780 din pa se na taj iznos dodaje održavanje 350 din.
Sve zajedno je ispadne 2130 din mesečno za srednji Dual TV paket.
Obnovila preko mejla novu UO, nigde nije išla.

Ako nekome znači: kod mene trenutno ne radi internet.
A zanimljivo da ladno ne sija/treperi ni PON ni LOS lampica 🤣

Meni uveli net dali wifi 6 ruter posle 13 dana jel reko vraticu opremu, jer sam imao 14 dana po zakonu da vratim opremu i raskinem ugovor.Dosli momci da postave wifi 6 ruter ali parametri su katastrofa i rekli za 3 dana docice druga ekipa da ti sredi signal sa bandere,zvali su me iz oriona da potvrde da ce doci ekipa da sredi signal na banderi. I od tad noko se ne javlja niti je bio, kada sam ih pozvao da pitam kada ce doci oni se prave ludi sve je u redu i nema potrebe da dolazi iko.Meni svaki dan nestaje net a cim nestne net nemam i tv i wifi se gubi na svakih od 5 do 10 minuta gubim signal nestaje net i tv i za njih je to uredu. morace da radi advokat i tuzba i inspekcija i da raskinem ugovor i vratim opremu, goru firmu nisam video uzas su .
Evo slika parametra
Pogledajte prilog 503310
U dozvoljeno si opsegu ne bi trebalo da imas problema, evo kako je kod mene u zgradi 2 splajsovan kaval jer su komsije stoka i seku sta ne treba

1756249972551.png

Bez gubitaka paketa, full brzina 2.5/500

Za razliku od bakra (xDSL, kablovski) gde nivo signala utiče na kvalitet internet usluge, kod optike to nije slučaj - ili je signal u granicama referentne vrednosti (nebitno koja je to vrednost unutar opsega) i usluga je savršena ili je signal van opsega referentnih vrednosti i usluge uopšte nema. Ako je spoj - splajs rađen fusionom mašinom onda je oscilacija signala plus/minus 0.15-0.30 dBm (max 0.50 dBm ali i to je previše), a referentne vrednosti (Reference Value) na ONT uređaju su obično sa malom dozom sigurnosti, tako da iako piše da je donja granica RX Optical Power -27 odnosno -28 dBm, još pola dBm niže bi trebalo da radi i dalje savršeno, ali zbog oscilacija signala dolazi do prekoračenja referentnih vrednosti i gubitka signala koji se može vratiti pa opet nestati... Ako je umesto fusione mašine spoj rađen sa mehaničkom spojnicom, onda signal ume da mnogo više oscilira, čak oko 5 dBm u zavisnosti od temperature vazduha i vremenskim uslovima i to se izbegava... Generalno trebalo bi da je najniža RX Optical Power vrednost kod krajnjeg korisnika -25 dBm ili poželjno veća (brojevi su negativni, dakle veća vrednost je -24, -23 dBm), i to sa oscilacijama da bi instalacija bila savršeno odrađena, a za sve niže vrednosti od toga treba ponoviti spajs fusionom mašinom...

Vrh Dno