Šta je novo?

Sopstveno održavanje klime

Šta si tačno očistio i kako 😀
Rastavio koliko je moglo. Skinuo filtere, odvrnuo masku, turbinu nisam mogao skinuti, izvlaci se u lievu stranu, a tu mi je zid…

Sa odmaščivačem naprskao svuda, sačekao 5-6min i isprao vodom. Onom ručnom pumpicom…

Poslije toga Aseptsol 5% (nerazblažlen) svuda naprskao

Filtere naravno oprao i sve plastike koje su bile skinute. I niih tretirao sa aseptsolom i posušio.

Uključio ventilaciju da se osuši, nekih 20min…

Sve sastavio i radilo OK prvih par dana.. sad kad modulira, smrdi

Hence, the clearing... iliti u prevodu zato je potrebno ostaviti mesta sa svih strana da može da se održava.
Elem, pisao sam šta da se radi ako se oseća posle pranja, uključi hlađenje na najnižu brzinu turbine, otvori i skini filtere i napraskaj odmašćivač dok radi da uvuče u sebe lepo, obavezno i zadnju stranu do zida, posle snizi temp na najniže da se ispere i posle pola sata pojačaj izduv i podesi temp.

Što odma' ne reče da si overklokovao prozor? 😁
Da ne otkrijem patent 😆

Sad kad prodje sezona hlađenja ima da je našpricam ovim što mi je dao, ide 1:5 rastvor, on mi kaže pečenjaru gde ima dima masti i duvan prska čisto i odkravi sve, ja možda da probam 1:2.

Ljudi bre pa ja sam sa Axelom motor dizelas oprao, znate li kolko ulja je bilo bio masan samo tako, skoro cela boca mi otisla motor se sija nakon toga sto ne bi i klimu odmastio i oprao

Ne znam, ne duva ravnomerno a kad ima dosta vlage varira duvanje turbine, nije do nje ni do elektronike unutrašnje to sam proverio. Ovaj drugar mi kaže da je malo zapušena sa unutrašnje strane a pošto je ja ne rasklapam ne mogu to da vidim. Zato mora jače sredstvo.

Ljudi bre pa ja sam sa Axelom motor dizelas oprao, znate li kolko ulja je bilo bio masan samo tako, skoro cela boca mi otisla motor se sija nakon toga sto ne bi i klimu odmastio i oprao
Alal vera, ( ako nije sala ) ja celu bocu za jedno detaljno pranje klime sunem. Po ovome izvlacim zakljucak da mozda preterujem, al nema veze, bitno da se klima dobro ispere vodom na kraju.

Ne znam, ne duva ravnomerno a kad ima dosta vlage varira duvanje turbine, nije do nje ni do elektronike unutrašnje to sam proverio. Ovaj drugar mi kaže da je malo zapušena sa unutrašnje strane a pošto je ja ne rasklapam ne mogu to da vidim. Zato mora jače sredstvo.
Kod tebe je to najverovatnije onaj zadnji deo izmenjivaca ( ne znam koliko ti je odvojena od plafona ) pa iako je peres 1-2x godisnje, ako ti je bas nepristupacno, uvek ostane po malo i vremenom-godinama se skupi, pa krene da pravi probleme.
Pisao je clan pre par godina za kmta, isto takav slucaj ako se secas, neravnomerno duvanje, pa se na kraju ispostavilo da je bas taj problem bio ( prljav-zapusen taj zadnji deo izmenjivaca )

Ako tako radi, i motor turbine je pod vecim opterecenjem od onog za sta je projektovan, pa bolje resavaj sto pre.

Alal vera, ( ako nije sala ) ja celu bocu za jedno detaljno pranje klime sunem. Po ovome izvlacim zakljucak da mozda preterujem, al nema veze, bitno da se klima dobro ispere vodom na kraju.
Nije sala,Motor TDI 2.0 pran pleh odozdo i motor.
Nekoliko perionica kažu mi to ne radimo, u jednoj tražili 2500-3000 ali ja snosim odgovornost ako nesto crkne.
Na kraju resio sam da operem

Radio ja kao klinac par meseci u auto perionici sa ozbiljnim prometom ( i busevi, kamioni ) nama onda bilo bitno ko ce da vozi Setra bus ili MAN neki kamion, izgustirali smo exotiku sa svim mogucim automobilima.
Pranje motora je bilo najsklup;lje. To se prvo prska nekim faminom, ako se dobro secam ( vrv neki odmascivac ) i onda se ispira sa WAP nekom masinom, kao sad karcher ( u tom WAP se sipala nafta, da bi dao vrucu vodu, to mi i sad cudno kad se setih, mora da izguglam ) , i to kad se zavrsi, motor fabrika.

Meni reko u jeednoj perionici neko sredstvo specijalno bla bla, onda se setim i pozovem badzu koji je drzao jedno vreme autoperionicu i on samo rece dodji kod mene ponesi Axel zuti, ponesi K2 ladno pivo i ce ga resimo.
Ne vidim zasto onda se ne bi klima prala Axelom ako moze ulje da skine

k2 sredstvo za pranje motora je vise nego dobro a ne kosta mnogo. ovo je bez kontakta oprano.

Prilozi

• e5653763528d6889649c0b66f9ef2a13.jpg
    e5653763528d6889649c0b66f9ef2a13.jpg
    145 KB · Pregleda: 87
  • 55b573312098da982b1bac2847ddc791.jpg
    55b573312098da982b1bac2847ddc791.jpg
    132.4 KB · Pregleda: 61
  • IMG_20241219_154634.jpg.137e21906a601a4179bb0b063d385bf1.jpg
    IMG_20241219_154634.jpg.137e21906a601a4179bb0b063d385bf1.jpg
    82.1 KB · Pregleda: 89
Sva ta sredstva su višestruko skuplja od namenskih sredstva za pranje klime samo vi ništa ne znate o tome

Cek bre druze, Axel je 200-300 kinti, koliko vec, zavrsava top posao za pranje unutrasnje jedinice, sad, mozda sam ja prespavao nesto

https://lavauto.rs/product/sredstvo-za-pranje-motora-k2-750ml/7549/ 530 dinara prvi rezultat gugla
Za klime sredstva izmedju 2000-3000 5l koncentrovana
Tako da ko ima gde da cuva vise se isplati koncentrovano a razdeli se to familiji, drugarima
@Mr.Wolf pa i sam znas da odve ljudi znaju mnogo da komlikuju da ga tupe po srpski :)
Axel ima u svakom dragstoru meni dosta.
Kada ti dodje serviser on mora opravda 40e sto uzme, te skupa hemija, t eovo te ono. On kupi 5l i cele sezone to koristi

Ima u Lorenu kosta 460 dinara, mislim da je svaka dalja diskusija bespotrebna. Pise da odmascije u ubija sve bakterije i budj. Moze i sve sto ljudi preporucuju ali ovo nit je skupo niti moze da steti klimi.

Prilozi

• IMG_20250813_141948118_HDR.jpg
    IMG_20250813_141948118_HDR.jpg
    103 KB · Pregleda: 88
Litra pet eura

1600707949-tecnost-za-ciscenje-klimatizacionih-sistema-1l-1.jpg

Jes, to u Podgorici :
Ovde, ne smem da guglam, treba da legnem smirenoga duha, jel.

Kod tebe je to najverovatnije onaj zadnji deo izmenjivaca ( ne znam koliko ti je odvojena od plafona ) pa iako je peres 1-2x godisnje, ako ti je bas nepristupacno, uvek ostane po malo i vremenom-godinama se skupi, pa krene da pravi probleme.
Pisao je clan pre par godina za kmta, isto takav slucaj ako se secas, neravnomerno duvanje, pa se na kraju ispostavilo da je bas taj problem bio ( prljav-zapusen taj zadnji deo izmenjivaca )

Ako tako radi, i motor turbine je pod vecim opterecenjem od onog za sta je projektovan, pa bolje resavaj sto pre.
Verovatno jeste zadnji deo mada sam ovaj put baš dosta naprskao Axel i ispirao vrucom vodom ali opet je variralo duvanje posle pranja odmah, ali evo sad duva samo neravnormerno ali nema te oscilacije u duvanju turbine, nešto jeste bolje. Kad prođe ova vrućina perem izmenjivač sa ovim što mi je drugar doneo pa ćemo videti.

Prilozi

• mabosol.jpg
    mabosol.jpg
    103.1 KB · Pregleda: 66
Cek bre druze, Axel je 200-300 kinti, koliko vec, zavrsava top posao za pranje unutrasnje jedinice, sad, mozda sam ja prespavao nesto
jesi...

axel 750ml 200-300 dinara, znaci litar 400din
K2 750ml 500 dinara, litar 700din

namensko koncetrisano sredstvo 500din od koga se dobije 5L, 100din litar

Eh sad bas, hebi ga :)

Mislim isti k ,jel, ako picis i 2x godisnje ispiranje. Jedino da ovaj drugi ne mora da se ispira nakon nanosenja, a od toga nema neke vajde, jel :)

Verovatno jeste zadnji deo mada sam ovaj put baš dosta naprskao Axel i ispirao vrucom vodom ali opet je variralo duvanje posle pranja odmah, ali evo sad duva samo neravnormerno ali nema te oscilacije u duvanju turbine, nešto jeste bolje. Kad prođe ova vrućina perem izmenjivač sa ovim što mi je drugar doneo pa ćemo videti.
Jako je slicno axelu pre neki dan sam cistio klimu, nista specijalno, mora asepsol posle ispiranja...

Asepsol ti ništa ne znači jer je slab i nije namenjen za to. Bolje ovo sredstvo da se manje razblaži da bude jače. Ja sam do sad sve Axelom prao i sem ove jedne u kuhinji nemam problema.
Nakon Axela sipam malo tečnost za sudove u prskalicu i sipam vodu i sa tim skinem miris Axela.

Asepsol ti ništa ne znači jer je slab i nije namenjen za to. Bolje ovo sredstvo da se manje razblaži da bude jače. Ja sam do sad sve Axelom prao i sem ove jedne u kuhinji nemam problema.
Nakon Axela sipam malo tečnost za sudove u prskalicu i sipam vodu i sa tim skinem miris Axela.
Kada je jace onda treba dosta da se ispira ventilator jer ako se ne ispere dobro usmrdi se. Mora da postoji neko sredstvo koje otklanja budj i bakterije. Kupio sam elektricnu pumpicu WIPCOOL, olaksava posao.

Da li neko mozda zna radnju ili preporuku gde moze da se kupi nov/zamenski ventilator za LG 12icu inverter. Pretpostavljam da je to nesto manje vise univerzalno pa sam model nije bitan?
Par "peraja" je iz nekog razloga puklo a klima iako stara sigurno 15 godina jako dobro radi i ne bih je menjao.

Nazad
Vrh Dno