Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

moj je na -20, nikada nisam ni probao vise.... jednostavno sam ga tako namestio prvi dan i evo i dan danas rock stable

5700 x3d je cena kvalitet overkil za mogu konfiguraciju. Kupiću ga verovatno za nekih godinu dana, kada manenjam i grafiku. Za sada nemam potrebe. 5800 x3d je cenovo precenjen.

^ tako sam i ja mislio, ali u medjuvremenu 5700x3D ode u nebo sa cenom, skoro 70% više košta danas nego pre godinu dana... a realna vrednost mu je na nivou 7600x isl. Tako da nažalost osim ako ne naletite na tržištu polovnjaka na nešto razumno gubi smisao...

Za novu konfiguraciju se ne isplati.
Za am4 je najbolji upgrade ko hoće da se igra a ima neki stariji procesor. Zato mu i cena skače.

Za novu konfiguraciju se ne isplati.
Za am4 je najbolji upgrade ko hoće da se igra a ima neki stariji procesor. Zato mu i cena skače.
Slažem se ali je cena već upitna, ako prebacuje 250 eura, pitanje je vredi li onda, to je već ozbiljno ulaganje u mrtvog konja, ma koliko se još uvek držao (eno u BF6 nije nešto oduševio), posebno ko nema bar B550 ploču nego neku staru koja nema PCIe x4 i minimum 32 Gb neke dobre memorije .

Takva je conf kod mene i vrti se 100-120fps u 1440p i mislim da su ultra bila podešavanja, odigrao par partija i obrisao. Nije mi se svidela.

Baš me zanima koliko će moći da gura ova conf. Nek mi završi još 3 godine ovaj cpu, pa da ga zasluženo promenim.

Slažem se ali je cena već upitna, ako prebacuje 250 eura, pitanje je vredi li onda, to je već ozbiljno ulaganje u mrtvog konja, ma koliko se još uvek držao (eno u BF6 nije nešto oduševio), posebno ko nema bar B550 ploču nego neku staru koja nema PCIe x4 i minimum 32 Gb neke dobre memorije .

Na KP i dalje moze da se nadje za 200-215 eura...

Odlican je 5700X3D kao upgrade za nekoga ko ima 2000 ili 3000 seriju ryzena.....ali ako neko ima npr 5600X ili 5700X,tesko da se isplati,tj da je bas primetno brzi....narocito u 1440p ili 2160p

isplati se i i za te rezolciju, 0.1% low mnogo je bolji, koga briga za average... to se više i ne gleda...

isplati se i i za te rezolciju, 0.1% low mnogo je bolji, koga briga za average... to se više i ne gleda...

A sta ti to znaci MNOGO je bolji?....brzi za 50% ili vise 0.1% low? :LOL:

Zavisi od igre do igre,u vecini slucajeva je bolji 0.1% low na 5700X3D za 10-25 fps (sto je skoro neprimetno u praksi),a u nekim slucajevima (npr Witcher 3) 0.1% je bolji nekako na 5700X...

I test je radjen sa 4090,sto znaci da bi sa slabijim grafama (kakve ima 98% ljudi) razlika bila manja...

Ne verujem previše ovim no-face kanalima koji štancaju ove videe, uzme u Riva Tuner promeni labelu i upali neki video render u pozadini da simulira malo sporiji CPU. Većina njih uopšte nema taj hardver koji navodno testira.

Pa da li ti imaš neki video/test/šta god gde se vidi da je 0.1% low MNOGO bolji na 5700X3D nego na 5700X,tj na osnovu čega ti to tvrdiš?

Ima poredjenja sa 5700x izmedju ostalog, jeste brzi, ali da li je 100e brzi, izvucite sami zakljucak

Nije, odmah ću da ti kažem :)

Ne vredi ni u poređenju sa 7600(x). Bolje da čovek proda to šta ima, doda koliko treba i uzme budžet AM5 polukonfiguraciju, pogotovo što delove može da upeca i polovne...
Jedino ako je svaki evro bitan ili neće da napusti AM4 iz nekog principa, heh.

Ima poredjenja sa 5700x izmedju ostalog, jeste brzi, ali da li je 100e brzi, izvucite sami zakljucak

Pa to je kao u onom testu sa youtuba koji sam okacio gde je 5700X3D brzi od 5700X u 0.1% low za nekih 10-25 fps-a......jos ovde su testovi samo u 1080p

Ako npr 5700X ima 90 fps 0.1%low a 5700X3D 105 fps 0.1%low jeste ovaj drugi brzi ali to nije OGROMNA razlika i pitanje je koliko se uopste i vidi u prkasi

Ja pre 2 dana uzeo 5700x da se pojacam za battlefield 6.
Temperatura na HWMonitoru mi je ~50c dok mi radi samo mozila sa 4 taba. Da li je to ok temp?
Uradio sam undervolting -0.050 u biosu.

Čime ti to hladiš? Pusti cinebench multi i single core testove pa vidi koliko visoko ti idu temperature.

Hladim sa nekim kulerom, zaboravio sam kako se zove ali kostao je 10e pre 8 godina i svi su ga koristili za ryzen procesore.
Sad cu po prvi put da isprobam taj cinebench.
Postavicu rezultate.

Ja bih na to stavio bar kuler u rangu LC Power Cosmo Cool LC-CC-120. To bi taj kuler držalo dovoljno hladnim, a ne bi bilo ni glasno.

Single core 62-3
Multi core 72-3
Sto se kulera tice u pitanju je LC Power LC-CC-120-RGB :D
Kuciste je MS Black Widow, ima 2 moda hladjenja, tokom ovog testa koristio sam sporiji.

To su ok temperature, a to što ti bude malo viša temperatura kad samo gledaš nešto na netu, verovatno neki pozadinski procesi rade pa nabijaju temepraturu.

Ryzeni su generalno topliji u idle i pri niskom opterećenju.
Svojevremeno mi je 3600 stajao na 45-50 stepeni samo sa otvorenim browserom, i to sa solidnim kulerom...

Kao da je idle temperatura nešto bitna.

Ryzeni su generalno topliji u idle i pri niskom opterećenju.
Svojevremeno mi je 3600 stajao na 45-50 stepeni samo sa otvorenim browserom, i to sa solidnim kulerom...
Moj 4650 iz potpisa, isto tako radi plus je Overklokovan malo.

Nazad
Vrh Dno