Samo sto kod polovnog elektricnog kada strada baterija ili inverter to je teska katastrofa...
Inace, pisao sam o BYD Seal U DM i iskustvima sa test voznje i da ga je kum narucio, stigao mu je konacno ( jos odavno u prvoj turi ali nikako da se vidimo, nazalost cari brzog vremena u kom zivimo) pa da ne ostanem duzan poredenje te osnovne testirane verzije i njegove dizajn varijante sa awd, dva elektro motora i turbo motorom za razliku od atmosferskog iz osnovne verzije:
Ima poboljsanja ali je i dalje dosta tromiji nego sto smo ocekivali cak i u sport modu gde ti je nekako ocekivanje da te bas povuce kao elektricni/hibridni auto, ovde je sve bas sa velikom zadrskom i dalje... izgleda da je problem u tome sto je motor baziran na Milerovom ciklusu koji ima tu manu da zrtvuje snagu na nizim obrtajima zarad efikasnosti i potrosnje ali i izduvnih gasova ( izgleda da im je to problem veliki po prici iz predstavnistva) i da taj turbo koji bi u teoriji trebalo da nadomesti te nedostatke ipak nije dovoljan jer bas ima ogromnu kako da kazem kao neku turbo rupu... realno je da su se malo preigrali sa kolicinom tehnologije i da ce im trebati vremena da to fino nasteluju odnosno da naprave pravi balans u ovom realno na papiru idealnom resenju ( ako izuzmemo to da mu je zbog toga gepek uzsno mali za toliki auto)... Da me neko ne shvati pogresno, nije tolika katastrofa kao osnovna verzija ali je ( za mene i njega ) jako neprijatan osecaj ta zadrska...
Druga mana posle relativno duze voznje Bgd - Rovinj i nazad kroz Sloveniju okolo, plus lokal je ta sto mu je volan kao puter, za grad idealan, za ozbiljne krivine oko Portoroza i Kopra za mene bas problem, dok se moj cale odusevio... takodje, u krivinama se dosta naginje ( nisam siguran da li ima neku kontrolu sasije ali bi trebalo da je jace) ali kada uhvati pravac na izlasku ide kako treba, verovatno pomaze tezina i nisko teziste baterija...
Sto se tice punjenja ono je sporo jako jer mu je max snaga punjenja 18kW na brzim punjacima ali za pola sata koliko smo pravili pauze po jednom u odlasku i povratku se lepo dopunila... u odlasku smo punili posle Zg, sa 43-na 85% a u povratku u Ljubljani sa 65% na 96% uz napomenu da je pocetak puta iz Slovenije sa brda uz regionalni put i jedan veliki uspon/silazak pre Kopra gde smo na auto put izasli sa 95% baterije za tih 20ak km... Vozili smo na auto mode, postoje i posebna podesavanja za koje iz predstavnistva kazu da pobosljavaju potrosnju po iskustvu sa test modela ali ko ce da se bakce sa tim... Sto se tice konkretnih podataka malo je nezahvalno pisati jer on to racuna na neki svoj nacin kombinujuci el potrosnju i benzina u neku fiktivnu vrednost u litrima ali zavrsili smo odlazak sa 7.1l a povratak sa 6,8l u proseku.... moze da predje oko 100km samo na struju a potrosnja na auto putu je visoka i na 130km/h je oko 9l, a 150 km/h vec ide na preko 11l a i tada je prebucna kabina pa samo uglavnom vozili 130 na tempomatu...
Sto se tice generalnog utiska on je poprilicno ok, kvalitet izrade je jos bolji u ovoj varijanti opreme, mozda su sedista premekana za moj ukus, ili sam ja navikao da me cvrsce drze... On je hteo svetlo plavi ali zbog roka isporuke i ove opreme je uzeo crni i bas je lep, dosta ljudi je pitalo sta je to... Da ne zaboravim ono sto me je bas nerviralo je sto su otvori ventilacije na sredisnjoj konzoli zbog velikog ekrana i njegovog rotiranja vertikalno skroz dole i bukvalno se covek smrzne, nemoguce je podestiti da ne udara u desnu ruku i stomak ako se ne iskljuci taj centralni otvor... Moram jos jednom da pohvalim zadnju klupu koja je definitivno jedna od najudobnijih u kojima sam se ja vozio... Rade mape, sredili su to...