Šta je novo?

Android hardening (FOSS aplikacije / debloat / privatnost / podešavanja)

Futo je odlična u oba naša pisma.

Šta sve treba da se podesi? Stavio sam rečnik: Srpski, kako da podesim transformer model i voice input?

Da dodam za foto, posle uspesnog bega od google photos pre par godina...
Aves - Android galerija
Immich - Google Photos alternativa, mislim da ih je isto Futo uzeo pod svoje skoro, za iphone/android sto se tice client aplikacije, radi fino. Immich photo sync (moze da sluzi i kao galerija) android/iphone

... audio
Navidrome - sjajna alternativa spotify-u, i ostalim slicnim provajderima, self hosted.
Feishin - desktop/web client za subsonic, kompatabilan sa navidrom-om
Symfonium - Android client za subsonic, kompatabilan sa navidrom-om

I naravno tailscale za lagano povezivanje kad ste van mreze.

Šta sve treba da se podesi? Stavio sam rečnik: Srpski, kako da podesim transformer model i voice input?
Ja sam samo dodao rečnik, ne znam ima li naš voice input, a transformer model nemam u našoj, ne znam šta koristi. Ali izbacuje mi šta misli da mi treba

Koji search engine koristite? DuckDuckGo, startpage... nijedan nema Srbiju u preferred regions.

Poslednjih godina DuckDuckGo u 99% slučajeva. Kagi - kada treba nešto da iskopam(besplatna verzija).
Da li ti treba naš region jer ne znaš Engleski, ili ti je važno da su rezultati relevantni?

Fossify apps are a community-backed, open-source, and ad-free suite of mobile apps.
A fork of the @SimpleMobileTools, which is no longer maintained, and we're here to continue the legacy, bringing simple and private tech to everyone.

Podesavanje regiona dodatno pomaze stvaranju profila korisnika. Mozda bi samo koriscenje relevantnih reci proizvelo relevantne rezulatate?
Sta ljudi koriste za debloat?

Mozda bi mogao da se uradi update za prvi post.

Za neku osnovnu sveziju varijantu debloat-a Shizuku + Canta za debloat bez root-a bilo kog telefona.

OS: Moze da se doda i CalyxOs, mada je Graphene tata mata za sve ostalo. Greota sto nema DivestOs vise.
Pregledaci: Cromite (nastavak Bromite) i Ironfox (nastavak Mull).
VPN: Mullvad bi trebalo obavezno da se doda, Windscribe isto nije rdjav i proton. Ostalo me ne bi iznenadilo da je honeypot drzavnih sluzbi.
Pretrazivaci: Sve isto kao i iz prvog posta + brave search
Tastature: Heliboard (FOSS) i Futo (nije FOSS). Mozda Florisboard isto, nisam je koristio posle alfe.
Kalendar: Umesto simple calendar, sada je fossify calendar
Galerija: Moglo bi da se doda Aves Libre. Ali samo libre verzija. G-Play verzija ne valja za privatnost.
Mape: Dodati Organic Maps.
YT klijenti: Dodati GrayJay. Najbolje radi od svih. UI je bljak, ali radi i podrzava brdo dugih platformi.
Mejl klijenti: FairEmail, Thunderbird i K-9. Ono sto je nabrojano vise su provajderi i njihovi klijenti nego samo mejl klijenti.
Muzika:
FOSS lokalna - Auxio, Apollo, Retro Music, CuteMusic, Lotus....
Closed Source lokalna sa sopstvenim drajverima - UAPP (1k din), Neutron (1.2k din). Nemaju trekere, ali ostaje trag transakacije nakon placanja. Moze da se placa van play stora.
FOSS YT Music klijenta ima brdo na F-Droidu. Trebalo bi da su ok. Kreate, OuterTune, vivi, SimpMusic.....

Dodao bih za slanje fajlova, teksta, linkova itd. itd. izmedju uredjaja na istoj mrezi u stilu Airdropa, LocalSend.
Za kontrolu pristupa interneta aplikacijama ok je NetGuard. Za ljude na GrapheneOs, ovo ne treba.

Blokiranje trekera, najekonomicnije je sa DNS-om. Nextdns, Adguard ili nesto u tom stilu. Private dns opcija + link i vozi. Blokiraju i vecinu reklama. Ne mogu da blokiraju reklame u YT klijentu.

Podesavanje regiona dodatno pomaze stvaranju profila korisnika. Mozda bi samo koriscenje relevantnih reci proizvelo relevantne rezulatate?
Sta ljudi koriste za debloat?
U kom smislu podešavanje regiona? Ako misliš na gugl nalog, onda odabirom nekog regiona može da se desi da nećeš imati lokalne aplikacije na playstore-u.

Što se debloat-a tiče, ponovo sam na gugl sistemu, ali malo čistijem. Isključio sam sve gugl aplikacije osim Play-a (i servisa). Naravno ništa ni od majkrosofta, fejsbuka, amazona, temua, aplikacija za vesti, popuste i kupone. Otprilike 3/4 aplikacija su mi sa F-droida, mada i od ovih desetak sa PS-a, nephodno mi je 4-5 (banke, consentid...)

Ako ovo dovede do toga da se mora birati između OEM sistema bez F-droida (Accrescent-a i ostalih) sa jedne strane, i deguglovanih sistema bez aplikacija provajdera, banki, chatgpt-a... onda će izbor biti jednostavan. U najgorem slučaju ću imati dva telefona - gde će se ovaj guglov paliti po potrebi, svakog petog četvrtka u mesecu.

Nazad
Vrh Dno