Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Nije li 2x10 stara varijanta? Što će reći da je bajs proizveden pre 4-5 godina?

i danas se pravi 2x10 koliko ja znam

moj je proizveden 2016. i ima 2x11 :)

Ok, ne mislim da je to mana, ali mi se čini da cena treba da bude još niža obzirom da je stara zaliha.
Vidim da je ovogodišnji model tog bicikla ispod 2k eur u komšiluku.
Znam, do Soluna sto somuna...

2000eur u cro gde je i vece trziste i veca ponuda

1500eur kod nas.... ***a dobro sto imamo i taj Scott (Look)
10kg nov Scott gravel, alu sa carbon fork i grx grupom, nije lose. samo sto mi nismo navikli da kupujemo nove bicikle :)

kada bi barem Canyon "dosao" kod nas sigurno bi bilo i povoljnijih bicikala

GRX je namenski gravel set i noviji je od poslednje 105 serije.
drum i mtb imaju posebne nazive (code name) za serije poput dura ace, ultegra... dok gravel ima samo grx, ali sa brojevima grx4/grx6...
grx4 je za gravel isto sto i tiagra za drum i ono sto je deore bio pre 1x12 za mtb.

Iz licnog iskustva, isao bih na x11 jer dozvoljava razliciti upgrade kasnije. Prvenstveno su rucice (samaraljke) dosta skupe. Sa grx4 nema prelaska na bilo sta x11, bilo da je grx6+ ili 105/ultegra/slx/xt... Morali bi da se menjaju rucice, menjac, lanac, kaseta ako pozelis da bilo sta unapredis.
Sa x11 u bilo kojoj varijanti imas mogucnost da jednog dana samo stavis novi menjac iz vise klase

Trenutno na sajtu stoji da se vozi subota i nedelja. Danas je stigla poruka da se uskoro testira potencijalna ruta za petak, pa ko ima vremena i kondicije da vozi tri dana, neka planira i petak. Ranije se petak vozio popodne, sad nisam siguran, jer predložena ruta ima 81km i 1400m visinca. Ponavljam, nije ništa potvrđeno, tek treba da je testiraju.
Edit: danas se vratio sa Kopaonika. Rudnica je i dalje pakao, a Jošanička raj IMHO 😀

Ja se pitam kako ću da izdržim dva dana a oni misle da bude i petak, neka hvala.

Nadam se da će krajem avgusta biti prijatna temperatura.

2000eur u cro gde je i vece trziste i veca ponuda

1500eur kod nas.... ***a dobro sto imamo i taj Scott (Look)
10kg nov Scott gravel, alu sa carbon fork i grx grupom, nije lose. samo sto mi nismo navikli da kupujemo nove bicikle :)

kada bi barem Canyon "dosao" kod nas sigurno bi bilo i povoljnijih bicikala
Što se tiče polovnog, ko nezna šta i kako da gleda, pogotovo da proba pre kupovine, onda je kupovina novog ok.
Lično sam promenio nekoliko gravel-a, sve sam uzimao polovne po super cenama i u super stanju.
Cena ovog Scott-a je, sa obzirom na našu jadnu ponudu, skroz ok.
Lično mislim da je ovo bolji izbor za istu cenu Van Rysel

Zdravo svima, nov sam na forumu. Zeleo bi da putujem biciklom po srbiji, da li bi bilo pozeljno da nabavim novi bajk sada imam trek xcaliber 2021, ako bi bilo pozeljno da nabavim novi kakav sta da gledam da li uzeti sa prednjim amortom ili kruta vila koje delove uzimo bih polovni budžet otprilike 500 600e koje bisage sta je najbitnije kod tura na dalje , da li postoji neko ko vodi na neke ture ili slicno. Hvala na svim odgovorima.
Zdravo svima, nov sam na forumu. Zeleo bi da putujem biciklom po srbiji, da li bi bilo pozeljno da nabavim novi bajk sada imam trek xcaliber 2021, ako bi bilo pozeljno da nabavim novi kakav sta da gledam da li uzeti sa prednjim amortom ili kruta vila koje delove uzimo bih polovni budžet otprilike 500 600e koje bisage sta je najbitnije kod tura na dalje , da li postoji neko ko vodi na neke ture ili slicno. Hvala na svim odgovorima.
I jos jedno pitanje cuo sam da je bolje imati v brake na duzim putovanjma jel ako se pokvari lakse je popraviti nego disc. Jel moze neko iskostvo povodom ovoga ?

Poslednja izmena:
Jeste dobar taj, bolja oprema, pozadi 36T, prolazi taj svuda.
Volo bih da ga imam :)

Zavisi. Sa 34t pozadi se mučim na nekim jakim usponima iako sam sada u formi.

Pored zuba pozadi, mora biti i spreman kad naidje nagib od 15 odsto na primer.

Ili da uzme lepo 42t i da izlazi gde želi.

Što više zuba, to lakše penjanje.

Ja sam trenutno zadovoljan sa 34t pozadi i bilo bi mi čudna da stavim veću kasetu.

Poslednja izmena:
Koje road gume za jesen/zimu? Ako eto budu vlažni putevi u šta sumnjam.

Planiram da uzmem gravel/ciklokros i da iskreno ne jurim brzinu nego da održavam formu.

ja koristim gp5000 cele godine :)

Такође gp5000 365 дана годишње. По зими, киши, сунцу... Имао сам прво gp5000 S TR, ал сам их у првих 6-9 месеци поцепао на пуно места, имао бушне гуме свако мало. Терам ове обичне више од годину дана, за сад неких 5000km, имао сам укупно 3 бушне гуме, притом користим tpu ride now са Алија.
Добро, вероватно су путеви у Швајцарској бољи. Возим искључиво по асфалту, никаква земља и слично.

ja koristim gp5000 cele godine :)

Meni su te gume trenutno na bajsu po preporuci ovde sa foruma ali nije mi ona sigurna toliko pri spustu kada je asfalt nov a krivine nepregledne.

Moram reći da me žao guma jer trpe sve i svašta tokom mojih tura. Ne znam kako izdržava.

Bušenje mi ne pravi problem, više me strah da se točak ne slomi xD

Neverovatno da mi se na magistrali gde je out dobar, dva puta buši guma a na haos asfaltu, samo truckam ali ništa oko bušenja.

ja sa gp5000 idem i po nekom sitnom gravelu, ili neki utabani seoski put, idu ok :)

nisam imao ni problema po kisi, mada nisam se spustao bas po mokrom, pa za to iskustvo ne znam, ali ovako nikakvih problema nisam imao, jedino nisu za pesak :)

Ja sam juče, ***, ne znam sve rute, naišao na gravel, krupan šoder, nisam se usudio da idem preko a uspon, tek sam nešto malo vozio gde je bio baš utaban ali može se reći, od 5 km, 4 km sam gurao.

To za pesak si u pravu, par puta se userem da ne padnem kada u nepreglednoj krivini vidim ispred sebe sitan pesak, prašinu. 😬

Mene schwalbe dve godine, nijeno bušenje.

Ja šta radim, prvi put sa biciklom sa drum pa bolje pitati i ne skitati 😁

Зависи доста и од ширине гуме. Наравно, кад пада киша је идем спуст. Притом сам једном упао у трамвајске шине, имао сам сулуду срећу да не паднем. Ни сам не знам како :)

sto vise vozis, to je veca verovatnoca da ces porbusiti gumu :)

Vozio sam sada u subotu i kada si rekao za šine, na jednom mostu, dve nedelje pre, likovi šta išli sa mnom su mi rekli da njihov drugar kada hteo da snima , nije gledao, točak mu uleti u šine, padne i polomi rebro.

Pre neki dan ja opet padnem u mestu kada sam stao da šoram xD

sto vise vozis, to je veca verovatnoca da ces porbusiti gumu :)
Апсолутно :) не знам само шта ме више нервира, кад ми пукне у сред вожње (а по правилу је пре сам крај), или кад кренем сабајле на посао, и видим да је гума скроз пустила 🤣

Ма шине су ужас. После тога сам се једном приликом циљано попео на тротоар на раскрсници где шине иду на све стране, и онда ме напала нека баба, малтене ме јурила кишобраном. Мсм, ја сам сишао са седишта, једном ногом се гурао, ал њој то није било довољно...

stavio nove ventile :) da vidimo kako ce se pokazati :)

click.jpg

Jel si imao neki problem sa starim ventilima ili si hteo samo da probaš ove?

Večeras, rekoh neću na Frušku g. malo da prištedim bajs ipak je ovo XC a ne Enduro/DH MTB.
Dva sata kasnije, kilo prašine na bajsu.
Screenshot_20250725-221320.jpg20250725_210615.jpg20250725_210652.jpg

Otišao do Kovilja uz Dunav i nazad 46 km, od toga je samo 16Km bio asfalt a 30Km letnji prašnjavi/peskoviti put.
Računam da sam fino skratio život lancu i kaseti ovom vožnjom :cry:

Par slika sa vožnje

20250725_193758.jpg20250725_194640.jpg20250725_194702.jpg20250725_194809.jpg

jedino sto se nekad zapuse od sealanta, pa treba malo pupmati da se prociste, i ono sto me najvise nervira kod presta, kada pumpas pa otkacis pumpu, dok je otkacis izbaci se nesto vazduha :)

inace ovude ja vozim sa drumskim biciklom, tako da nije mu nista od malo prasine :)

Drumskim :oops:, dan dva posle jače kiše je idealno da se prođe ovakvim putevima.

Proizvođači se čini mi se takmiče da što veći prečnik rupe sealant može da začepi 6mm ili jos veći što povećava mogućnost da dođe i do toga da zapuši ventile.

Nisam imao problem do sada sa Hutchinson-om iz Dechatlona, on je deklarisan da zatvara do 3mm, što u opšte nije malo za neki trn ili manji ekser.

nisam jos imao puncture otkad sam presao na tubeless, ali i manje sam vozio nego godine pre, pa taj deo ne znam :)
uzeo sam muc-off sealant.

nije problem sa ventilima kada su gore, ali ako ostanu dole valjda udje sealant u presta core pa moras malo da pumpas divljacki da krene :)

Nazad
Vrh Dno