Šta je novo?

Optički internet i tehnička pitanja

Deo zutog kabla mi je otpao i crveni mi se lampica nemam net nesto sam vrlo zeznuo
Је л' онај танки жути? То је вероватно оптички кабл, то претпостављам може врло лако да се замени, зови Јетел.

Na krajevima žutog kabla stoje zelene kockice. Ako je to otpalo, moraš da menjaš kabl.
Pitaj yettel da li hoće besplatno da ti zamene. Ako ne, imaš i da kupiš, nije skupo.

Ulazak na tržište fiksnih usluga za domaćinstva smo odlučili da bude isključivo putem optičke mreže. Brzina interneta na Hipernet paketima dostiže do 1Gbps, a odnos brzina za download i upload je 2:1 na svim paketima, uz nisku latenciju.

Korisnici uz Hipernet internet pakete mogu dobiti jedan ili više WiFi satelit uređaja koji će proširiti WiFi signal kroz celu kuću, odnosno stan. Jedan od benefita je to što WiFi satelit ne kreira novu WiFi mrežu, već postojeću proširuje i uređaji imaju mogućnost handover-a, odnosno u zavisnosti od jačine signala i lokacije, automatski se povezuju na ruter ili WiFi satelit. Ovo takođe znači da je za samu instalaciju potrebno minimalno bušenje, jer se internet kroz stan širi bežično i nema potrebe da se strateški postavlja ruter u određeni deo kuće kako bi se izbegle zone bez interneta.

Ruteri mogu emitovati WiFi signal na 2,6GHz i 5GHz i imaju 4 LAN i 2 FXS porta za fiksni telefon. Administracija mreže (promena SSID, promena lozinke, kreiranje novih WiFi mreža, postavljanje pravila roditeljske kontrole i filter internet stranica) će biti dostupna i putem Moj Telenor aplikacije.

Internet paketi imaju dinamičnu IP adresu, dok će biti i dostupno i dokupljivanje statične IP adrese.
Da li može da se namesti optički net i tv box na 2 televizora?

@Yettel Srbija Uskoro se selim u nov stan, a u novoj zgradi optika (mts infrastruktura) ima samo na prva 2 sprata. Na 4. je samo sbb coax. Posto sam na trenutnoj lokaciji korisnik Yettel kod kuce L paketa, da li postoji mogucnost da se optika izvuce sa 2. og sprata meni na cetvrti pa da prebacim usluge u novi stan, ili da se postojeci paket prebaci na sbb coax kako ne bih placao usluge duplo?

ne vidim zasto ne bi moglo. meni je jetel pre mesec-dva uveo optiku na sprat- zbog mene tj. mog prikljucka

u drugoj zgradi, kada je mts uvodio optiku, oni su odmah pokrili sve spratove...

mada opet, sve zavisi od zgrade i kolike su mogucnosti za razvlacenje, ali ne bi trebalo da bude problema, generalno

Svakako, pozoves i pitas da li postoji mogucnost optike na toj adresi. Jedino sto moze da se desi je da ti naplate tu instalaciju

Nije problem platiti instalaciju, samo da ne izgubim popust jer ga placam 1600. Fora je sto je zgrada bila 2 sprata, pa su dozidana jos 2, ali je sve legalno i 1/1.

Nije problem platiti instalaciju, samo da ne izgubim popust jer ga placam 1600. Fora je sto je zgrada bila 2 sprata, pa su dozidana jos 2, ali je sve legalno i 1/1.
1/1/4
Za ove informacije zoveš call centar, ne znam kako očekuješ da ti mi ovde na to odgovorimo...
Osim da se sp*damo sa legalnošću dozidanog dela objekta

@Yettel Srbija да ли планирате пружити услугу интернет пакета без ТВ-а на СББ коакс инфраструктури тамо где оптика није могућа?

Da li planirate neku ponudu za korisnike sbb-a za prelazak na yettel optiku

Da li je jos nekome limitiran download kada skida torrente i kada skida nesto sa google drive-a?
Meni jedva navuce do 10-11Mb/s od mogucih 30, dok kad skidam nesto sa sajta Microsofta, npr. operativni sistem download je full speed.
Probano kod korisnika sbb-a isti torrent sadrzaj, kod njega ide full speed koliko mu je protok toliko i skida.
Zasto je za neke stvari brzina download-a limitirana?

Mozel' neka dobra dusa da nacrta debilu kako da odradi port forw.

Prilozi

• Screenshot 2025-09-01 at 17-18-20 ZXHN H298Q V7.0.png
    Screenshot 2025-09-01 at 17-18-20 ZXHN H298Q V7.0.png
    33.3 KB · Pregleda: 34
... a statička +~480 RSD.

Da li vam baguje you tube i google?
Ne otvara stranicu ili je otvara vrlo sporo. Ista prica na telefonu preko wi-fi a na mobilnim netu radi sve normalno.

Danas je MTS imao havariju pa je sve jedva radilo. Strani sajtovi skoro ne uopste, domaci ponesto.
Sada je ok na mts optici

Ima li neko problema? Generalno net radi ali ne mogu da igram world of tanks. Imam packet loss i zeza me ping.
Ping statistics for 92.223.24.240:
Packets: Sent = 50, Received = 39, Lost = 11 (22% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 41ms, Maximum = 44ms, Average = 41ms
Ping statistics for 92.223.54.106:
Packets: Sent = 50, Received = 42, Lost = 8 (16% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 42ms, Maximum = 54ms, Average = 42ms

Poslednja izmena:
Zdravo ljudi, hocu da uzmem optiku u stanu koji iznajmljujem (postoji prikljucak), ali me interesuju dve stvari koje hocu i gazdarici da prenesem.

1. Ako uzmem taj internet paket i posle godinu dana se recimo selim - moze li internet da se premesti na drugu lokaciju ako je dostupna ili ako nema prikljucak na novoj lokaciji, sta onda? Placam u prazno, raskidam sa penalima itd?
2. Kada se kaze postoji prikljucak, gde se on nalazi?

1. Apsolutno moze da se preseli ako na novoj lokaciji postoji mogucnost.
Ako nema optike na novoj lokaciji onda cupas kosu. Prelistaj temu unazad, bilo je diskusije upravo o tome, neki kazu jedno, neki drugo, ali mi se cini da niko nije uspeo da raskine ugovor zbog toga.
Najbolje bi bilo da sklopis dil sa vlasnicom da ona potpise na nju i da ti njoj placas. Ostaje internet i narednom stanaru. Verovatno nece prihvatiti, ali mozes da pitas.

2. Ljudi misle na vise stvari. Neki misle na prikljucak u samom stanu/kuci, a neki na razvodnu kutiju ispred gde bi se ti kacio.
Kod mene je bila situacija da je stanar pre mene koristio mts i da je optika vec bila razvucena i postavljena kutijica za konektovanje rutera. Negde to nije tako pa onda instalateri moraju da izbuse ulazak u stan da bi provukli vlakno. U oba slucaja postoji prikljucak.
Ono sto je ljudima najbitnije i sta je poenta postojanja prikljucka je da znas da mozes da uvedes optiku na tu lokaciju. To da li ce instalater morati da izbusi rupu ili ne, nema veze.

1. Apsolutno moze da se preseli ako na novoj lokaciji postoji mogucnost.
Ako nema optike na novoj lokaciji onda cupas kosu. Prelistaj temu unazad, bilo je diskusije upravo o tome, neki kazu jedno, neki drugo, ali mi se cini da niko nije uspeo da raskine ugovor zbog toga.
Najbolje bi bilo da sklopis dil sa vlasnicom da ona potpise na nju i da ti njoj placas. Ostaje internet i narednom stanaru. Verovatno nece prihvatiti, ali mozes da pitas.

2. Ljudi misle na vise stvari. Neki misle na prikljucak u samom stanu/kuci, a neki na razvodnu kutiju ispred gde bi se ti kacio.
Kod mene je bila situacija da je stanar pre mene koristio mts i da je optika vec bila razvucena i postavljena kutijica za konektovanje rutera. Negde to nije tako pa onda instalateri moraju da izbuse ulazak u stan da bi provukli vlakno. U oba slucaja postoji prikljucak.
Ono sto je ljudima najbitnije i sta je poenta postojanja prikljucka je da znas da mozes da uvedes optiku na tu lokaciju. To da li ce instalater morati da izbusi rupu ili ne, nema veze.
Hvala na odgovoru!

Ne postoji nikakav OTP u stanu, dakle definitivno ce morati da buše nešto, nego nikada nisam imao optiku pa ne znam iz kog dela zgrade se dovlači, oni će to verovatno preko ulaznih vrata dovesti ivicama zidova negde gde mi je sad TV i ruter, tu staviti OTP i to je to, ako sam dobro sve skapirao.

Što se tiče toga na koga će da se vodi internet, ja sam trenutno u situaciji gde sam uzeo pre godinu dana yettel kućni internet (prenosivi) koji je baš loš u stanu zbog signala i generalno ga ne koristim, a plaćam 2600 - pa sam hteo da prebacim sa tog ugovora na optiku. Apsurdna situacija je da je u stanu već SBB internet i televizija, internet 50mbps - nemaju mogućnost za optiku, televiziju i ne gledam, na TV-u povezan sony i gledam netflix. Na kraju svega sam samo bio u fazonu bolje da plaćam 3000 i da mi bude ekstra brz internet nego da plaćam 2700 za nešto što ne koristim

Tako je. Yettel ima ono tanko vlakno koje se ne vidi i imaju ok kanalacije. Kuda ce da ide resavas sa njima. Oni preporucuju da ide do plafona jer ako stave do poda, onda mozes da zakacis kada usisavas. Vecina bi da sakrije iza troseda, ali blizu poda stvarno imas decu, ljubimce, usisavanje, cackas uticnice...
SBB je drugaru uveo crni debeli kabl, ulepili po plafonu topljivom plastikom i savetovali da prekreci.

Мени су увели путем провидног кабла, залепили за плафон силиконом, супер испало. Yettel.

Nazad
Vrh Dno